Ομιλία του Γ. Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και αντιπροέδρου της Βουλής στο σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας για «τη σύσταση και οργάνωση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου των Ακτινολόγων – Ακτινοθεραπευτών» αλλά και διατάξεις «για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού»


Reading time: 6 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 29 Σεπτεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει διατάξεις για «τη σύσταση και οργάνωση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου των Ακτινολόγων – Ακτινοθεραπευτών», αλλά και διατάξεις «για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Για το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, σημείωσε πως είναι προφανής η ανάγκη να συσταθεί ο οργανισμός, επισήμανε όμως ότι φαίνεται πως θ’ αποτελέσει φορέα υλοποίησης της πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής για την Υγεία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι προβλέπει την πειθαρχική δίωξη μελών που δεν θα εφαρμόζουν την ασκούμενη πολιτική, οπότε αβίαστα προκύπτει πως πρόκειται για ένα όργανο που θα συμβάλλει στην εφαρμογή της πολιτικής που εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο τον τομέα της Υγείας, σημείωσε.

Όσον αφορά τα μέτρα για την πανδημία, που στην ουσία αποτελούν χρονικές παρατάσεις προηγούμενων νομοθετημάτων, υπογράμμισε ότι δεν απαντούν στις ανάγκες της λαϊκής υγείας, οι οποίες ενώ συνεχώς διευρύνονται, το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να τις καλύψει, όχι μόνο στις συνθήκες της πανδημίας, αλλά και πολύ νωρίτερα, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης που έχουν εφαρμόσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Σημείωσε πως με το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προχωρά σε ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών, ενώ συνεχίζει το απαράδεκτο καθεστώς των μετακινήσεων του προσωπικού στις διάφορες μονάδες Υγείας, συνεχίζοντας τη λογική των μπαλωμάτων.

Υπογράμμισε ότι είμαστε μπροστά όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά σε περαιτέρω επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, γεγονός που καταδεικνύει πως στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν μπορεί να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες για την Υγεία, γιατί κριτήριο είναι το κέρδος.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατήγγειλε την κυβέρνηση αναφέροντας πως ενώ η πανδημία απαιτούσε σύνολο μέτρων, εσείς όμως τα φορτώσατε όλα στον εμβολιασμό, που ναι μεν, είναι αναγκαίος, όχι όμως και ικανός για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Σημείωσε πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε προληπτικά μέτρα προστασίας γιατί αυτά στοιχίζουν για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά στις αρχές του καλοκαιριού, σταμάτησε να εφαρμόζει ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα που ίσχυαν, ενόψει της τουριστικής περιόδου, στο όνομα της «ανάπτυξης της οικονομίας», αλλά και των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου.

Σε αυτή την πολιτική, υπογράμμισε, συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα, ενώ οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται παίρνουν η μία από την άλλη τη σκυτάλη, εφαρμόζοντας τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, για τη διαμόρφωση πιο φθηνών εργαζομένων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος, μέσω των περικοπών των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

«Ταυτίζεστε τα αστικά κόμματα, στον περιορισμό της λαϊκής υγείας σε βασικά πακέτα, στην επιδείνωση της εργασίας των υγειονομικών και στην ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης.

Καταλήγοντας ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως και στον τομέα της Υγείας αποδεικνύεται πως δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός, τον σημερινό που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα για το κέρδος και τον δεύτερο που έχει κριτήριο την κάλυψη των αναγκών του λαού για Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή την πολιτική αξιοποίηση από την κυβέρνηση της αστυνομικής επιχείρησης στις φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ

Η απόπειρα της κυβέρνησης να επαναφέρει στο προσκήνιο την -καταδικασμένη από την ακαδημαϊκή κοινότητα- πανεπιστημιακή αστυνομία, με αφορμή την επιχείρηση στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου, είναι γελοία, αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη.

Γελοία, γιατί η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν εκπαιδεύτηκε ούτε συμμετείχε στην αντιμετώπιση κυκλωμάτων και ποινικών. Αντιθέτως, αξιοποιείται αποκλειστικά για την καταστολή των φοιτητών και των δίκαιων αιτημάτων τους, για τη θωράκιση του πανεπιστημίου-επιχείρηση.

Αποπροσανατολιστική, γιατί «κρύβει κάτω από το χαλί» την ανοχή, αν όχι κάλυψη, των κρατικών αρχών στη δράση διάφορων κυκλωμάτων που οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν εδώ και χρόνια, την εγκληματική αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των οικότροφων.

Επικίνδυνη, γιατί καλύπτει τις συνθήκες που επικράτησαν την Τρίτη το πρωί στο ΕΜΠ, με τους πυροβολισμούς εντός πανεπιστημιακού χώρου συνάθροισης χιλιάδων φοιτητών, την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων σε δωμάτια οικότροφων φοιτητών, τους μαζικούς σωματικούς ελέγχους σε φοιτητές, που καμία σχέση δεν είχε με την επιχείρηση κατά των κυκλωμάτων και αποσκοπούσε στην τρομοκράτηση των φοιτητών.

Τα “φερέφωνα” της κυβέρνησης βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν στην ΚΝΕ και τις καθαρές της θέσεις.

Αλήθεια, όλοι αυτοί,

  • Δεν ήξεραν τις πολύχρονες και επανειλημμένες καταγγελίες των Φοιτητικών Συλλόγων για την απαράδεκτη κατάσταση στη συγκεκριμένη εστία; Αφού κόπτεται η κυβέρνηση για την ασφάλεια, για ποιο λόγο άφησε το ΕΜΠ με μόλις 36 φύλακες; Για να μπαινοβγαίνουν τα εγκληματικά κυκλώματα;
  • Δεν είδαν ούτε άκουσαν τα αιτήματα των φοιτητών για μόνιμο προσωπικό φύλαξης, συντήρησης, καθαριότητας στην εστία, για επαρκή φωτισμό, για ανακαίνιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των οικότροφων;
  • Δεν ήξεραν ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει εδώ και χρόνια μπορεί να αντιμετωπίσει τη δράση ναρκεμπόρων και άλλες εγκληματικές πράξεις; Γιατί οι κυβερνήσεις επιλέγουν να μην τις αντιμετωπίζουν, αντίθετα τις αξιοποιούν για να τσουβαλιάσουν και να συκοφαντήσουν το φοιτητικό κίνημα και να δημιουργήσουν συνειρμούς για την αναγκαιότητα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της έντασης της καταστολής.
  • Δεν έμαθαν για την εμπλοκή δόκιμης αστυνομικού στο κύκλωμα που “κάλυπτε” τη δράση του;
  • Τι απαντούν για τον χρόνο και τον τρόπο της επιχείρησης; Δεν γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκεται άντρο τέτοιων ενεργειών εδώ και χρόνια; Γιατί επέλεξαν αστυνομική επιχείρηση την ώρα μαθημάτων, εξεταστικής περιόδου και παρουσίας πολλών εκατοντάδων φοιτητών στον χώρο, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ακόμα και για αθώα θύματα;

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να σκαρφίζεται τρόπους για να νεκραναστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, να ακούσει τα δίκαια αιτήματά των φοιτητών και των συλλόγων τους και αντί να κυνηγά φοιτητές και διαδηλωτές, να κυνηγήσει το οργανωμένο έγκλημα.

 

Υ.Γ.: Καλούμε τους λαλίστατους παπαγάλους να ρωτήσουν και τους ίδιους τους οικότροφους φοιτητές για το ενδιαφέρον όλων των κυβερνήσεων τόσο για την αντιμετώπιση του καρτέλ που έκανε ανενόχλητο τη “δουλειά” του, όσο και για τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης μέσα στην εστία…

 

 

Αθήνα, 29/9/2022                                                 Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά

Ένα ακόμη βήμα προς την απαξίωση και το ξήλωμα των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά φαίνεται πως συντελείται αυτές τις μέρες, καθώς, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, έχει ξεκινήσει η μετακίνηση όλου του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού και η μετεγκατάστασή του, χωρίς ξεκάθαρο αντικείμενο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα, αφού δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια με την εταιρεία του δημοσίου. Αποδεικνύεται αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε αναδείξει το ΚΚΕ με συνεχείς επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά και κατά την περιοδεία του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στο χώρο, ότι ήταν “λόγια του αέρα” οι διάφορες γενικές υποσχέσεις για τη μετεγκατάσταση, η οποία θα ήταν δήθεν καλύτερη, χωρίς να διευκρινίζεται ακριβώς το μέρος, η διαδικασία, το καθεστώς που θα επικρατεί.

Η δήθεν συμφωνία που υπήρχε να μη φύγει κανείς εργαζόμενος και καμιά δραστηριότητα από τον χώρο μέχρι να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις, για να φιλοξενήσουν το προσωπικό και τους αθλούμενους, φαίνεται πως ήταν απλώς στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Στην πράξη, με την αποχώρηση του προσωπικού, το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά παύει να είναι λειτουργικό, δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο του ως αθλητικό κέντρο. Γεγονός που προκαλεί δικαιολογημένη ανασφάλεια και στα αθλητικά σωματεία, τις εθνικές ομάδες, που αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις, τόσο των κλειστών και ανοιχτών χώρων όσο και τις παραθαλάσσιες που αφορούν τους ναυταθλητικούς συλλόγους με όλο τον εξοπλισμό και τα σκάφη τους. Ουσιαστικά, το ξήλωμα του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά είναι προμελετημένο έγκλημα, για το οποίο έχουν ευθύνη όλοι όσοι έχουν βάλει την υπογραφή τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) τα τελευταία χρόνια, και ας χύνουν σήμερα “κροκοδείλια δάκρυα” για το χώρο.

Το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, ένας μοναδικός ελεύθερος χώρος σε όλη την Αττική, οδηγείται στο μαρασμό και παραδίδεται βορά στις ορέξεις μονοπωλιακών ομίλων για να κάνουν τα επενδυτικά τους σχέδια που θα τους φέρουν τρελά κέρδη.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

– Να σταματήσει η αποχώρηση του προσωπικού από το χώρο. Να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και να διευκρινιστεί το θέμα της σύμβασης παραχώρησης που μέχρι σήμερα δεν έχει ανανεωθεί.

– Οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν πλήρως σχετικά με το μέλλον των εγκαταστάσεων και των ίδιων, παρέχοντάς τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα.

– Όχι στο κλείσιμο και την απαξίωση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά! Να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση και να προχωρήσουν τα έργα που αφορούν τη συντήρηση, την επισκευή και την αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων.

 

ΑΘΗΝΑ 29/09/2022                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.