ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ελληνοτουρκικά:

Θέλω να ξεκινήσω την ομιλία μου με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και τους κυβερνητικούς θριάμβους των επόμενων ημερών αναφορικά με την δημιουργία ενός νέου θεμελίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε υπέρμαχοι της ειρήνης και του επωφελούς διαλόγου με τους γείτονες αλλά πάντα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Κι όμως, λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση των δύο ηγετών, ο Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρθηκε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο επικαλούμενος τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς. Γνωρίζουμε καλά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην ύπαρξη συνόρων, αλλά ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Συζητά η κυβέρνηση σε τέτοια βάση;

Φορολόγηση απροσδόκητων υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών:

Η κυβέρνηση έχει κάνει μια τραγική διαχείριση του θέματος της ανόδου των τιμών ενέργειας. Φυσικά υπάρχει εξωγενής κρίση αναφορικά με την ενέργεια, αλλά παράλληλα υπάρχουν ζητήματα που η κυβέρνηση δεν θέλει να ακουμπήσει. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ -που η κυβέρνηση διόρισε – στις 24 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε μια σειρά ελέγχων σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς: παραγωγούς, διαχειριστές δικτύων και προμηθευτές. Υπάρχει αυτό το πόρισμα; Αποτυπώνει κέρδη και ζημίες; Μήπως δείχνει ουρανοκατέβατα κέρδη για τις παραπάνω κατηγορίες επιχειρηματιών; Πρέπει να γνωρίζουμε.
Εν μέσω κρίσης, η χώρας μας έχει αυξήσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο. Αυτό συνέβη γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης κλείναμε – βίαια- τις λιγνιτικές μονάδες και αντί να βάζουμε ΑΠΕ, επενδύαμε στην χρήση του φυσικού αερίου. Ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε έρθει στην Μεγαλόπολη για τα εγκαίνια του δικτύου. Αλλά την ίδια στιγμή ο κος Αμανατίδης, ως Βουλευτής Κοζάνης, δεν επέλεξε το φυσικό αέριο για να λειτουργεί η τηλεθέρμανση, όπως έγινε στη Μεγαλόπολη. Οι πολίτες της Μεγαλόπολης με την επιλογή του φυσικού αερίου θα πληρώσουν αύξηση 500%.
Είναι συνεπώς ανάγκη να υπάρξει άμεση φορολόγηση στα ουρανοκατέβατα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Η ΔΕΗ για το 2021 έχει λειτουργικά κέρδη γύρω στα 800 εκατ. Πρέπει να υπάρξουν άμεσες εισφορές. Τα συμφέροντα που προσπαθεί να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση, συγκρούονται με τις συνθήκες και τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας.
Αγρότες:

Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για τους αγρότες, λέγοντας ότι κάνει μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα. Αλλά στην κυβέρνηση δεν αναλογίζονται ποια εποχή του χρόνου οι αγρότες προμηθεύονται λιπάσματα. Η κυβέρνηση έχει αργήσει, καθώς η προμήθεια λιπασμάτων γίνεται το Φθινόπωρο. Τώρα οι αγρότες είναι ήδη σε δεινή κατάσταση.

Επιδόματα αριστεράς, δεξιάς και η σοσιαλδημοκρατία:

Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην πολιτική και τη διακυβέρνηση. Η αριστερά και η δεξιά δίνουν επιδόματα κάθε τόσο. Ψίχουλα που ψηφίζουν και καταψηφίζουν μεταξύ τους, επιδόματα σαν αυτά της Φρειδερίκης. Η σοσιαλδημοκρατία πιστεύει ότι μόνο η λειτουργία ενός μηχανισμού στήριξης, όπως το ΕΚΑΣ, μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

ΕΣΠΑ:

Το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένα τεχνικό νομοσχέδιο που για να έχει επιτυχία κατά την άποψή μας, θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση των προηγούμενων δομών ώστε να προχωρήσουμε σε ουσιαστική απορρόφηση των πόρων. Επιπλέον, για να έχει επιτυχία το νομοσχέδιο θα πρέπει να διασφαλιστεί ο σεβασμός στα στελέχη που τρέχουν αυτό το πρόγραμμα και να θυμόμαστε τις υποσχέσεις που τους έχουμε δώσει. Εμείς είμαστε θετικά προσκείμενοι στο σχέδιο νόμου, αλλά αν δεν λυθούν τα ζητήματα που θέτουμε, θα διαιωνιστούν τα προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση των ΕΣΠΑ.

Η σοσιαλδημοκρατία είναι αυτή που έχει τα εργαλεία για διαχείρισης κρίσεων. Είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής που θα ψηφίσει ο κόσμος.

ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ακρίβειας, εμπαίζει και πάλι τους συνταξιούχους.

Ακολουθώντας πιστά την συντηρητική και ιδεοληπτική της πολιτική που ευνοεί τους λίγους και συντρίβει την κοινωνία, δίνει ένα εφάπαξ αντίδωρο των 200€ σε μικρό ποσοστό χαμηλοσυνταξιούχων, αντί της επαναφοράς ενός νέου ΕΚΑΣ σε αναπλήρωση αυτού που κατήργησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αφήνει στο έλεος της ακρίβειας τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που σήκωσαν το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μετά από θηριώδεις μειώσεις των συντάξεων που τους οδήγησαν στη φτωχοποίηση,

Με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και εγκυκλίους μειώνει συνεχώς περαιτέρω συντάξεις.

Με επικοινωνιακά τρικ παραπλανά, ξεχνά προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που επέφερε το τελικό χτύπημα στους συνταξιούχους, με μειώσεις των νέων συντάξεων έως 30% και με την προσωπική διαφορά για παλιούς συνταξιούχους που τους καθηλώνει εισοδηματικά έως και μια δεκαετία.

Κύριε Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι δεν είναι επαίτες, δεν εμπαίζονται, έχουν μνήμη, απαιτούν σεβασμό, διεκδικούν αξιοπρεπείς για τη διαβίωση τους συντάξεις, θα δώσουν ηχηρά την απάντησή τους στις συντηρητικές και αναποτελεσματικές πολιτικές σας.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την σύνοδο των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών του Νότου:

Η ανάγκη για κοινά ευρωπαϊκά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης είναι σημαντική. Δεν περιορίζει όμως τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, ο οποίος με τις επιλογές του για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας κατάφερε εν μέσω κρίσης να αυξηθεί η εξάρτηση μας από το φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Έστω και καθυστερημένα ανακάλυψε την κερδοσκοπία και την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς.

Οι συντηρητικές ιδεοληψίες της κυβέρνησης οδηγούν σε νέες ανισότητες και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η απάντηση μας είναι η επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες πόσο θα πληρώνουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, όπως πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το έχουν ήδη εφαρμόσει οι ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας με τους οποίους συνομίλησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.

Το κόστος της κρίσης είναι άδικο να το πληρώνουν μόνο οι πολίτες, την ώρα που οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας εμφανίζουν υπερκέρδη.

 

5

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.