Ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & βουλευτή του ΚΚΕ, στη βουλή: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 Οκτωβρίου 2021 by energinews (admin)

Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και την άμυνα της χώρας, αλλά τους γενικότερους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεσή της με την τουρκική και εμπλέκει τη χώρα όλο και βαθύτερα στους σχεδιασμούς Γαλλίας, ΝΑΤΟ και ΕΕ στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτό επισήμανε ο Γιώργος Μαρίνος βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας – Εξωτερικών Υποθέσεων για την ελληνογαλλική συμφωνία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που επιχειρεί να προβάλει με όλα τα μέσα τη Συμφωνία ως εθνική ιστορική υπόθεση για να παραπλανήσει τον λαό και να αποσπάσει συναίνεση.

Σημείωσε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ύστερα από 20 χρόνια πολέμου και καταστροφής στο Αφγανιστάν, την αναδιάταξή τους στην πλευρά του Ινδοειρηνικού Ωκεανού και τη συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας, στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα. Η Γαλλία εκτιμώντας ως πισώπλατη μαχαιριά την ακύρωση πώλησης υποβρυχίων της στην Αυστραλία, τώρα αποζημιώνεται με την πώληση των φρεγατών προς την Ελλάδα και εντείνει τη διεθνή δράση της ως ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που διαθέτει πυρηνικά όπλα, 11 στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό και συμμετοχή σε πολλούς πολέμους όπως, Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβύη, Συρία, Μάλι. Υπογράμμισε ότι η γαλλική αστική τάξη διεκδικεί την αναβάθμιση της θέσης της επιχειρώντας να επεκτείνει την παρέμβασή της σε όλη την υδρόγειο για τα δικά της συμφέροντα και αναζητά καλύτερη θέση στην αναμέτρηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται πάνω σε ιμπεριαλιστικούς πυλώνες

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της Συμφωνίας, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι αυτή έχει τα εξής βασικά στοιχεία:

Αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, έναν δολοφονικό μηχανισμό κατά των λαών, ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της ειρήνης και αναδεικνύει το ρόλο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, που βρίσκεται πίσω από δεκάδες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Δηλαδή, η ελληνογαλλική συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Ανοίγει το δρόμο στις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις, στις υποδομές που υπάρχουν στην Ελλάδα, δίπλα στις αντίστοιχες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις ενώ θέτει το ζήτημα της δημιουργίας Ευρωστρατού στο πλαίσιο της στρατιωτικής αυτονομίας της ΕΕ σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

Υιοθετεί όλα τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το άρθρο 2 δεν είναι σανίδα σωτηρίας για τα Ελληνοτουρκικά

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το άρθρο 2 της Συμφωνίας ως σανίδα σωτηρίας στις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε ο Γ. Μαρίνος, ρωτώντας όμως «πού πήγαν οι πολυδιαφημισμένες ρήτρες βοηθείας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Σημείωσε πως στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι ανάλογες συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, οδηγούν σε μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό με την Τουρκία.

Ουσιαστικά «δίνετε εργαλεία στη γαλλική αστική τάξη για να συμμετέχει από καλύτερες θέσεις στο παζάρι του ευρωατλαντικού συνασπισμού με την Τουρκία για τον καθορισμό σφαιρών επιρροής, μεριδίων ζωνών κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Γαλλία και η Τουρκία αναμετριούνται και παζαρεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ, περιοχές κρίσιμες για τη διατήρηση του γαλλικού καπιταλισμού σε θέση παγκόσμιας δύναμης.

Υπογραμμίζοντας ότι έχει καταρριφθεί εδώ και χρόνια ο μύθος ότι τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σημείωσε τις εγκληματικές ευθύνες των ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ για την κυπριακή τραγωδία, κατοχή και διχοτόμηση του νησιού. Υπενθύμισε ότι και η Κύπρος πριν έναν χρόνο υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία και με βάση αυτή, ο γαλλικός κολοσσός «Total» έχει πατήσει πόδι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συνέχισε, καθορίζουν τη στάση τους με βάση τα συμφέροντά τους αλλά και την προσπάθειά τους να αποσπάσουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους.

Τέλος, κατήγγειλε ότι προβλέπεται η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Μάλι, στην περιοχή Σαχέλ στην Αφρική για να συνδράμουν τα γαλλικά στρατεύματα, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό.

Υποκριτικές οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Μαρίνος κατήγγειλε ότι η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «οι επιλογές της Συμφωνίας είναι στρατηγικά ορθές» ξεπλένουν την ευθύνη της κυβέρνησης και δημιουργεί συγχύσεις ότι οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ειρήνη.

Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτικές, την ώρα μάλιστα που ως κυβέρνηση συνέχισε την αποστολή των ελληνικών στρατευμάτων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές μέχρι και στο Αφγανιστάν και στη διάρκεια του πολέμου με μάχιμα τμήματα.

Πρόκληση για τον λαό η κούρσα των εξοπλισμών

Οι εξοπλισμοί δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας, αλλά τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για τη συμμετοχή των F-16, των «Πάτριοτ» κ.ά. σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με βάση τις ΝΑΤΟικές οδηγίες. Για την αγορά των φρεγατών κατήγγειλε την κυβέρνηση που επιδίδεται στην κούρσα των εξοπλισμών, επιβάλλει στον λαό να πληρώνει 4 δισ. ευρώ τον χρόνο για εξοπλιστικά και την ίδια ώρα δηλώνει πως δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, την Παιδεία, τις συντάξεις, τους μισθούς.

Η ελληνογαλλική συμφωνία συμβαδίζει με την αμερικανική για τις στρατιωτικές βάσεις, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και υπέγραψε η ΝΔ το 2020 και προβλέπει τη δημιουργία νέων βάσεων στη χώρα, μετατρέποντάς την σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και στόχο αντιποίνων, με μεγάλους κινδύνους για τον λαό.

Καταλήγοντας ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ότι το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μη δώσει καμία βάση στις κυβερνητικές θριαμβολογίες, να καταδικάσει κάθε εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να εντείνει τον αγώνα του κατά των ΝΑΤΟ – ΕΕ, να ξηλωθούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις και να αναμετρηθεί με την εξουσία του κεφαλαίου για την ανατροπή της, για να οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους και να ζήσει ειρηνικά με τους γειτονικούς λαούς.

Σχολιάζοντας εξάλλου την αναφορά του Α. Λοβέρδου ότι «δεν είναι πατριωτική στάση όποιος δεν ψηφίσει στη Συμφωνία, έστω και όπως είναι» ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ότι όπως έχει αποδείξει η ίδια η ζωή, ο πατριωτισμός συνδέεται με την πάλη για τα λαϊκά εργατικά συμφέροντα και όχι των εκμεταλλευτών και της πλουτοκρατίας με την εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

 

Παρεμβάσεις του Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, στην ΕΡΤ1: Δεν είναι «άκρο» ο λαός που αγωνίζεται

 

Ο φασισμός είναι γέννημα του συστήματος, «τον χρειάζεται και τον αξιοποιεί ως εργαλείο ενάντια σε αυτούς που αγωνίζονται», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1.

Υπενθύμισε ότι ο φασισμός γεννήθηκε ως εργαλείο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πρόσθεσε ότι τον ρόλο που παίζει για λογαριασμό του συστήματος μπορεί να τον αντιληφθεί κανείς βλέποντας ποιους στοχεύουν αυτές οι εγκληματικές ναζιστικές ομάδες. Οι κομμουνιστές που πρωτοστατούν στους αγώνες του λαού μας δέχονται αυτές τις εγκληματικές επιθέσεις, όπως συνέβη την Κυριακή.

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στην δομή αυτών των εγκληματικών συμμοριών σημειώνοντας πως «έχουν σχέδιο, έχουν οργάνωση, συντονίζονται», όπως ακριβώς έκαναν κατά την επίθεση στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Επίσης, κατήγγειλε την προβολή της την ανιστόρητης θεωρία των «δύο άκρων». «Δεν είναι άκρο ο λαός που αγωνίζεται, είναι η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε, προσθέτοντας πως «η μαζική και οργανωμένη λαϊκή πάλη είναι το καλύτερο φάρμακο για όλους αυτούς».

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.