ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 60% ΑΝΟΔΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Reading time: 8 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 6 Δεκεμβρίου 2022 by energinews (admin)

Βασικά σημεία από τη συνέντευξή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής στο ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Σήμερα»

– Η υπόθεση με τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον δεκαεξάχρονο πρέπει να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα. Το παιδί που χτυπήθηκε εύχομαι να αναρρώσει και να γυρίσει σύντομα στην οικογένειά του. Επίσης οι αστυνομικοί έχουν οικογένειες και πρέπει να είναι καλά για τους δικούς τους ανθρώπους. Πρέπει να γίνει ΕΔΕ και να ληφθεί απόφαση σχετικά με το περιστατικό και να μην βανδαλίζεται η Θεσσαλονίκη σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των αστυνομικών. Να υπάρχει ασφάλεια, αλλά να υπερτερεί η σωστή εκπαίδευση.

– Στην χθεσινή δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με 13,8%. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχει 60% άνοδο στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

– Όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις το πρώτο κόμμα θα είναι στο 30-31% οπότε η αυτοδυναμία είναι δύσκολη. Επίσης είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Ανάμεσα στα δύο κόμματα, ο κόσμος επιλέγει το λιγότερο «κακό». Σε ότι αφορά στη δημοφιλία, το 64% έχει αρνητική γνώμη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό ποντάρει ο κ. Μητσοτάκης.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Γ. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ Κ.Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Μ. ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Σήμερα τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του θεσμοθετημένου σχεδίου της κυβέρνησης για την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, η παταγώδης αποτυχία του συνεχίζεται με νέες επιζήμιες για τους εργαζόμενους νομοθετικές παρεμβάσεις.

Δεν διστάζει να καταθέσει επαίσχυντη τροπολογία με την οποία αποτιμά – «κοστολογεί» – την ψυχική οδύνη των συγγενών των θυμάτων σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην ΛΑΡΚΟ έως το ποσό των 100.000 ευρώ!

Παρέχει μάλιστα στον διαχειριστή τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζει αυτός το ποσό της αποζημίωσης.

Υποχρεώνει τους συγγενείς, με την καταβολή ποσού μέχρι 100.000 ευρώ, να παραιτηθούν από το σύνολο των δικαιωμάτων τους.

Η προτεινόμενη ρύθμιση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και των αρχών της ελληνικής έννομης τάξης.

Οι εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και να ικανοποιούνται στο ακέραιο.

ΑΙΤΗΜΑ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ & Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Προς

Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Κο Αθανάσιο Μπούρα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Είναι ιδιαίτερης θεσμικής σημασίας η διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ζητούμε, για το λόγο αυτό, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθουν για ακρόαση τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις από 5/12/2022 και 6/12/2022 επιστολές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς εσάς.

 

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

Ευαγγελία Λιακούλη, Γραμματέας της Κ.Ο.

Χάρης Καστανίδης, Μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ»

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

Σε σχέση με το περιστατικό αστυνομικής βίας με θύμα έναν 16χρονο ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

Επιβάλλεται η ΕΛΑΣ να διερευνήσει και αυτό το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Προφανώς και ο νόμος θα πρέπει να ισχύει για όλους, αλλά όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων θα πρέπει να σταθμίζουν κάθε φορά τη βαρύτητα του περιστατικού, καθώς και τον τρόπο αντίδρασής τους σε αυτό.

Ακόμη περιμένουμε τις απαντήσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το εάν στο συγκεκριμένο περιστατικό δόθηκε λάθος εντολή από τα κεντρικά ή αν οι αστυνομικοί επέδειξαν απειρία.

Και βέβαια είναι εξαιρετικά ατυχές το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος.

Για το προεκλογικό επίδομα της κυβέρνησης στους ένστολους:

Είναι θετικό το γεγονός ότι δίνεται επίδομα ύψους 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς. Θεωρώ, ωστόσο, ότι αυτό θα έπρεπε να επεκταθεί και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη εθνική συγκυρία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων περιφρουρούν την πατρίδα σε μόνιμη βάση. Είναι λοιπόν πλέον καιρός, να αφήσουμε τα ευχολόγια και να τους ανταμείψουμε έμπρακτα για την προσφορά τους.

Για την κατάσταση στην οικονομία και τις υψηλές χρεώσεις από τις τράπεζες:

Η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη και άνθηση της οικονομίας, όταν το 1ο 9μηνο του 2022 έχουμε 6 δις απλήρωτους φόρους, ενώ 4.200.000 πολίτες χρωστούν στην εφορία και πάνω από 1,2 εκατομμύρια είναι τα “κόκκινα’’ δάνεια.

Ο πρωθυπουργός, μετά από 3,5 χρόνια και σε προεκλογική περίοδο “θυμήθηκε” τους πολίτες και ότι οι τράπεζες έχουν υπερβολικές χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως επίσης “θυμήθηκε” ότι έχουν αυξηθεί πολύ τα επιτόκια. Όλες αυτές τις χρεώσεις οι Έλληνες πολίτες τις πληρώνουν από το μειωμένο, πλέον, εισόδημα τους, χωρίς να βλέπουν κάποια λύση από την κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο προσέφυγε χθες (5.12.2022) ο Νίκος Ανδρουλάκης για την υπόθεση των υποκλοπών. Aν και η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, επί τρίμηνο το 2021, ομολογήθηκε από τα πιο επίσημα χείλη, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δεν του δόθηκε η δυνατότητα μέχρι και σήμερα ούτε να πληροφορηθεί με επίσημο τρόπο τους λόγους για τους οποίους η «επισύνδεσή» του είχε διαταχθεί, ούτε να κινήσει δικαστικώς ή ενώπιον της Βουλής κάποια διαδικασία για τον χαρακτηρισμό της επισύνδεσης αυτής ως παράνομης, όπως όντως ήταν. Με αυτό τον τρόπο παραβιάστηκε το δικαίωμα του για «αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα» (effective remedy), που κατοχυρώνει το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.).

Στην προσφυγή του υπογραμμίζει το γεγονός ότι ούτε η ισχύουσα νομοθεσία ούτε –ακόμη χειρότερα- το κατατεθέν κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπουν ένα στοιχειωδώς αποτελεσματικό ένδικο βοήθημα γι’ αυτόν τον σκοπό, κάτι που από χρόνια σε σειρά αποφάσεών του το Ε.Δ.Δ.Α. έχει απερίφραστα καταδικάσει.

Με την εν λόγω κίνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επιδιώκει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, που να διασφαλίζουν για όλους τους πολίτες δυο από τα πολυτιμότερα έννομα αγαθά στις σύγχρονες κοινωνίες: την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της επικοινωνίας όλων μας.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ : «ΤΟ ΣΤΕ ΞΕΓΥΜΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ»

Αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κ. Λιακούλη κάλεσε τον Υπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι μέλλει γενέσθαι στους ΟΤΑ μετά την Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που «”ξεγύμνωσε” την αντισυνταγματικότητα των παρεμβάσεων της Ν.Δ. στους Δήμους». Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «το θέμα της αντισυνταγματικότητας πρακτικά συμπαρασύρει τη συζήτηση του Ν/Σ, αφού βάση για να ψηφιστεί το “έλασσον”, όλες αυτές οι διατάξεις που προϋποθέτουν λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, είναι να διασφαλιστεί το “μείζον”, το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ, ώστε όσα θα ψηφιστούν, να μπορούν απρόσκοπτα να εφαρμοστούν».

«Επιμένετε, παρά την Απόφαση – “κόλαφο” του ΣτΕ, ακόμα και σε αυτό το Ν/Σ, να αφαιρείτε ακόμα μία αρμοδιότητα από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και να τη δίνετε στην Οικονομική Επιτροπή. Για μια ιδεολογική σας εμμονή, “παίζετε στα ζάρια” τους Δήμους», στηλίτευσε η Ε. Λιακούλη, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από το Μάιο σύσσωμη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει ενημέρωση «για την κυβερνητική προετοιμασία, ώστε η Πολιτεία να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά» για το θέμα.

Όσον αφορά τη δήθεν “μεταρρύθμιση” της Δημοτικής Αστυνομίας, η Ε. Λιακούλη καυτηρίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει, στη δύση της πρωθυπουργικής του θητείας, να επιστρέψει στον “τόπο του εγκλήματος” της θητείας του στο τότε Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μόνο που επιστρέφει με μια “μεταρρύθμιση” που περιορίζεται σε συλλήψεις, γκλοπς και χειροπέδες». Χαρακτήρισε, επίσης, «εμπαιγμό» τη νομοθετική παρέμβαση, «τη στιγμή που ο πολυδιαφημισμένος Διαγωνισμός προσλήψεων δεν έχει καν ξεκινήσει και ρητά ορίζεται ότι οι Υπηρεσίες θα “εξακολουθούν να λειτουργούν με προσωπικό που υπολείπεται”».

«Τα ωραία λόγια θα παραμείνουν στη θεωρία, ενώ στην πράξη οι Δήμοι θα συνεχίσουν -άγνωστο έως πότε- να λειτουργούν είτε χωρίς καθόλου είτε με άκρως υποστελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα υπόλοιπα είναι μόνο προεκλογικά “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”», ανέδειξε με έμφαση η Ε. Λιακούλη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «άκρως οπισθοδρομική και συντηρητική διάταξη για καθαίρεση των Υπαλλήλων Προϊσταμένων από τα Τμήματα ΠΣΕΑ των Περιφερειών και την -άνευ κριτηρίων- αντικατάστασή τους με απόστρατους αξιωματικούς». «Ανατρέπετε μια προοδευτική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, απαξιώνοντας άξια στελέχη και επιστρέφοντας στο πελατειακό παρωχημένο παρελθόν των ρουσφετολογικών ανακλήσεων αποστράτων. Όσο κι αν ο Πρωθυπουργός προεκλογικά περιοδεύει με το “μανδύα” του κεντρώου μεταρρυθμιστή, τα έργα της Κυβέρνησής του, όπως αυτό, δεν αφήνουν να κρυφτεί το αληθινό πρόσωπο της Ν.Δ.», επεσήμανε.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. τέλος, κάλεσε τον Υπουργό να δώσει στοιχεία για το Άρθρο, με το οποίο νομιμοποιεί δαπάνες του Δήμου Αθηναίων, σε αμοιβές «εργαζομένων» μουσικών «χωρίς συμβάσεις εργασίας», που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως κατά τα έτη 2003 έως και 2010. Επιπλέον, ζήτησε στην ακρόαση Φορέων να κληθεί στη Βουλή ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κ. Μπακογιάννης, για να ενημερώσει τους Βουλευτές για το σημαντικό Άρθρο που αφορά άμεσα τον συγκεκριμένο Δήμο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 7/12/2022

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, βρίσκεται στη Βιέννη στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Αύριο το μεσημέρι θα συναντηθεί με την πρόεδρο του SPO Pamela RENDI-WAGNER και στη συνέχεια θα επισκεφθεί ένα πρότυπο πρόγραμμα ανάπλασης και κατασκευής κοινωνικών κατοικιών από το Δήμο της Βιέννης στην περιοχή Sonnwendviertel.

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ»

Στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών:

«Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία –

Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιολειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου, επισημαίνοντας ότι “οι κυβερνητικές επιλογές αποδεικνύονται ατελέσφορες, ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές” ως προς την αντιμετώπιση “της ακρίβειας η οποία όπως όλα δείχνουν χτυπάει κόκκινο”, την ίδια ώρα που “η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται συνεχώς, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.”.
Στη συνέχεια η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος παρατήρησε ότι “η λογική των επιδομάτων, των επιδοτήσεων κάθε μορφής δείχνουν τα όριά τους”, έχοντας προτείνει ως παράταξη “κατ΄ επανάληψη σειρά μέτρων, απέναντι στα οποία η Κυβέρνηση κωφεύει”.
Ειδικότερα, η Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας παρέθεσε τις βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια, οι οποίες ενδεικτικά περιλαμβάνουν “τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα, πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας, τη στήριξη και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των πρακτικών ολιγοπωλίων και αισχροκέρδειας στην αγορά, καθώς και τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού και δημιουργία νέου ΕΚΑΣ”.
Καταλήγοντας, η κα Γιαννακοπούλου εστίασε στο ζήτημα “των κονδυλίων που μεταβιβάζονται ως κεντρικοί αυτοτελείς πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Δήμους και τις Περιφέρειες” κρίνοντας ότι “η σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό είναι αναντίστοιχη των τρεχουσών οικονομικών αναγκών και εξελίξεων, οδηγώντας ουσιαστικά σε περαιτέρω υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.”

 

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.