Ν. Κατσαρός: Ο κορωνοϊός δεν κολλιέται με τα τρόφιμα


0
(0)

Εμείς τα μολύνουμε όταν είμαστε απρόσεχτοι

Προσεκτικοί με τα τρόφιμα, και την παρασκευή γευμάτων μας καλεί να είμαστε ο ΕΦΕΤ παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μέσω των τροφίμων ή/και εισαγόμενων προϊόντων.

Επισημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ  Νίκος κατσαρός, μιλώντας στον 98.4 υπενθυμίζει στους καταναλωτές την αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης και την αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και το χειρισμό των τροφίμων.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Να μην ανησυχούμε για κινδύνους μεταφοράς του κορωνοϊού από το κρέας, αλλά και γενικότερα από τα τρόφιμα, μας καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής από τον καταστηματάρχη μέχρι και τον καταναλωτή. Στο σοβαρότερο ζήτημα που αφορά στο αν μέσω των τροφίμων υπάρχει κίνδυνος, ο ΕΦΕΤ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος. Και η θερμική επεξεργασία στους 63οC για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής! Ο ΕΦΕΤ ξεκαθαρίζει, με όλους τους τρόπους, ότι ο κορωνοϊός δε μεταδίδεται μέσω τροφίμων, ούτε και από το πεπτικό σύστημα. Καλεί, ωστόσο, τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί με την υγιεινή και σημειώνει πως, αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους, αν τα πιάσει με βρόμικα χέρια ή αν τα εκθέσει σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή φτερνίζεται.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού SARS – CoV-2 μέσω των τροφίμων ή και εισαγόμενων προϊόντων, υπενθυμίζεται στους καταναλωτές η αυστηρή τήρηση των γενικών κανόνων καθημερινής υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, καθώς επίσης και η αυστηρή τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής κατά την παρασκευή και τον χειρισμό των τροφίμων.Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή και την κατανάλωση τροφίμων.

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Επιστήμονες και Αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσής του μέσω των τροφίμων. Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV) δείχνουν ότι δε σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφίμων. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να αποδεικνύεται ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά τη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR), επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν μολυνθεί άνθρωποι με τον νέο τύπο κορωνοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Δεν υπάρχουν, επίσης, γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς που οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι, παρ’ όλα αυτά, δυνατή μέσω μολύνσεων από τις αποχρέμψεις. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον και την Εργασία της Γαλλίας (ANSES), με την έως σήμερα γνώση αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS – CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού. Κατ’ αναλογία με άλλους γνωστούς κορωνοϊούς, αυτός ο ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος. Έτσι, η θερμική επεξεργασία στους 63οC για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής.

Διαβάστε εδώ όλα τα  θέματα για τον κορωνοϊό

πηγη:www.neakriti.gr

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.