ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΛΟΠΟΙΗΘΕΙ»


Reading time: 25 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 7 Φεβρουαρίου 2023 by energinews (admin)

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Φοβάμαι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον μετασχηματιστεί και έχουν ΑΝΕΛοποιηθεί»

Βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24

Σε ότι αφορά στον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία: Η χώρα μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία και την Συρία. Ειδικά το επόμενο διάστημα θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια.
Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή και την τροπολογία Κασιδιάρη: Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει μια διαφορετική στάση από τη στιγμή που εμφανίστηκε το «φαινόμενο» Χρυσή Αυγή. Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για σοβαρή και μη σοβαρή Χρυσή Αυγή, για ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφους. Δε συναντηθήκαμε ποτέ με αυτούς. Πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Επιπλέον, η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής κάλεσε επανειλημμένα την Κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση για να μην έχει πολιτικά δικαιώματα η Χρυσή Αυγή. Συνεπώς, εμείς θα θέλαμε να έχει ήδη ψηφιστεί αυτή η τροπολογία. Υπήρξε μεγάλη προσπάθεια από πολλούς ώστε να «νομιμοποιηθεί» η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η παράταξη του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη ψήφισε μαζί με την παράταξη της Χρυσής Αυγής τον μάρτυρα υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου. Όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το καταδικάσαμε, μας ήρθε αγωγή 100.000 ευρώ. Που ήταν όλοι τότε; Κανείς δεν καταδίκασε αυτή την αθλιότητα.
Σχετικά με τη δήλωση του κ. Πολάκη ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής είναι «πιασμένο» και το ΚΚΕ «κολλημένο». Δε με προβληματίζει ποιος έκανε αυτή τη δήλωση, αλλά ότι σε μια συνέλευση ενός δήθεν αριστερού κόμματος, κανείς δεν είπε ότι αυτό δεν είναι η βάση της ιδεολογίας τους. Φοβάμαι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον μετασχηματιστεί και έχουν ΑΝΕΛοποιηθεί. Διαφορετικά δεν θα πίστευα ποτέ ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντιδρούσε σε αυτό που ειπώθηκε.
Για το καλάθι του νοικοκυριού: Πριν μιλήσουμε για το καλάθι του νοικοκυριού θα πρέπει να μιλήσουμε για την ενέργεια. Διότι αν δεν αναφερθούμε στην ενέργεια πώς θα μιλήσουμε για την αύξηση που έγινε στα τρόφιμα; Εμείς ως ΠΑΣΟΚ είχαμε προτείνει το πλαφόν στη λιανική τιμή, αλλά η ΝΔ προτίμησε να χρησιμοποιήσει το χρηματιστήριο ενέργειας που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ψηφίσαμε το καλάθι του νοικοκυριού γιατί πάντα ψηφίζουμε αυτά που μπορεί να βοηθήσουν έστω και ελάχιστα τον κόσμο. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Καρτελοποιείται η αγορά με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να αγοράζουν τα μικρά. Στο τέλος, θα επιβιώσουν μόνο οι δέκα μεγάλοι. Αυτό θα είναι πρόβλημα για τον παραγωγό, για τον καταναλωτή και την οικονομία συνολικά. Η καρτελοποίηση στην αγορά ενέργειας μας έφερε ήδη τα γνωστά αποτελέσματα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ»

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, στο ΟPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη.

Για το ναυάγιο στη Λέσβο ο κ. Κατρίνης σημείωσε:

Η εικόνα με τις σορούς των προσφύγων στο ναυάγιο στη Λέσβο, μας σοκάρει όλους. Θα πρότεινα το σχετικό βίντεο με τις σορούς και τους διασωθέντες που περισυνέλλεξαν τα στελέχη του ελληνικού λιμενικού, να σταλεί στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι οποίοι πριν από λίγους μήνες άκουσαν τον κ. Ερντογάν να εγκαλεί τη χώρα μας ότι δήθεν δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και το προτείνω, γιατί σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, οι οποίοι βρίσκονται κάθε μέρα ανελλιπώς στο πόστο τους για να μπορούμε εμείς να ζούμε κανονικά στην καθημερινότητα μας.

Για το θέμα των αυξήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα ο Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

Θα πρέπει να μας ενημερώσουν τα κυβερνητικά στελέχη για το αν διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι το πετρέλαιο κίνησης δεν θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Και αυτό το λέω γιατί πιθανόν ορισμένοι να θεωρήσουν το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία ως ευκαιρία πλουτισμού.

Σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, την τελευταία εβδομάδα και εν μέσω παγετού, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε την παύση του επιδόματος θέρμανσης και το κόψιμο της επιδότησης από τα διυλιστήρια.

Σε αυτή την «επίθεση» κατά του εισοδήματος των πολιτών, έχουμε μια κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα απολύτως αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος των αυξήσεων.

Και βέβαια σε σχέση με την αισχροκέρδεια στα τρόφιμα, το τελευταίο τρίμηνο η ΔΙΜΕΑ έχει επιβάλει μόλις δύο πρόστιμα – και αυτά, μόνο και μόνο, για το «θεαθήναι».

Συνέπεια αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι να έχουμε αύξηση της τιμής των τροφίμων μέσα στο 2022, έως και 40%, ενώ επίκειται και άλλο μεγάλο κύμα αυξήσεων το επόμενο διάστημα.

Είναι παράδοξο ότι σε προϊόντα στα οποία η Ελλάδα έχει αυτάρκεια και κάνει μάλιστα εξαγωγές, όπως το αιγοπρόβειο κρέας, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, παρουσιάζεται στη χώρα μας μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με την αύξηση τιμών για τα ίδια προϊόντα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και ο λόγος είναι ότι αυτή την κρίση την χρησιμοποιούν οι μεσάζοντες ως ευκαιρία γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.

Σε σχέση με τα ενεργειακά θέματα ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε:

Δεν θα πρέπει να ξεχνάει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι και το Target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα οποία οδήγησαν στη δυνατότητα των εταιρειών να βάζουν ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν αφετηρία το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ψηφίστηκε αυτό το μοντέλο -με τις γνωστές σήμερα παρενέργειες- και εφαρμόστηκε επί υπουργίας του κ. Χατζηδάκη.

Αλλά η Κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών και για ακόμη ένα ζήτημα: Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε πάρει γρήγορα την απόφαση για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαίου, πχ τον Απρίλιο του 2022 που του το προτείναμε και όχι τον Δεκέμβριο του 2022, στο τέλος της χρονιάς δηλαδή, σήμερα στο δημόσιο ταμείο θα υπήρχαν επιπλέον 650 εκατομμύρια ευρώ για να διατεθούν για τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ 15 ΑΡΘΡΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΟΝΤΑΙ.

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου, ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εκφράζουμε τη βαθιά αλληλεγγύη μας προς τον τουρκικό και το συριακό λαό, όπως έχουν εκφράσει και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική τη στήριξη που αποφάσισε η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής από τον μεγάλο σεισμό που έγινε στη γειτονική χώρα.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αναφερθούμε και στο πρόσφατο τραγικό συμβάν με την πτώση του F-4, που οδήγησε στην απώλεια των δύο πιλότων μας. Μας υπενθυμίζει αυτό το τραγικό γεγονός, με τον πλέον εκκωφαντικό και οδυνηρό τρόπο, την υποχρέωση όλων μας να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και ιδιαίτερα το έμψυχο δυναμικό τους.

Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιωτικό και πολιτικό, αποτελεί τον βασικό πολλαπλασιαστή ισχύος της αποτρεπτικής δύναμης της πατρίδας μας.

Με αυτή την πεποίθηση το ΠΑΣΟΚ στήριξε στη Βουλή τις αμυντικές συμφωνίες και όλα σχεδόν τα εξοπλιστικά προγράμματα στην αρμόδια Επιτροπή, θέτοντας, συνεχώς, δύο παραμέτρους:

-την ουσιαστική εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα και βέβαια,

-τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, στρατιωτικού και πολιτικού.

Το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις παρακαταθήκες από τον Ανδρέα Παπανδρέου, παραμένει σταθερά η πολιτική και πατριωτική δύναμη που στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και δεν μας ακουμπούν φωνασκίες και αντιδράσεις, που διαπιστώσαμε προηγουμένως ότι διακατέχουν τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας.

Προτάσσουμε την εθνική συνεννόηση και επισημαίνουμε την αδήριτη ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και οι απόστρατοι περίμεναν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με την προσδοκία ότι θα επέλυε τα χρονίζοντα σοβαρά θέματα που τους απασχολούν. Φαίνεται ότι τριάμισι χρόνια δεν αρκούσαν στην Κυβέρνηση, ώστε να διαμορφώσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο, που να αφορά τη μέριμνα για το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα εντεκάμισι χιλιάδες σχόλια της διαβούλευσης, οι παρατηρήσεις και οι τροπολογίες που καταθέσαμε δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς από την ηγεσία του ΥΕΘΑ, ούτε βέβαια και οι προτάσεις που εσωτερικά στη ΝΔ έγιναν με αποδέκτη τ τον εισηγητή και τους Υπουργούς. Όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στον χώρο της ΝΔ, απόστρατοι κυρίως, ενημέρωναν και εμάς για τις μάταιες προσπάθειες να πείσουν την πολιτική ηγεσία να κάνει κάτι.

Όμως, μακριά από εμάς ο μηδενισμός. Το νομοσχέδιο λύνει αρκετά προβλήματα και γι’ αυτό θα ψηφίσουμε πολλά άρθρα του, όπως ανέφερα και στην Επιτροπή. Δυστυχώς, όμως, αφήνει και πάρα πολλά άλυτα και σε κάποια σημεία δημιουργεί επιπρόσθετα.

Ναι, είναι κατώτερο των περιστάσεων, δεν απαντά στις σημερινές συνθήκες, φάνηκε και από την τοποθέτηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος συμπεριφέρθηκε και συνδικαλιστικά -μία άλλη ιδιότητα την οποία ανακαλύψαμε σήμερα- θέλοντας να καλύψει τους αντιδρώντες -χιλιάδες στελέχη απόστρατοι και εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων- ταυτόχρονα, όμως, έπρεπε να κάνει και μία επίθεση προς το ΠΑΣΟΚ.

Δεν γινόταν διαφορετικά.

Από τα θέματα που θέσαμε στις συνεδριάσεις της επιτροπής και τις ρυθμίσεις που προτείναμε, δόθηκαν υποσχέσεις για επίλυση δύο-τριών θεμάτων. Παραμένουν άλυτα και δεν αντιμετωπίζονται σοβαρά θέματα για το σύνολο των οποίων -το τονίζω- σας έχουμε καταθέσει τροπολογίες. Και στην επιτροπή και σήμερα στην ολομέλεια, αλλά και νομοτεχνικές βελτιώσεις και προτάσεις για την επίλυσή τους. Για όλα τα θέματα, το τονίζω!

Αναφέρομαι συγκεκριμένα:

Πρώτον, το συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ. Η αναγνώριση από τον κύριο Υπουργό της ανάγκης ρύθμισης στο μέλλον, δεν επιλύει το θέμα, αφού θα αποστρατευθούν ενεργά και ικανά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάντε αποδεκτή την τροπολογία μας. Τι το λέτε και το ξαναλέτε; Εσείς λέτε στον Υπουργό «έχει κατατεθεί μία τροπολογία καλά επεξεργασμένη από το ΠΑΣΟΚ, αποδεχθείτε την, κύριε Υπουργέ». Γιατί δεν το λέτε; Αντί αυτού, κάνετε επιθέσεις. Θα τα πούμε παρακάτω.

Δεύτερον, η σταδιοδρομική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ, ειδικών καταστάσεων, σε σχέση με τους υπόλοιπους άλλων κατηγοριών. Για το συγκεκριμένο θέμα καταθέσαμε τροπολογία στην ολομέλεια, ώστε να λύνεται αυτό το θέμα και να λαμβάνουν τον καταληκτικό βαθμό του Ταγματάρχη για Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου και Λοχαγού για Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας.

Τρίτον, το θέμα της μισθολογικής αναβάθμισης των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών και εξομοίωση μισθών με αυτούς των σπουδαστών των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάνετε δεκτή την τροπολογία.

Τέταρτον, το μισθολόγιο των εθελοντών μακράς θητείας, στη βάση της αναλογικότητας με το φερόμενο βαθμό. Κάνετε δεκτή την τροπολογία.

Πέμπτο, η βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης μεταθέσεων εξέλιξης των αξιωματικών. Κάντε δεκτή την πρότασή μας.

Έκτο, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των ενώσεων αποστράτων αξιωματικών. Μην μου πείτε ότι δεν χρειάζεται εκσυγχρονισμός. Διατηρείτε την υποχρεωτικότητα, λες και οι απόστρατοι-στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν συνείδηση ότι πρέπει να είναι στις ενώσεις αυτές εθελοντικά και τους λέτε «υποχρεωτικά!».

Σε ποια εποχή ζείτε; Παντού έχει καταργηθεί η υποχρεωτικότητα εγγραφής σε φορείς, ακόμα και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, επιστημονικούς φορείς, τεχνικό επιμελητήριο, οικονομικό, σε όλα αυτά έχει καταργηθεί. Τους αποστράτους τους θεωρείτε ασυνείδητους; Το διατηρείτε;

Έβδομο, η βελτίωση προς το δικαιότερο του θεσμικού πλαισίου στέγασης των στρατιωτικών.

Όγδοο θέμα, η αναβάθμιση των πτυχίων ΑΣΣΥ και η αποκατάσταση ισοτιμίας τους με τα πτυχία ιδρυμάτων τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ένατο θέμα, η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους μηχανικούς απόφοιτους της Σχολής Ικάρων. Και γι’ αυτά θέματα έχουμε καταθέσει την τροπολογία.

Δέκατο, δεν βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών και δεν θεσμοθετείται δευτεροβάθμιο όργανο εκδίκασης των ενδικοφανών προσφυγών και έτσι υπάρχει έλλειμα απόδοσης δικαιοσύνης. Πρέπει να το θεσπίσουμε. Δεν νομίζω να διαφωνεί καμία πολιτική δύναμη με την απόδοση δικαιοσύνης σε περιπτώσεις, βεβαίως, που έχουν αδικηθεί άνθρωποι.

Ενδέκατο, δεν προωθείται η αξιοκρατική και αντικειμενική αξιολόγηση, προαγωγή, τοποθέτηση στελεχών σε θέση υψηλής ευθύνης.

Δωδέκατο, δεν διαμορφώνεται ένα πλαίσιο αξιοκρατίας της εργασιακής ειρήνης. Μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση: Οι βασικές παράμετροι για μια τέτοια μεταρρύθμιση έχουν τεθεί από εμάς.

Δέκατο τρίτο, δεν αναδιαρθρώνεται το θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης, επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης των στελεχών, με έμφαση στην ομαδικότητα, στην ανταλλαγή γνώσεων, στην απόκτηση διατομεακών γνώσεων και στις διαπροσωπικές ικανότητες.

Δέκατο τέταρτο, δεν αντιμετωπίζεται η χρονίζουσα βλαπτική πρακτική να αποστρατεύονται ικανότατοι και έμπειροι επιχειρησιακοί αξιωματικοί επειδή δεν έχουν πρόσβαση στα γνωστά «ασανσέρ».

Δέκατο πέμπτο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μια γενικότερη μέριμνα για πολιτικούς υπαλλήλους και κυρίως δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός για τη σταδιακή κάλυψη του μεγάλου αριθμού των οργανικών κενών, που υπάρχει σε εργοστάσια, νοσοκομεία, σε υπηρεσίες όπου υπηρετεί πολιτικό προσωπικό.

Δέκατο έκτο, διατηρείται η διάταξη για την υποχρεωτική αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που εμφανίζουν ανίατο νόσημα.

Δέκατο έβδομο, δεν υπάρχει δίκαιος καθορισμός μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, αφού παραμένει η αύξηση των μεριδίων μόνο για τους ανώτατους του Στρατού –καλώς- αλλά δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα για τους μεσαίους και τους χαμηλόβαθμους . Και βέβαια δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μείωσης του βοηθήματος οικογενειακής επαγγελματικής αυτοτέλειας, όπως το καθιερώσατε πέρυσι.

Δέκατο όγδοο, δεσμεύτηκε ο Υπουργός ότι θα εξεταστεί η αναδρομικότητα στην κατάργηση των μειώσεων στα μερίσματα των μερισματούχων του μετοχικών ταμείων από 1/1/2021. Περιμένουμε, αν και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ουσιαστικά μιλάει από το 2016 και μετά. Και θα ήταν πράξη δικαιοσύνης να περιλαμβάνεται όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Δέκατο ένατο, δεν αναπροσαρμόζεται το καταβαλλόμενο ποσό στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού λόγω τέλεσης γάμου το οποίο για τις σημερινές συνθήκες παραμένει υψηλό.

Εικοστό θέμα. Παραμένουν τα άρθρα 3 έως 14 και η σύσταση των ειδικών λογαριασμών πρόνοιας χωρίς αναλογιστικές μελέτες, με επιβολή κρατήσεων επί των αποδοχών και 3% επί των ημερήσιων αποζημιώσεων εξωτερικού. Δημιουργούνται ειδικοί λογαριασμοί χωρίς τη συμμετοχή του κράτους.

Ο Υπουργός κατέθεσε τροπολογίες μετά τη συζήτηση στις Επιτροπές. Διακρίνω μια προχειρότητα, διότι εισάγονται πολλά θέματα τα οποία είναι αντικείμενο του νομοσχεδίου και το θυμήθηκαν μετά. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλοδεχούμενες, θετικές, τις οποίες θα τις στηρίξουμε.

Βεβαίως, θα πρέπει να αναφερθώ στην τροπολογία που έρχεται για πολλοστή φορά για τις πυραυλακάτους και συγκεκριμένα για τη νούμερο 7. Απαιτείται δέκατη τέταρτη παράταση, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι 30 Ιουνίου. Εγώ είπα στον Υπουργό «δώσε μέχρι τέλος του χρόνου». Δεν το βλέπω, με τους ρυθμούς δηλαδή που έχουμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα, αλλά μακάρι να ολοκληρωθεί και να προχωρήσουμε. Πρέπει επιτέλους να δοθεί τέλος, να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό έτοιμη, επιχειρησιακή και αυτή η πυραυλάκατος που μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ανακοινώσατε στην Επιτροπή, κύριε Υπουργέ, όμως αλήθεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έρθει σήμερα;

Όχι ότι δεν μας φτάνετε εσείς, κ. Χαρδαλιά, αλλά είπε ορισμένα πράγματα και θέλουμε να δούμε αν θα τα τηρήσει.

Ανακοινώσατε στην Επιτροπή και μια παράταση για Σκαραμαγκά. Τροπολογία δεν φέρατε και οι εργαζόμενοι ξέρετε ότι είναι στον αέρα.

Σχετικά με την προσαύξηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, είναι μια εξαγγελία θετική. Θα πρέπει να προσέξετε να μην μετατραπεί σε κοροϊδία και λόγω του ύψους της αποζημίωσης, αλλά κυρίως λόγω του ότι δεν ορίζετε ποια χαρακτηρίζουμε ως ειδική αποστολή, ποια θεωρείται ως ειδική αποστολή και άρα εντάσσεται σε αυτήν την υποχρέωση της πολιτείας για την καταβολή του ειδικού επιδόματος, του επιδόματος των ιδιαίτερων συνθηκών. Το ύψος βέβαια των 25 εκατομμυρίων προϊδεάζει ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός και δεν θα ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

Έρχομαι στη βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ, για το οποίο υπήρξε και κατά την άποψή μου άστοχη τοποθέτηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος προσπάθησε να ισοφαρίσει τον συνδικαλιστικό ρόλο που ανέλαβε να παίξει με μια πολιτική αντιπαράθεση για την Αντιπολίτευση. Προσπαθείτε να το επιλύσετε, αλλά μόνο για ορισμένες σειρές.

Να πούμε, λοιπόν, ιστορικά τι έχει γίνει. Με το ν.3883 πράγματι επιχειρήθηκε να λυθεί το θέμα του συνταξιοδοτικού του συνόλου του προσωπικού για αύξηση των ετών υπηρεσίας και του χρόνου συνταξιοδότησης, δηλαδή ένα ανάλογο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΕΠΟΠ. Ξέρετε πολύ καλά τι ισχύει στην πολιτική. Αν δεν το ξέρετε, κύριε Μανωλάκο, να σας πούμε ότι στην πολιτική, αλλά και στον Στρατό που υπηρετήσατε, ισχύει η «ετερογονία των σκοπών». Ήρθε, λοιπόν, μια ρύθμιση να λύσει ένα θέμα. Δεν ανέτρεψε και δεν έκανε σε μεγάλο βαθμό αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα και στη συνέχεια ο ν.4609/2019, δυστυχώς δεν το επέλυσε. Χρειάζεται επίλυση, στη βάση της τροπολογίας που καταθέσαμε, ώστε να προηγηθούν οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ έναντι όλων των ομοιόβαθμών τους εθελοντριών και εθελοντών.

Εμείς, λοιπόν, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη τι κάναμε; Μέσα από κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις συνεχώς θέταμε αυτό το θέμα, προκειμένου να λυθεί. Και προς τιμήν του ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος αποδέχθηκε την ανάγκη επίλυσης του θέματος και θα θυμάστε πολύ καλά -και όλη η Βουλή, αφού έχει ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση- ότι έχει λυθεί για μία σειρά που ήταν και επείγον για να μην καταλυθεί από τη διάταξη η οποία ήταν εις βάρος μας.

Σήμερα φέρνετε μια ελλιπή ρύθμιση για τις σειρές 91, 92, 93. Και τι λέμε εμείς; Αντί να κραυγάζετε, κύριε Μανωλάκο, πείτε στον Υπουργό να δώσει λύση στο θέμα για όλες τις σειρές. Απλά πράγματα. Εμείς κατανοήσαμε το πρόβλημα και εξήγησα και πώς.

Η νομοθετική ρύθμιση που αφορούσε στην ηλικία των πενήντα ετών και στα τριάντα χρόνια υπηρεσίας είχε μια αρνητική επίπτωση στη βαθμολογική εξέλιξη, παρότι το πρόβλημα ουσιαστικά δημιουργείται από τον ν.4609, για το προβάδισμα που δίνεται μέσω αυτού στους Αξιωματικούς της κατηγορίας των εθελοντριών και εθελοντών έναντι των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, ο οποίος ήρθε προχείρως πριν τις εκλογές και όχι τόσο από το ν. 3883, επί του οποίου καταθέσαμε σχετική τροπολογία. Εμείς, λοιπόν, τι κάνουμε για τους ΑΣΣΥ μετά το 1993; Λέμε ότι εδώ χρειάζεται ρύθμιση. Εντάξει; Πετύχαμε, λοιπόν, τη ρύθμιση για μια χρονιά, μαζί με τον Υπουργό. Φέρνει ο Υπουργός για δύο, τρεις χρονιές και λέτε εσείς ότι χρειάζεται και για άλλες χρονιές . Αυτό λέμε κι εμείς. Γιατί δεν δίνετε λύση;

Πείτε στους απόφοιτους ΑΣΣΥ των επόμενων ετών από το ’93 γιατί δε δίνεται λύση. Μόνο κάνετε επίθεση, λες και όλες οι ρυθμίσεις που έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία όλα τα χρόνια δεν έχουν προβλήματα. Θα είχε τελειώσει το νομοθετικό έργο .Σε ποιους απευθύνεστε;

Όσο για τις διατάξεις που αφορούν στην εθνοφυλακή, είναι θετικές. Παρόλα αυτά υφίστανται περιθώρια βελτίωσης, τα οποία οφείλουμε να εξετάσουμε και να βελτιώσουμε τον θεσμό και να στηρίξουμε τους εθνοφύλακες που αποτελούν σημαντική παράμετρο στη διασφάλιση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Και για να ολοκληρώσω κιόλας, να πω ότι δυστυχώς καταργήσατε και τη δεύτερη ανάγνωση με την κακή πρακτική νομοθέτησης. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε στη βάση ενός άλλου κειμένου νομοσχεδίου που θα ήταν αποτέλεσμα της β΄ ανάγνωσης. Δεν ήρθε. Είναι το ίδιο κείμενο που κατατέθηκε την πρώτη μέρα στη Βουλή. Πού είναι το κείμενο που αναμορφώθηκε από τη β΄ ανάγνωση; Δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο. Έτσι, λοιπόν, αντί να φωνασκείτε, αξιοποιήστε τις προτάσεις μας, τις επεξεργασίες μας και τις λύσεις που δίνουμε. Αν δεν το κάνετε, πιστεύω ότι μια επόμενη Βουλή θα το κάνει.

Κλείνω με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Υπουργός, που παρά τα προβλήματα που έχουν ορισμένες διατάξεις, πέρα από αυτήν που αναφέρθηκα ήδη για τις πυραυλακάτους, θα τις ψηφίσουμε. Θα μπορούσαν να τύχουν καλύτερης επεξεργασίας και τα θέματα του Υπουργείου Εργασίας που έρχονται και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την Πυροσβεστική και την Ελληνική Αστυνομία.

Αν δημιουργήσουν κι αυτές προβλήματα στο μέλλον, εδώ είμαστε για να τα λύσουμε.

Σε σχέση με την τοποθέτησή μας για το νομοσχέδιο, ισχύει αυτή που έκανα και στην Επιτροπή, διότι δεν ήρθε άλλο κείμενο εδώ πέρα για να τοποθετηθούμε. Θέλουμε, όμως, την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας επί όλων των τροπολογιών που έχουμε καταθέσει και το αιτιολογικό, γιατί τις απορρίπτει, αν τις απορρίπτει. Με βάση αυτό, θα τοποθετηθούμε και επί της αρχής.

Για τα άρθρα όμως, όπως είπα και στην Επιτροπή, όλα όσα έχουν θετικό χαρακτήρα θα ψηφιστούν, και είναι πάρα πολλά στον αριθμό.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΠΕΔΙΟ ΦΤΗΝΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ

«Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπουν το χώρο της εθνικής άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Με στοιχεία τοξικότητας, διχαστικής ή αφοριστικής ρητορικής» τόνισε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να παίξει σε αυτό το παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη της ευθύνης, το πατριωτικό κίνημα που αντιλαμβάνεται και κάνει πράξη την εθνική ενότητα, την εθνική συνεννόηση.

«Το ΠΑΣΟΚ», όπως ανέφερε ο κ. Κατρίνης «έχει δώσει επαρκή και έμπρακτα δείγματα γραφής, στηρίζοντας τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία αλλά και την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Αναφερόμενος στις προμήθειες οπλικών συστημάτων, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να διαπραγματευτεί και να επιβάλλει ένα πλαίσιο συμπαραγωγής και εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα ή προμήθεια.

Αυτό επιβεβαιώθηκε με την προμήθεια των φρεγατών αλλά και με την προμήθεια των νέων και σύγχρονων αεροσκαφών Rafales, στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλεψη είτε συμπαραγωγής ή εκχώρησης ενός μέρους του κατασκευαστικού έργου στην ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία , η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία είναι άξιες εμπιστοσύνης και δικαιούνται στήριξης, υπενθυμίζοντας ότι τα τέσσερα από τα πέντε υποβρύχια που συνιστούν αυτή τη στιγμή πλεονέκτημα για το Πολεμικό μας Ναυτικό, κατασκευάστηκαν σε ελληνικά ναυπηγεία, από ελληνικά χέρια και με την καθοδήγηση άξιων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και τριάμισι χρόνια περιορίζεται σε λόγια για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, συντηρώντας την πλήρη και απόλυτη εξάρτηση της χώρας μας από το εξωτερικό, σε ότι αφορά τα οπλικά συστήματα και τις προμήθειες.

Ο Μιχάλης Κατρίνης κατέστησε σαφή και ξεκάθαρη τη θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με την οποία κάθε προμήθεια οπλικού συστήματος πρέπει να συνδυάζεται με συμφωνία που θα εκχωρεί μέρος του κατασκευαστικού έργου στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Επισήμανε ότι στο πρόγραμμα της ναυπήγησης και προμήθειας των νέων κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό , πρέπει να εμπλακεί και η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

«Η Ελλάδα οφείλει να ρίξει το βάρος της στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, μέσα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία και σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες νέας τεχνολογίας» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.

«Η αμυντική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο άσκησης και εφαρμογής ιδεοληψιών. Δεν μπορεί επίσης να προσλαμβάνει κομματικά χαρακτηριστικά» επισήμανε ο Μιχάλης Κατρίνης, που εξέφρασε την ανησυχία του για το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θυμήθηκε τις παλιές πρακτικές άλλων περιόδων και επιχειρεί να επαναφέρει τον κομματισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να επιβάλλει την τοξικότητα.

«Μακριά ο κομματισμός και η τοξικότητα από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η αμυντική αλλά και η εξωτερική πολιτική της χώρας να γίνουν, επιτέλους, πεδίο εθνικής ενότητας και συνεννόησης. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική δύναμη που θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, θα επιβάλλει ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης και ενότητας στην αμυντική πολιτική της χώρας. Και η μόνη πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να το κάνει είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

ΔΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Κάλεσμα στους πολίτες για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας απευθύνει ο Τομέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Οι συμπολίτες μας, που επιθυμούν να συνδράμουν, θα μπορούν να φέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό, κλινοσκεπάσματα και συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής (Χαριλάου Τρικούπη 50). Για περισσότερες πληροφορίες, θα είναι στη διάθεση των πολιτών τα τηλέφωνα 210-3665375, 210 -3665376, 210-3665379.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ»

Δυστυχώς παρευρισκόμαστε για άλλη μια φορά «στο ίδιο έργο θεατές», στο έργο της πόλωσης, της αντιπαράθεσης, της κουραστικής επανάληψης αριθμών, στοιχείων που ο καθένας τα βλέπει διαφορετικά, αυτό που όλοι εξορκίζουν ως τοξικό κλίμα ενόψει των εκλογών και που βάζουν το λιθαράκι τους για να γίνει ακόμα πιο τοξικό, για να φτάσουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου η χώρα δεν θα ξέρει τι θα της προκύψει την επόμενη μέρα.

Εμείς, κύριοι συνάδελφοι, η παράταξή μας διεκδικεί ένα άλλο ήθος και μια άλλη πρακτική, όχι μόνο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και στην εν γένει πολιτική συμπεριφορά. Θα μιλήσω για τα δύο σημαντικά θέματα για τα οποία ήρθε σήμερα εδώ ο Πρωθυπουργός, όχι τόσο για το περιεχόμενο, αλλά για τη στάση και την πολιτική που ακολουθήσαμε.

Για το θέμα του νομοσχεδίου για την Εθνική Άμυνα ο Εισηγητής μας, όχι απλά συμφώνησε στα περισσότερα σημεία που ήταν θετικά, αλλά κατέθεσε και μια σειρά από προτάσεις που άλλες είχαν γίνει αποδεκτές και άλλες παραμένουν αδιευκρίνιστες και θέλουμε να γίνουν αποδεκτές.

Για ένα ακόμα νομοσχέδιο που αφορά την εθνική μας στρατηγική και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, η στάση μας υπήρξε απόλυτα εποικοδομητική. Για κάθε ζήτημα που συνήθως έρχεται ασχεδίαστα και αποσπασματικά, διατυπώνουμε και στην Επιτροπή και σε όλες τις διαδικασίες, προτάσεις συγκεκριμένες και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψη της και να τις ενσωματώσει, αν συμφωνεί μαζί τους, στην τελική έκδοση του νομοσχεδίου.

Αλλά δεν είναι μόνο τα θέματα αυτά που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε όλες τις σοβαρές υποθέσεις που έχουν σχέση με τη διπλωματική πρωτοβουλία, με τη στρατιωτική ανάπτυξη αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν σχέση με οικονομικές συμφωνίες, που έχουν σχέση -επαναλαμβάνω- με τα θέματα που αφορούν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, εμείς υπήρξαμε η παράταξη εκείνη που έκανε ουσιαστική κριτική, γιατί υπήρχαν λάθη σε αυτές τις συμφωνίες, όπως ήταν, για παράδειγμα, η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα έπρεπε να γίνει με όριο μια πενταετία και έγινε για το διηνεκές, όπως ήταν τα ανταλλάγματα που πήραμε όταν δώσαμε τις βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, μετά τα ταξίδια των πρωθυπουργών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμείς κάναμε πολύ συγκεκριμένες παρατηρήσεις για το που διαφωνούσαμε.

Εμείς, όμως, βάζοντας το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων να μπορεί να ανταπεξέλθει στα τεράστια εθνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα αδιέξοδα, δώσαμε θετική ψήφο. Είναι σαφές ότι και στο ξεδίπλωμα των συνεργασιών και στις κινήσεις εύρεσης συμμαχιών και στα θέματα που αφορούσαν το γεωπολιτικό πεδίο, εμείς ήμασταν πάντα παρόντες.

Έχει την περηφάνια αυτή η παράταξη να πιστεύει -και φαντάζομαι αυτό το έχουν κάνει απόλυτη συνείδηση οι Ένοπλες Δυνάμεις- ότι το πατριωτικό ήθος, το πατριωτικό φρόνημα που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, είναι αυτό που κράτησε τη χώρα δυνατά μπροστά, όπως έδειξε τον Μάιο του 1987, όπως έδειξε στη Συμφωνία του Ελσίνκι, όπως έδειξε με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έδειξε σε όλους τους εθνικούς στόχους που πέτυχε η πατρίδα μας και που ανέτρεψαν ουσιαστικά τους συσχετισμούς των πολιτικών και στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, υπέρ της Ελλάδας σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Παράλληλα με τα σημερινά προβλήματα που έχουν σχέση με την εθνική στρατηγική, έχουμε κάνει προτάσεις που κλιμακώνουν την εθνική στρατηγική. Έχουμε πει πως θα μπορούσε, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση να πει όχι στον εξοπλισμό της Τουρκίας από τα μέλη της. Έχουμε πει, για παράδειγμα, πώς θα μπορούσαμε μέσα στο ΝΑΤΟ να υπερασπιστούμε απέναντι στην πραγματικά παράλογη και απαράδεκτη τακτική του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας απέναντι στην Άγκυρα, που τώρα εξελίσσεται με αυτόν τον οδυνηρό τρόπο για τη Δυτική Συμμαχία. Έχουμε πει πώς θα μπορούσε να συμπεριφερθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός μέσα στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έχουμε πει, επίσης, ότι έχουμε υπόψη μας τι θα μπορούσε να γίνει πέρα από αυτές τις προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν έσπευδε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός να ζητήσει τη γνώμη των κομμάτων μέσα από ένα Συμβούλιο Αρχηγών για το πώς πρέπει να κλιμακωθεί από εδώ και πέρα η εθνική στρατηγική, που πράγματι μπήκε σε μια καινούργια διάσταση, σε έναν καινούργιο ορίζοντα, με καινούργια προβλήματα και απαιτεί κάποιες μικρές αναθεωρήσεις ή κάποιες κλιμακώσεις και κάποιες κόκκινες γραμμές.

Στο θέμα που θα συζητηθεί αύριο, που ήρθε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τι θα έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση; Θα έπρεπε από την αρχή που ανέλαβε και από τη στιγμή που υπήρχε το θέμα ή τουλάχιστον αμέσως μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, να φέρει τη διαδικασία στο κοινοβούλιο, να ζητήσει τη συμβολή των κομμάτων, να διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση από όλα τα κόμματα, γιατί αφορά τη Βουλή κυρίως και τη λειτουργία του Συντάγματος αυτή η ρύθμιση και να έρθουμε σήμερα, όχι ψάχνοντας μόνο την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να μας δώσει τα φώτα της ψάχνοντας διατάξεις που έχουν προβλήματα, αλλά έχοντας καταλήξει όλοι μαζί ομόφωνα σε μια διαδικασία. Και αυτό έγινε αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, το μείζον πρόβλημα δημοκρατίας που αντιμετωπίζει η χώρα, το μην επιτραπεί να εκλεγούν οι εγκληματίες στη Βουλή.

Εμείς, λοιπόν, και στην αρχική πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και πρέπει να πούμε ότι σε κάποιες από αυτές πράγματι βελτιώθηκε το κείμενο που έρχεται αύριο για συζήτηση. Έχουμε ακόμα κάποιες προτάσεις τις οποίες αύριο θα συζητήσουμε και περιμένουμε ακόμη την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να μας πει τη γνώμη της. Όμως, στην αυριανή συζήτηση η στάση μας για μια ακόμα φορά θα είναι υπεύθυνη, θα είναι σοβαρή, θα έχει όλη εκείνη την τη συναίσθηση και τη συνείδηση ότι υπηρετεί τη δημοκρατία, έξω και πέρα από τα κομματικά χαρακώματα.

Πάω τώρα σε δύο πολιτικά σχόλια και θα κλείσω.

Καταρχήν, παρακολουθούμε αυτές τις έξαλλες, αν θέλετε, εκφορές του πολιτικού λόγου που αυτή την εποχή γίνονται από τον Πρωθυπουργό και από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Κινδυνεύει η δημοκρατία». Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει, είναι σταθερή. Η Μεταπολίτευση μετέτρεψε την Ελλάδα από μια χώρα της περιφέρειας σε μια ευρωπαϊκή σύγχρονη δημοκρατία. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία ακόμα και αν οι στρατηγικές της άσκησης της εξουσίας και από αυτή την Κυβέρνηση και από την προηγούμενη, έχουν ένα έντονο συγκεντρωτισμό, αυταρχισμό και χειραγώγηση των θεσμών.

Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Αρχηγός που της ζήτησαν να μην ψηφίζουν τα νομοσχέδια, να παρίστανται στη Βουλή και να συζητάνε σε όλες τις διαδικασίες. Θα έλεγα ότι κατά τη γνώμη μου μάλλον για φωτοβολίδα πρόκειται και μάλλον -να μην με παρεξηγήσουν- για οπερετική κίνηση. Και από την άλλη, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να έρχεται ο Πρωθυπουργός και να λέει ότι αυτή η κίνηση είναι προοίμιο κοινωνικής εκτροπής.

Σύντροφοι και φίλοι από Αριστερά και Δεξιά, χάνουν το νόημά τους οι λέξεις. Όταν η λέξη παίρνει τέτοιο βάρος, γίνεται τόσο βαριά που να μην μπορεί να τη σηκώσει το κοινοβούλιο. Ζούμε αυτόν τον διάλογο ο οποίος είναι διάλογος κωφών.

Θα μπορούσα να πω και εγώ δέκα πράγματα. Πριν από λίγο καιρό το πρόβλημα της μίας πλευράς ήταν γιατί για την ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα είχε την εκατοστή περίπου θέση, πίσω από τη Ζανζιβάρη. Δεν πίστεψα ποτέ ότι είμαστε πίσω από την Ζανζιβάρη. Έρχεται σήμερα ο Πρωθυπουργός και λέει ότι ανέβηκε η ποιότητα της δημοκρατίας κι εγώ τον ρωτώ: Στις παρακολουθήσεις τι βαθμό πήραμε; Δεν γράψανε το ίδιο έγκυρα και αξιόπιστα περιοδικά και εφημερίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο για τα χάλια της Ελλάδας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, που δεν μπορεί να διαλευκάνει ουσιαστικά αυτά τα οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ελέγχει. Και ερχόμαστε σήμερα και πάμε μέχρι τις εκλογές με ένα σκοτάδι προκειμένου να περάσουμε τις εκλογές με το σιωπητήριο που επέβαλε η Κυβέρνηση. Γιατί αυτή η υπερβολή; Γιατί αυτή η υπεκφυγή; Γιατί αυτή η δολιχοδρομία, που συνεχώς μέσα σε αυτή την Αίθουσα υποβαθμίζει το κοινοβούλιο, φτωχαίνει τον πολιτικό διάλογο, πολώνει τις καταστάσεις ανάμεσα στα κόμματα, σε μια εποχή που θα μπορούσε ένας σοβαρός διάλογος ενόψει των εκλογών να δώσει μια άλλη διάσταση στην πορεία της χώρας μετά τις εκλογές.

Έχουμε και το θράσος και -αν θέλετε- τη μανία να μιλάμε συνεχώς για τις συνεργασίες που θα γίνουν μετά, όταν αυτός ο διάλογος αποκλείει οποιαδήποτε επαφή, οποιαδήποτε σχέση, οποιαδήποτε συνεννόηση στο οποιοδήποτε εθνικό θέμα.

Έτσι χτίζονται οι συνεργασίες; Έτσι υποστηρίζουμε αναλογικά συστήματα; Έτσι γινόμαστε ουσιαστικά συμμέτοχοι σε μια προσπάθεια η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της με ευρύτερες συναινέσεις σε μια περίοδο τεράστιων αδιεξόδων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως κοινωνία παντού, στην οικονομία, στους θεσμούς και σε όλα σε όλα τα θέματα που συνθέτουν την ελληνική δημοκρατία;

Τελειώνοντας, νιώθω ότι ο στόχος του ο σημερινού δικομματισμού -το ξαναζήσαμε με το γνωστό δίπολο σήμερα – είναι αυτή η υπεύθυνη φωνή, για την οποία μίλησα προηγούμενα, του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής, αυτή η σοβαρή προγραμματική επεξεργασία, αυτή η θετική συμμετοχή σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της χώρας, αυτή η θεσμική στάση για τα προβλήματα της Δημοκρατίας και η άμυνά μας απέναντι σε κάθε θεσμική εκτροπή, να αφεθεί στο περιθώριο της προεκλογικής περιόδου. Είναι θεμιτό για τα θέματα που έχουν σχέση με τα ποσοστά. Είναι αθέμιτο για τα θέματα που έχουν σχέση με το χρέος μας απέναντι στη Δημοκρατία και την αυριανή μέρα της χώρας και των συναινέσεων που πρέπει να υπάρχουν για αυτή.

Γι’ αυτό, λοιπόν, η αντιπαράθεση του ξεπερασμένου χθες που εκφράζει ο κ. Τσίπρας με το αδιέξοδο σήμερα που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί έχουν την ίδια πρακτική χειραγώγησης των θεσμών, δεν θα αφήσει στο περιθώριο το αύριο της χώρας που φιλοδοξούμε με τη δική μας προσπάθεια, τη δική μας συστηματική πολιτική, τον δικό μας καθημερινό αγώνα να ανατρέψουμε για να μπορέσει να βγει η χώρα στο ξέφωτο και ο λαός να δει καλύτερες μέρες.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η τραγωδία που εξελίσσεται στην Τουρκία και τη Συρία μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, έχει συγκλονίσει όλη την ανθρωπότητα.

Έχει ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας και ήδη επιχειρεί εκεί η ελληνική ΕΜΑΚ δίνοντας μάχη με τον χρόνο κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Σε επικοινωνία που είχα με τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές, εξέφρασα τα θερμά μου συλλυπητήρια για τους ανθρώπους, που έχασαν τη ζωή τους.

Έχουμε χρέος να δείξουμε αμέριστη συμπαράσταση και έμπρακτη αλληλεγγύη στους γειτονικούς λαούς.

Από αύριο στα κεντρικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη ξεκινάμε να συγκεντρώνουμε ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα μακράς διάρκειας για τους σεισμόπληκτους.

 

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.