Οδηγώντας στο χιόνι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ασφαλές ταξίδι


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 7 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Μικρά μυστικά για ένα ασφαλές ταξίδι

Οδηγίες προστασίας από τις χιονοπτώσεις και την οδήγηση σε χιονισμένους ή γεμάτους από πάγο δρόμους.

Πριν από το ταξίδι

– Συμβουλευτείτε απαραιτήτως το δελτίο καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.

– Μην ξεκινάτε χωρίς τις σωστές αντιολισθητικές αλυσίδες και χωρίς να είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Ένα ζευγάρι αδιάβροχα λεπτά γάντια είναι απαραίτητο για την τοποθέτηση.

– Προτιμήστε να ταξιδεύετε πρωινές ώρες.

– Βεβαιωθείτε ότι το καλοριφέρ και το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά.

– Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.

– Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού με ισχυρό αντιπηκτικό υγρό, για τον καθαρισμό των εμπρός και των πίσω τζαμιών.

 

Οδηγώντας στο χιόνι

– Μη χρησιμοποιείτε την ανακύκλωση αέρα (θολώνουν τα τζάμια).

– Μην πατάτε δυνατά το γκάζι και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.

– Μην προσπερνάτε.

– Μη σταθμεύετε σε ανηφόρα.

– Έχετε συνεχώς αναμμένα τα μεσαία φώτα. Αν η ορατότητα είναι χαμηλή, ανάβετε επιπλέον τα εμπρός και τα πίσω φώτα ομίχλης.

– Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού και περνάτε τις ανηφόρες με «φόρα».

– Φρενάρετε, κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες και αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το πεντάλ του φρένου. Στην κατηφόρα να βάζετε πρώτη ή Δευτέρα.

– Διατηρείτε μεγάλη απόσταση ασφαλείας από κάθε προπορευόμενο όχημα (πολύ μεγαλύτερη από την απόσταση που κρατάτε σε στεγνό οδόστρωμα).

– Διευκολύνετε το έργο των εκχιονιστικών, κρατώντας αποστάσεις, ειδικά από τυχόν προπορευόμενα εκχιονιστικά. Μην τα προσπερνάτε ποτέ και μην τους φράσετε τον δρόμο.

– Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του προσωπικού των αυτοκινητόδρομων και διαβάζετε με προσοχή τις πληροφορίες των φωτεινών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων.

 

Τα «μυστικά» των αλυσίδων

Εάν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο parking ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να τις τοποθετήσετε. Μη σταματάτε ποτέ στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

 

Μην ξεχνάτε ότι οι αλυσίδες:

– Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς.

– Τοποθετούνται στους εμπρός τροχούς, στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση.

– Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όσο κινείστε με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα, η ταχύτητα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 χλμ./ώρα. Αν τα ξεπεράσετε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σπάσουν οι αλυσίδες και να κάνουν ζημιά στο αυτοκίνητο.

 

Η ασφάλεια στόχων όλων

Κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, κάθε εμπλεκόμενο μέρος κάνει τη δουλειά που του αναλογεί για την ασφάλειά σας.

 

Οι εργαζόμενοι των αυτοκινητόδρομων:

– Μεριμνούν για τον καθαρισμό του οδοστρώματος.

– Παρέχουν βοήθεια σε βλάβες ή συμβάντα.

– Ενημερώνουν έγκαιρα για τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν ανά πάσα στιγμή, μέσω των τηλεφωνικών κέντρων, των φωτεινών πινακίδων και της επικοινωνίας με ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 

Η Τροχαία Αυτοκινητόδρομων, είναι αρμόδια για:

– Τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

– Την εφαρμογή ειδικών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

– Την ενημέρωση για την υποχρεωτική χρήση αλυσίδων.

 

Η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράμουν άμεσα, εάν χρειαστεί.

Εσείς που οδηγείτε πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας και του προσωπικού των αυτοκινητόδρομων, να εφαρμόζετε ανελλιπώς τις προαναφερθείσες οδηγίες και να μην οδηγείτε ποτέ στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), την οποία χρησιμοποιείτε μόνο σε έκτακτη ανάγκη (ποτέ για να τοποθετήσετε τις αλυσίδες).

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.