«Ολοκληρωμένο σχέδιο οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών του Ν.Ηρακλείου».


Τελευταία ενημέρωση 2 Νοεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

Με επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά  ολοκληρωμένο σχέδιο οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών του Ν.Ηρακλείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις σεισμόπληκτες περιοχές, παρά τις επιμέρους προσπάθειες Υπουργείων, της Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων δεν προχωρεί, αφού δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης αλλά επιμέρους μόνο κινήσεις.

Η αξιοπρεπής στέγαση των σεισμόπληκτων που δυστυχώς φαίνεται ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα δεν προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό, αφού ακόμη εκατοντάδες συμπολίτες μας διαμένουν σε σκηνές, κλειστά γυμναστήρια, ξενοδοχεία και συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Η ένταξη στο πρόγραμμα «αρωγή», παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, δυστυχώς έχει πολλά προβλήματα που αφορούν κριτήρια, επιλογές και κόφτες που αφήνουν εκτός στήριξης εκατοντάδες σεισμόπληκτους και κτήρια, σπίτια, καταστήματα κλπ.

Επιπλέον, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος, αποζημίωση ειδικού σκοπού και την επιβίωση των οικογενειών, των επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πρόνοια για τη αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με συμμετοχή των πληγέντων σε ένα σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης όλων των κτηρίων που θα ανακατασκευαστούν.

Την ίδια ώρα, η απουσία  επιτόπου διοικητικής δομής που θα αφορά τις πληγείσες περιοχές δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και επειδή το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές για την αποτελεσματική προώθηση του έργου του Υπουργείου Υποδομών.

Επειδή το χωρικό σχέδιο δεν έχει ακόμη ανατεθεί η ανάγκη για τοπικές πολεοδομήσεις είναι αδήριτη για την ανοικοδόμηση των οικισμών.

Ερωτάσθε κε Πρωθυπουργέ:

1)Ποιο είναι το ευρύτερο σχέδιο για την οικιστική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Σκοπεύετε να δημιουργήσετε μια επαρκώς στελεχωμένη Υπηρεσία αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στον Ν.Ηρακλείου;

2)Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση ανάθεση της εκπόνησης του ειδικού χωρικού σχεδίου  με την αναγκαία προσαρμογή των προδιαγραφών του στα νέα δεδομένα;».

Δεκτή η πρόταση Κεγκέρογλου-Ιδρύεται τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στη ΠΕ Ηρακλείου”.

Με επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Υποδομών, ο Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε την δημιουργία Υπηρεσίας Αποκατάστασης σεισμοπλήκτων στην περιοχή του Ν. Ηρακλείου.

Με γραπτή απάντηση του, ο Υφυπουργός Υποδομών, κ.Γ.Καραγιάννης, αποδέχεται την πρόταση του κ.Κεγκέρογλου και ανακοινώνει την ίδρυση τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στη ΠΕ Ηρακλείου προς το σκοπό της αμεσότερης και ουσιαστικότερης αντιμετώπισης των αναγκών των πληγέντων.

Επιπλέον ανακοινώνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί και η ΚΥΑ για χορήγηση επιδότησης ενοικίου ενώ προχωρεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια ακόμη 90 οικίσκων.

Download (PDF, 1.35MB)

“Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληγείσες από το σεισμό επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εργασίας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου”.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Ο βουλευτής αρχικά περιέγραψε την δραματική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, αφού η σεισμική δραστηριότητα, με κορύφωση το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, συνεχίζεται σχεδόν αδιάλειπτα από την 4η Ιουνίου μέχρι και σήμερα. Αποτέλεσμα αυτής είναι , εκτός του φόβου και της ανασφάλειας, να έχει γονατίσει η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, αφού τα περισσότερα κτήρια όπου στεγάζονται επιχειρήσεις έχουν κριθεί ακατάλληλα. Ενδεικτικά της κατάστασης, πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου είναι ότι 1 μήνα μετά τον κύριο σεισμό ο κεντρικός δρόμος του Αρκαλοχωρίου είναι ακόμη κλειστός λόγω επικινδυνότητας, ενώ τα ακατάλληλα κτήρια φθάνουν τα 6.500!

Κατά συνέπεια, τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου, απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής και εστίασε συγκεκριμένα στα εξής:

α)Για τους ανέργους: καταβολή επιδόματος ανεργίας για 3  τουλάχιστον επιπλέον μήνες,

β) για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν: ειδικό πρόγραμμα με επιδότηση από το Κράτος μέρους του μισθού του καθώς και των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη,

γ) για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν: υιοθέτηση ρύθμισης αντίστοιχης με εκείνη που ίσχυσε για τους εργαζόμενους της Εύβοιας (άρθρο 17ο του ν. 4824/2021), δηλαδή χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού , ύψους 534 ευρώ και Δώρου Χριστουγέννων καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη όχι επί των 534 ευρώ αλλά επί του ονομαστικού τους μισθού.

Ο κ. Τσακλόγλου στην απάντηση του, αφού παρουσίασε τα μέτρα που ήδη είναι γνωστά (ενδεικτικά: οριοθέτηση πληγεισών περιοχών και αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες,  κατ’ εξαίρεση διεκπεραίωση αιτημάτων συνταξιοδότησης σεισμόπληκτων πολιτών και αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας που έληξαν κατά το χρονικό διάστημα 27/9 έως 17/10), συμφώνησε με την πρόταση του κ. Κεγκέρογλου ως προς την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που επλήγησαν και ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται από το Υπουργείο σχέδιο νομοθετικής διάταξης για την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://www.youtube.com/watch?v=Xc7NTzv2Ofg

Με ομόφωνη και ενωτική απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής εγκρίθηκε η εισήγηση του Γραμματέα της Κ.Ο, Βασίλη Κεγκέρογλου.”

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 και αποφάσισε τα ακόλουθα:

“Για το μικρό αλλά κρίσιμο χρονικό διάστημα των 35 ή 42 ημερών έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου, έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε την εύρυθμη και ακώλυτη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με τη σημερινή μας ομόφωνη απόφαση, ως κυρίαρχου οργάνου, ανατίθενται:

 

  • Στον Γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Κεγκέρογλου, η θεσμική εκπροσώπηση της Κ.Ο. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η εκπροσώπηση της Κ.Ο. ή ο ορισμός εκπροσώπου σε εκδηλώσεις κ.λπ. και η ευθύνη λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ιδίως σύγκληση της Κ.Ο. και συντονιστικού οργάνου, θέματα προσωπικού, συνεργατών κ.λπ.).
  • Στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη κατά σειρά ορισμού, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Κ.Ο. και ιδίως στο νομοθετικό έργο, συζήτηση σχεδίων νόμων, προϋπολογισμού του Κράτους κλπ αλλά και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο (επερωτήσεις, εξεταστικές επιτροπές, πρόταση δυσπιστίας, διευρυμένες συζητήσεις κ.λπ.), προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κ.λπ.
  • Επιπλέον συνεχίζουν να ισχύουν η υπευθυνότητα ανά κοινοβουλευτικό τομέα και η συμμετοχή των Βουλευτών ή άλλων στελεχών σε θεσμικά όργανα (π.χ. Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής) ή Επιτροπές της Βουλής, όπως έχουν οριστεί έως τώρα αλλά και η συνεργασία με τους επιστημονικούς και άλλους συνεργάτες της Κ.Ο.
  • Κάθε άλλο θέμα, θα αντιμετωπίζεται από τον Γραμματέα της Κ.Ο. και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, σε συνεργασία με τον αρμόδιο ή τους συναρμόδιους Βουλευτές και τον Διευθυντή της Κ.Ο. και για θέματα μεγαλύτερης σπουδαιότητας θα συγκαλείται το συντονιστικό όργανο ή θα συνεδριάζει η Κ.Ο”.

Ολόκληρη η εισήγηση του Γραμματέα Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο αδόκητος θάνατος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, πριν από μία εβδομάδα, προκάλεσε βαθιά θλίψη και συγκίνηση στο σύνολο της κοινωνίας.

Σύσσωμη και ομόθυμη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος εκφράζει για μία ακόμη φορά τον σεβασμό και την αναγνώριση προς την προσωπικότητα και την προσφορά της Φώφης Γεννηματά προς τον τόπο, τη δημοκρατία και την παράταξή μας.

Σας καλώ να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη της.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η πολύτιμη παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, για την ενότητα και την προοπτική της Παράταξης αλλά και το όραμα της νέας Αλλαγής για την Ελλάδα, πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής:

  • Αντιλαμβάνεται το χρέος της στη δύσκολη και ιστορική συγκυρία για τη χώρα και την Παράταξη
  • Συνεχίζει να εργάζεται στο Κοινοβούλιο, τόσο στο νομοθετικό πεδίο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δυναμικά και υπεύθυνα.
  • Συμβάλλει με την υπεύθυνη ενωτική στάση της στη μαζική συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου και στην άψογη διεξαγωγή τους στις 5 ή και 12 Δεκέμβρη

 Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μετά από συνεννόηση με τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και στο ενωτικό και συλλογικό πνεύμα λειτουργίας, για το μικρό αλλά κρίσιμο χρονικό διάστημα των 35 ή 42 ημερών έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου, έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε την εύρυθμη και ακώλυτη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και προτείνουμε να ανατεθεί με την σημερινή μας απόφαση, ως κυρίαρχου οργάνου:

 

  • Στον Γραμματέα της Κ.Ο Βασίλη Κεγκέρογλου, η θεσμική εκπροσώπηση της Κ.Ο. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η εκπροσώπηση της Κ.Ο ή ο ορισμός εκπροσώπου σε εκδηλώσεις κ.λπ. και η ευθύνη λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ιδίως σύγκληση Κ.Ο. και συντονιστικού οργάνου, θέματα προσωπικού, συνεργατών κλπ)
  • Στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη κατά σειρά ορισμού, την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Κ.Ο. και ιδίως στο νομοθετικό έργο, συζήτηση σχεδίων νόμων, προϋπολογισμού του Κράτους κλπ αλλά και στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο (Επερωτήσεις, Εξεταστικές, Πρόταση δυσπιστίας, διευρυμένες συζητήσεις κ.λπ.), προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κλπ

 

Επιπλέον συνεχίζουν να ισχύουν, η υπευθυνότητα ανά κοινοβουλευτικό τομέα και η συμμετοχή των Βουλευτών ή άλλων στελεχών σε θεσμικά όργανα (π.χ. Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής) ή Επιτροπές της Βουλής, όπως έχουν οριστεί έως τώρα αλλά και η συνεργασία με τους επιστημονικούς και άλλους συνεργάτες της Κ.Ο.

 

Κάθε άλλο θέμα, θα αντιμετωπίζεται από τον Γραμματέα της Κ.Ο και τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, σε συνεργασία με τον αρμόδιο ή τους συναρμόδιους  Βουλευτές και τον διευθυντή της Κ.Ο. και για θέματα μεγαλύτερης σπουδαιότητας θα συγκαλείται συντονιστικό όργανο ή και συνεδρίαση της Κ.Ο.

Μ’ αυτό το πλαίσιο και με ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δίνουμε σήμερα μήνυμα ενότητας και προοπτικής προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την κοινωνική μας βάση που φιλοδοξεί και προσδοκά να δει την Παράταξη ξανά μεγάλη και ισχυρή για να υπηρετεί την Πατρίδα και τον Ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και για την έγκριση σας και παρακαλώ για την εξουσιοδότηση στον Διευθυντή ΚΟ Δημήτρη Μάντζο για να συντάξει την απόφαση προς τον Πρόεδρο της Βουλής».

 

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.