Ν. Παππάς: «Προτείνουμε την άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο»


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 1 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Συνέντευξη του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, στην KontraNews της Κυριακής

«Προτείνουμε την άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο» 

Τα συμφέροντα μισθωτών και μεσαίας τάξης είναι κοινά. Πρέπει να Μείνουμε Όρθιοι για να τα καταφέρουμε.

Πώς κρίνετε την πρόταση της Κομισιόν για έκτακτη ενίσχυση 750 δισ. ευρώ προς τις χώρες της ΕE; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα 32 δισ. που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα, δείχνουν ότι η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της…

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι θετική εξέλιξη. Οι απευθείας μεταφορές πόρων αντί των δανείων και η de facto αμφισβήτηση του Συμφώνου Σταθερότητας ήταν αναγκαία βήματα εδώ και καιρό. Είναι θέσεις που έχουμε διατυπώσει εδώ και δεκαετίες.

Ειδικά το 2015, όσοι δεν ήθελαν να ακούσουν για αυτές μας τις θέσεις, μας αποκαλούσαν «αντιευρωπαίους».

Περιμένουμε, βεβαίως, να δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Θα συνδέονται οι πόροι με όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας; Θα μας ζητήσουν να μαζέψουμε το έλλειμμα το 2021;

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία δικαιολογία για τη μη υλοποίηση μιας άμεσης και εμπροσθοβαρούς πολιτικής. Και «μαξιλάρι» παρέλαβε από εμάς και οι Ευρωπαίοι δίνουν χρήματα. Όποιος μένει εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων και στήριξης, μένει επειδή έτσι αποφάσισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την παρουσίαση των προτάσεών σας, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανεύθυνος». Τι απαντάτε;

Επικίνδυνα ανεύθυνος παραμένει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. «Νίπτει τας χείρας του» ενώ η ύφεση και η ανεργία ήδη αυξάνονται. Λέει να δούμε πως θα πάει ο τουρισμός για να λάβει μέτρα για τους εργαζόμενους. Αναφέρει πως έκανε ό,τι περνά από το χέρι του όταν το 20% των καταστημάτων εστίασης δεν άνοιξε καν.

Οι υπουργοί ομνύουν στον «καπιταλισμό» και δίνουν το σύνθημα: «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις «ζόμπι», τους επαγγελματίες «μπαταχτσήδες» και τους εμπόρους «ψεύτες» για να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες της καταστροφής.

Από την πρώτη στιγμή προτείναμε να πέσουν χρήματα στην αγορά, να στηριχθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Τα συμφέροντα μισθωτών και μεσαίας τάξης είναι κοινά. Και πρέπει να Μείνουμε Όρθιοι για να τα καταφέρουμε. Δεν εισακουστήκαμε. Η ηθελημένη αδράνεια Μητσοτάκη βαθαίνει την ύφεση. Αυτή την ώρα που λεφτά τάζει και λεφτά δεν δίνει, η οικονομία καταποντίζεται. Τώρα συμβαίνει αυτό, εδώ. Όχι κάποια στιγμή στο μέλλον ή κάπου αλλού.

Γιατί θεωρείτε πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν επαρκούν;

Η κυβέρνηση κινείται σε γραμμή ΣΕΒ. Η «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία αφήνει την ύφεση να εξελιχθεί, οδηγεί σε ασφυξία μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανοίγει το δρόμο εξαγορών και συγχωνεύσεων και κρατά το δημόσιο χρήμα για όσους επιβιώσουν, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια των μέτρων. Μόνο δύο χιλιάδες επιχειρήσεις πέρασαν τον πήχη του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς φαίνεται ότι οι τράπεζες κρατούν τα χρήματα για το πελατειακό τους φιλέτο. Στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει μπει μόλις το 7% των ελληνικών επιχειρήσεων, 53 χιλιάδες επιχειρήσεις δηλαδή από τις 750 χιλιάδες.

Η μόνη διέξοδος που τους δίνεται είναι οι απολύσεις. Μετά τις παρεμβάσεις Βρούτση, ήρθε και η αποκαθήλωση της υποχρέωσης διατήρησης των θέσεων εργασίας για όσους ωφελούνται από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας.

Επιχειρήσεις θα κλείνουν για πέντε ή δέκα χιλιάδες ευρώ χρέος. Για να το αποφύγουμε, προτείνουμε την άμεση, μη επιστρεπτέα, ενίσχυση των επιχειρήσεων με τρία δισ. ευρώ συνολικά. Ενίσχυση που ανέρχεται σε δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο με μέγιστο όριο στήριξης της επιχείρησης τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Αναγκαία είναι, επίσης, η συγκρότηση ενός σχεδίου Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, για την εγγυοδοσία επιχειρηματικών δανείων 12 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις μας περιέχουν την προστασία των θέσεων και των όρων εργασίας και διασφαλίζουν το εισόδημα των εργαζομένων.

Κρίσιμη είναι και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, η Πατρών – Πύργου, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. Για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εισροή ευρωπαϊκού χρήματος και βελτίωση της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας.

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Πόσο εφικτό είναι να βρείτε διαύλους επικοινωνίας με το ΚΙΝΑΛ, την ώρα που κρατά αυτή τη στάση στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου;

Παρά τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού, ο τυχοδιωκτισμός της ομάδας Μητσοτάκη είναι γνωστός. Θυμόμαστε και το είδος της αντιπολίτευσης που άσκησε, για παράδειγμα στο Μακεδονικό, και την απάτη που έστησε εις βάρος των πολιτών στις εκλογές του Ιουλίου.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει στρωμένο έδαφος σε οικονομία και κοινωνία για να πάει σε εκλογές. Πλέον, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιτάχυνση της ύφεσης, την έκρηξη των λουκέτων και της ανεργίας. Βρίσκεται ενώπιον σύγκρουσης με τη μεσαία τάξη, οι προσδοκίες της οποίας διαψεύστηκαν σε λίγους μήνες.

Υπάρχει, βεβαίως, και η περίπτωση να θέλει να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει. Είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση. Η συγκρότηση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο. Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την προστασία των εργαζομένων, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την προστασία της α’ κατοικίας και πολλά άλλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη σχετική πρωτοβουλία και πλέον η ολοκλήρωσή της καθίσταται απαραίτητη όσο ποτέ. Ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε όλοι στις ιστορικές μας ευθύνες.

Γ. Ψυχογιός: Δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα η Ελλάδα έβαλε ψηλά τον πήχη τα προηγούμενα χρόνια

Γ. Ψυχογιός: Δεν επιτρέπονται πισωγυρίσματα η Ελλάδα έβαλε ψηλά τον πήχη τα προηγούμενα χρόνια

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής παρακολούθησης των Αποφάσεων του ΕΔΑΔ και την ενημέρωση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κος Ψυχογιός υπενθύμισε ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση καταψήφισε πρωτοβουλίες σε διάφορα ζητήματα δικαιωμάτων που ήταν πρωτοποριακές για τα δεδομένα της χώρας και στην ουσία, μας ευθυγράμμιζαν με το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως η ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς,  το σύμφωνο συμβίωσης, η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, η ίση μεταχείριση στην εργασία, οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, η ένταξη προσφύγων στην εκπαίδευση, την εργασία και στο σύστημα υγείας. Καταψήφισε όμως και προσπάθειες διεύρυνσης και εξορθολογισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και σήμερα ορισμένοι που τότε μιλούσαν για «προδοτική» συμφωνία των Πρεσπών την «τηρούν και την τιμούν». Απέδωσαν μέχρι και την κλιματική κρίση στην προηγούμενη Κυβέρνηση και συγκεκριμένους αιρετούς. Παράλληλα με πιέσεις και της ελληνικής αντιπροσωπείας η Τουρκία μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης λόγω των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο τομεάρχης τόνισε ότι η Κυβέρνηση στο πεδίο του προσφυγικού έχει ήδη νομοθετήσει και εφαρμόζει σοβαρές παραβιάσεις στα δικαιώματα. Η διοικητική κράτηση που εφαρμόστηκε ως έσχατο μέτρο, όπως και η κυρία Μιγιάτοβιτς καταγγέλλει έχει γίνει κανόνας από τη σημερινή ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου που ανακάλυψε εσχάτως ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δημιουργούνται από «γεωπολιτικούς λόγους» και όχι απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Στάθηκε επίσης στις σημαντικές αποφάσεις για την μετεγκατάσταση, τις οικογενειακές επανενώσεις και τις κυρώσεις σε κράτη που δεν τηρούν τις συμφωνίες με την καθοριστική συμβολή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν στο πλαίσιο της Επιτροπής να ακούγονται από συγκεκριμένους βουλευτές απαράδεκτες λέξεις που δεν υπάρχου και στα διεθνή κείμενα, όπως «λαθρομετανάστες» και «λαθροεισβολείς». Αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή μετανάστης αυτό θα κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Λαθραία, όμως, είναι τα τσιγάρα, το πετρέλαιο και άλλα πράγματα. Όχι, άνθρωποι».

Τέλος ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιότητα του μέλους της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο ότι πολλές και σημαντικές κατακτήσεις στο κομμάτι των δικαιωμάτων ενσωματώθηκαν και στο εθνικό δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ψηφίσματα και αποφάσεις αυτού του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

  • Θεσμοθετήθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας.
  • Ψηφίστηκε ο Νόμος της Επιτροπείας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, που χαιρετίζεται ως best practice από το ΣτΕ αλλά δεν εφαρμόζεται από τη ΝΔ.
  • Ενσωματώθηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία,
  • Συστάθηκε η Ειδική Γραμματεία των Ρομά, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη, στην στήριξη στο εισόδημα και στη μεταστέγαση Ρομά σε αξιοπρεπείς συνθήκες για να έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις στο κοινωνικό σύνολο

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Ελληνική Προεδρία δε θα ζητήσει τη διεύρυνση αυτών των κατακτήσεων και αυτής της αναβάθμισης της χώρας. Είμαστε, όμως, επιφυλακτικοί διότι, δυστυχώς, στο εσωτερικό υπάρχει μια αμφισβήτηση για κάποιες από αυτές, ένα ξήλωμα ορισμένων διατάξεων και μια πολιτική, η οποία σε κάποια ζητήματα, δυστυχώς, παρεκκλίνει από αυτό που πρέπει και οφείλουμε να κάνουμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.»

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.