Οι λόγοι που τα παιδιά λένε περισσότερα ψέματα στην εφηβεία

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Υπάρχει τρόπος να τα μειώσουν;Όλοι λέμε ψέματα.  Μικρά και «αθώα», ή μεγάλα και καταστροφικά. Από το να αποφύγουμε ένα τηλεφώνημα  , μέχρι την «δικαιολογία» να μην κάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει. Έτσι πέφτουμε στην παγίδα και χρησιμοποιούμε το ψέμα με ευκολία και άνεση.  Όταν λέμε ψέματα μπροστά στο παιδί, αυτό επηρεάζεται και πολλές φορές χωρίς να το αντιληφθούμε.

Η εφηβεία είναι μια περίπλοκη και ευάλωτη περίοδος . Ο έφηβος βρίσκεται σε μια ηλικία που καλείται να γνωρίσει νέες εμπειρίες. Τα ψέματα, συχνά,  γίνονται η καθημερινότητα του, ιδιαίτερα, όταν οι γονείς αποτελούν κακό παράδειγμα προς μίμηση. Ποιος όμως, είναι ο λόγος που τα ψέματα αυξάνονται στην εφηβεία;

•     Τα παιδιά λένε ψέματα για να κρύψουν την αλήθεια. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί το παιδί δεν έχει αποκτήσει οικειότητα στην επικοινωνία με τον γονιό και διστάζει να του πει την αλήθεια επειδή ντρέπεται, είτε επειδή φοβάται την αλήθεια και τις επακόλουθες συνέπειες της.
•    Με ψέματα πιστεύουν πως θα τραβήξουν την προσοχή. Ο έφηβος είναι σε μια φάση, όπου θέλει να τονίζεται η αυτοπεποίθηση του. Για να το καταφέρει αυτό, πλάθει ιστορίες φανταστικές για να εντυπωσιάσει και να κερδίσει τον σεβασμό.
•    Επειδή θέλει να κρατήσει τους γονείς έξω από την προσωπική του ζωή. Ένα ψέμα θα καθησυχάσει τον γονιό, αν είναι πραγματικά πιστευτό και ο έφηβος θα έχει το κεφάλι του ήσυχο για να πράττει όπως αυτός κρίνει σωστά.

Υπάρχει τρόπος να μειωθούν τα ψέματα και να προφυλαχτούν οι έφηβοι από την παγίδα τους. Οι γονείς οφείλουν να χτίσουν μια καλή σχέση επικοινωνίας με τον έφηβο όταν αυτός είναι ακόμα παιδάκι. Αποφύγετε να λέτε ψέματα και μιλήστε στο παιδί σας για την αξία της αλήθειας. Πείτε του πως η αλήθεια είναι πάντα προτιμότερη από τις «δικαιολογίες». Αφήστε το παιδί να μιλήσει ελεύθερα, χωρίς να το κρίνετε, ή να το προσβάλλετε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το τρομάξετε. Τελευταίο και σημαντικό, δώστε του την απαιτούμενη προσοχή και δείξτε θαυμασμό για τις πράξεις του,  ακόμα και τις  πιο μικρές Γι αυτόν  είναι κατόρθωμα!

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κύρκου

Πηγή: allyou.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.