ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο κ. ΡΑΜΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΟΜΑΛΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Reading time: 29 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Ιανουαρίου 2023 by energinews (admin)

Βασικά σημεία της συνέντευξής του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής στο Action24 και την εκπομπή «Πρωινή ζώνη»

Για τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών: «Μας ενδιαφέρει ως χώρα να υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές; Ποια είναι η άποψη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανεξάρτητες αρχές; Ο κ. Πολάκης, ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι οι ανεξάρτητες αρχές είναι για το θεαθήναι και την αντιμετώπιση της ΝΔ τη βλέπουμε. Ο κ. Ράμμος είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όσα γνωρίζει. Θα μπορούσε να συμβεί και αλλιώς αν είχε ενημερώσει απευθείας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως επιθυμούν όλα τα κόμματα εκτός της ΝΔ.

Η ΝΔ θα ήθελε φυσικά να απομακρύνει κ. Ράμμο από την ηγεσία της ΑΔΑΕ αλλά δεν μπορεί. Γιατί για να συμβεί αυτό χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία. Την τελευταία φορά που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεννοήθηκαν για αυξημένη πλειοψηφία σε ανεξάρτητη αρχή ήταν όταν μοίρασαν τις θέσεις των μελών του ΑΣΕΠ με κομματικά κριτήρια (9 και 6 θέσεις αντίστοιχα). Εμείς ζητήσαμε δημόσιο διαγωνισμό μέσω ΟpenGov.gr. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν, κάνουν ακριβώς τα ίδια και συνεννοούνται όταν τους συμφέρει.

Παράλληλα ακούμε όσα λέγονται στο Ειδικό Δικαστήριο για σακούλες χρημάτων προς το ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα για 200 SMS του κ. Παππά προς τον κ. Καλογρίτσα. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι εισαγγελικές αρχές δεν εξετάζουν αυτά τα στοιχεία για να μάθουμε τελικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε αν επέμβει τη σύνθεση καναλιών. Από την άλλη, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θέλει συσκοτίσει την υπόθεση των υποκλοπών και υποστηρίζει ότι ο κ. Ράμμος θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να βγει η αλήθεια στο φως και να πάμε με ομαλό τρόπο στις εκλογές. Η ΝΔ έχει ευθύνη σε αυτό: πρέπει να έρθει ο κ. Ράμμος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ομαλοποιηθεί το πολιτικό κλίμα».

Για τις επικείμενες εκλογές: «Αν ο κόσμος δεν δώσει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα και επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, τότε θα έχουμε ισχυρή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και της προσωπικής διαφοράς, κατάργηση του άρθρου 10 του τελευταίου νόμου της ΝΔ για την υγεία που διέλυσε το δημόσιο χαρακτήρα της, επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας και πολιτική για κοινωνική στέγη. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να παλέψει για τις βασικές προγραμματικές του θέσεις.

Οι πολίτες βλέπουν τι λέει η ΝΔ, βλέπουν τι υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρούν και τη διαφορετική κουλτούρα του ΠΑΣΟΚ. Αντιλαμβάνονται ότι όλοι θέλουν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ. Προτείνω λοιπόν οι πολίτες να ψηφίσουν απευθείας ΠΑΣΟΚ».

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

on camera/pool ΕΡΤ

Νίκος Ανδρουλάκης: Ή με αυτούς, που είναι ικανοί για όλα αρκεί να έχουν μια θέση εξουσίας ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα για να υπάρχει κοινωνική ειρήνη, ευημερία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα

Είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται με ένα βάναυσο τρόπο άνθρωποι, οι οποίοι αγωνίζονται για τις ανεξάρτητες αρχές και τα δικαιώματα του πολίτη.

Με έναν τρόπο, που θυμίζει απόλυτα την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και το λέω διότι σήμερα έχω συγκλονιστεί από τα πρωτοσέλιδα κάποιων εφημερίδων διότι είναι τα ίδια με άλλο χρώμα από αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικά χρόνια.

Είναι αδιανόητο σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία όποιος δεν υπηρετεί το αφήγημα και την εισήγηση της κεντρικής εξουσίας να βάλλεται ηθικά και πολιτικά. Αυτό δεν είναι ένα κανονικό ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα.

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα αρκεί να έχουν μια θέση εξουσίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος των θεσμών και της Δημοκρατίας ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα για να υπάρχει κοινωνική ειρήνη, ευημερία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα. Αυτή η παράταξη ήταν πάντα στην όχθη του δεύτερου κρίσιμου πολιτικού συστήματος, που κράτησε εν τέλει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ: «Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΡΑΜΜΟΥ ΘΕΤΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΘΕΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ»

Στην εκπομπή «One News» του τηλεοπτικού σταθμού One με τη δημοσιογράφο Μάιρα Μπάρμπα μίλησε σήμερα ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής.

Σχολιάζοντας την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ στους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Δουδωνής επεσήμανε ότι εκείνος «κινείται πλήρως εντός των αρμοδιοτήτων του κατά το άρθρο 8 Παρ 6 του νόμου 5002/2022 και οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσής του είναι εξαιρετικά άστοχη και θέτει σοβαρότατα ζητήματα λειτουργίας των θεσμών».

Επί των ισχυρισμών του κυβερνητικού εκπροσώπου για «περίεργη προνομιακή σχέση» του κ. Ράμμου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Δουδωνής σημείωσε ότι «για να δούμε ποιος ταυτίζεται με κόμματα, πρέπει να κοιτάξουμε τις συνταγματικές αρμοδιότητες του καθενός. Δεν πρέπει να συγχέουμε αυτούς που ασκούν μία αρμοδιότητα εντός του συνταγματικού και νομικού πλαισίου, όπως ο κ Ράμμος, με αυτούς που υπερβαίνουν την αρμοδιότητα, απαντούν σε ιδιώτες και απειλούν με ποινές αυτούς που την ασκούν. Λυπάμαι για την κατάσταση που έχουν φτάσει οι θεσμοί στη χώρα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και να μπορούν να κάνουν ό,τι οι ίδιοι θέλουν, να βγουν να το πουν ευθέως. Να μην κάνουν δολοφονίες χαρακτήρων στο πρόσωπο ενός δικαστή που τίμησε το ΣτΕ και επιτελεί το καθήκον του στην ΑΔΑΕ».

Επανέλαβε ότι «όπως ακριβώς βρισκόμασταν απέναντι σε αντιθεσμικές λειτουργίες της προηγούμενης κυβέρνησης, έτσι και τώρα είμαστε απέναντι σε αυτές της τωρινής. Εμείς θα επιμείνουμε θεσμικά και δεν θα κουραστούμε να ζητάμε από την κυβερνητική πλειοψηφία να συγκαλέσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

«Στην τοξική σύγκρουση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης εμείς δε συμμετέχουμε, λειτουργούμε θεσμικά. Έχει πολύ βεβαρυμένο κυβερνητικό παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ και εξαιρετικά ανησυχητικό παρόν η ΝΔ για το μέλλον του τόπου. Αυτά θα τα αξιολογήσουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές. Έχουμε την αίσθηση, την πεποίθηση και τη σιγουριά ότι θα επιλέξουν ένα εναλλακτικό δρόμο από αυτόν τον αδιέξοδο δικομματισμό», κατέληξε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: EΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε σήμερα με γυναίκες αυτοαπασχολούμενες και ελ. επαγγελματίες, μετά την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για την κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία προτείνεται η αναπροσαρμογή του επιδόματος μητρότητας των μη μισθωτών γυναικών στα επίπεδα των μισθωτών ασφαλισμένων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι « έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας στην κοινωνία, γνωρίζοντας ότι χιλιάδες μητέρες ελ. επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενες αναγκάζονται να επιστρέψουν στα γραφεία τους, στα καταστήματά τους. Καταθέσαμε, λοιπόν, τροπολογία ώστε να θεσμοθετηθεί ένα τετράμηνο επίδομα μητρότητας -όχι χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό- προκειμένου το παιδί να έχει κοντά του τη μητέρα του αυτούς τους κρίσιμους πρώτους μήνες».

«Υπολειπόμαστε σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε θέματα που αφορούν στον ρόλο της γυναίκας ευρύτερα στην κοινωνία. Οφείλουμε να πάρουμε τις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο όπου η γυναίκα θα δημιουργεί, θα παράγει και, παράλληλα, θα υπάρχει σεβασμός στον ρόλο της ως μητέρας».

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη συζήτηση, -δικηγόροι, οδοντίατροι, αγρότισσες και εργαζόμενες στον εμπορικό κλάδο-, αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα που έχουν συναντήσει και χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ζητώντας να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Είναι πλέον πασιφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα διστάσει σε τίποτα για να παραμείνει στην εξουσία. Δεν περιμέναμε όμως να το επιβεβαιώσει και δημοσίως. Σε δήλωσή του στο Politico ο κ. Θανάσης Μπακόλας, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος έστελνε γράμματα σε Ευρωβουλευτές για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΕΛΚ με το νεοφασιστικό κόμμα της κυρίας Μελόνι απάντησε κυνικά ότι κρατάει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς ο κύριος στόχος είναι να αυξήσει το μέγεθος του κόμματος, σημειώνοντας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορώ να παίξω το ίδιο πολιτικό παιχνίδι που παίζουν σε όλα τα Κράτη». Υπενθυμίζουμε ότι μαζί με την κυρία Μελόνι στην ίδια πολιτική ομάδα είναι οι Σουηδοί ακροδεξιοί, οι Πολωνοί συντηρητικοί που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους κατηγορεί για παραβίαση του Κράτος Δικαίου και βεβαίως ο κ. Βελόπουλος. Αφού όπως φαίνεται για το ΕΛΚ και τη Νέα Δημοκρατία ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, να περιμένουμε και στην Ελλάδα ανάλογες «ανίερες» συμμαχίες;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ;

Θέμα: Γιατί δεν λειτουργεί η ΔΙΑΥΓΕΙΑ;

Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που πριν λίγους μήνες έκλεισε 12 χρόνια ζωής, αναγνωρίζεται ως παράδειγμα μεταρρύθμισης από κάθε Έλληνα πολίτη και αυτό αποδεικνύει πως ο ν. 3861 της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010 σύμφωνα με τον οποίο καμία πράξη της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ήταν μια πραγματική τομή. Οι πολίτες αναγνώρισαν πως η ενεργός συμμετοχή τους, η λογοδοσία και η διαφάνεια στους θεσμούς, στις διαδικασίες και στα δεδομένα είναι κρίσιμος παράγοντας για την εμπιστοσύνη, για ένα υγιές επιχειρηματικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον με ευημερία. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως η ΔΙΑΥΓΕΙΑ αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένη καλή πρακτική.

Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό το βασικότερο εργαλείο διαφάνειας, το Πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ https://diavgeia.gov.gr/ έχει αφεθεί στην τύχη του. Αρκετά συχνά ο πολίτης δεν μπορεί να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του κράτους, παρά μόνο αν γνωρίζει τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), το οποίο είναι αδύνατο αν κάποιος δεν είναι γνώστης της συγκεκριμένης απόφασης! Πολύ συχνά παρουσιάζονται προβλήματα στην αναζήτηση της πληροφορίας και την διαθεσιμότητα του συστήματος και των δεδομένων των αποφάσεων. Οι δυσλειτουργίες της πλατφόρμας είναι συχνές, χωρίς προειδοποίηση και τις περισσότερες φορές δεν παρέχεται πληροφόρηση για το είδος του προβλήματος. Μηνύματα όπως “Εσωτερικό σφάλμα διακομιστή. Κωδικός σφάλματος: 500” και “Παρουσιάστηκε Σφάλμα:SEARCH-006” που παρουσιάζονται, είναι ενδεικτικό της προχειρότητας που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι από το Υπουργείο, την πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες πληροφορίες, που αφορούν την ορθή διαχείριση, την διαφάνεια και την λογοδοσία.

Μόλις την Πέμπτη 19/01/2023 και μετά από δύο περίπου εβδομάδες που η ΔΙΑΥΓΕΙΑ υπολειτουργούσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πως προχωρά στη: «δημιουργία νέας υποδομής για το Πρόγραμμα Διαύγεια και το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων. Η μετάπτωση στη νέα υποδομή έχει προγραμματιστεί από την Παρασκευή 20/01/2023 και ώρα 17:00 μέχρι Δευτέρα 23/01/2023 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της μετάπτωσης οι υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες. Με την νέα υποδομή αναμένεται να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος αναζητήσεων και αναρτήσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος που οδήγησε σε καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του συστήματος ιδίως στις 12/01/2023 και 13/01/2023».

Είναι σαφές πως η παραπάνω ανακοίνωση του Υπουργείου αποτελεί παραδοχή υποβάθμισης της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία χρόνια έχουν σπαταληθεί σε «ψηφιακά έργα» τεράστια ποσά κυρίως μέσα από τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων.

Παράλληλα, η πρόσφατη ματαίωση του Ηλεκτρονικού Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για το έργο: «Ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ» καταδεικνύει πως και πάλι η αναβάθμιση και η εξέλιξη του προγράμματος παραπέμπεται κάπου σε ένα ασαφές μέλλον.

Δεδομένου ότι πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση, διαφάνεια και λογοδοσία για κάθε πράξη της διοίκησης και για κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου.

Δεδομένου ότι μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα τελευταία χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί καμία ψηφιακή μεταρρύθμιση ή πρωτοβουλία για την ενίσχυση ή την εισαγωγή εργαλείων συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας στο πρόγραμμα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.

Δεδομένου ότι η άμεση επίλυση των τεχνικών προβλημάτων και η διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού για τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας συστήματος όπως αυτό της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Δεδομένου ότι χρειάζεται πλέον η πρακτική ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ με την οριζόντια υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων φορέων του Κράτους, δίχως εξαιρέσεις, από το πρώτο ευρώ και υποχρεωτική συμπερίληψη στην δημοσιότητα και των υπεργολάβων και εταιρειών που εισπράττουν δημόσιο χρήμα μέσω τρίτων εταιρειών.

Δεδομένου ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο πρόγραμμα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ;
Το πρόβλημα του πληροφοριακού συστήματος της ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που οδήγησε στην μη διαθεσιμότητα της, σε τι οφείλεται και πώς αντιμετωπίστηκε;
Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο προσεχές διάστημα;
Έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε συγκεκριμένες δράσεις για την αναβάθμιση του προγράμματος; Και αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα των εν λόγω πρωτοβουλιών;
Παρακαλείσθε να καταθέσετε:

Τη σχετική αλληλογραφία των αρμόδιων τμημάτων της ΓΓΠΣΔΔ και της ΓΓΨΔΑΔ για την αντιμετώπιση του προβλήματος που οδήγησε στην διακοπή λειτουργίας της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των χιλιάδων χρηστών του δημοσίου τομέα που η λειτουργία των υπηρεσιών τους εξαρτάται από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιλχάν Αχμέτ

Μιχάλης Κατρίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τον Υπεύθυνο ΚΤΕ Υποδομών & Μεταφορών και Βουλευτή Άρτας Χρήστο Γκόκα, τον Γραμματέα Τομέα Οικονομικών Γιάννη Κουτσούκο, τον Αναπληρωτή Γραμματέα Δημοσίων Υποδομών και Δικτύων Γιώργο Λάμπρου, τον Αναπληρωτή Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Κουλούρη και συνεργάτη του Υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιώργου Μουλκιώτη, συναντήθηκε στη Βουλή με εκπροσώπους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.).

Oι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν στα προβλήματα του κλάδου τους και συγκεκριμένα επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της υποστελέχωσης, της γενίκευσης εκχώρησης αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες και της μισθολογικής απαξίωσης των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και σε μια σειρά εργασιακών ζητημάτων.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ενημέρωσαν για την έγκαιρη ανάδειξη των προβλημάτων που ταλανίζουν τους μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους μέσω της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και τοποθετήσεων σε σχετικά νομοσχέδια που τους αφορούν.

Ταυτόχρονα, επεσήμαναν την απόλυτη αντίθεση της παράταξης στις προωθούμενες ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά την συνέχεια της πολιτικής εκχώρησης κρίσιμων αρμοδιοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες και σε ημετέρους και απαξίωσης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Τέλος, διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. για τη διαχρονική στήριξη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στα δίκαια αιτήματα τους, όπως αυτά συζητήθηκαν στη συνάντησή τους και δεσμεύτηκαν για την συνέχεια των πολιτικών και κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών για τα προβλήματα και τον ρόλο των μηχανικών του Δημοσίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Η ΜΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΑΝΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ»

Βασικά σημεία συνέντευξης του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, στο Action24 και την εκπομπή ”Πρωινή ζώνη” με τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού.

Για τη δημοσκόπηση της Rass που μετρά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στο 13,9%, αλλά και τα επιμέρους ευρήματά της, ο επικεφαλής της Κ.Ο. δήλωσε:

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά ανεβασμένο σε σχέση με το τελευταίο του εκλογικό ποσοστό τον Ιούλιο του 2019, με άνοδο που ξεπερνά σε ποσοστό το 50%, σε αντίθεση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται να χάνουν περί το 25% περίπου της εκλογικής τους.

Είναι εμφανές από τη δημοσκόπηση ότι ο κόσμος δυσφορεί για τα θέματα οικονομίας και ακρίβειας που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά του.

Και αυτό δεν μπορούμε να αποσυσχετιστεί από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο οποίος μετά από πέντε μήνες μεγάλων αυξήσεων σε πολλά βασικά προϊόντα, θυμήθηκε να πει ότι «θα δώσει μάχη με τις ‘’τιμές στο ράφι»…

Πρόκειται, βέβαια, για τον ίδιο πρωθυπουργό που δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων, όταν τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν ρυθμιστεί μόλις 2.700 δάνεια, από τα συνολικά 1.200.000 κόκκινα δάνεια και τα 4 εκατομμύρια ΑΦΜ που χρωστούν σήμερα στην εφορία.

Δύο μήνες πριν τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε να «δηλώσει» ότι έχει ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος, ενώ παράλληλα επιδίδεται σε ένα κρεσέντο παροχών, γιατί βέβαια κατανοεί πως το κόμμα του εξακολουθεί να χάνει ποσοστά αργά, αλλά σταθερά.

Για το δε «καλάθι του νοικοκυριού», τόνισε:

Οι πολίτες ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν, σίγουρα ψωνίζουν – θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο θέμα της ακρίβειας στα σούπερ-μάρκετ (7 στους 10 θεωρούν ότι είναι αναποτελεσματικό το ‘’καλάθι του νοικοκυριού’’

Η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση αυξάνεται και είναι λογικό αφού:

ο πληθωρισμός στα βασικά είδη διατροφής αυξάνεται μήνα με το μήνα και αναμένεται ότι θα ανέβει και τον Ιανουάριο.
δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας (Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει επιβάλλει, μέσα σε τρείς μήνες, μόλις δύο πρόστιμα.
η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αφήσει ανεξέλεγκτη και αρρύθμιστη την αγορά, και ορισμένοι κρυπτόμενοι πίσω από την ακρίβεια, ξεκάθαρα, αισχροκερδούν απέναντι στους καταναλωτές.
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, όπως πρότεινε η Ε.Ε. και έχει εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να προστατευτούν πρωτίστως οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Δυστυχώς, όμως, οι προτάσεις μας εξακολουθούν να παραμένουν εκτός των οικονομικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Για τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ο Μιχάλης Κατρίνης αναρωτήθηκε:

Πως μπορεί να αισθάνεται ένας δημόσιος υπάλληλος που ακούει τον πρωθυπουργό να λέει ότι θα του δώσει αύξηση μετά από έναν χρόνο, δηλαδή το 2024, αλλά όχι άμεσα, παρά το ότι υπάρχουν περίπου 500 εκατ. ευρώ που μάλλον προορίζονται για προεκλογικές παροχές, πέραν των όσων έχει ήδη εξαγγείλει;

Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντιμετωπίζουν μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις παντού;

Για τη επικείμενη νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με το «κόμμα Κασιδιάρη», ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τόνισε:

Ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες πολιτικής πόλωσης της προηγούμενης 10ετίας, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ομόθυμα, τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής, αντιπαρατέθηκαν σταθερά με τη φασιστική και εγκληματική οργάνωση που ονομάζεται Χρυσή Αυγή.

Αυτό αποτελεί ένα κεκτημένο, το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να μην επιτρέψουμε να καταλήξει η προς ψήφιση διάταξη αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Η ρύθμιση που θα ψηφιστεί θα πρέπει να έχει τη μέγιστη πολιτική αποδοχή, αποτελώντας μια νίκη της δημοκρατίας, ώστε να φραχθεί οριστικά ο δρόμος σε μία εγκληματική και ναζιστική οργάνωση που με το «μανδύα» πολιτικού κόμματος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να εισέλθει και πάλι στο ελληνικό κοινοβούλιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ DENTIST PASS ΔΕΝ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης, ως ειδικός αγορητής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τη δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος Εργο 11 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπ. Υγείας.

Με αφορμή την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και του Υπουργού Δικαιοσύνης από τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, κ. Χρήστο Ράμμο, για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Φραγγίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρνηση ενημέρωσης της Βουλής, θεσμική παρακμή και συγκάλυψη του σκανδάλου. Χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά απειλητική για τη δημοκρατία και τόνισε ότι χρειάζεται να πέσει άπλετο φως και να μην κρύβεται ο Πρωθυπουργός πίσω από την επίκληση του απορρήτου.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, είπε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στις διατάξεις που σχετίζονται με την υλοποίηση δύο προγραμμάτων. Το ένα αφορά στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και αποτελεί μέρος της δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» και το άλλο αφορά στην προληπτική οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών 6-12 ετών και έρχεται με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης με την ονομασία “dentist pass”. Ο κ. Φραγγίδης χαρακτήρισε τις διατάξεις αυτές θετικές αλλά τόνισε ότι αποτελούν τις ελάχιστες παρεμβάσεις σε δύο σημαντικούς τομείς, της ψυχικής υγείας και της στοματικής και οδοντιατρικής φροντίδας. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι έχουν αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία ως πολυτέλεια, είναι οι «φτωχοί συγγενείς» της υγείας και πάσχουν από χρόνια υποχρηματοδότηση.

Για την ψυχική υγεία τόνισε ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική και μέριμνα της Πολιτείας, με αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας των ειδικών επιστημόνων και των πανεπιστημιακών καθηγητών μας. Είναι αναγκαία η κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των πολιτών, ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων ως ευάλωτων ομάδων, ειδικά μετά το βαρύ αποτύπωμα της πανδημίας.

Σε σχέση με το dentist pass, είπε ότι αποτελεί άλλο ένα επίδομα προεκλογικού χαρακτήρα και εξέφρασε την αντίθεσή του με την ονομασία αυτή, που εξισώνει ένα πρόγραμμα για την υγεία με ένα pass. Υπογράμμισε ότι η ρύθμιση είναι θετική για τον μοναδικό λόγο ότι αποτελεί το ελάχιστο βήμα απέναντι στο τίποτα που υπάρχει μέχρι τώρα στο θέμα της μέριμνας για τη στοματική υγεία των παιδιών αλλά και του πληθυσμού γενικότερα. Περιμένουμε έναν σοβαρό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη στοματική υγεία ολόκληρου του πληθυσμού και δεν ενθουσιαζόμαστε με ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής και ζήτησε την ένταξη της οδοντιατρικής φροντίδας στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, που αποτελεί άλλωστε χρόνιο αίτημα των οδοντιάτρων. Επίσης, ζήτησε την καθιέρωση ενός προγράμματος προληπτικού ελέγχου σε σταθερή βάση, με διευρυμένη περιπτωσιολογία και στοιχειώδη οδοντιατρική περίθαλψη για όλον τον πληθυσμό και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει την ανάγκη εκπόνησης Εθνικής Στρατηγικής για τη Στοματική Υγεία με στόχο την καθολική πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα.

Τέλος, τόσο για την ψυχική υγεία όσο και για την στοματική υγεία, ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε τη σημασία του να υπάρξει συνέχεια στα όποια θετικά βήματα γίνονται στην υγεία μετά τη λήξη των ενωσιακών πόρων ή των δωρεών. Βέβαια, η άσκηση οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής προσκρούει στη σημερινή κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, που χαρακτηρίζεται από τραγικές ελλείψεις προσωπικού, παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις χωρίς κάλυψη των κενών, ανεπαρκείς προσλήψεις, ανεπαρκείς υποδομές, οριακή λειτουργία των νοσοκομείων, προβλήματα στις εφημερίες, στις διακομιδές, στις ΜΕΘ.

Για το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), είπε ότι είναι ουσιώδες να διατηρήσει τον κοινωνικό του ρόλο. Σχολίασε την προβληματική κατάσταση στον τομέα του φαρμάκου και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στον τομέα αυτό. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, ήδη από το 2018, να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από τα κόμματα, με στόχο αφενός την πρόσβαση των ασθενών στο κατάλληλο φάρμακο και την οικονομική τους ανακούφιση και αφετέρου την στήριξη και την ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της εγχώριας παραγωγής.

Σε σχέση με τις ελλείψεις στα φάρμακα, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας είχε ανεπαρκή σχεδιασμό και καθυστερημένη αντίδραση, τόσο σε επίπεδο ελέγχου των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών, όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης από τον Ε.Ο.Φ. Ο δρομολογούμενος εξορθολογισμός των τιμών στα φθηνά φάρμακα δεν πρέπει να επιβαρύνει τους ευάλωτους συμπολίτες μας αλλά αντίθετα να μειωθεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για την υγεία.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Φραγγίδη

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και πολύ καιρό ζούμε δυστυχώς μια κατάσταση που δεν τιμά το πολιτικό σύστημα της πατρίδας μας, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα των υποκλοπών.

Χθες γίναμε γνώστες από την ενημέρωση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, του κ. Χρήστου Ράμμου, για το όλο θέμα, ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κομμάτων και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, απ’ όσο τουλάχιστον ξέρω εγώ.

Δυστυχώς, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Κυβέρνησης απέτρεψε κάθε δυνατότητα πληροφόρησης της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών και το τι έχει γίνει. Έτσι τεκμηριώνεται αυτό που εδώ και πολύ καιρό φαινόταν από τον τρόπο αντιμετώπισης από την Κυβέρνηση στο θέμα των υποκλοπών, δηλαδή η θεσμική παρακμή, με την ουσιαστική συγκάλυψη του σκανδάλου.

Δυστυχώς, τα δημοκρατικά δικαιώματα που αποκτήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες γίνονται βορά της κάθε είδους επιδίωξης για συγκάλυψη από πλευράς της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Είναι επιτακτική τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ανάγκη να πέσει άπλετο φως στο θέμα των υποκλοπών και ο κ. Μητσοτάκης έχει το χρέος αλλά και την ευθύνη να συμβάλει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση και όχι να κρύβεται πίσω από την άδικη και απαράδεκτη χρήση του απορρήτου. Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουμε γνώστες πολλών περισσότερων πραγμάτων σε σχέση με το όλο θέμα.

Επανερχόμενος στο παρόν νομοσχέδιο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην υλοποίηση δύο προγραμμάτων που αφορούν στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων και την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών 6-12 χρονών. Οι διατάξεις αυτές, αν και θετικές, αποτελούν ελάχιστες παρεμβάσεις σε δύο ευρύτερους τομείς, της ψυχικής υγείας και της στοματικής και οδοντιατρικής φροντίδας, που από μόνα τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα ξεχωριστών νομοσχεδίων.

Ειδικότερα, μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προβλέπεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός πενταετούς πιλοτικού προγράμματος, με χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα, για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα και τη διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μέσω μιας σειράς συμβάσεων-δωρεών, με την ονομασία «Πρωτοβουλία για την υγεία», συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση του τομέα της υγείας. Εν προκειμένω, επικεντρώνεται στην ψυχική υγεία, που στη χώρα μας αποτελούσε ανέκαθεν τον φτωχό συγγενή στην υγεία και υποφέρει από χρόνια υποχρηματοδότηση.

Στην πανδημία εξάλλου το δημόσιο σύστημα υγείας επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση μιας μόνο νόσου, της covid-19, αφήνοντας στο έλεος όλες τις άλλες ασθένειες και πολύ περισσότερο τις ψυχικές. Ταυτόχρονα, αποτέλεσε και γενεσιουργό αιτία και επιβαρυντικό παράγοντα για ψυχικές ασθένειες και προβληματικές συμπεριφορές, ενώ έχει πολύ βαρύ αποτύπωμα στον ψυχισμό των παιδιών και των εφήβων. Επιπλέον, αποκάλυψε τις τραγικές ελλείψεις στην υγεία σε προσωπικό, υποδομές και υπηρεσίες.

Η ψυχική υγεία δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια. Είναι ανάγκη και μάλιστα καθοριστική. Χρειάζεται η μέριμνα της πολιτείας για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των πολιτών και ιδιαίτερα για την προστασία των παιδιών και των εφήβων ως ευάλωτων ομάδων, με έγκαιρες παρεμβάσεις που θα προλαμβάνουν μελλοντικές προβληματικές καταστάσεις. Από αυτό το πρίσμα η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» είναι ιδιαίτερα θετική και έρχεται να συνεισφέρει σε έναν τομέα πλήρως παραμελημένο.

Υπάρχουν βέβαια κάποια σημεία που δεν είναι αρκετά σαφή σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Επίσης θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποιο είναι το έρεισμα του όλου εγχειρήματος. Έχει προηγηθεί κάποια μελέτη για το θέμα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στη χώρα μας; Πάνω σε τι θα πατήσει αυτή η δωρεά, σε ποια χαρτογράφηση δηλαδή των αναγκών; Έχει υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον εμπλέκονται και οι σχολικές δομές, όπως γίνονται στην αντιμετώπισή τους στις χώρες της Σκανδιναβίας παραδείγματος χάρη; Λαμβάνεται υπόψη η γνώμη, η γνώση και η εμπειρία-ικανότητα των ειδικών επιστημόνων και των πανεπιστημιακών καθηγητών, που διαθέτουμε στη χώρα, κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος; Το κυριότερο: Πώς θα εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία και η συνέχεια του προγράμματος με μια δημόσια υγεία υπό κατάρρευση και με τεράστιες ελλείψεις σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας στις δημόσιες δομές;

Το άρθρο 3 θίγει ένα άλλο κεφαλαιώδες ζήτημα για τη δημόσια υγεία, αυτό της στοματικής φροντίδας και της οδοντιατρικής φροντίδας υγείας, που όπως και στην περίπτωση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται δυστυχώς ως πολυτέλεια. Δεν υφίσταται καμία ολοκληρωμένη πολιτική για την ενίσχυσή της, παρά μόνο αποσπασματικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης της δημόσιας υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσφέρεται δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά από 6 μέχρι 12 ετών. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ως “dentist pass” και αποτελεί ένα ακόμα επίδομα προεκλογικού χαρακτήρα, όπως είναι το “market” ή “food pass”, το “fuel pass” κ.λπ..

Είμαστε αντίθετοι με την ονομασία αυτή, που εξισώνει ένα πρόγραμμα για την υγεία με ένα “pass”. Είμαστε όμως θετικοί στη ρύθμιση για τον μοναδικό λόγο ότι αποτελεί το ελάχιστο βήμα απέναντι στο τίποτα, που υπάρχει μέχρι τώρα στο θέμα της μέριμνας για τη στοματική υγεία των παιδιών αλλά και του πληθυσμού γενικότερα. Ωστόσο, θεωρούμε ατελέσφορη, αδιέξοδη και κατακριτέα την πολιτική των επιδομάτων της Κυβέρνησης απέναντι σε σημαντικά ζητήματα της υγείας και όχι μόνο.

Περιμένουμε έναν σοβαρό, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη στοματική υγεία ολόκληρου του πληθυσμού και δεν ενθουσιαζόμαστε με ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Θεωρούμε αναγκαία τη διάθεση μέρους του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των οδοντιατρικών αναγκών των πολιτών. Εξάλλου είναι χρόνιο αίτημα των οδοντιάτρων η διάθεση του 5% χωρίς περικοπές τύπου “rebate” και “clawback”.

Εδώ και μια τετραετία αγνοείτε τα αιτήματα των οδοντιάτρων και έρχεστε, κύριε Υπουργέ, στο παραπέντε των εκλογών να συνδιαλλαγείτε με τους φορείς τους και τελικά να δώσετε το ελάχιστο που μπορείτε μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κάτι άλλο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι το περιεχόμενο της παροχής, οι όροι υλοποίησης, το ύψος της αποζημίωσης ανά ιατρική πράξη κ.λπ. μόνο προφορικά έχουν ειπωθεί ή έχουν γραφτεί στον Τύπο και όλα παραπέμπονται σε υπουργική απόφαση. Γίνεται λόγος για μια ελάχιστη περιπτωσιολογία, όπως είναι ο έλεγχος στοματικής υγιεινής, η φθορίωση, ο καθαρισμός και οι οδηγίες για διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Μάλιστα αυτά προσφέρονται με τη μορφή ενός επιδόματος περιορισμένης διάρκειας. Καλοδεχούμενα, αλλά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ανάγκες. Και φυσικά τα ευρήματα του προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου στα παιδιά θα κληθούν να τα αντιμετωπίσουν οι γονείς τους ιδιωτικά.

Η στοματική λοιπόν υγεία των πολιτών παραμένει απαξιωμένη και ουσιαστικά ακάλυπτη από το δημόσιο σύστημα, καθώς οι ελλείψεις σε οδοντιάτρους είναι τεράστιες. Παρόλο που το εθνικό σύστημα υγείας προέβλεπε και είχε οδοντιάτρους στα κέντρα υγείας και σε πολλά νοσοκομεία, σήμερα δυστυχώς είναι άδειες οι περισσότερες από αυτές τις οργανικές θέσεις.

Παρά τη στοχοθεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καθολική κάλυψη της στοματικής υγείας, τα επόμενα έτη στην Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ τον Δεκέμβριο του 2021 η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη αγγίζει το μηδέν και οι ακάλυπτες ανάγκες οδοντιατρικής φροντίδας είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 9,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι 4% στην Ελλάδα.

Τα πράγματα είναι χειρότερα όταν αναφερόμαστε σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Παράλληλα, είμαστε μια χώρα με κακούς δείκτες στοματικής υγείας, απουσία κουλτούρας πρόληψης και οδοντιατρικής διαπαιδαγώγησης από τις μικρές ηλικίες.

Ως κόμμα έχουμε διατυπώσει την ανάγκη εκπόνησης εθνικής στρατηγικής για τη στοματική υγεία, με κύριο στόχο την καθολική πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Κύπρο παρέχεται στους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας σε σταθερή ετήσια βάση ένα ελάχιστο πακέτο οδοντιατρικής περίθαλψης. Ας πάρουμε αυτό το παράδειγμα τουλάχιστον.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνουμε απαραίτητη την καθιέρωση ενός προγράμματος προληπτικού ελέγχου σε σταθερή βάση, με διευρυμένη περιπτωσιολογία και στοιχειώδη οδοντιατρική περίθαλψη για όλο τον πληθυσμό. Σημασία έχει η Κυβέρνηση να εργαστεί για την επόμενη μέρα, ώστε μετά τη λήξη των ενωσιακών πόρων ή των δωρεών να υπάρχει συνέχεια στα όποια θετικά βήματα γίνονται στην υγεία.

Βέβαια το δημόσιο σύστημα υγείας χαρακτηρίζεται από τραγικές ελλείψεις προσωπικού, παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις χωρίς κάλυψη των κενών, ανεπαρκείς προσλήψεις, ανεπαρκείς υποδομές, οριακή λειτουργία των νοσοκομείων, προβλήματα στις εφημερίες, στις διακομιδές, στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτή η πραγματικότητα στην ουσία δυσχεραίνει κάθε άσκηση οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής, είτε για την ψυχική είτε για τη στοματική υγεία.

Τέλος, σε σχέση με το άρθρο 14, όπως τόνισα και στις Επιτροπές, το ΙΦΕΤ έχει έναν κοινωνικό ρόλο, να λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, καθώς εισαγάγει και φάρμακα μοναδικά και αναντικατάστατα, κατόπιν βέβαια εντολής του ΕΟΦ. Αυτόν τον κοινωνικό ρόλο οφείλει να τον διατηρήσει.

Σε σχέση με την προσθήκη της φράσης «κερδοσκοπικού χαρακτήρα» δίπλα στη φράση «άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας» που προστίθεται στους σκοπούς του ΙΦΕΤ, θεωρούμε ότι είναι αχρείαστη και ακατανόητη, εφόσον ούτως ή άλλως πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρεία.

Με αφορμή το άρθρο αυτό θα ήθελα να σχολιάσω την προβληματική κατάσταση στον τομέα του φαρμάκου, που το ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει εδώ και χρόνια. Ήδη από τις αρχές του 2018 η αείμνηστη Πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά είχε καταθέσει πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από τα κόμματα.

Συμφωνήθηκε η Επιτροπή να συσταθεί από το Κοινοβούλιο και να έχει την αναγκαία θεσμική θωράκιση, έτσι ώστε να μπορεί να καταλήγει σε πορίσματα που θα εφαρμόζονται αρμοδίως, με στόχο αφενός την πρόσβαση των ασθενών στο κατάλληλο φάρμακο για την οικονομική τους ανακούφιση και αφετέρου τη στήριξη και την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων.

Τι έργο έχει να επιδείξει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την εκλογή της μέχρι σήμερα στον τομέα του φαρμάκου; Μόνο τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις χωρίς διάλογο και συναίνεση.

Η διαχείριση των ελλείψεων στα φάρμακα για τις οποίες φώναζαν οι φαρμακοποιοί ήδη από τον Οκτώβριο ήταν ανεπαρκής. Για τις ελλείψεις δεν ευθύνονται μόνο τα προβλήματα στην παραγωγή σε διεθνές επίπεδο. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν οι παράλληλες εξαγωγές και ο ανεπαρκής σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας. Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις η αντίδραση του Υπουργείου ήταν καθυστερημένη τόσο σε επίπεδο ελέγχου των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών όσο και στο επίπεδο ενημέρωσης από πλευράς του ΕΟΦ.

Ο δρομολογούμενος εξορθολογισμός των τιμών στα φθηνά φάρμακα δεν πρέπει να επιβαρύνει τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Αντίθετα, θεωρούμε σωστό να υπάρξει μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, όπως αναφέρεται εξάλλου και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την υγεία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΜΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙÎ 1 ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας : “Κύρωση α) από 22.11.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς —‘Εργο ΧΙ, Παράρτημα 13από 6.9.2018 κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών τομέα Υγείας και β)της από 22.11.2022 Τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ.Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα Υγείας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας”, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου, επικρίνοντας τον κυβερνητικό χειρισμό στο ζήτημα των επισυνδέσεων χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως “μια συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και ως μια συστηματική προσπάθεια αποσιώπησης της αλήθειας και ένταξης του θέματος σε ένα κλίμα τοξικότητας που ζημιώνει τη χώρα και την κοινωνία”.

Στη συνέχεια η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος τόνισε ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν θα παρακολουθεί ένα παιχνίδι πόλωσης και τοξικότητας, αλλά θα παρέμβει αποφασιστικά και θεσμικά όπως άλλωστε σταθερά κάνει ως μια δύναμη βαθιά δημοκρατική και υπεύθυνη”.

Καταλήγοντας η Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας επί του νομοσχεδίου αρχικά εξήρε “την προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και δη αυτή τη φορά στον τομέα της ψυχικής υγείας, ένα κομμάτι παραμελημένο και παρεξηγημένο στη χώρα μας, με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, υπηρεσίες και χρηματοδότηση.”, καυτηριάζοντας στη συνέχεια “την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί προεκλογικά το γεγονός αυτό στοχεύοντας στη δημιουργία θετικών εντυπώσεων και στην ωραιοποίηση ενός απαξιωμένου και παραμελημένου δημοσίου τομέα υγείας”.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Απέναντι στη βολική σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης, και στην πολωτική σύγκρουση που επιθυμούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί διακριτή πορεία με θεσμική αντιπολίτευση ως υπέρμαχος της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

https://twitter.com/Spiropoulos_A/status/1618314059434299394?t=CZnL0nrZkMaeFj6YaF8qyw&s=19

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ: ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

Ο Υπουργός Ενέργειας, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του στη Κρήτη δήλωσε: «Στην Κρήτη το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ το 2030»

Πώς αλήθεια θα γίνει αυτό, όταν:

– Για τα αιολικά, δεν υπάρχει ακόμα χωροταξικό, ούτε ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και στην πρωτοβουλία για τα «Απάτητα Βουνά», που απαγορεύονται ανεμογεννήτριες, έχουν μπει τα Λευκά Όρη, ο Ψηλορείτης και θα μπουν με βάση τις δηλώσει του Πρωθυπουργού τα βουνά Λασιθίου και Δίκτη;

– Για τα φωτοβολταϊκά, ο τελευταίος διαγωνισμός που διεξήχθη, προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από τους επενδυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η πλατφόρμα του διαγωνισμού είχε σοβαρές δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία για σημαντικό αριθμό έργων που έμειναν εκτός και σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης;

Καλά είναι τα όνειρα θερινής νυκτός, αλλά καλύτερο είναι να ασχοληθεί ο Υπουργός και με την πεζή πραγματικότητα.

Να προχωρήσει το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ και τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες. Να αλλάξει τώρα το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να γίνουν οι πολύ μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου προκειμένου να έχουμε 80% ΑΠΕ το 2030.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: « ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΤΑ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΛΑ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σ’ΑΥΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ !»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, τοποθετήθηκε ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Στην ομιλία της, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • «Η σημερινή συζήτηση αγγίζει την καρδιά του δημοκρατικού πολιτεύματος, τον πυρήνα του Συντάγματος. Συμμετέχουμε -όχι σε μια οιαδήποτε κοινοβουλευτική διαδικασία- αλλά στο συνταγματικό θεμέλιο πάνω στο οποίο εδράζεται η εμπιστοσύνη του Λαού στους κυβερνώντες. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το Σύνταγμα έγινε “κουρελόχαρτο” στα χέρια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που βαδίζοντας ο ένας στα χνάρια του άλλου, μη διστάζοντας να ποδοπατήσουν ακόμα και “τα ιερά και όσια” των θεσμών, για να παραμείνουν ή να καθίσουν πάση θυσία, στην καρέκλα της εξουσίας.
  • Αυτή ακριβώς την εξουσία και των δυο σας, που φτιάχνει επιτελικά κράτη, με επιτελάρχες και επιτελεία, που ανοίγει τρύπες στις αντικειμενικές προσλήψεις, που φτιάχνει στρατούς ομήρων συμβασιούχων, που φτιάχνει λίστες προς τα ΜΜΕ αλλά και λίστες για να δημιουργήσει ΜΜΕ, που εγκαταλείπει το ΕΣΥ και το ιδιωτικοποιεί από το παράθυρο, που φτιάχνει την παιδεία των «αρίστων» που μόνο οι πλούσιοι μπορούν να έχουν, που χτυπάει αλύπητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αφήνει στη μοίρα τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που καταστρέφει ζωές αλλάζοντας το ασφαλιστικό και πετώντας στο δρόμο χιλιάδες ανθρώπους, που ενώ εγκαινιάζει νέο σχολείο στο σεισμόπληκτο Δαμάσι με λεφτά εταιρίαςμ έχει ακόμα 80 οικογένειες σεισμοπαθών στα κοντέινερς, που διακορεύει του θεσμούς, που εξευτελίζει τη δικαιοσύνη με παραδικαστικά κυκλώματα και κρεμάει στα μανταλάκια ανθρώπους- στόχους, που στοχεύει στον έλεγχο των αρμών της περιβόητης εξουσίας σας , που μοιράζεστε θέσεις μεταξύ σας – όπως πχ πρόσφατα στο ΑΣΕΠ όπου τα βρήκατε μια χαρά 9 ο ένας – 6 ο άλλος, που αλλάζει νόμους για να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο ακόμη και της ΕΥΠ και αλλάζει ακόμη και τα προσόντα για να βάλει τον εκλεκτό του – δημιουργώντας ένα παρακράτος που θα ζήλευαν ακόμη και σκηνοθέτες κατασκοπευτικών ταινιών που σπάσαν ταμείο και πόσο άλλα, που ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να αναφέρω
  • Αυτοί είστε ! Τόσο ίδιοι αλήθεια στον τρόπο με τον οποίο χτίζετε την εξουσία σας και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά μας.
  • Τρανό παράδειγμα η σημερινή μέρα, όπου οι δύο μονομάχοι και εξουσιολάγνοι ξεδίπλωσαν τα επιχειρήματά τους

Ο μεν κ Τσίπρας για την παρακολούθηση των 10 με αποδείξεις και στοιχεία από την ΑΔΑΕ, στην οποία ο κ Γεραπετρίτης απάντησε « Ένοχος ένοχο ού ποιεί»

Αυτοί είστε : ΔΥΟ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΩΝΕΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΕΝΟΧΟΣ ΕΝΟΧΟ ΟΥ ΠΟΙΕΙ ! Αυτό ακριβώς λέτε στον ελληνικό λαό ότι εμένα δεν μπορεί να με κατηγορήσει αυτός, διότι είναι τόσο ένοχος όσο εγώ !

Ο κ Γεραπετρίτης, περιέγραψε με απόλυτη ειλικρίνεια αυτό που και οι δύο είστε : ένοχοι !

Εμείς κοιτάζουμε στα μάτια τον ελληνικό λαό και του λέμε:

Πριν από 5 μήνες ο Νίκος Ανδρουλάκης βάδισε σε έναν δρόμο συνέπειας και θεσμικότητας, παρά τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις.

Έφερε στη Δικαιοσύνη και στις Ανεξάρτητες Αρχές τις αυθαιρεσίες της παρέας του Μαξίμου σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επί 5 μήνες παρακολουθούμε να ενορχηστρώνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το δεύτερο σκάνδαλο της συγκάλυψης.

Με την Εξεταστική Επιτροπή -παρωδία όπου προστατεύτηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, την αλά καρτ εργαλειοποίηση του «απορρήτου» και τη συνεχιζόμενη επιχείρηση αντισυνταγματικής φίμωσης των Ανεξάρτητων Αρχών για να πάμε σε εκλογές με τον λαό στο σκοτάδι.

Τεκμηριώθηκε πλέον η εικόνα της θεσμικής παρακμής.

Σε όποια άλλη χώρα αν είχε συντελεστεί αυτή η διολίσθηση στον αυταρχισμό, η κυβέρνηση θα είχε ραγδαία φθορά ή θα είχε πέσει.

Να σας προβληματίσει κύριοι και κυρίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί δεν συμβαίνει εδώ.

Δεν συμβαίνει γιατί εσείς κακοποιήσατε ως κυβερνώντες τους θεσμούς και οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από το δημοψήφισμα των 5 εργάσιμων ημερών, όσα αποκαλύπτονται για τις τηλεοπτικές άδειες και τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σας ενώνει ένα πράγμα: η περιφρόνηση των θεσμών και η φίμωση των ανεξάρτητων αρχών.

Γι’ αυτό το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι ένα:

Ή με αυτούς που είναι ικανοί για όλα, αρκεί να έχουν μια θέση εξουσίας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος των θεσμών και της Δημοκρατίας ή με αυτούς που είναι ικανοί να τα θυσιάσουν όλα, για να εξασφαλίσουν στην πατρίδα μας κοινωνική ειρήνη, ευημερία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, μεταρρυθμίζοντας τη χώρα, εκδημοκρατίζοντας τους θεσμούς, προωθώντας την αυτοδιοίκηση, θεμελιώνοντας ανεξάρτητες αρχές , κρατώντας τη χώρα στη ζώνη του ευρώ και μη βάζοντας στη ζυγαριά του μικροκομματικού οφέλους, το εθνικό συμφέρον.

Καταψηφίζουμε την Κυβέρνηση, δεν εμπιστευόμαστε την αξιωματική αντιπολίτευση, καλούμε τον Ελληνικό Λαό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ , που είναι έτοιμο, κάθε φορά που χρειάζεται , να τα θυσιάσει όλα για την πατρίδα και το Λαό μας.

 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.