«Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο με πρόγραμμα ΕΑΕΠ».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 1 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

Ερώτηση κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Παιδείας για επαναφορά του  Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα(ΕΑΕΠ).

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία), υπάρχει διευρυμένη παραμονή των μαθητών στα σχολεία, όπου λειτουργούν προγράμματα ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και καλλιέργειας θετικών στάσεων. Η διευρυμένη παραμονή των μαθητών, που απασχολούνται με συγκεκριμένα παιδαγωγικά προγράμματα, έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι βοηθούν τους μαθητές να διευρύνουν τις γνωστικές, συναισθηματικές, πολιτιστικές και κοινωνικές τους ικανότητες και παράλληλα εξυπηρετούν και κοινωνικές ανάγκες, λόγω του παρατεταμένου εργασιακού ωραρίου των γονέων των μικρών μαθητών.

Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έγινε προσπάθεια διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων εδώ και 25 περίπου χρόνια και με διάταξη του Ν. 2525/1997 ξεκίνησε η εφαρμογή των 28 Πιλοτικών Ολοήμερων  Σχολείων, με πρόγραμμα υποχρεωτικής παραμονής όλων των μαθητών στο ωράριο 8.00-16.00 και υλοποιήθηκε για μια δεκαετία.

Το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα(ΕΑΕΠ) ξεκίνησε να υλοποιείται από το σχολικό έτος 2010-11 (Υπουργική Απόφαση Φ.3/609/60745/Γ1/2010-ΦΕΚ 804/Β/09-6-2010), και το σχολικό έτος 2013-14 λειτούργησαν με το Ολοήμερο  πρόγραμμα ΕΑΕΠ 1.300 Δημοτικά Σχολεία, τα οποία αντιπροσώπευαν το 65% των Δημοτικών Σχολείων της επικράτειας και στα οποία συμμετείχαν  πάνω από 330.00 μαθητές και μαθήτριες και απασχολούσε υποχρεωτικά όλα τα παιδιά στο ωράριο 8.00-14.00 και προαιρετικά τους μαθητές/τριες μέχρι τις 16:15, που απασχολούνταν σε συγκεκριμένα προγράμματα (Μελέτη και δραστηριότητες). Στο πρόγραμμα Ολοήμερα ΕΑΕΠ από το σχολικό έτος 2014-15 εντάχθηκαν και όλα τα Πρότυπα-Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία της χώρας, ως απόδειξη αποδοχής της καλής τους πρακτικής.

Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να επεκτείνει το Ολοήμερο πρόγραμμα ΕΑΕΠ  στο σύνολο των σχολικών μονάδων, το κατήργησε και εφάρμοσε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, για όλα τα σχολεία, με τη μείωση κατά πέντε ώρες του εβδομαδιαίου ωρολογίου και με την λήξη των μαθημάτων στις 13:15 όλων των τάξεων.

Η λειτουργία του απογευματινού προγράμματος (13.15 έως 16.00) με τη διάθεση τριών ωρών, μία για το φαγητό και δύο για Μελέτη και ένα οποιοδήποτε άλλο μάθημα δραστηριότητας, χωρίς προϋποθέσεις εβδομαδιαίων ωρών και μαθησιακούς στόχους, παρέπεμπε και παραπέμπει στη λογική του «παιδοφυλακτηρίου». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάργησε 4.500 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών υπεύθυνων/ υποδιευθυντών  ολοήμερου.

Με την κυβερνητική αλλαγή του 2019 και παρά τις διακηρύξεις της, η  κυβέρνηση της Ν.Δ. διατήρησε το «φτωχό σχολείο» Νηπιαγωγείο και Δημοτικό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προχώρησε σε «μπαλώματα», εισάγοντας την Αγγλική Γλώσσα στο νηπιαγωγείο και αντικαθιστώντας τις ώρες  της Ευέλικτης Ζώνης με τις ώρες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, διατηρώντας όμως το ίδιο ωρολόγιο πρόγραμμα (Λήξη μαθημάτων στις 13:15 και ολοήμερο μέχρι τις 16:00 χωρίς πρόγραμμα).

Πρόσφατα, ο κ. Πρωθυπουργός και η κα Κεραμέως ανακοίνωσαν, για το νέο σχολικό έτος, την αύξηση της παραμονής των μαθητών των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών, για τα μισά περίπου σχολεία της χώρας, μέχρι τις 17:30 ή 18:00, χωρίς καμία άλλη πληροφόρηση για το περιεχόμενο των ωρολογίων προγραμμάτων και τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

Επειδή η εκπαιδευτική πολιτική είναι καθοριστική για το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών τους.

Επειδή η κυβέρνηση της Ν.Δ. για περίπου 3 χρόνια συντηρεί το «φτωχό σχολείο» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επειδή η εκπαιδευτική πολιτική δεν πρέπει να σχεδιάζεται με κριτήριο τις επερχόμενες εκλογές και τη μικροπολιτική ψηφοθηρία.

Επειδή  για τον  εκπαιδευτικό σχεδιασμό του νέου σχολικού έτους 2022-2023, πρέπει να είναι γνωστό ποια ωρολόγια προγράμματα θα εφαρμοσθούν, πόσοι και ποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών θα απασχοληθούν.

 

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

1.Γιατί τρία  χρόνια τώρα συντηρείτε το «φτωχό σχολείο» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν έχετε επαναφέρει το επιτυχημένο και αξιολογημένο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με πρόγραμμα ΕΑΕΠ;

2.Ποιος επιστημονικός φορέας εισηγήθηκε την επέκταση της λειτουργίας του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου και με ποιο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών;

3.Προτίθεστε να επαναφέρετε την υποχρεωτική λειτουργία του πρωινού προγράμματος για όλους τους μαθητές στις 14.00;

4.Θα προβλέψετε να υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα στο απογευματινό  πρόγραμμα προαιρετικής παραμονής 14.00-17.30 ή 18.00;

5.Είναι στις προθέσεις σας να επαναφέρετε τον θεσμό του Υπεύθυνου Ολοήμερου  και τη δημιουργία των αντίστοιχων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών;

6.Ποιο είναι το κόστος λειτουργίας και ποιες οι πηγές χρηματοδότησης του όλου προγράμματος;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου,Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Κατρίνης, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου, Ιλχάν Αχμέτ,Χρήστος Γκόκας, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν,Απόστολος Πάνας, Ανδρέας Πουλάς,Γεώργιος Φραγγίδης».

«Στη Βουλή η επιστολή του Σωματείου Πυροσβεστών Ν.Ηρακλείου Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ» από τον Βασίλη Κεγκέρογλου».

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Σωματείου Πυροσβεστών Ν.Ηρακλείου «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ», με την οποία τονίζουν, μεταξύ άλλων,  την επιτακτική ανάγκη  για άμεσες Προσλήψεις Προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους, στην Κρήτη και ιδιαίτερα στον Nομό Ηρακλείου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν επικρατήσει συνθήκες επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς και μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, υφίστανται τα εξής προβλήματα:

α) Αναπρογραμματισμός και μείωση των προβλεπόμενων από τον νόμο ημερών αδείας που

αναμένεται να χορηγηθούν στο σύνολο σχεδόν του προσωπικού.

β) Στελέχωση όλων των οχημάτων του Νομού με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό,

γ) Αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος πυρασφάλειας λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού

δ) Αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας του ανακριτικού τμήματος

ε) Αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας λόγω κατηγορίας του 2ου  Π.Σ Α/Λ Ηρακλείου και

ζ) αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας λόγω κατηγορίας του 3ου  Π.Σ Λιμένα Ηρακλείου

Επιπλέον, θεωρείται δεδομένο ότι εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται θα επαναληφθούν τα κάτωθι προβλήματα και συγκεκριμένα:

α) μη χορήγηση ρεπό και μετακίνηση για εκτέλεση υπηρεσίας των υπαλλήλων από

την μία βάρδια στην άλλη για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό όταν ο δείκτης

επικινδυνότητας είναι πάνω από 3 με ότι αυτό επιφέρει στον οικονομικό, οικογενειακό και

προσωπικό προγραμματισμό των υπαλλήλων,

β) αύξηση της απλήρωτης υπερεργασίας,

γ)εφαρμογή των γνωστών μη νόμιμων προληπτικών επιφυλακών χωρίς συμβάν,

δ) κατάχρηση του μέτρου της επιφυλακής σε συμβάντα μικρού μεγέθους,

ε) κατάχρηση της επιφυλακής με παρατεταμένη εφαρμογή της σε διάστημα που επί της ουσίας δεν θα δικαιολογείται, ενώ σημαντική επιδείνωση των παραπάνω καταστάσεων αναμένεται να επιφέρει η ενδεχόμενη μετακίνησης υπαλλήλων για την στελέχωση του νεοσύστατου τμήματος ΣμηΕ.Α, και οι αναμενόμενες αναπόφευκτες συνταξιοδοτήσεις στελεχών τα επόμενα χρόνια.

Για τα παραπάνω, απαιτείται  να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες και να

δρομολογηθούν εξελίξεις τόσο για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αναγκών όσο και των αυτών που αναμένεται να προκύπτουν και συγκεκριμένα:

1) Άμεση πρόσληψη συμβασιούχων πλέον των ήδη προσλαμβανομένων για την στελέχωση του πεζοπόρου τμήματος που θα δώσει την δυνατότητα μετακίνησης Π.Π.Υ και Πυροσβεστικού προσωπικού από το πεζοπόρο σε σταθμούς και τμήματα που έχουν ανάγκες.

2) Άμεση μονιμοποίηση όλων των κατόχων απολυτήριου λυκείου Π.Π.Υ, ανεξάρτητα της ηλικίας και του χρόνου απόκτησης του απολυτήριου.

3) Μετατροπή σε 12μηνη της σύμβασης όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών σε καθεστώς αντίστοιχο των νεοπροσληφθέντων στις ΕΜΟΔΕ.

4) Αύξηση του αριθμού των εισαχθέντων στην Πυροσβεστική Ακαδημία μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και

5) πρόσληψη σημαντικού αριθμού κατάλληλου πολιτικού προσωπικού για την στελέχωση των τμημάτων πυρασφάλειας, γραμματείας σταθμώνΔι.Π.Υ.Ν – ΠΕ.ΠΥ.Δ. και τη διάθεση του Πυροσβεστικού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές τις θέσεις για την κάλυψη αναγκών σε Π.Σ και Π.Κ.

Παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη την επιστολή να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε.

Download (PDF, 213KB)

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.