Οι παρατηρήσεις της ΕΑΣ Ιεράπετρας στο νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 24 Φεβρουαρίου 2020 by energinews (admin)

Παρατηρήσεις της ΕΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ `Η ΕΝΩΣΗ’ όσον αφορά το Νέο Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση, διαβούλεύση και αφορά στη σύσταση και λειτουργία Πρωτοβάθμιων και Τριτοβάθμιων Οργάνων.

Με αυτό το έγγραφο καταθέτούμε τις παρατηρήσεις μας που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία Πρωτοβάθμιων και Τριτοβάθμιων Οργάνων, όπως προτείνεται μέσα από το Νομοσχέδιο και αφορά τη σύσταση Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΟ.Ε.Α.Σ.).

‘Οσον αφορά την αναγκαιότητα ενός ενιαίου τριτοβάθμιου συνεταιριστικού οργάνου όπως αυτό προτείνεται (Εα.Ε.Α.Σ.) συμφωνούμε απόλυτα και είναι πλέον ώριμη αυτή η ανάγκη να προχωρήσουμε στην Θέσπιση του.

Παρατήρηση 1 η: Σε επίπεδο Χώρας είναι πλέον κατανοητό ότι οποιοδήποτε, κεντρικός σχεδιασμός έχει περάσει δεν μπορεί να μην παίρνει σοβαρά υπόψη τον το σχεδιασμό των περιφερειών. Άρα πέρα από τις πολιτικές κατευθύνσεις, υπάρχουν πλέον οι περιφερειακοί σχεδιασμοί και έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες. το ανάγλυφο , τις παραδόσεις και τα προϊόντα σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά. Άρα εκτιμούμε ότι Θα πρέπει και η εκπροσώπηση συνεταιρισμών σε αυτό το τριτοβάθμιο όργανο να λαμβάνει υπόψη της και την απαραίτητη εκπροσώπηση όλων των περιφερειών της χώρας αλλά και δυνατότητα δημιουργίας δευτεροβάθμιου οργάνου ανά περιφέρεια.

Παρατήρηση 2η: Η εκπροσώπηση βάση τζίρου που αναφέρεται στην παράγραφο 6, εκτιμούμε ότι ελλοχεύει κινδύνους μονομερούς πλήρους εκπροσώπησης μεγάλων ισχυρών σχημάτων αποκλείοντας την μεγάλη πλειοψηφία των σχημάτων με μικρούς τζίρους. Κατά την πρόταση μας Θα πρέπει να προβλεφθεί αναλογία μεταξύ μεγάλων και μικρών σχημάτων.

Παρατήρηση 3η :Για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία ενός τέτοιον οργάνου θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση που να προβλέπεται όχι μόνο από το άρθρο αλλά και από το σχετικό νόμο που θα αφορά την λειτουργία πρωτοβάθμιων. δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων ώστε να αποφευχθούν τα λάθη και οι παρερμηνείες του παρελθόντος.

Παρατήρηση 4η: Θα πρέπει επίσης να αναφέρεται και ο τρόπος συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο επιλογής οργάνων, όχι μόνο μεμονωμένων υποψηφιοτήτων αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής πολιτικών παρατάξεων. (για να μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλο μας) όπως αυτό είναι Θεσμοθετημένο και για τα συνδικαλιστικά ανά κλάδο τριτοβάθμια όργανα.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.