Οικογενειακοί γιατροί: Θα υπάρξουν αλλαγές από 1η Ιανουαρίου;


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 15 Δεκεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Νέες διευκρινίσεις έδωσε ο Υπουργός Υγείας

Mια σημαντική καινοτομία στο ΕΣΥ που υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο της καθολικής και ισότιμης κάλυψης των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των πολιτών», αποτελούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας , οι οικογενειακοί γιατροί και η ομάδα υγείας (νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας , κοινωνικοί λειτουργοί) που τους πλαισιώνει, υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Ξανθός τονίζει δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή από το νέο έτος.

Ήδη διευρύνεται το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών (έως σήμερα έχουν συμβληθεί 700 γιατροί). Έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό 1,2 εκατ. πολίτες και η διαδικασία εγγραφής προχωρά σε όσες περιοχές λειτουργεί οικογενειακός γιατρός. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 101 Τοπικές Ομάδες Υγείας, (ΤΟΜΥ), ο στόχος είναι τον Ιανουάριο οι ΤΟΜΥ να έχουν φτάσει τις 120 και οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το νέο σύστημα που προβλέπει 239 δομές σε όλη τη χώρα.

Καμία αλλαγή από 1η Ιανουαρίου

Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών, από την 1η Ιανουαρίου είτε έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό είτε όχι, διευκρινίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε άλλους, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και σήμερα.

Με την πλήρη λειτουργία όμως του συστήματος ο πολίτης που δεν θα έχει εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό δεν θα μπορεί να λάβει στοχευμένη παραπομπή εντός του συστήματος υγείας.

«Η ανάπτυξη του νέου μοντέλου ΠΦΥ θα προχωρήσει με βήματα προσεκτικά , με σταδιακό και ευέλικτο τρόπο και σε βάθος χρόνου , όπως ακριβώς συνέβη σε όλες τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις των Συστημάτων Υγείας ανά τον κόσμο», δηλώνει στο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο οικογενειακός γιατρός δεν έχει ρόλο «τροχονόμου»

«Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ έρχονται στη χώρα μας με ιστορική καθυστέρηση, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο οικογενειακός γιατρός δεν έχει ρόλο ούτε “θυροφύλακα” ούτε “τροχονόμου” στο Σύστημα Υγείας», δηλώνει ο υπουργός Υγείας. «Δεν έχει στόχο να δημιουργήσει εμπόδια στην πρόσβαση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων. Αντίθετα, ο στόχος είναι να εγγυηθεί τη συνεχή, ολοκληρωμένη και ποιοτική φροντίδα υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας και όχι μόνο στη θεραπεία της αρρώστιας» .

Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «κλειδί» της οποίας είναι ο οικογενειακός γιατρός βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν επισκέψεις

«Η κρίσιμη αυτή αλλαγή που σχεδιάστηκε με την τεχνικο-επιστημονική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υλοποιείται με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων, ούτε πρόχειρη είναι, ούτε εκβιαστική , ούτε ανεφάρμοστη. Ήδη εφαρμόζεται εδώ και περίπου 1 χρόνο και τα πρώτα “δείγματα γραφής” είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στις 101 ΤΟΜΥ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα , έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν επισκέψεις , έχουν γίνει χιλιάδες εμβολιασμοί, πολλές παρεμβάσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στα σχολεία, στα ΚΑΠΗ, στα ΚΗΦΗ, έχει ενισχυθεί η κοινοτική και κατ’οίκον φροντίδα. Όλα αυτά είναι υπηρεσίες που δεν παρείχε μέχρι τώρα ο Δημόσιος Τομέας Υγείας, είναι παρέμβαση ανάπτυξης του ΕΣΥ και αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας. Είναι επένδυση στη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, στην τεκμηριωμένη ιατρική, στη διασφάλιση της καθολικότητας, της ισότητας και της αποτελεσματικότητας στην φροντίδα Υγείας. Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ είναι ένα στοίχημα εθνικής σημασίας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός.

 «Πρόχειρο το σύστημα» λένε οι γιατροί

«Ναι» στον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος όμως πρέπει να αποτελεί δικαίωμα του ασθενούς και όχι υποχρέωση, λένε ιατρικοί σύλλογοι, ζητώντας να δοθεί η ελευθερία στους πολίτες να επιλέξουν τον γιατρό τους είτε αυτός ανήκει στο δημόσιο τομέα (ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτη), είτε ανήκει στον ιδιωτικό τομέα (αμιγώς ιδιώτης). Επιπλέον ζητούν βελτίωση των οικονομικών όρων για τους γιατρούς που θα στελεχώσουν το νέο σύστημα (ΤΟΜΥ), αλλά και για ιδιώτες γιατρούς, ώστε να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν να ακυρωθεί η εφαρμογή του νέου συστήματος και να ξεκινήσει εκ νέου διάλογος, για τον επανασχεδιασμό του με τις αναγκαίες προϋποθέσεις, χαρακτηρίζοντας «πρόχειρο και ανεφάρμοστο το σύστημα ΠΦΥ που επιχειρεί να επιβάλλει εκβιαστικά το υπουργείο Υγείας».

«Η στάση ιατρικών συλλόγων, αλλά και μεμονωμένα, ιατρικών κύκλων του ιδιωτικού τομέα, δείχνει ότι βλέπουν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ανταγωνιστικά ως κάποιον που έρχεται να πάρει ένα μέρος από τη δουλειά τους. Και αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Έχουμε πει με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους ότι η μεταρρύθμιση γίνεται με στόχο τη διεύρυνση του δημόσιου συστήματος προς όφελος του πολίτη», σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.