Ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη: Ανακούφιση του λαού με κατάργηση ΦΠΑ, αυξήσεις μισθών και διαγραφή χρεών

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Ιανουαρίου 2022 by energinews (admin)

Ανακούφιση του λαού με τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ,
αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και για διαγραφή χρεών ζήτησε
ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης μιλώντας σε επιτροπή της
Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
«Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή».

Τόνισε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι αφορούν μέτρα που πρέπει να
εφαρμοστούν τώρα για την ανακούφιση του λαού, τις οποίες η κυβέρνησης
τις βάζει στις ελληνικές καλένδες.

Επιπλέον σημείωσε πως «το ΚΚΕ, όμως δεν μένει στο σήμερα… δίνει
προοπτική στο λαό, σε όσους υποφέρουν από τις πολιτικές σας, λέγοντάς
του, ότι τα απλά και αυτονόητα εσείς τα παραπέμπεται, όχι για τον
επόμενο αιώνα, αλλά στο ποτέ» και πρόσθεσε ότι «ο αγώνας του σήμερα
σηματοδοτεί τις κατακτήσεις του μέλλοντος για μια πιο δίκαιη κοινωνία,
το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Στις 18 Γενάρη 2022, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΚΚ Τουρκίας και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν, εκδόθηκε Κοινή Ανακοίνωση ΚΚ σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Καζακστάν, την πείρα που μπορεί να αντληθεί από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Η Κοινή Ανακοίνωση είναι ανοιχτή για υπογραφή και από άλλα κόμματα και μέχρι στιγμής την έχουν υπογράψει 14 κόμματα.

 

Το κείμενο της Κοινής Ανακοίνωσης έχει ως εξής:

 

Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων

Για την πολύτιμη πείρα από τις μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις της εργατικής τάξης και του λαού του Καζακστάν

  1. Στις αρχές του 2022 το Καζακστάν, αυτή την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας, συντάραξαν μεγάλες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, η αιτία των οποίων βρίσκεται στα οξυμένα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, που βιώνουν οι εργαζόμενοι από την καπιταλιστική παλινόρθωση, 30 χρόνια μετά την αντεπανάσταση και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, όταν η εξουσία και τα μέσα παραγωγής πέρασαν στα χέρια του κεφαλαίου και τα πολυεθνικά μονοπώλια ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος του εξορυκτικού τομέα της οικονομίας.
  2. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που υπογράφουμε αυτή την Κοινή Ανακοίνωση, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τα δίκαια οικονομικά και πολιτικά αιτήματα των διαδηλωτών, που απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μείωση των τιμών των καυσίμων, του ορίου συνταξιοδότησης, την ακύρωση των αποτελεσμάτων των ιδιωτικοποιήσεων, μέτρα στήριξης των ανέργων, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους βιομηχανικούς εργάτες του Δυτικού Καζακστάν, που ήταν και η “καρδιά” αυτής της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης.
  3. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στην Αλμα-Ατά και στο Νότιο Καζακστάν έγινε προσπάθεια από αστικές δυνάμεις να τις εκμεταλλευτούν στο πλαίσιο της διαμάχης τους για τη μοιρασιά της “πίτας” της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας τους.
  4. Η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, μέσω του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στον οποίο ηγείται, πραγματοποιήθηκε για την αποσόβηση του κλονισμού της αστικής εξουσίας, σε συνθήκες όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην κρίσιμη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, που αποτελεί πεδίο σφοδρής διαπάλης ανάμεσα σε ισχυρά μονοπώλια και καπιταλιστικά κράτη, όπως είναι οι ΗΠΑ.
  5. Η παρουσία των δυνάμεων του ΟΣΣΑ διευκόλυνε την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων από το αστικό κράτος. Η όλη εξέλιξη δείχνει τον ταξικό χαρακτήρα αυτών των διακρατικών ενώσεων, οι οποίες, όπως και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οικοδομούνται πάνω στο έδαφος του καπιταλισμού και έχουν ως πρωταρχικό καθήκον τη διαφύλαξη της αστικής εξουσίας σε κάθε χώρα και στο σύνολο της ένωσης για τη συνέχιση της ταξικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η ύπαρξη και η δράση αυτών των ενώσεων, όπως αποδεικνύεται και στην πρόσφατη περίπτωση του Καζακστάν, είναι αντιλαϊκή και καταδικαστέα.
  6. Σχετικά με τις προσπάθειες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις εργατικές κινητοποιήσεις για τα δικά τους συμφέροντα, και να προκαλέσουν “έγχρωμες επαναστάσεις”, τα κόμματα μας τονίζουν ότι οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να αδρανοποιούνται με την υπεράσπιση της αυτοτέλειας του αγώνα της εργατικής τάξης και απορρίπτοντας κάθε πολιτική-ιδεολογική-οργανωτική εμπλοκή με οποιαδήποτε περιφερειακή ή διεθνή δύναμη, και όχι στιγματίζοντας κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δεν μπορεί να επιδιώκει φιλίες μέσα στον ιμπεριαλιστικό κόσμο, ούτε μπορεί να αναβάλει τον ταξικό αγώνα με πρόσχημα τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Από την άλλη πλευρά, είναι καθήκον του κομμουνιστικού κινήματος να περιφρουρεί τις κοινωνικές κινητοποιήσεις από τους σχεδιασμούς αστικών κυβερνήσεων και τις ενδοαστικές αντιθέσεις και να επαγρυπνεί σε αυτό το ζήτημα.
  7. Οι εξελίξεις στο Καζακστάν δείχνουν την ανάγκη ύπαρξης σε κάθε χώρα ισχυρού ΚΚ, με επαναστατικό πρόγραμμα και γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη, ικανό να συσπειρώνει και να κινητοποιεί εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, για να μπορέσει ο λαϊκός αγώνας να γίνει αποτελεσματικός και να φωτίσει το δρόμο του σοσιαλισμού, που είναι η μοναδική εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.
  8. Τα γεγονότα στο Καζακστάν και σε άλλες χώρες, όπου η αστική εξουσία με τη βία κατέστειλε λαϊκές κινητοποιήσεις, για άλλη μια φορά δείχνουν την εξαιρετική σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων και την επικαιρότητα του συνθήματος “Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!”

 

Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας

Κομμουνιστικό Μέτωπο (Ιταλία)

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

Ένωση κομμουνιστών Ουκρανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

Παραγουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

ΑΘΗΝΑ 18/01/2022                                                ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Την Τετάρτη 19/1/22 και ώρα 11.00 αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του Κόμματος, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Καζακστάν στην Αθήνα.

ΑΘΗΝΑ 18/01/2022                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ 24ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Δίκαια έχει προκαλέσει την οργή και το θυμό το αποτρόπαιο έγκλημα βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η διαφαινόμενη συγκάλυψη κι ατιμωρησία των δραστών.

Όσο επιτακτικό είναι να διερευνηθεί το συγκεκριμένο έγκλημα, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στις σάπιες «αξίες», που δημιουργεί και αναπαράγει η σημερινή κοινωνία, με τα εξίσου αποκρουστικά “ήθη γόνων μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών”, στα φαινόμενα υποτίμησης της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας της γυναίκας.

Επιβεβαιώνεται ότι η “ασπίδα προστασίας” για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει το θάρρος και την αντοχή να σταθεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, αναπτύσσεται στη βάση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και όχι στην επιλεκτική και βολική “ευαισθησία” των διαφόρων influencers για περιστατικά κακοποίησης γυναικών.

 

 

ΑΘΗΝΑ 18/1/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.