“Οι Υπουργοί Λιβανός και Στύλιος αρνούνται να κατανοήσουν το πρόβλημα της μη αναγνώρισης των κατατμημένων κληροτεμαχίων από το κτηματολόγιο.-Το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στη λύση”.


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 13 Ιουλίου 2021 by energinews (admin)

Οι Υπουργοί Λιβανός και Στύλιος αρνούνται να κατανοήσουν το πρόβλημα της μη αναγνώρισης των κατατμημένων κληροτεμαχίων από το κτηματολόγιο.-Το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στη λύση.Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου,κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (αρμόδιο για το κτηματολόγιο) και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδιο για την νομοθεσία των κληροτεμαχίων), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα κληροτεμάχια που δεν αναγνωρίζει το κτηματολόγιο, εφόσον έχει προηγηθεί κατάτμηση  και αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι από την προανάρτηση του Κτηματολογίου  δεν αναγνωρίζονται οι δηλώσεις ιδιοκτητών που έχουν τμήματα κληροτεμάχιων που προέρχονται από κατάτμηση, λόγω της απαγόρευσης που υπήρχε έως το 2012.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι μεγάλο ποσοστό εκτάσεων που ανήκουν σε Μικρασιάτες και σύμφωνα με μακρά και ομοιόμορφη πρακτική πολλά κληροτεμάχια έχουν μεταβιβαστεί από τους αρχικούς δικαιούχους με άτυπη γονική παροχή, είτε μετά από κατάτμηση αλλά ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις με συμβολαιογραφικές πράξεις για μεταβιβάσεις ακινήτων μετά από κατάτμηση αλλά δεν αναγνωρίζονται οι δηλώσεις των ιδιοκτητών τους. Η διαδικασία που προβλέπεται με το άρθρο 39 του ν.4673/20 είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα για τους ιδιοκτήτες αλλά και το δημόσιο και μάλιστα το κόστος της διαδικασίας στις περισσότερες περιπτώσεις (πλην των αστικοποιημένων ακινήτων) είναι μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου.

Στην συνέχεια, ο Βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση, αναφέροντας ως παράδειγμα την λύση που δόθηκε στις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται  στο αεροδρόμιο Καστελίου, όπου σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν.4711/20 αναγνωρίστηκαν τμήματα των κληροτεμαχίων προκειμένου να απαλλοτριωθούν με αναδρομική  αναγνώριση του δικαιώματος κατάτμησης από το 1968!

Ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε να αναγνωριστεί η de facto κατάτμηση που έχει γίνει πριν το 2012 και τα ακίνητα έχουν δηλωθεί στο E9,  με την αναδρομική ισχύ του άρθρου 37 του 4061/12, από την 1/1/2000 ώστε να μπορούν τα τμήματα κληροτεμαχίων να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με οικόπεδα και αγροτεμάχια που δεν προέρχονται από κλήρο.

Η δικαιολογητική βάση της ρύθμισης περί απαγόρευσης κατάτμησης των κληροτεμαχίων δεν εξυπηρετεί πλέον κάποια κοινωνική σκοπιμότητα και οι λόγοι ύπαρξης της έχουν εκλείψει και αντίθετα μάλιστα κατηγοριοποιεί την ιδιοκτησία, γεννά αντιδικίες και επιβαρύνει τα δικαστήρια με περίπλοκη δικαστηριακή ύλη αλλά και τους πολίτες με έξοδα κατά την διάρκεια κτηματογράφησης.

Οι Υπουργοί Αγροτικοί Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν αρνητικοί σε κάθε ρύθμιση και μάλιστα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Κρήτη, δεν του ετέθη το συγκεκριμένο ζήτημα από κανένα ενώ είναι γνωστό ότι οι Δήμοι, ΠΕΔ και Περιφέρεια έχουν αναδείξει το πρόβλημα. Ο Βουλευτής δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό και θα επιμείνει μέχρι να δοθεί λύση.

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/5Agk62RfNHg

https://youtu.be/P3jjAEoONMw

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.