Ξένα κρασιά «πίνει» η Κρήτη – Χρειάζεται νέα αμπέλια


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 20 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

«Τη μεγάλη έλλειψη σε κρασί θα τη βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια»

Να λαμβάνει ο οινοπαραγωγός 10 μόρια από 3 έως 10 στρέμματα οιναμπέλου για τη διεκδίκηση της άδειας φύτευσης πρότεινε για την Κρήτη και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ και συμφώνησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

«Ναι μεν θετική αλλά όχι επαρκής» η πρόταση αυτή, σύμφωνα με όσα λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και μέλος της διοίκησης της ΚΕΟΣΟΕ Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που επισημαίνει ότι η Κρήτη έχει τεράστιες ανάγκες για αδειοδοτήσεις σε οινάμπελα, αφού το κρητικό κρασί είναι πολύ λίγο μπροστά στα κρασιά που ζητούν κάθε χρόνο οι Κρητικοί και αναγκάζονται να καταναλώνουν κρασιά από τη Βουλγαρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων!

Αναλυτικότερα, η διοίκηση της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης αμπελοοινικών προϊόντων δημοσιοποίησε χθες τις προτάσεις της, ενόψει της επερχόμενης νέας περιόδου υποβολής αιτημάτων για νέες άδειες φύτευσης. Δηλαδή τις προτάσεις της για τις άδειες φύτευσης των οιναμπέλων, που πρόκειται να διεκδικήσουν οι υποψήφιοι οινοπαραγωγοί από 27 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου 2019. Η ΚΕΟΣΟΕ απέστειλε εκ νέου τις προτάσεις για την τροποποίηση των κριτηρίων χορήγησης αδειών φύτευσης (τις οποίες ήδη είχε υποβάλει στον απελθόντα υπουργό) και ο νυν υπουργός τις έκανε αποδεκτές.

Τα μόρια

Με βάση τα κριτήρια προτεραιότητας (άρθρο 6 της σχετικής Υ.Α. και σύμφωνα με το άρθρο 64, παρ. 2 του ΚΑΝ. της Ε.Ε. 1308/2013), οι άδειες φύτευσης πριμοδοτούνται για τους δικαιούχους των οποίων η υφιστάμενη φυτεμένη με αμπέλους έκταση ανέρχεται από 5 έως 20 στρέμματα, αποκλειομένων ουσιαστικά των κατόχων εκμεταλλεύσεων άνω των 20 στρεμμάτων – εκτάσεις οι οποίες εκπληρώνουν τα χαρακτηριστικά μιας βιώσιμης αμπελουργικής εκμετάλλευσης.

Άποψη της ΚΕΟΣΟΕ αποτελεί ότι σαφώς πρέπει να ενισχύονται οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις με υφιστάμενο αμπελώνα εύρους από 5 έως 20 στρέμματα, το ίδιο όμως πρέπει να ισχύσει και για τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις άνω των 20 στρεμμάτων, που στην πράξη αποκλείονται, ανεξάρτητα αν στο συγκεκριμένο κριτήριο υπάρχει μικρότερη πριμοδότηση για τις εκτάσεις μεταξύ 20 και 30 στρεμμάτων και άνω των 30 στρεμμάτων.

Έτσι, για την Κρήτη και τις νησιωτικές περιοχές ισχύει η μοριοδότηση των 10 μορίων για εκτάσεις από 3 έως 10 στρέμματα οιναμπέλων, ενώ στην Ήπειρο οι αντίστοιχες εκτάσεις είναι από 5 έως 50 στρέμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ, ο υπουργός, λαμβάνοντας υπόψη την αναλυτική τεκμηρίωση του αιτήματος, αντιμετωπίζει θετικά την τροποποίηση του σχετικού κριτηρίου, στην κατεύθυνση των προτάσεων της ΚΕΟΣΟΕ.

Αδικημένο το νησί: «Στην Κρήτη έχουμε περισσότερες ανάγκες»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και μέλος της διοίκησης της ΚΕΟΣΟΕ Πρίαμος Ιερωνυμάκης τοποθετήθηκε θετικά για την πρόταση αυτή, αλλά επισήμανε ότι η Κρήτη διαχρονικά έναντι των άλλων περιοχών της χώρας έχει αδικηθεί. Κι αυτό διότι οι άδειες φύτευσης οιναμπέλων δίνονται ουσιαστικά με το σταγονόμετρο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Έτσι, προτείνει να υπάρχει μεγαλύτερη αδειοδότηση στην Κρήτη με βάση τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες στην παραγωγή του κρασιού. «Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού που καταναλώνουμε στην Κρήτη προέρχεται από τη Βουλγαρία και από τρίτες χώρες. Τα κρασιά μπαίνουν νόμιμα στο νησί. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει το αντίθετο, αφού δεν υπάρχουν έλεγχοι για να μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι διαφορετικό. Το θέμα είναι ότι χρειαζόμαστε οινάμπελα και είναι απολύτως σίγουρο ότι τις ελλείψεις σε κρασί θα τις βρούμε στο μέλλον μπροστά μας», όπως επισημαίνει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής προτείνει να μπορούν οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας των Περιφερειών της χώρας να μοριοδοτούν με τα δικά τους κριτήρια τούς παραγωγούς των περιοχών τους, ώστε να δίνονται οι άδειες φύτευσης με βάση τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς περιορισμούς. «Και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις ορεινές περιοχές, αφού σε μεγάλα υψόμετρα παράγονται και τα πιο ποιοτικά κρασιά, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις μοριοδοτήσεις που εγκρίνονται»…

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.