Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο


0
(0)

Ανοίγει αύριο η διαδικασία που αφορά σε 5 δήμους του νομού Ηρακλείου

Έφτασε η ώρα του κτηματολογίου για τις κεντρικές και νότιες περιοχές του νομού Ηρακλείου, καθώς αύριο ανοίγει η “αυλαία” της συλλογής δηλώσεων, η οποία στην παρούσα χρονική φάση αφορά σε 5 συνολικά δήμους (Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδος, Αρχανών-Αστερουσίων και Βιάννου).

Η διαδικασία είναι υποχρεωτική και κρίσιμη για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διότι για όσους δεν υποβάλουν δήλωση ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας τους, που θα περάσει στα χέρια του κράτους!

Για του λόγου το αληθές, αν οι ιδιοκτήτες δε δηλώσουν τα ακίνητά τους κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, αυτά θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, σε περίπτωση παράλειψης υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω συνέπειες (Ν. 2308/1995, Ν. 2664/1998 και Ν. 4164/2013):

– Απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία (μεταβίβαση κ.λπ.) επί του ακινήτου, για το δικαίωμα που δε δηλώθηκε.

– Απαγορεύεται η χορήγηση οικοδομικής άδειας.

– Η εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης μπορεί να επιφέρει πρόστιμο.

Τα ακίνητα τα οποία δε θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Εκτός κτηματολογίου σε αυτή τη χρονική φάση μένουν οι τρεις βόρειοι δήμοι του νομού Ηρακλείου (Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου), καθώς περιλαμβάνοντα στο “πακέτο” των 5 συμβάσεων που έχουν κολλήσει σε επίπεδο δικαστικής διαμάχης στο ΣτΕ.

Ανακοίνωση του αναδόχου

Ενόψει της αυριανής έναρξης της συλλογής δηλώσεων κτηματογράφησης για το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ηρακλείου, σε σχετική ενημερωτική ανακοίνωση του αναδόχου της σύμβασης “Κ/Ξ ΤΟΜΗ ΑΕΜΕΥ-Σ. ΣΟΥΛΙΑΣ/ΚΤ5-32” αναφέρεται: «Το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά έργα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Είναι το έργο που ξεκαθαρίζει σε ποιον ανήκει τι, που οριοθετεί για πρώτη φορά τις ακίνητες ιδιοκτησίες, που ξεκαθαρίζει την εικόνα της δημόσιας περιουσίας, που παρέχει ασφάλεια στις συναλλαγές, ανοίγοντας έτσι νέες προοπτικές για επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο εκπονείται από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, σε διάφορα προγράμματα και με συνδρομή από αναδόχους μελετητές στα πλαίσια συμβάσεων. Με τρέχουσα σύμβαση εκπονείται η μελέτη κτηματογράφησης των πέντε νότιων Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου, που ακουμπάνε στο Λιβυκό πέλαγος, ήτοι: Φαιστού, Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας και Βιάννου».

«Από τις φάσεις της κτηματογράφησης, η πιο κρίσιμη είναι η συλλογή δηλώσεων που αρχίζει τώρα. Εδώ ο πολίτης έρχεται σε άμεση επαφή με το Κτηματολόγιο και συμμετέχει στην εκπόνησή του. Από την επιτυχία της εξαρτάται στον μεγαλύτερο βαθμό η επιτυχία του έργου. Η συλλογή δηλώσεων για τους παραπάνω πέντε δήμους αρχίζει την 10η/01/2019. Δηλώσεις υποβάλλονται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ηρακλείου, διεύθυνση: Ευαρέστου 5, περιοχή Γιόφυρος (ε.ο. Ηρακλείου-Μοιρών, κόμβος με ΒΟΑΚ). Υπάρχει δυνατότητα υποβολής δηλώσεων και στις Μονάδες Ενημέρωσης Κτηματολογίου των πέντε Δήμων», σημειώνεται ακόμα στην ενημερωτική ανακοίνωση, που καταλήγει: «Διοργανώνεται κεντρική ενημερωτική συγκέντρωση στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, οδός Κορωναίου 9, Ηράκλειο Κρήτης (αίθουσα “Καστελλάκη”) την Τετάρτη 09/01/2019 (σ.σ. σήμερα) και ώρα 6 μ.μ.».

Χρηστικές πληροφορίες από Δ. Βιάννου

Όπως έχουμε γράψει, οι εμπλεκόμενοι Δήμοι στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου, μέσω της οποίας παρέχουν χρηστικές πληροφορίες και καλούν τους πολίτες να σπεύσουν στα κτηματολογικά γραφεία για να κάνουν τις δηλώσεις.

Η διαδικασία είναι υποχρεωτική και κρίσιμη για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διότι για όσους δεν υποβάλουν δήλωση ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας τους, που θα περάσει στα χέρια του κράτους!

Όπως ενημερώνει επί των διαδικαστικών ο Δήμος Βιάννου, η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική για όλους, ενώ για την υποβολή της δήλωσης είναι απαραίτητα τα εξής δικαιολογητικά:

* Συμπληρωμένο το έντυπο της δήλωσης.

* Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας (συμβόλαιο, παραχωρητήριο, κ.λπ.).

* Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του τίτλου.

* Αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος που προσαρτάται στον τίτλο ή νεότερο από αυτό ή άλλο στοιχείο εντοπισμού του ακινήτου (για οδηγίες απευθυνθείτε στο Γ.Κ.).

* Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας/διαβατήριο.

* Αντίγραφο εγγράφου από το οποίο να προκύπτει ο ΑΦΜ του δηλούντος (εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ/ΔΕΥΑ, κ.λπ.).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Βιάννου, για τα αστικά ακίνητα οφείλεται πάγιο τέλος 35 ευρώ ανά ακίνητο (π.χ. οικόπεδο, διαμέρισμα, κατάστημα) και 20 ευρώ για βοηθητικό χώρο (π.χ. αποθήκη ή γκαράζ με χιλιοστά).

Για τα αγροτικά ακίνητα (εκτός σχεδίου, εκτός ορίων οικισμού) εντός του ίδιου ΟΤΑ οφείλεται πάγιο τέλος μόνο για τα δύο πρώτα αγροτεμάχια, δηλ. 2×35 ευρώ, 74 ευρώ το πολύ (από τα φυσικά πρόσωπα).

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από αντιπρόσωπο με προσκόμιση απλής εξουσιοδότησης. Σε περίπτωση που τρίτο πρόσωπο συμπληρώσει, υπογράψει και καταθέσει τη δήλωση, απαιτείται εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής.

ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ

Αναβολή εκδήλωσης λόγω χιονιά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη από τον δήμο Μινώα Πεδιάδος για χθες ενημερωτική συγκέντρωση για το Εθνικό Κτηματολόγιο αναβλήθηκε λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εξ αναβολής αύριο, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.