Οικονομία: «Βουτιά» στα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο


0
(0)

Μεγάλη πτώση κατεγράφη στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς ήταν μειωμένα κατά 1,904 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί πριν από την πανδημία. Κύρια αιτία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ήταν οι αναβολές στην πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων όπως ο ΕΝΦΙΑ και η μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Στον αντίποδα, η πορεία των εσόδων του μηνός Οκτωβρίου μέχρι στιγμής είναι καλή χωρίς βεβαίως αυτό να προδικάζει κάτι. «Τα έσοδα του Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται σημαντικά μειωμένα, λόγω των αναβολών φορολογικών υποχρεώσεων που αποφάσισε η Κυβέρνηση για να διευκολύνει πολίτες και επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 3.942 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένα σε σχέση με τον προ πανδημίας στόχο κατά 1.904 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό της τάξεως των 1.600 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι οφείλεται σε αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων (αναβολή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ για τέλη Οκτωβρίου, μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον Covid 19, περισσότερες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων).

Με δεδομένες τις αναβολές αυτές, η πορεία των εσόδων είναι συμβατή με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2020, όπως προκύπτει άλλωστε τόσο από την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο όσο και από τη μέχρι σήμερα πορεία των εσόδων του μηνός Οκτωβρίου» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11.265 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.544 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7.008 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.568 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4.474 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.501 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.719 εκατ. ευρώ ή 12,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώρηση ποσού 8 εκατ. ευρώ περίπου στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι» κατά τον μήνα Ιούλιο 2020. Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Διεύρυνση επιδόματος θέρμανσης

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν παράλληλα ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των δικαιούχων καθώς θα συμπεριληφθούν και όσοι κάνουν χρήση άλλων πηγών όπως είναι το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το προσχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατατεθεί αρχές Νοεμβρίου ενώ αυτή τη στιγμή εξετάζεται η ανάλυση κάθε έργου. Όπως τονίστηκε, θα υπάρξει συνεργασία με ανεξάρτητο σύμβουλο που θα βοηθήσει στον προϋπολογισμό που θα ενταχθεί.

Πηγή: real.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.