Ξανά λύματα στα ρέματα, ξανά αποπνικτική ατμόσφαιρα από το πυρηνελαιουργείο


0
(0)

Δύο θέματα που τα τελευταία χρόνια επιμένουν στην Ιεράπετρα προκαλώντας μικρές ή μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον της πόλης επανήλθαν ξανά τις τελευταίες μέρες προκαλώντας προβληματισμό στον κάθε ένα.

Η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου παρά διάφορες διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί για επίλυση του προβλήματος συνεχίζει να δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα με τελευταίο παράδειγμα το περασμένο Σάββατο το απόγευμα που η κατάσταση σε όλη την πόλη αλλά τριγύρω ήταν αφόρητη από τη μυρωδιά και την ομίχλη.

Μια κατάσταση που ενδέχεται να επιδεινωθεί αφού όπως είπε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γ. Γουλιδάκης η αίτηση της επιχείρησης ώστε να διπλασιάσει τον όγκο παραγωγής της που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο γραφείο του σύντομα θα υπογραφεί, αφού μετά από τον έλεγχο όλων των διαδικασιών δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα και έτσι δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το αίτημα.

Πέρα από όσα συμβαίνουν στο πυρηνελαιουργείο το τελευταίο διάστημα έκαναν ξανά την εμφάνισή τους μαύρα ζουμιά στον Αλμυρό Ποταμό, θέμα που και πέρυσι είχε προκύψει, χωρίς να βρεθεί όπως αποδεικνύεται κάποια λύση.

Οι περσινοί έλεγχοι που έγιναν είχαν δείξει πως το πρόβλημα τουλάχιστον σε ένα ποσοστό οφειλόταν σε  νερά που στραγγιζόταν από τον χώρο του πρώην ΧΑΔΑ, και τους τόνους σκουπιδιών που έχουν θαφτεί τις τελευταίες δεκαετίες που κατέληγαν ως ζουμιά στο ποτάμι.

Φέτος όπως είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος Μ. Ρουμελιωτάκη, τα λύματα είναι βέβαιο πως στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το πυρηνελαιουργείο, με ένα μικρό ποσοστό να ενδέχεται να προέρχεται από διαρροή των λυμάτων του ΧΑΔΑ τα οποία από πέρυσι συγκεντρώνονται σε δεξαμενή.

Το πρόβλημα προέκυψε και φέτος και ήδη όπως είπε ο κ. Γουλιδάκης, έχει γίνει μια πρώτη δειγματοληψία τις περασμένες μέρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ένω σήμερα έχει προγραμματιστεί ακόμα μια δειγματοληψία.

Από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Περιβάλλον Α. Παπαδοπετράκης ανέφερε πως για το θέμα των λυμάτων στο ποτάμι ο ίδιος και ο Δήμος είναι ενήμεροι και αναμένουν τα αποτελέσματα των νέων ελέγχων.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.