Οι εντυπωσιακοί επιτάφιοι της Μεγάλης Παρασκευής στην Κρήτη

Οι εντυπωσιακοί επιτάφιοι της Μεγάλης Παρασκευής στην Κρήτη
0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Κορυφώνεται το Θείο Δράμα σε όλους τους Ιερούς Ναούς της χώρας σήμερα Μεγάλη Παρασκευή – Εντυπωσιάζουν οι επιτάφιοι της Κρήτης!

Συγκλονίζουν τα γεγονότα, με τον Χριστό να αφήνει την τελευταία του πνοή πάνω στον Σταυρό και ενώ δεν υπάρχει κάποια σχετική μέριμνα για τον ενταφιασμό του Σώματός Του.

Δεν ήταν δυνατόν να εγκαταλειφθεί το Πανάγιο Σώμα Του Κυρίου και τότε εμφανίζονται δύο πρόσωπα, ευκατάστατα και σεβαστά στην ιουδαϊκή κοινωνία, αμφότεροι κρυφοί μαθητές του Κυρίου, ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νικόδημος.

Ο κρυφός νυχτερινός μαθητής του Ιησού, ο Νικόδημος, εκείνος που προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να υποστηρίξει τον Ιησού ενώπιον του Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της δίκης, ήταν και αυτός που έφερε μεγάλη ποσότητα μύρων για τον ενταφιασμό του Ιησού.

Ο Ιωσήφ προμηθεύεται, λοιπόν, σεντόνι και αφού αποκαθηλώνει το Σώμα του Κυρίου από το Σταυρό, με την βοήθεια του Νικοδήμου, το τυλίγουν, το μυρώνουν με τα μύρα που προσέφερε ο Νικόδημος, και το καταθέτουν σε λαξευμένο καινούριο τάφο, τον οποίο είχε προετοιμάσει ο Ιωσήφ για τον εαυτό του.

Την όλη διαδικασία αυτή, η Κυρία Θεοτόκος, ο Ιωάννης και οι μυροφόρες την παρακολουθούσαν από μακριά.

Αργά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλεται η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, όπου, μετά τις τρεις Στάσεις των Εγκωμίων, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τα Μοναστήρια της χώρας απ’ άκρη σ’ άκρη οι πιστοί συμμετέχουν με κατάνυξη τελείται η περιφορά του στολισμένου Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα.

Ξεχωριστές εκκλησίες και μοναστήρια της Κρήτης δίνουν το δικό τους χρώμα με τους επιταφίους τους και μας βάζουν σε ατμόσφαιρα περισυλλογής ακολουθώντας τις πιο ιδιαίτερες και κατανυκτικές περιφορές.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι γυναίκες της Κρήτης ξεκίνησαν από χθες το βράδυ το στολισμό των επιταφίων. Κάθε λογής λουλούδια προσφέρθηκαν για να «ντυθεί» ο χώρος που θα φιλοξενούσε το σώμα του Θεανθρώπου τη Μεγάλη Παρασκευή.

Το neakriti.gr σας ταξιδεύει στις Εκκλησίες της Κρήτης για να σας δώσει μία ιδέα από τον στολισμό των επιταφίων του νησιού.

Άγιος Ματθαίος, στολισμένος με άνθη αμάραντου

Άγιος Δημήτριος Κατσαμπά

Αγία Σκέπη Ηρακλείου

Άγιος Ανδρέας Αρχοντικό Μονοφατσίου

Ιερός Ναός Αναλήψεως – Ζωφόροι

Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου

Ιερός Ναός Εσταυρωμένου Ηρακλείου

Άγιος Γεώργιος Πέραμα Ρεθυμνου
Μεταμόρφωση Σωτήρος Πατελλες Ηρακλειου

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Αρχανών

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κατσαμπά

Ιερός Ναός Αγίου Ματθαίου

Από τον Ιερό Ναό Πόμπιας (Μεσσαρά)

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ζίντα Αρκαλοχωρίου

Ιερός Ναός Παναγίας Καμαριανής Ηρακλείου

Οι εντυπωσιακοί επιτάφιοι της Ιεράπετρας

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.