«Οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας παρακρατούν δημοτικά τέλη και φόρους και προκαλούν οικονομική ασφυξία στους Δήμους».


Τελευταία ενημέρωση 22 Σεπτεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Eρώτηση κατέθεσε προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Έντονο πρόβλημα έχει ανακύψει για τα έσοδα των Δήμων, εξαιτίας, μεταξύ πολλών άλλων, των προβλημάτων με τις υπέρμετρες καθυστερήσεις στην απόδοση σε αυτούς των δημοτικών τελών που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών Εταιρειών παροχής ενέργειας.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), πολλές ΠΕΔ και Δήμους με τις δημοτικές αρχές να εκφράζουν όχι απλά τον προβληματισμό τους αλλά και την αγανάκτηση τους.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι ορισμένοι από τους παρόχους ενέργειας δεν αποδίδουν στους Δήμους τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και τους δημοτικούς φόρους που έχουν ήδη εισπράξει από τους πολίτες δια των λογαριασμών ρεύματος.

Ενδεικτικά, κατά τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. έχουν αναφερθεί οι Εταιρείες «ΚΕΝ, NRG, Volterra, WATT+VOLT, ΗΡΩΝ, We ENERGY», ενώ ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απασχόλησε το εν λόγω θέμα για τη «VOLTONA.E», η οποία τυγχάνει να έχει και μεγάλο μερίδιο της αγοράς σε όλους τους Δήμους στην Κρήτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα τους.

Τα παρακρατούμενα ποσά ανέρχονται  σε  πολλά εκατομμύρια συνολικά και σε πολλές χιλιάδες ευρώ ακόμη και για μικρούς Δήμους.

Η καθυστέρηση είναι πολύμηνη και οι Δήμοι καταφεύγουν στη δικαστική οδό, καταθέτοντας ένδικα μέσα για να λάβουν επιτέλους τα χρήματα που προ πολλού πλήρωσαν οι δημότες τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά ενέργειες από την Κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση ειδικά για την  «υπεξαίρεση» των δημοτικών τελών εκ μέρους παρόχων ενέργειας προκειμένου να μην είναι στην ευχέρεια των εταιρειών ο χρόνος καταβολής των τελών και φόρων στους Δήμους.

Επιπλέον, η νομοθετική ρύθμιση οφείλει να δρομολογεί τεχνολογική παρέμβαση για την διασύνδεση των συστημάτων, ώστε αφενός κάθε Δήμος ανά πάσα στιγμή να έχει αναλυτική εικόνα ανά πάροχο για τα ποσά που έχει πληρώσει ή οφείλει κάθε δημότης και αφετέρου να καταβάλλονται άμεσα στο λογαριασμό του Δήμου τα αντίστοιχα ποσά.

Επειδή η υστέρηση στα έσοδα των Δήμων, εξαιτίας των καταγγελλόμενων «παράνομων παρακρατήσεων», επιδεινώνει την ήδη δυσχερή δημοσιονομική θέση τους, μάλιστα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία που μαστίζονται από πληθώρα αιτίων αύξησης των δαπανών και ταυτόχρονης μείωσης των εσόδων τους.

Επειδή η  εκτόξευση του κόστους ενέργειας οδηγεί σε εφιαλτικό αδιέξοδο τόσο τους Ο.Τ.Α. όσο και τους πολίτες.

Επειδή τα οφειλόμενα ποσά αφορούν πληρωθέντα δημοτικά τέλη που εκ του νόμου φέρουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, ήτοι ευθέως συνδέονται με την ομαλή λειτουργία και παροχή ανταποδοτικών δημοτικών υπηρεσιών προς τους δημότες αλλά και δημοτικούς φόρους που πρέπει να καταβάλλονται άμεσα με την επιφύλαξη λήξης προθεσμιών οφειλών των Δήμων στους αντίστοιχους παρόχους.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1)Είναι σε γνώση σας η έκταση και οι επιπτώσεις του ανωτέρω προβλήματος που καταγγέλλουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και οι δημοτικές αρχές από όλη τη Χώρα;

 

2)Ποιο είναι το ύψος των εισπραχθέντων δημοτικών τελών και φόρων που δεν έχουν αποδοθεί από τους παρόχους ενέργειας; Ποιες Εταιρείες αφορά και πόσα χρωστά η κάθε μία από αυτές;

 

3)Σε ποιες ενέργειες (νομοθετικές κ.α) προτίθεστε να προβείτε για την επίλυση του προβλήματος, σύμφωνα και με τις αυτοδιοικητικές εισηγήσεις; Σε ποιες ακριβώς και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;».

 

«Καταβολή απαλλοτριώσεων στους δικαιούχους και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος 3 χρόνια τώρα».

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Το έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια και για να γίνει αυτό απαιτήθηκαν και απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης, που αποτελούσαν και τη μόνη πρόσοδο και κύρια επαγγελματική δραστηριότητα για αρκετές εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες.

Σήμερα, έχουν χαθεί 3ς παραγωγικές χρονιές για αυτές τις οικογένειές και όπως είχαμε επισημάνει τότε με ερώτηση μας, η δίκαιη αποζημίωση των ιδιοκτητών που αποξενώνονται από την παραγωγή, έπρεπε να είναι προτεραιότητα.

Με δεδομένο ότι τα ποσά των απαλλοτριώσεων έχουν μεν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους ίδιους τους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής των αγροτικών εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν και οι αγρότες ιδιοκτήτες να  έχουν μείνει χωρίς παραγωγικά εργαλεία και χωρίς εισόδημα 3 τουλάχιστον χρόνια τώρα.

Επειδή η πολιτεία με αίσθημα δικαίου πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια εισοδήματος που προκάλεσε και να καταβάλλει τουλάχιστον αποζημίωση στους ιδιοκτήτες  μέχρι την οριστική καταβολή των απαλλοτριώσεων.

Επειδή σε προηγούμενες  απαλλοτριώσεις, όπως σε αυτές για τις ανάγκες του στρατιωτικού αεροδρομίου Καστελίου, είχε προβλεφθεί πενταετής καταβολή αποζημιώσεων για απώλεια εισοδήματος, ανεξάρτητα από τον χρόνο καταβολής των απαλλοτριώσεων.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Γνωρίζετε ότι τρία χρόνια τώρα οι άνθρωποι έχουν χάσει το εισόδημα και την δραστηριότητα τους και δεν έχουν λάβει ούτε τις απαλλοτριώσεις που δικαιούνται; Αναρωτιέστε πως βιοπορίζονται;

-Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση καταβολή των απαλλοτριώσεων στους δικαιούχους και την καταβολή αποζημίωσης για την απώλεια εισοδήματος 3 χρόνια τώρα;».

 

10

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.