Ν. Μακρυνάκης: Οι παραγωγοί είμαστε μειοψηφία αλλά ελπίζουμε να ακουστούμε για τη νέα Εθνική Θερμοκηπιακή Πολιτική

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Φεβρουαρίου 2022 by energinews (admin)

Μια νέα πρωτοβουλία με θεωρητικά φιλόδοξους αλλά προς το παρόν πρακτικά άγνωστους στόχους βρίσκεται σε εξέλιξη και φέρνει τον θερμοκηπιακό τομέα όλης της χώρας στο επίκεντρο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδιώκει το σχεδιασμό μιας «εθνικής στρατηγικής για την αειφόρο θερμοκηπιακή ανάπτυξη».

Για το σκοπό αυτό πριν λίγες μέρες συστήθηκε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την οποία ήδη έχουν υπάρξει δικαιολογημένα παράπονα τόσο από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, όσο και από τους υπόλοιπους Αγροτικούς Συλλόγους της Κρήτης, αφού η παρουσία παραγωγών αλλά και γενικότερα ανθρώπων που έχουν άμεση επαφή με το θερμοκηπιακό κλάδο είναι πολύ μικρή.

Από την Κρήτη συμμετέχουν δύο άτομα, και τα δύο από το νομό Λασιθίου, με την Άννα Μίχου, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Ιεράπετρας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και επίσης ο Νίκος Μακρυνάκης, γεωπόνος, παραγωγός αλλά και αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου της Σητείας.

Ο κ. Μακρυνάκης μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, λίγο πριν την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την οποία ανέφερε αρχικά πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τον κάθε ένα που ασχολείται με θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αφού κεντρικός στόχος είναι η θεσμοθέτηση και αναγνώριση του κλάδου. Παράλληλα όμως αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί, η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει με όλους απροετοίμαστους, και πιθανότατα από κοινού θα αρχίσει να δημιουργείται ένα πλαίσιο συζήτησης.

Τα πρακτικά, μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των εργατών γης, προφανώς και θα τεθούν στη συζήτηση με σκοπό να αναζητηθούν μόνιμες λύσεις. Παράλληλα ανέφερε πως αν και όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις καθημερινές δυσκολίες ενός θερμοκηπίου αποτελούν τη μειοψηφία της επιτροπής, με την πλειοψηφία να αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου, Δημοσίων Υπηρεσιών και πανεπιστημιακών, ο ίδιος ελπίζει πως η φωνή των παραγωγών θα ακουστεί επαρκώς και θα ληφθεί υπόψιν.

Ο κ. Μακρυνάκης τόνισε πως δεσμεύεται προσωπικά πως θα ζητήσει τη συμβολή όλων των αγροτικών φορέων της περιοχής, αναφέροντας πως έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας και το ίδιο θα γίνει άμεσα και με τον Αγροτικό Σύλλογο Τυμπακίου και άλλους φορείς.

Το έργο της επιτροπής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 6 μήνες και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα καταλήξουν στα χέρια του Υπουργού και των αρμοδίων Υπηρεσιών.

Δείτε τα μέλη της επιτροπής και ακούστε όσα ανέφερε ο κ. Μακρυνάκης:(εδώ)

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνίσταται Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την αειφόρο θερμοκηπιακή ανάπτυξη, η οποία συγκροτείται από τους:

α) Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

β) Κωνσταντίνο Κίττα, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

γ) Νικόλαο Κατσούλα, Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

δ) Χρυσούλα Νικήτα – Μαρτζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ε) Γεώργιο Αραβαντινό Σιμωνέτο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, Προϊστάμενο του Τμήματος Κηπευτικών, Ανθοκομίας, Καλλωπιστικών, Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και Εναλλακτικών Καλλιεργειών, της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

στ) Φώτιο Καποτέλη, υπάλληλο ειδικότητας ΤΕ7 Μηχανικών, με βαθμό Α΄, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, του Τμήματος Ανάθεσης και Εποπτείας Τεχνικών Μελετών, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ζ) Ευθύμιο Τσιατούρα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, που υπηρετεί με απόσπαση στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

η) Αθανάσιο Καρδάση, υπάλληλο ειδικότητας ΤΕ9 Πληροφορικής, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, του Τμήματος Διαχείρισης Δεδομένων και Μητρώων, της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

θ) Φλώρα Παπαδοπούλου, υπάλληλο ειδικότητας ΠΕ1 Γεωπόνων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, της Διεύθυνσης Ασφάλισης και Ενισχύσεων, του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. [ 3 ]

ι) Αιμιλία Μαρκέλλου, Ερευνήτρια Α’ του Εργαστήριου Μυκητολογίας της Επιστημονικής Διεύθυνσης Φυτοπαθολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτο, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ια) Κωνσταντίνο Φερεντίνο, Ερευνητή Β΄-Κύριο Ερευνητή του Τμήματος Γεωργικής Μηχανικής, του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων, του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο.-«ΔΗΜΗΤΡΑ»), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ιβ) Αντώνιο Παρασκευόπουλο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ιγ) Άννα Μίχου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Ιεράπετρας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ιδ) Νικόλαο Ευθυμιάδη, Πρόεδρο του Ομίλου Εταιρειών «REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group», ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Βάσσο Ευθυμιάδη, Αντιπρόεδρο στον ίδιο Όμιλο. ιε) Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, Πρόεδρο του Ομίλου Εταιρειών «ΕΝ.ΤΕ.ΚΑ», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ιστ) Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.Ε.», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ιζ) Νικόλαο Μακρυνάκη, Γεωπόνο – Παραγωγό, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ιη) Νικόλαο Κανόπουλο, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «Brite Solar», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ιθ) Δήμητρα Εμμανουηλίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

2. Γραμματέα της Ομάδας Εργασίας ορίζουμε το τακτικό μέλος Γεώργιο Αραβαντινό Σιμωνέτο.

Έργο της ομάδας εργασίας είναι ο σχεδιασμός, η σύνταξη και η υποβολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την βιώσιμη ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, με κύριους πυλώνες την ανάπτυξη συστηματικής και οργανωμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας με στόχο τη βέλτιστη παραγωγή με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την εισαγωγή της καινοτομίας στο σχεδιασμό των εγκαταστάσεων, την ανάπτυξη συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και ορθών γεωργικών πρακτικών, την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, τη δραστική μείωση χρήσης χημικών σκευασμάτων, την διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων και την πιστοποιημένη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων σε κάθε στάδιο.

11

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.