Ν. Ξυλούρης: Ευθύνες και στο Πυρηνελαιουργείο και στο Δήμο Ιεράπετρας για τα λύματα στον Αλμυρό Ποταμό

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 21 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Το πρόβλημα με τα μαύρα λύματα στον Αλμυρό ποταμό είναι φέτος πιο έντονο από ποτέ και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο υπάρχει δικαστική διαμάχη σε εξέλιξη για όσα είχαν συμβεί παλαιότερα, πλέον ήρθε και η σειρά της Περιφέρειας Κρήτης να δώσει τις δικές της απαντήσεις.

Όπως λέει στο Ράδιο Λασίθι ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις σύμφωνα με το νόμο, υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν τι φταίει για το πρόβλημα και όπως λέει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι πλήρως ενήμερες για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Η μόλυνση στον Αλμυρό ποταμό φαίνεται πως προκαλείται τόσο από τις δεξαμενές του πυρηνελαιουργείου που πιθανόν ξεχειλίζουν και τρέχουν στο ποτάμι αλλά και από στραγγίσεις του πρώην ΧΑΔΑ σε συνδυασμό με τη λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού Ιεράπετρας η οποία πέφτει στο σημείο με ακατάλληλο τρόπο.

Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Ξυλούρης, είναι να δοθεί φέτος μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα και να μην ξεπεραστεί με πρόχειρες κινήσεις και με αυτό το σκεπτικό θα κινηθεί η Περιφέρεια.

Λύσεις που απ’ τα λεγόμενα του αντιπεριφερειάρχη δείχνουν πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις τόσο από την πλευρά της επιχείρησης ώστε να μην υπάρξει ξανά θέμα διαρροών και υπερχειλίσεων αλλά και από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας ο οποίος θα πρέπει να απορρίπτει τη λυματολάσπη σε ειδικές δεξαμενές ξήρανσης που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Κινήσεις που πέρα από τον τερματισμό της μόλυνσης του Αλμυρού Ποταμού μπορούν να συμβάλλουν και σε αξιοποιήσιμα απόβλητα τόσο από την πλευρά της επιχείρησης όσο και από την πλευρά του Δήμου, κάτι το οποίο ο ίδιος υπογράμμισε πως ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του πολέμου φαίνεται ακόμα περισσότερο η αξία της αξιοποίησης απορριμμάτων είτε για λόγους ενέργειας είτε για λόγους παραγωγής λιπασμάτων.

Μετά τον έλεγχο των υπηρεσιών της Περιφέρειας και τον εντοπισμό των αιτιών της ρύπανσης ο κ. Ξυλούρης ανέφερε πως θα ακολουθήσει μια αναλυτική πρόταση με παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από όλες τις πλευρές η οποία όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία θα λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας πρώτης σύστασης στα εμπλεκόμενα μέρη, και εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση θα ξεκινήσει η διαδικασία προστίμων.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

28

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.