Ξεκινούν άμεσα, χωρίς αλλαγές, οι αναπλάσεις στο εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Ιανουαρίου 2022 by manos (seo)-admin

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των εργασιών σε ένα μεγάλο τμήμα του κέντρου της Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της μελέτης για το έργο του Open Mall το οποίο περιλαμβάνει αρκετές δράσεις και τέσσερα υποέργα που αφορούν τόσο τις δημόσιες υπηρεσίες και λειτουργίες της πόλης, τα εμπορικά καταστήματα και αναπλάσεις σε διάφορα σημεία του εμπορικού κέντρου τα οποία δεν έχουν αναπλαστεί μετά τις πρόσφατες αναπλάσεις στις οδούς Κόρακα, Δημοκρατίας και την πλατεία, πλέον, της Ιεράπετρας. Επίσης αναφέρθηκε πως μελλοντικό πλάνο ανάπλασης υπάρχει και για την οδό Μελετίου Μεταξάκη, το δρόμο που συνδέει την πλατεία Πλαστήρα με το παραλιακό γυμναστήριο.

Την παρουσίαση ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιώργος Ασπραδάκης, ο οποίος παρουσίασε το κομμάτι των αναπλάσεων, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Βαγγέλης Μπινιχάκης, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις που αφορούν τον εμπορικό κόσμο και τα πρακτικά ζητήματα του Open Mall. Παρόντες ήταν επίσης, χωρίς να τοποθετηθούν, οι  αντιδήμαρχοι Χρύσα Χατζημαρκάκη και Κωστής Αστροπεκάκης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Αργύρης Πανταζής και Μαρία Κοτσυφάκη, αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου οι οποίοι έδωσαν κάποιες αναλυτικότερες διευκρινίσεις πάνω σε όσα παρουσιάστηκαν.

Από τα τέσσερα υποέργα τα οποία παρουσιάστηκαν και τα οποία αποτελούν το σύνολο του έργου του Οpen Mall, διευκρινίστηκε πως έχει δημοπρατηθεί μόνο το ένα, αυτό δηλαδή που αφορά τις αναπλάσεις και το οποίο πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα  τέσσερα έργα του Open Mall έχουν προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

ο κομμάτι των αναπλάσεων αλλά και των κοπών δέντρων, ήταν αυτό που κυριάρχησε στην παρουσίαση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να αναφέρει πως οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, χωρίς καμία αλλαγή, με περιθώριο υλοποίησης 1 χρόνο από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου συγκεντρώθηκαν πολίτες για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους

Τα έργα θα ξεκινήσουν από τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και το τμήμα που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην οδό Κουντουριώτου, από το ύψος της Alpha Bank (χωρίς καμία παρέμβαση στην διπλανή πλατεία) έως και το σημείο της πλατείας και τον κάθετο δρόμο της Θεοτοκοπούλου που παρεμβάλλεται.

Οι υπόλοιπες αναπλάσεις αφορούν μια μεγάλη παρέμβαση στην οδό Λασθένους από το ύψος του Νοσοκομείου, έως και την πλατεία Πλαστήρα, όπου θα δημιουργηθεί πεζόδρομος, νέες θέσεις για παρκάρισμα, μια μικρή πλατεία απέναντι από το Νοσοκομείο και λίγες παρεμβάσεις στην πλατεία Πλαστήρα.

Αναπλάσεις θα γίνουν επίσης σε όλο το μήκος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και στην οδό Κύπρου από το σημείο που συναντάται με την Εθνικής Αντιστάσεως έως και τα φανάρια αλλά και στην όδο Αναγνωστάκη που συνδέει την οδό Δημοκρατίας και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Τόσο ο κ. Ασπραδάκης όσο και ο κ. Μπινιχάκης ανέφεραν πως οι προβλεπόμενες κοπές δέντρων θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας καλύτερης και περισσότερο προσβάσιμης πόλης, τονίζοντας παράλληλα πως όπως φάνηκε από τις πρόσφατες αναπλάσεις, τα νέα δέντρα που έχουν φυτευτεί έχουν μεγαλώσει γρήγορα και τελικά ο χρόνος που θα χρειαστεί για την απαραίτητη σκίαση και τη δημιουργία περιβάλλοντος  αστικού πρασίνου δεν θα είναι μεγάλος.

Παράλληλα αναφέρθηκε πως κάποια από τα δέντρα τα οποία θα αφαιρεθούν θα μεταφυτευτούν σε άλλα σημεία, ενώ συνολικά, και όπως είναι ήδη γνωστό, οι συνολικές αφαιρέσεις δέντρων είναι 42 και οι νέες φυτεύσεις 65, χωρίς να υπολογίζονται τα δέντρα τα οποία θα αφαιρεθούν και μεταφυτευτούν σε άλλα σημεία εκτός της έκτασης της ανάπλασης.

Οι διαβόητοι φύκοι που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κέντρου, είναι δέντρα για τα οποία τονίστηκε πως δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα λόγω του ριζικού τους συστήματος τόσο καταστρέφοντας τα πεζοδρόμια όσο και στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης και για αυτό αποφασίστηκε η αφαίρεση όλων των φύκων στα σημεία της ανάπλασης, ενώ ο πολύ μεγάλος φύκος που βρίσκεται έξω από το παλιό Δημαρχείο δεν πρόκειται να κοπεί. Αναφέρθηκε επίσης πως το 90% των αιτημάτων από πολίτες προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για κοπές δέντρων αφορά φύκους, ενώ παράλληλα σε ό, τι έχει να κάνει με τον εμπορικό κόσμο της περιοχής ο κ. Μπινιχάκης τόνισε πως οι περισσότεροι συμφωνούν με τις προβλεπόμενες αλλαγές και ο ίδιος δεν γνωρίζει κάποιον με αντίθετη άποψη.

Τέλος για το κομμάτι των συγκεκριμένων αναπλάσεων αναφέρθηκε πως πέρα από την αρχική διαβούλευση που έγινε το 2018 κυρίως για το κομμάτι που αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις και την ένταξή τους στο Open Mall, δεν είχαν παρουσιαστεί μέχρι τώρα συγκεκριμένες λεπτομέρειες όπως αυτές που παρουσιάστηκαν σήμερα και προέκυψαν από τη δημοπράτηση του έργου των αναπλάσεων που έγινε τον περασμένο Αύγουστο.

Οpen Mall

Πέρα από τις αναπλάσεις παρουσιάστηκαν και οι υπόλοιπες 3 δράσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί. Η μια απ’ αυτές αφορά την Τεχνική Υπηρεσία και έχει να κάνει με την προμήθεια έξυπνων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στην πόλη για έλεγχο της λειτουργία των φαναριών, των λαμπτήρων Led και άλλα, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος θα αναλάβει τα υπόλοιπα δύο κομμάτια που αφορούν το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου και αφορούν μικρές παρεμβάσεις στα 93 καταστήματα τα οποία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα, αλλά και τη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα συνδέει όλες τις επιχειρήσεις μεταξύ τους και θα δίνει δυνατότητες για εκπτώσεις, προβολή προϊόντων κλπ. Σε αυτό το κομμάτι συμμετοχής καταστημάτων στην ψηφιακή εφαρμογή αναφέρθηκε πως θα μπορούν να ενταχθούν και άλλα καταστήματα πέρα από τα 93 που αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

 

13

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.