Οι τράπεζες «αγριεύουν» – Ετοιμάζονται χαμηλότερα όρια για τους οφειλέτες


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 2 Ιουνίου 2019 by energinews (admin)

Οι αποφάσεις για τα χαμηλότερα όρια διαταγών πληρωμής και πλειστηριασμών έρχονται μετά τις πιέσεις του SSM

Η λύση του «γόρδιου δεσμού» των «κόκκινων» δανείων επιβάλλει… δραστικές λύσεις, που αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Οι τράπεζες φαίνεται να βάζουν τέλος στο «μορατόριουμ», ενόψει και της επικείμενης αλλαγής κυβέρνησης, και ετοιμάζονται να «βάλουν βαθιά το μαχαίρι» για την είσπραξη των οφειλομένων.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύει το capital.gr θέλουν να έρχεται «κύμα» διαταγών πληρωμής με νέα πολύ χαμηλά όρια, το αμέσως προσεχές διάστημα, από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη αποφασίσει να κατεβάσουν σημαντικά τα όρια και για τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα όρια για την έκδοση διαταγής πληρωμής αναμένεται να μειωθούν στο μισό και συγκεκριμένα στις 20.000 από 40.000 ευρώ σήμερα για οφειλές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Ακόμη χαμηλότερα, και συγκεκριμένα στις 10.000 ευρώ, θα πέσει το όριο για την έκδοση διαταγής πληρωμής σε ακάλυπτα δάνεια.

Τα νέα όρια, στις περιπτώσεις οφειλετών που έχουν βάλει ως εξασφάλιση ακίνητο στο δάνειό τους, σημαίνουν ότι το ακίνητο αυτό θα καθίσταται απαιτητό για οφειλές που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, εκκινώντας άμεσα τις διαδικασίες για κατάσχεση και πλειστηριασμό.

Όπως γράφει το capital.gr, οι τράπεζες έχουν ήδη αποφασίσει να κατεβάσουν σημαντικά και τα όρια για τη διενέργεια πλειστηριασμών έως και τις 40.000 ευρώ σε σχέση με το άτυπο όριο προστασίας των 80.000-100.000 ευρώ που είχαν εφαρμόσει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερες πληροφορίες, το όριο για τους πλειστηριασμούς μπορεί να υποχωρήσει και στις 30.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις των τραπεζών για τα χαμηλότερα όρια διαταγών πληρωμής και πλειστηριασμών έρχονται μετά τις πιέσεις του SSM για επίσπευση των νομικών ενεργειών έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων και μεγιστοποίηση ανακτήσεων οφειλών. Σημειώνεται ότι ο SSM ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τον έλεγχο για τις επιδόσεις των τραπεζών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να βγάλει, στα τέλη Ιουνίου, το πρώτο πόρισμά του μετά την υποβολή της αναθεωρημένης στοχοθεσίας των τραπεζών στα τέλη Μαρτίου.

Η εκκίνηση των ένδικων μέσων παραμένει ακόμη «μελανό σημείο» στις επιδόσεις των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, με τον SSM να ζητά από τις τράπεζες μεγαλύτερο «μαστίγιο» και μικρότερο «καρότο». Το ζητούμενο αυτό έρχεται μετά και την ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο εκτιμάται ότι παρέχει πλήρη προστασία σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για μορατόριουμ νομικών ενεργειών, από τη στιγμή, μάλιστα, που οι τράπεζες είναι ανοιχτές σε γενναίες ρυθμίσεις δανείων συνεργάσιμων δανειοληπτών.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει ένα άτυπο όριο προστασίας από πλειστηριασμούς στις 80.000-100.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 5 Ιουνίου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός λόγω της διενέργειας των ευρωεκλογών. Πάντως και αργότερα, ενόψει των εθνικών εκλογών, η δραστηριότητα στο μέτωπο των πλειστηριασμών δεν αναμένεται αυξημένη.

Οι καταγγελίες δανείων και η άσκηση ένδικων μέσων αποτελούν δύο βασικούς ποιοτικούς στόχους που παρακολουθεί ο SSM στις τράπεζες για τη μείωση των NPEs. Ειδικότερα, παρακολουθείται:

* Η πορεία των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί, ως ποσοστό επί του αθροίσματος των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί και των καταγγελμένων δανείων. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ζητούμενο από τις τράπεζες είναι το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων σε καθυστέρηση να μειωθεί στο τέλος του 2019 (από τον Ιούνιο 2017) από 10%-21% σε 0%-6%. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα αντίστοιχα ποσοστά θα πρέπει να μειωθούν από το 16%-35% στο 2%-13%.

* Η πορεία στην άσκηση ένδικων μέσων επί των καταγγελμένων δανείων, η οποία πρέπει να αγγίξει το εύρος 92%-99% το 2019.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.