Οι ποδηλατόδρομοι και οι ΑΠΕ της νήσου Χρυσής οι ελαιώνες που γίνονται δάσος και όλες οι προτάσεις για τις περιοχές Νatura

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Ιανουαρίου 2022 by energinews (admin)

Mέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Ιανουαρίου θα βρίσκονται υπό δημόσια διαβούλευση τα διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές Natura όλης της Ανατολικής Κρήτης και κάποιων περιοχών του Ρεθύμνου, σχέδια τα οποία απ’ τη στιγμή που θα επικυρωθούν αποκτούν μέγιστη ισχύ και υπερτερούν έναντι οποιασδήποτε άλλης νομοθετικής παρέμβασης.

Σχέδια τα οποία αποτελούν ευρωπαϊκή υποχρέωση της Ελλάδας να τα δημιουργήσει και να τα εφαρμόζει με σκοπό την προστασία του Περιβάλλοντος, κάτι που άργησε πάρα πολύ να συμβεί με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι για πολύ μεγάλα πρόστιμα.

Έτσι από το 2019 ξεκίνησε η εκπόνηση των κατάλληλων μελετών τα οποία σε ότι αφορά το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης και είναι πλέον έτοιμα και σε καθεστώς διαβούλευσης.

Σχεδιασμοί όμως που κρύβουν και πάρα πολλά προβλήματα αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις και για πάρα πολλές περιοχές δεν λαμβάνουν υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα των περιοχών με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά λάθη τα οποία όμως θα έχουν και πολύ σοβαρές συνέπειες.

Παράλληλα βασικό στοιχείο των διαχειριστικών σχεδίων είναι και επέκταση των εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε περιοχές Natura, αλλά και ο προσδιορισμός αυστηρών χρήσεων γης.

Σε τοπικό επίπεδο ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από το Δήμο Σητείας μετά από πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο Δήμο Ιεράπετρας πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην Ιεράπετρα παρουσιάζονται αρκετά παράδοξα όπως για παράδειγμα η μετατροπή σε περιοχή Natura τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο ανατολικό μέτωπο και σε κοινότητες όπως του Ορεινού των Σχινοκαψάλων κλπ, προβλέψεις για την υπερβόσκηση δεν υπάρχουν, ενώ στην περίπτωση της Νήσου Χρυσής αφενός δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης εγκαταστάσεων για μικρά καταλύματα που θα έχουν σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις εγκατάσταση ανεμογεννητριών και άλλων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δυτικό άκρο του νησιού, δίπλα στο κεδρόδασος, αλλά και η διάνοιξη δρόμων για οχήματα και ποδηλατόδρομων.

 Ο χάρτης αναφοράς για το νομό Λασιθίου

 

Η διαβούλευση για όλα τα παραπάνω θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου και μέχρι τότε, πολίτες και φορείς θα πρέπει να έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να φανεί σε πρώτη φάση αν θα ληφθούν υπόψιν.

Δεδομένο μάλλον θα πρέπει να θεωρείται πως θα ζητηθεί παράταση της διαβούλευσης αφού λίγοι είναι αυτοί που είχαν αντιληφθεί τόσο τη διαδικασία διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει  εδώ και ένα μήνα , και έτσι πλέον απομένει ελάχιστος χρόνος για τεκμηριωμένες προτάσεις.

Υπενθυμίζουμε πως την ερχόμενη Δευτέρα η μελετητική εταιρεία που έπαιξε βασικό ρόλο στη σύνταξη των συγκεκριμένων σχεδίων θα τα παρουσιάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. (Διαβάστε πως  μπορείτε να συμμετάσχετε ΕΔΩ)

Παρακάτω ακολουθούν με αναλυτικά στοιχεία οι χάρτες προτεινόμενης ζωνοποίησης, η χρήσεις γης, και οι ειδικές χρήσεις γης ξεχωριστά για τη νήσο Χρυσή και τον Ορεινό Όγκο της Θρυπτής και του Καψά, περιοχές στις οποίες προτείνονται σημαντικές αλλαγές, ενώ το πλήρες περιεχόμενο υπό διαβούλευση που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις μελέτες και για άλλες περιοχές όπως το Σελάκανο μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ

(Για να δείτε με περισσότερες λεπτομέρειες τα περιεχόμενα που ακολουθούν προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο και από σταθερό υπολογιστή)

Νήσος Χρυσή

Χάρτης προτεινόμενης ζωνοποίησης

Νήσος Χρυσή

Ειδικές Χρήσεις Γης

Θρυπτή-Καψάς

Χάρτης προτεινόμενης ζωνοποίησης

Επιτρεπόμενες Χρήσεις Γης

 

 

Ειδικές Χρήσεις Γης

35

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.