Ξεκινά πριν το καλοκαίρι η κατασκευή του ύφαλου-κυματοθράυστη στην Ιεράπετρα – Θετικές εξελίξεις για καταδυτικό πάρκο και υδατοδρόμιο


0
(0)

Σε ρυθμό εργασιών είναι έτοιμο να περάσει το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας με την κατασκευή του ύφαλου κυματοθραύστη να αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Απριλίου και άλλα έργα να ακολουθούν.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Ασπραδάκης, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι τόσο για την κατασκευή του ύφαλου κυματοθραύστη που ξεκινά, αλλά και για το καταδυτικό πάρκο που προχωρά, και τις εξελίξεις με το υδατοδρόμιο που ενδέχεται να κατασκευαστεί στην Ιεράπετρα και για το οποίο επίσης υπάρχουν θετικές εξελίξεις.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατασκευή του ύφαλου-κυματοθραύστη ο κ. Ασπραδάκης ανέφερε πως μετά την εγκατάσταση του εργολάβου στον οικίσκο που βρίσκεται στο παραλιακό πάρκινγκ, περίπου στις 20 Απριλίου αναμένεται να έχουν φτάσει τα υλικά που χρειάζεται για να ξεκινήσει το έργο, ώστε να διαμορφωθεί το εργοτάξιο στη βόρεια πλευρά της προβλήτας από το οποίο θα ξεκινήσει το έργο.

Ήδη από αρχές Ιανουαρίου έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται τα 1.800 μπλόκια που χρειάζονται για την κατασκευή του έργου και παράλληλα η συλλογή της πέτρας που χρειάζεται για το έργο, υλικά τα οποία θα μεταφέρονται σταδιακά στην προβλήτα της Ιεράπετρας.

Συνολικά το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 14 μήνες, με το κομμάτι του ύφαλου – κυματοθραύστη να υπολογίζεται πως θα χρειαστεί περίπου 7 μήνες για να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια θα γίνει η αναπλήρωση με άμμο στο παραλιακό μέτωπο ανατολικά της Αστυνομίας και μέχρι το Γυμναστήριο ώστε να δημιουργηθεί παραλία εντός της πόλης. Το δεύτερο αυτό κομμάτι, όπως λέει ο κ. Ασπραδάκης, πιθανότατα θα ξεκινήσει μετά την καλοκαιρινή περίοδο ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στα παραλιακά καταστήματα.

Προχωρά το καταδυτικό πάρκο

Θετικές είναι και οι εξελίξεις για το καταδυτικό πάρκο το οποίο έχει χωροθετηθεί σε περιοχή 100 στρεμμάτων στην θαλάσσια περιοχή του Περιστερά. Για το πάρκο το οποίο αναμένεται να δώσει σημαντική τουριστική ώθηση στην περιοχή, βρίσκεται στην διαδικασία αδειοδότησης, έχοντας έρθει ήδη η έγκριση του φακέλου που κατατέθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, και κάποιες εγκρίσεις από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης.

Μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και στη συνέχεια θα αναζητηθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση του έργου που υπολογίζεται στις 200.000 ευρώ, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να είναι αισιόδοξος πως η Δημοτική Αρχή δεν θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει αυτό το ποσό.

Παράλληλα ανέφερε πως ήδη έχει γίνει αίτηση προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να παραχωρηθούν κάποια άχρηστα πλοία ή αεροπλάνα, ώστε να βυθιστούν στην περιοχή του Περιστερά και να συμπληρώσουν την καταδυτική διαδρομή που έχει σχεδιαστεί.

Εξελίξεις για το υδατοδρόμιο

Ο κ. Ασπραδάκης αναφέρθηκε και στο υδατοδρόμιο που σχεδιάζεται στην Ιεράπετρα, όπως παράλληλα και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η μελέτη της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο όπως είπε είναι έτοιμη και αναμένεται η έγκρισή της οπότε στη συνέχεια για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης θα απομένει μόνο η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Προϋπόθεση για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου είναι να έχουν κατασκευαστεί και κάποιες βασικές υποδομές για την φιλοξενία και διαχείριση των επισκεπτών σε χώρο 60 τ.μ. που θα γίνουν στην προβλήτα της Ιεράπετρας.

Το θετικό με την περίπτωση του υδατοδρομίου, όπως είπε ο κ. Ασπραδάκης, είναι πως ανάλογες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, με το αρμόδιο Υπουργείο να δίνει προτεραιότητα στο θέμα και έτσι οι διαδικασίες πλέον να προχωρούν πολύ γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι ο στόχος να λειτουργήσει ένα υδατοδρόμιο στην Ιεράπετρα το 2022 δεν φαίνεται απίθανο.

Aκούστε αναλυτικά:(εδώ)

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.