Οι 10 απειλές για την παγκόσμια υγεία το 2019


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 30 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό ΥγείαςΠολυποίκιλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υγεία σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε μία λίστα με τις 10 απειλές για την Παγκόσμια Υγεία.

Αυτές είναι οι εξής:

  1. Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή
  2. Μη μεταδοτικές ασθένειες
  3. Πανδημία γρίπης
  4. Περιπτώσεις ειδικών συνθηκών
  5. Αντιμικροβιακή αντίσταση
  6. Επιδημία Ebola
  7. Ανεπάρκεια Πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  8. Αντιεμβολιαστικό κίνημα
  9. Δάγκειος Πυρετός
  10. Ιός HIV

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως εκτός από τις ασθένειες, τις επιδημίες και τα ελλιπή μέτρα προστασίας που στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας που δημιούργησε ο Οργανισμός, αναφέρεται πως σοβαρή απειλή αποτελεί και το αντιεμβολιαστικό κίνημα που «απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση ασθενειών που προλαμβάνονται με τα εμβόλια. Οι εμβολιασμοί είναι μια από τις λιγότερο δαπανηρές και αποδοτικές μεθόδους, που κάθε χρόνο σώζουν 2 με 3 εκατομμύρια ζωές. Αν υπήρχε παγκόσμια κάλυψη τότε θα σώζονταν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Στην κατάταξη ακολουθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. «Εννιά στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν ρύπους κάθε μέρα. Ο Οργανισμός μας κατατάσσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλύτερες προκλήσεις για το 2019. Τα ρυπογόνα στοιχεία μπορούν να διαπεράσουν το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα, ζημιώνοντας τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, “σκοτώνοντας” 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως» σημειώνεται σχετικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΟΥ.

Στην επόμενη θέση της λίστας βρίσκονται οι χρόνιες παθήσεις, όπως λόγου χάρη ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, στις οποίες αποδίδεται το 70% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως. Το ποσοστό των θανάτων από χρόνιες παθήσεις είναι υψηλότερο στις χώρες με τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνονται υπόψιν και οι ψυχικές ασθένειες με την αυτοκτονία να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες των 15 με 19 ετών.

Στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμπεριλαμβάνονται και: το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας επιδημίας γρίπης, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες ζει το 22% του πληθυσμού του πλανήτη (φτώχεια, ξηρασία, εμπόλεμες συγκρούσεις), η αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων (λόγω κυρίως της αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών), ο ιός του HIV, ο Έμπολα αλλά και τα σχεδόν ανύπαρκτα συστήματα περίθαλψης.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.