ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»


Reading time: 8 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 22 Φεβρουαρίου 2023 by manos (ceo)-admin

Βασικά σημεία συνέντευξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»

Αναφορικά με τις ελλείψεις στο ΕΣΥ: Το ΕΣΥ είναι μια φοβερή μεταρρύθμιση που έγινε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον έχει πολλά προβλήματα. Στην Τρίπολη έχουμε μόνο έναν ακτινολόγο στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και για αυτό προχθές προχώρησα σε ερώτηση στη Βουλή. Ακόμα, το άρθρο 10 του τελευταίου νόμου της κυβέρνησης για την υγεία, θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών κυρίως στην Αθήνα, ενώ η περιφέρεια έχει ήδη μεγάλα προβλήματα αφού οι γιατροί δεν έχουν κίνητρα προκειμένου να εργαστούν εκεί. Πέρα από την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε και τις χορηγίες όπως αυτή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε. Γιατί πρέπει να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε υπέρ του παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Οι γιατροί χρειάζονται κίνητρα. Η Ρουμανία έδωσε 5000 ευρώ στους γιατρούς της για να τους δώσει κίνητρο να επιστρέψουν στη χώρα. Επιπλέον πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση κεντρικά με την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα νησιά οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι αστυνομικοί, εξαιτίας του Airbnb, δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν. Άρα πρέπει να υπάρξει μια συμμαχία όλων δυνάμεων για αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα.

Για την τοξικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης: Δυστυχώς τα δυο κόμματα με τα γνωστά πληρωμένα τρολ έχουν ξεπεράσει κάθε όριο στην τοξικότητα, έτσι πολλές φορές καταλήγουμε στη διαπόμπευση ανθρώπων. Αυτό δεν αξίζει στη δημοκρατία μας. Δεν εμπλέκω τον κάθε καλλιτέχνη με τα κόμματα αλλά – ως πολίτης το σχολιάζω – πιστεύω ότι αυτό που είπε ο κ. Ζαραλίκος στο επίμαχο βίντεο ξεπερνά τα όρια της σάτιρας.

Για την επικαιρότητα: Ακούγοντας τον κ. Τριανταφυλλίδη και τον κ. Αντωνιάδη να μιλούν για τον κ. Καραμανλή επιβεβαιώνεται ότι το θέμα του κ. Καραμανλή είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα είναι το πώς τα funds κατέληξαν να παίρνουν την α’ κατοικία των πολιτών, χωρίς ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα αγοράς του δανείου του στην τιμή που το αγοράζει το fund, όπως γίνεται στην Κύπρο αλλά και τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ “ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ” ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. ΠΟΛΥ «ΛΙΓΕΣ» ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Προεκλογικό “πυροτέχνημα” το Νομοσχέδιο για τα κατεχόμενα και ανταλλάξιμα ακίνητα. Πολύ «λίγες» και πολύ αργά οι οικονομικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, μίλησε στην Ολομέλεια ως ειδικός αγορητής του κινήματος για το Νομοσχέδιο με θέμα τα κατεχόμενα και ανταλλάξιμα ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ έφερε μεταμεσονύκτια Τροπολογία 100 σελίδων που προσπαθεί να καθησυχάσει τον αναβρασμό που επικρατεί στους πολίτες για τους πλειστηριασμούς και την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών. Η Βουλή καλείται, για μια ακόμα φορά, να αναγνωρίσει μια ελληνική παθογένεια και να βρει δίκαιες και λειτουργικές ρυθμίσεις για τους πολίτες με βάση το Σύνταγμα. Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισαν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και τώρα ζητάει δικλείδες ασφαλείας για τους πολίτες και το περιβάλλον, καταθέτοντας παράλληλα υπόμνημα με συγκεκριμένες αλλαγές και τροποποιήσεις επί των άρθρων.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Γιώργου Αρβανιτίδη:

“Σε σχέση με τα άρθρα 3 και 4 και τον ορισμό της έννοιας της Κατοχής με Διάνοια Κυρίου πρέπει να υπάρξει ερμηνεία της έννοιας ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση και να μην δημιουργηθεί νομική και πρακτική εμπλοκή στους πολίτες με αυτόν τον ορισμό.

Να αφαιρεθεί η απαίτηση ύπαρξης κτίσματος ή έστω να μπει κοινό χρονικό σημείο ανοικοδόμησης των κτισμάτων έως την31.12.1991. Ενώ θα πρέπει να διευθετηθεί και το ζήτημα που έθεσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για τον Παλιό αιγιαλό και την παράκτια ζώνη.

Η εξαγορά βάσει της αντικειμενικής αξίας και οι εκκρεμείς αιτήσεις εξαγοράς είναι ιδιαίτερα προβληματική ρύθμιση. Ενώ είναι αδιανόητο το 50% των εσόδων να πάνε στους πιστωτές από την πώληση ακόμα και από τα ακίνητα που δεν περιέρχονται στην ΕΤΑΔ.

Θα πρέπει να υπάρξει διευκρινιστική προσθήκη στο άρθρο 16 σε σχέση με τα Ανταλλάξιμα Οικόπεδα και την δικαίωση που περιμένουν οι Γηγενείς Κάτοικοι αρκετών περιοχών, όπως το Άδενδρο Θεσσαλονίκης.Όπως διευκρινήσεις πρέπει να δοθούν λόγω αντιφάσεων και στο άρθρο 17 για τα «µη άρτια και µη οικοδοµήσιµα τµήµατα δηµοσίων ακινήτων»

Η διαδικασία της εξαγοράς ορισμένων καταπατημένων ακινήτων, πρέπει να ενταχθεί εντός της διαδικασίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. Και βέβαια θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση ανταλλάξιμων ακινήτων του Δημοσίου ή άμεσα του ΤΕΘΑ προς κάλυψη των οικιστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,ιδίως στις ακριτικές περιοχές. Αλλά και σε τουριστικές περιοχές, και στις πόλεις, όπου παρατηρείται απότομη και συνεχής αύξηση των τιμών αγοράς και ενοικίασης κατοικιών.”

Το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2019 έχει καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, τόσο για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, όσο και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς. Αυτή τη δέσμη προτάσεων την επικαιροποιεί συνεχώς και επανακαταθέτει για πολλοστή φορά.

Οι Τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αφορούν 8 βασικές και πολύ ουσιαστικές ρυθμίσεις:

Την επαναφορά του, ψηφισμένου επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, «νόμου Κατσέλη» (Ν.3869/2010),με νέα και επικαιροποιημένα κριτήρια.
Την αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds ερήμην του και με την απειλή κατασχέσεων.
Την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, ως μοναδικού μέσου επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους.
Την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ με δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής, για τους συνεπείς της ρύθμισης.
Την εξάντληση του αριθμού πολλών και μικρών δόσεων (έως και 240), για τη ρύθμιση δανείων, μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή.
Τη βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.
Tην προστασία των εγγυητών τραπεζικών δανείων, αντιμετωπίζοντας υπέρμετρες καιάδικες διώξεις σε βάρος τους εκ μέρους των τραπεζών και των funds.
Την ενίσχυση των κανόνων δεοντολογίας και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

Θέσπιση υποχρέωσης τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης.
Οι τράπεζες υποχρεούνται πριν τη μεταβίβαση του δανείου να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.
Δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός κύριας κατοικίας αν δεν έχει προηγηθεί προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής.
Οι εταιρείες διαχείρισης υποχρεούνται να αιτιολογούν την πρότασή τους προς τον Δανειολήπτη.
Θεσπίζονται κυρώσεις σε βάρος της Τράπεζας ή της Εταιρείας Διαχείρισης για την ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των υποχρεώσεών τους από τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Καθιερώνεται ως υποχρεωτική η συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής στην ανεξάρτητη Επιτροπή Διευθέτησης Οφειλών.
Θεσπίζονται ειδικές υποχρεώσεις για τις εταιρείες διαχείρισης προκειμένου να παρέχεται η αναγκαία εξυπηρέτηση και πληροφόρηση στους δανειολήπτες.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία εκείνο που προέχει είναι να αποκατασταθεί η ικανότητα αποπληρωμής των οφειλών από πολίτες και επιχειρήσεις και να κρατήσει όρθια την μεσαία τάξη. Η Κυβέρνηση της ΝΔ όμως ακολουθεί μια απερίσκεπτη δημοσιονομική διαχείριση, η οποία οδηγεί και πάλι σε εκτροχιασμό την ελληνική οικονομία και σε νέα αδιέξοδα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

“Είναι υπαρκτός όμως ο κίνδυνος να βρεθεί ξανά η χώρα μας μπροστά σε σκληρούς μνημονιακούς όρους και κανόνες λόγω της δημοσιονομικής διαχείρισης της Κυβέρνησης και της εν γένει οικονομικής της πολιτικής”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής στο τέλος της ομιλίας του.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΣΟΚ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ FUNDS»

«Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιθυμίες των τραπεζών και των funds» τόνισε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή και το έθεσε μάλιστα ως προαπαιτούμενο προγραμματικής σύγκλισης για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Κατέθεσε μάλιστα την πρόταση 7 σημείων του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνει:

1ον) Προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με επιδότηση της δόσης του δανείου.

2ον) Βιώσιμες ρυθμίσεις για τις δόσεις των δανείων, με εξάντληση του μέγιστου αριθμού των 240 δόσεων και αξιολόγηση της προτεινόμενης από την πλατφόρμα ρύθμισης από τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή της ειδικής διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

3ον) Προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση και αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους.

4ον) Δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει στο fund ή ξαναπουληθεί από το fund σε άλλο fund ή σε τραπεζικό ίδρυμα.

5ον) Επιβολή κανόνων για την λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και των funds. Τέλος στην ασυδοσία των funds με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ.

6ον) Βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο με κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας από την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου και με αναδρομική εφαρμογή.

7ον) Άρση των άδικων διώξεων εις βάρος των εγγυητών δανείων εκ μέρους των funds και των τραπεζών.

Ο Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται σε υποκρισία. Γιατί με τον νόμο 4605 του 2019, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καταργήθηκε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ το 2020 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάργησε και επισήμως την προστασία της πρώτης κατοικίας με τον πτωχευτικό νόμο και τα έδωσε όλα στα funds.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι «ισχυρό ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ισχυρή κοινωνία, κοινωνική συνοχή , σταθερότητα, ανάσα στους πολίτες που οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες και όχι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σημαίνει κανόνες για τα funds. Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση έχει νόημα μόνο όταν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις».

Ο κ. Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας:

«Η λύση στα μεγάλα και πραγματικά προβλήματα της χώρας δεν είναι ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι αυτοί που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Δεν είναι αυτοί που θέτουν εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες, ψευδεπίγραφα διλήμματα.

Δεν είναι η τοξικότητα, η αίσθηση που αποπνέουν κάποιοι ότι είναι κληρονόμοι της εξουσίας ή η φαντασίωση κάποιων ότι εκπροσωπούν , μονομερώς και απόλυτα τη δημοκρατική παράταξη, όταν οι ίδιοι έχουν πρωταγωνιστήσει σε διώξεις αλλά και στην κατασυκοφάντηση της δημοκρατικής παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τους πολίτες μια ισχυρή εντολή. Είναι η προϋπόθεση για να μην εμπλακεί η χώρα σε πραγματικές περιπέτειες. Είναι η προϋπόθεση για να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ ένα άλλο, εντελώς περιεχόμενο διακυβέρνησης.

Μια διακυβέρνηση που δεν θα αποκλείει κανένα αλλά θα δίνει όραμα, ελπίδα και προοπτική σε όλους, όπως πάντα έκανε το ΠΑΣΟΚ».

 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.