Οι διαδρομές του «τρόμου» μέσα από τον φακό των ξεναγών

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Νοεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Δρομολόγια για «γερά» νεύρα, ανύπαρκτες υποδομές ΑμεΑ και τα «κακώς κείμενα» του τουρισμού

Από την πολυκοσμία της Κνωσού και της Σπιναλόγκας, στις διαδρομές του τρόμου προς το Οροπέδιο Λασιθίου τις βροχερές μέρες και από τις “χειρουργικές κινήσεις” των τουριστικών πούλμαν στα χωριά της Ελούντας, στους στενούς δρόμους του Ανισαρά και της Ανάληψης.

Οι ξεναγοί της Κρήτης για μια ακόμη χρονιά, μαζί με την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, παρουσίασαν εικόνες και βίντεο από σημεία που τους θερινούς μήνες αλλά και τον χειμώνα χτυπούν “κόκκινο”, όσον αφορά στην επισκεψιμότητα ξένων και ντόπιων, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον χειμώνα έχουμε τις μαθητικές εκδρομές αλλά και τα προγράμματα του χειμερινού τουρισμού.

Στα θετικά που τονίστηκαν στα πλαίσια της δημοσιογραφικής έρευνας στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, μετά και τα ρεπορτάζ που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την εκπομπή.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των ξεναγών Κρήτης και Θήρας, Βαγγέλη Παπανικολάου, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στην προσβασιμότητα στη Σπιναλόγκα, στο λιμάνι του Ρεθύμνου και τον Άγιο Νικόλαο, που μαζί με το Ρέθυμνο θέτουν τις βάσεις για τον σωστό τρόπο που καλύπτουν τις ανάγκες των τουριστικών πούλμαν στα λιμάνια των δύο κρητικών πόλεων.

Χανιά – Φεύγουν τα τουριστικά λεωφορεία από το κέντρο

Να καταργήσει τις αφετηρίες των αστικών λεωφορείων που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης σχεδιάζει η δημοτική Αρχή των Χανίων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κυκλοφοριακό. Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους του Αστικού ΚΤΕΛ έχουν αρχίσει, με τους ίδιους πάντως να εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, θέτοντας ως προϋπόθεση τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.

Σε πρώτη φάση, στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης από τα λεωφορεία και να διευκολυνθεί η κίνηση των Ι.Χ., κυρίως τις περιόδους αιχμής. Ήδη μάλιστα τα τουριστικά πούλμαν απομακρύνθηκαν από τη Δημοτική Αγορά και σταθμεύουν πέριξ του δρόμου που βρίσκεται το ξενοδοχείο “Κρήτη”.

O Δήμος κατάργησε τη στάση λεωφορείων μπροστά από το ανατολικό τμήμα της Δημοτικής Αγοράς και προχωρά σε διαμόρφωση του πεζοδρομίου. Βέβαια, σύμφωνα με τους οδηγούς και τους ξεναγούς, όπως τονίστηκε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις για να επιλυθεί το πρόβλημα της στάθμευσης στη Νέα Χώρα των Χανίων, που κάθε καλοκαίρι “πνίγεται” από τα τουριστικά πούλμαν, ενώ κατά την επιβίβαση και αποβίβαση τουριστών ελλοχεύουν κίνδυνοι από τη γενικότερη κυκλοφοριακή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού στα Χανιά, Γιάννης Γιαννακάκης, δέχτηκε την κριτική από ξεναγούς οδηγούς και ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, ότι η δημοτική Αρχή των Χανίων πήρε την απόφαση να απομακρύνει τα τουριστικά λεωφορεία από το κέντρο χωρίς να ρωτήσει, όπως υποστήριξαν, τους αρμόδιους παγκρήτιους συλλόγους. Ωστόσο, ο κ. Γιαννακάκης κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε συνάντηση στα Χανιά, για να μπουν στο “μικροσκόπιο” οι ενστάσεις τους.

Κνωσός – Επικίνδυνος δρόμος για τουρίστες και οδηγούς…

Ένα θέμα που χρήζει άμεσης παρέμβασης στην Κνωσό είναι ότι τους δύσκολους μήνες της μεγάλης επισκεψιμότητας τα γκρουπ αναγκάζονται να κινούνται πεζά στον κεντρικό δρόμο, μια ανάσα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, κάτι που δικαίως οι ξεναγοί χαρακτηρίζουν πολύ επικίνδυνο, ενώ την ίδια ώρα η στάθμευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων πέριξ του αρχαιολογικού χώρου δυσκολεύει αρκετά τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.

Όσον αφορά στη Σπιναλόγκα, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις μετά και τα ρεπορτάζ της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, σίγουρά χρειάζονται επιπλέον υποδομές για την κίνηση των ΑμεΑ, μιας και σε ορισμένα σημεία υπάρχει πρόβλημα.

Αρχαιολογικό Μουσείο – Το διαχρονικό πρόβλημα της στάθμευσης

Είναι δεδομένο ότι η στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων που κατευθύνονται καθημερινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα για την πόλη, που πολλές φορές επιβαρύνεται με τα διπλοπαρκαρισμένα, έστω και για λίγο, τουριστικά πούλμαν στην ευθεία μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα δε λείπουν και οι οδηγοί που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, παρατώντας τα αυτοκίνητά τους όπου τους βολεύει. Βέβαια, όπως τονίζουν οι ξεναγοί, η Δημοτική Αστυνομία έχει μόνιμη παρουσία στην περιοχή, ωστόσο η λύση είναι μια και ισοδυναμεί με την εύρεση ενός μόνιμου χώρου στάθμευσης για τα τουριστικά πούλμαν, που θα μπορούσε να είναι, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το πάρκινγκ κάτω από την πλατεία Ελευθερίας.

Ανισαράς – Οι διαδρομές του τρόμου

Τουριστικά λεωφορεία που με τους ελιγμούς τους “κόβουν την ανάσα” στην περιοχή του Ανισαρά και οδηγοί που αναγκάζονται με “χειρουργική” ακρίβεια να περνάνε από δρόμους, ξεπερνώντας τον ίδιο τους τον εαυτό. Στον Ανισαρά, με τα δεκάδες 5άστερα ξενοδοχεία, η εικόνα δε λέει να αλλάξει εδώ και δεκαετίες, με τους τουρίστες να αποτυπώνουν αυτή την εμπειρία μέσα από ερασιτεχνικά βίντεο και φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τους ξεναγούς αλλά και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, το τουριστικό θέρετρο του Ανισαρά αποτελεί ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παράδειγμα ταλαιπωρίας σε δρόμους που η στενότητά τους είναι δεδομένη και πολλές φορές καταγράφουν κίνηση αστικού χαρακτήρα. Τα τουριστικά πούλμαν στην κυριολεξία περνούν μια ανάσα το ένα δίπλα από το άλλο, αλλά και λίγα μόλις εκατοστά από κτήρια και σταθμευμένα Ι.Χ. Παράλληλα, στους ιδιαίτερα στενούς δρόμους του Ανισαρά πολλές φορές η πεζοπορία αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση για τους τουρίστες, που φιλοξενούνται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Την ίδια ώρα, οι διαδρομές προς το Οροπέδιο Λασιθίου, μέρες και νύχτες με ομίχλη και βροχή, αλλά και η κίνηση των τουριστικών πούλμαν στα χωριά Φουρνί και Καστέλι, στην Ελούντα, αποτυπώνουν τον επαγγελματισμό των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Μονή Αρκαδίου – Λακκούβες με την πρώτη νεροποντή

Ένα από τα προβλήματα που καταγράφονται στην Ιερά Μονή Αρκαδίου είναι η δύσκολη πρόσβαση των ΑμεΑ, εξαιτίας του χωμάτινου οδοστρώματός με τις πέτρες που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία. Παράλληλα, με την πρώτη βροχή, όπως παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής”, ο αύλειος χώρος γεμίζει με λακκούβες που έχουν νερό, κάνοντας την προσβασιμότητα ακόμα πιο δύσκολη. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως στο ιστορικό μοναστήρι έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά στη στάθμευση των τουριστικών πούλμαν.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η Μονή Αρκαδίου είναι από τα πρώτα σημεία σε επισκεψιμότητα, μιας και είναι πολύ ελκυστική για τις μαθητικές εκδρομές.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.