Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.»


Reading time: 15 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 23 Δεκεμβρίου 2021 by energinews (admin)

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του Ν/Σ του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε οξύτατη κριτική στην Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε : «Ως Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλουμε με κριτική, προτάσεις και δικές μας πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την χώρα, την κοινωνία , τους πολίτες. Δεν θα κάτσουμε να παρακολουθούμε την Κυβέρνηση που δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση μακαριότητας και να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες ξεπεράσαμε τα 20.000 θύματα, η Όμικρον έρχεται και η Κυβέρνηση δίνει την εικόνα ενός παρατηρητή που περιμένει μια πιθανή έκρηξη μετά τις γιορτές.

Οι δε επιστήμονες είναι παροπλισμένοι. Χθες ζήσαμε την απόλυτη επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος. Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη Συνεδρίαση της Επιτροπής πριν την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αντί να συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο να πάρει τις αποφάσεις με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να παραδέρνει. Άλλα δηλώνουν Υπουργοί την μία μέρα, άλλα αποφασίζονται την άλλη. Επιστρατεύονται έωλα επιχειρήματα για να στηριχθούν τα αστήρικτα , όπως ότι οι αστυνομικοί δεν κολάνε. Εκφράζονται πολύ σοβαρές αντιφάσεις και είναι επικίνδυνο αυτό. Υπάρχει ο κίνδυνος λόγω αυτών να φτάσουμε σε ένα σημείο και πιθανά σε κρίσιμες στιγμές από την μία οι εμβολιασμένοι να μην πείθονται για τα όποια αναγκαία μέτρα στο επόμενο διάστημα και από την άλλη οι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών να τα επικαλούνται ως απόδειξη κατά του εμβολιασμού.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ – ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ- ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ- ΓΡΗΓΟΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΟΣΗΣ – ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ. Αυτά ακριβώς χρειάζονται.»

Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για τη διαχείριση της πανδημίας, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι : « Ο νομοθετικός αχταρμάς συνεχίζεται. Σε τι συνάδει αυτή κατάσταση με την διακηρυγμένη θέση σας για βέλτιστους τρόπους νομοθέτησης;

Στις διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας που αφορούν στην αγορά ενέργειας επικρατεί ξανά ο πρόχειρος, αλλά επιτελικός κατά τα άλλα, ενεργειακός σχεδιασμός σας. Στο ίδιο έργο θεατές για το έργο το αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος του Υπουργείου Μεταφορών. Μετά από 2,5 έτη διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το έργο ακόμα δεν έχει ξεκινήσει. Εισάγονται νέες τροποποιήσεις στην οργανωτική δομή του πολύπαθους και ταλαιπωρημένου ΕΦΚΑ. Οργανικές μονάδες καταργούνται, αρμοδιότητες μεταφέρονται, άδειες ανακαλούνται για το θεαθήναι, ράβε – ξήλωνε, και την ίδια ώρα οι εκκρεμείς συντάξεις παραμένουν.»

Κλείνοντας, η κα Γιαννακοπούλου δήλωσε : «Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την συνολική διαφωνία μου και την θλίψη μου συνολικά. Τόσο για τον τρόπο που συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε την πανδημία, όσο και τα έμπρακτα δείγματα πρόχειρης, ευκαιριακής νομοθέτησης.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συμπληρώνουμε τον δεύτερο χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού. Δύο ολόκληρα χρόνια ζούμε στην Ελλάδα και σ΄όλο τον πλανήτη μια σκληρή δοκιμασία. Η πανδημια είναι ασφαλώς ένα παγκόσμιο φαινόμενο , ένας εχθρός όλης της ανθρωπότητας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτόν τον αόρατο εχθρό.

Αυτό που διαφοροποιεί όμως την κατάσταση στην μια χώρα από την άλλη είναι οι κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθούνται, τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται και βέβαια το διαφορετικό επίπεδο εμβολιασμού. Η χώρα μας παρουσιάζει μια καταπληκτική πρωτοτυπία που στις συνθήκες που ζούμε είναι δυστυχώς επικίνδυνη. Ενώ στο πρώτο κύμα υπήρξαν έγκαιρες αποφάσεις μετά από πρόταση των επιστημόνων και είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, στην συνέχεια η εικόνα άλλαξε. Οι δείκτες δείχνουν ότι από εκεί και πέρα μέχρι και σήμερα , από κύμα σε κύμα χειροτερεύουν τα μεγέθη που δείχνουν κρούσματα, διασωληνώσεις και ανθρώπινες απώλειες , ενώ υπάρχει μια συνεχής πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει φτάσει στα όριά τους τους γιατρούς και νοσηλευτές μας που δίνουν ένα ηρωικό αγώνα για δύο χρόνια.

Πριν λίγες μέρες συζητήσαμε για τον Προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία και κατά την διάρκεια της συζήτησης έγιναν πολλες αναφορές για την πορεία της πανδημίας και τις καθυστερήσεις της , τις ευθύνες της Κυβέρνησης. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει αυξάνει την ανησυχία μας, αυξάνει την ανησυχία και την αβεβαιότητα για το μέλλον , την απαισιοδοξία των πολιτών. Ακόμα και για το τι ακριβώς test θα πρέπει να γίνουν υπήρχαν διαρροές, επαμφοτερίζοντα μηνύματα, μπέρδεμα.

Δεν το λέω με ικανοποίηση. Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι η πανδημια μπορεί και πρέπει να είναι στο επικεντρο του κομματικού ανταγωνισμού. Γι αυτό και από την πρώτη στιγμή ασκήσαμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, με κριτική , αλλά ακόμα και με προτάσεις για τις οποίες δεν φοβηθήκαμε ποτέ το πολιτικό κόστος. Στηρίξαμε δε δύσκολα μέτρα όταν άλλες δυνάμεις της Αντιπολίτευσης ισοπέδωναν τα πάντα ή και έκλειναν το μάτι στους ανεμβολίαστους. Δεν μπορούμε όμως να σιωπήσουμε όταν κάθε μέρα η Κυβέρνηση φαίνεται άτολμη, δείχνει να ταλαντεύεται διαρκώς, να καθυστερεί.

Ας το πούμε ακόμα πιο καθαρά. Η αβελτηρία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας την έχει κάνει να χάσει τον έλεγχο.

– Κάνει λιγότερα από όσα πρέπει και αυτά με μεγάλη καθυστέρηση.

– Οι εμβολιασμοί καθυστέρησαν.

– Οι έλεγχοι καταργήθηκαν στην πράξη.

– Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης στις δημόσιες μεταφορές δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

– Δεν έκανε ποτέ μία ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο.

– Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια υγεία όσο το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Δεν προσπάθησε καν να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές ανισότητες που εμφανίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μοιραία αποτελέσματα για χιλιάδες πολίτες. Δεν τόλμησε καμία δομική μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ

– Ακόμα και σήμερα δεν έχει προωθήσει την τηλεργασία στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα για να αποσυμφορηθούν οι χώροι εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

– Όσο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και στους Δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, επιμένουμε από πέρυσι την άνοιξη. Δυστυχώς στην προσπάθεια αυτή δεν βοήθησε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν λέει να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με τη δημαγωγία.

Το σημερινό κλίμα διχασμού και όξυνσης υπονομεύει κάθε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να επικρατήσουν οι φωνές της επιστήμης και της λογικής. Αυτό λοιπόν που δεν μπορεί να κάνει ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση θα το κάνουμε εμείς. Όπως ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινάμε ως Κίνημα Αλλαγής ενημερωτική εκστρατεία για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αυξημένα, οι θάνατοι περιορίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πορτογαλία όπου υπάρχει κατά 19 μονάδες μεγαλύτερη κάλυψη και ενώ έχουν περισσότερα κρούσματα από εμάς, έχουν μόλις 15 θανάτους και 143 διασωληνωμένους κατά μέσο όρο έναντι 96 θανάτων και 700 διασωληνωμένων στη χώρα μας. Είναι λοιπόν εθνική ανάγκη να σπάσουμε το φόβο και την παραπληροφόρηση. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Ως Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλουμε με κριτική, προτάσεις και δικές μας πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την χώρα, την κοινωνία , τους πολίτες. Δεν θα κάτσουμε να παρακολουθούμε την Κυβέρνηση που δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση μακαριότητας και να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες ξεπεράσαμε τα 20.000 θύματα, η Όμικρον έρχεται και η Κυβέρνηση δίνει την εικόνα ενός παρατηρητή που περιμένει μια πιθανή έκρηξη μετά τις γιορτές.

Οι δε επιστήμονες είναι παροπλισμένοι. Χθες ζήσαμε την απόλυτη επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος. Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη Συνεδρίαση της Επιτροπής πριν την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αντί να συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο να πάρει τις αποφάσεις με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να παραδέρνει. Άλλα δηλώνουν Υπουργοί την μία μέρα, άλλα αποφασίζονται την άλλη. Επιστρατεύονται έωλα επιχειρήματα για να στηριχθούν τα αστήρικτα , όπως ότι οι αστυνομικοί δεν κολάνε. Εκφράζονται πολύ σοβαρές αντιφάσεις και είναι επικίνδυνο αυτό. Υπάρχει ο κίνδυνος λόγω αυτών να φτάσουμε σε ένα σημείο και πιθανά σε κρίσιμες στιγμές από την μία οι εμβολιασμένοι να μην πείθονται για τα όποια αναγκαία μέτρα στο επόμενο διάστημα και από την άλλη οι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών να τα επικαλούνται ως απόδειξη κατά του εμβολιασμού.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ – ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ- ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ- ΓΡΗΓΟΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΟΣΗΣ – ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ. Αυτά ακριβώς χρειάζονται.

Χάνουμε χρόνο και αυτό είναι ανεπιτρεπτο. Εδώ και τόσες ημέρες ασχολούμαστε με το αν έλαβε το γραφείο του Πρωθυπουργού την επιστημονική έκθεση των κ. Τσιόδρα – Λύτρα. Η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ αυξάνεται και ένα ποσοστό 38,5% από τους νεκρούς του δεύτερου και του τρίτου κύματος θα μπορούσε να έχει γλιτώσει αν υπήρχαν περισσότερες ΜΕΘ και περισσότερο προσωπικό, καταλήγει αυτή. Αυτονόητα και απολύτως λογικά πράγματα επιβεβαιώνει δηλαδή η ως άνω έκθεση. Χρειαζόμαστε περισσότερες ΜΕΘ, περισσότερο προσωπικό και ιατρούς. Δεν περιμένουμε καμία μελέτη να μας επιβεβαιώσει το αυτονόητο και αυτό που όλοι ήδη γνωρίζουμε. Το θέμα δεν είναι να συζητάμε τα αυτονόητα αλλά τι κάνουμε . Το θέμα είναι τι κάνουμε συνολικά.

Και ερχόμαστε τώρα στο σημερινό φερόμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Ένα ακόμα νομοσχέδιο σκούπα, που κατατίθεται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας και τρέχει να προλάβει τις εορτές. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται να επιβεβαιώσει την πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι πλέον βαδίζουμε στην πανδημία χωρίς κανένα πραγματικό σχέδιο ή πλάνο, εντελώς ευκαιριακά και πρόχειρα. Η δε, παγιωμένη πλέον ανησυχία αυτή, οι αμφιβολίες και η δυσπιστία της κοινωνίας εδραιώνεται.

Είναι ξεκάθαρο, ότι το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει διατάξεις στις οποίες είμαστε κάθε αντίθετοι και έχουμε εκφράσει εντόνως τη διαφωνία μας .

Οι κατά παρέκκλιση διατάξεις για προμήθειες υγειονομικού και λοιπού υλικού, που συνεχίζουν το «πάρτι» στις δαπάνες υγείας, οι απαλλαγές από φόρους υπεραξίας τίτλων συμμετοχής εταιρειών σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, οι εκτεταμένες τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ΕΟ Πατρών-Πύργου χωρίς σοβαρή επεξεργασία, οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία των αιρετών συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ, λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή στις 9 Ιανουαρίου!!!

Εργαλειοποιούνται οι επιτροπές των ΟΤΑ με αλλαγές στις συνθέσεις, τεχνητές πλειοψηφίες, σε βάρος της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων , απλοί διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου, θα ασκούν καθήκοντα δημοτικής αστυνομίας, χωρίς ειδική εκπαίδευση! Δίνονται παρατάσεις με κατά παρέκκλιση διαδικασία συμβάσεων προμηθειών και παροχή υπηρεσιών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία. Κατά παρέκκλιση προσλήψεις και συμβάσεις μετακλητών υπαλλήλων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, χορήγηση goldenvisa χωρίς έλεγχο προϋποθέσεων όπως φαίνεται να προκύπτει από το άρθρο 140. Ράβε ξήλωνε στον ΕΦΚΑ , για τα μάτια του κόσμου, με τις εκκρεμότητες στις συντάξεις να τους έχουν πνίξει !

Νομιμοποίηση, εκ των υστέρων, κατά παρέκκλιση δαπανών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση των φωτογραφικών αυτών διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφεται, για άλλη μια φορά, η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση με το 63% να δηλώνει δυσαρεστημένο ενώ το 41% θεωρεί ότι το 2022 θα είναι χειρότερο για την Ελλάδα από το 2021. Το δε, 75,4% κρίνει τα έως τώρα κυβερνητικά μέτρα ως μη επαρκή.

Και τι κάνετε τώρα εσείς για αυτό ; Σχεδόν τίποτα. Όλη η Ευρώπη είναι στο πόδι και εσείς δίνετε την εντύπωση ότι η πανδημία τελείωσε, μεταδίδοντας ένα μήνυμα εφησυχασμού, χωρίς όμως αποδέκτες.

Καμία εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού δεν έχει εκπονηθεί. Καμία επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν προωθείται. Ξέρετε δε, ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ της παγκόσμιας πρωτοτυπίας του ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει « εθελοντική υποχρεωτικοτητα». Τι αλήθεια φοβάστε; Γιατί δεν τολμάτε;

Για τη δε γνωστή σε όλους μας υποστελέχωση του ΕΣΥ, ουδεμία πρόβλεψη. Μπαλώματα και προχειρότητες με εκ νέου παρατάσεις των επικουρικών και μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά. Οι υποσχέσεις για μονιμοποίηση επικουρικών ιατρών που θα έδιναν ανάσα έμπειρου προσωπικού στα νοσοκομεία μας, γρήγορα ξεχάστηκαν. Οι προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών που είχατε εξαγγείλει, κρίνοντας ορθά τότε είναι απαραίτητες, ουδέποτε προχώρησαν. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι 7.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παραμένουν και ορθώς εκτός συστήματος, αναδεικνύεται μετά εμφαντικότητας το πόσο φτωχός και ανεπίκαιρος υπήρξε ο σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με τη στελέχωση των ΜΕΘ, κ. Υπουργέ, αλήθεια τι κάνατε ; Τραγική και εκεί η κατάσταση, όπου όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει ως Παράταξη, τα ομολογουμένως πολλά κενά καλύπτονται από ειδικευόμενους γιατρούς οι οποίοι εν μια νυκτί αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μονάδες υψηλών απαιτήσεων και να εργαστούν σε συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες και επίπονες. Το ζήτημα όμως δεν είναι απλά να φαίνεται ότι διαθέτουμε ΜΕΘ, αλλά να λειτουργούν αυτές και να στελεχωθούν όπως πρέπει.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα διαθέτει 6,1 γιατρούς και 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 άτομα, όταν το αντίστοιχο μέσο όρο είναι 3,5 και 8,8. Δεν διαθέτουμε ούτε νοσηλευτικό προσωπικό και τα νοσοκομεία μας πασχίζουν καθημερινά να ανταπεξέλθουν υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Σε έτερο φερόμενο άρθρο παρατείνονται οι κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων προμήθειες. Πακτωλός εκατομμυρίων διατίθενται στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς κανέναν όμως έλεγχο. Ομοίως και οι δωρεές, υπό καθεστώς συσκότισης. Θα έρθουν ποτέ στη Βουλή στοιχεία για τη διάθεση των δωρεών και των χρημάτων αυτών όπως συνεχώς σας ζητήσαμε ; Αναμένουμε.

Φοβόμαστε, ότι δυστυχώς τα χειρότερα έπονται.

Η όμικρον σύντομα θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Οι χώρες της Ευρώπης, η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα. Εμείς διατηρούμε το κλίμα ανοχής. Κανένα μέτρο δεν τηρείται στην πράξη, συνωστισμός παντού και πάντα, στους δρόμους, στα μπαρ, στις εκκλησίες, ανύπαρκτα μέτρα κοινωνικής απόστασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μάθει να βλέπουμε τους ανθρώπους ως ξεχωριστές οντότητες και προσωπικότητες, όχι ως απλή στατιστική. Για το λόγο αυτό λάβετε όχι σήμερα, χθες, όλα τα απαραίτητα μέτρα που κατά καιρούς σας φωνάζουμε.

– Ενισχύστε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια υγεία.

– Εφαρμόστε τα μέτρα και τους ελέγχους κοινωνικής αποστασιοποίησης σε όλους τους χώρους, χωρίς αστερίσκους ή εξαιρέσεις.

– Διορθώστε το ζήτημα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επενδύστε στην τηλεργασία, προωθώντας την και κάνοντας την ελκυστική στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

– Προωθήστε το εμβολιαστικό κίνημα, είναι μερικά εξ αυτών που εμείς προτείνουμε. Απλά πράγματα δηλαδή χρειαζόμαστε και πολιτική βούληση.

Πάμε τώρα σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου έτερων Υπουργείων.

Ο νομοθετικός αχταρμάς συνεχίζεται.

Σε τι συνάδει αυτή κατάσταση με την διακηρυγμένη θεση σας για βέλτιστους τρόπους νομοθέτησης;

– Στις διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας που αφορούν στην αγορά ενέργειας επικρατεί ξανά ο πρόχειρος, αλλά επιτελικός κατά τα άλλα, ενεργειακός σχεδιασμός σας. Η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή ενεργειακή χώρα της Ευρώπης καθώς αγοράζουμε την ηλεκτρική ενέργεια 85% πιο ακριβά από το μέσο όρο. Νομοθετείτε όμως για αυτό ;Όχι, αφήνοντας το μέσο πολίτη να αγωνιά καθημερινά από το κόστος ενέργειας και τους λογαριασμούς της εκάστοτε ΔΕΗ.

– Στο ίδιο έργο θεατές για το έργο το αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος του Υπουργείου Μεταφορών (άρθρα 79-82). Μετά από 2,5 έτη διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το έργο ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, την ίδια ώρα που το προβλεπόμενο κόστος αυξάνεται και προχωράνε 200 αλλαγές στις συμβάσεις παραχώρησης, χωρίς να δίνετε λύση στο θέμα υλοποίησης του υπόλοιπου κομματιού μέχρι την Τσακώνα, παρόλο που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε ο ίδιος ανακοινώσει την ολοκλήρωση του έργου.

– Τέλος, με τα άρθρα 95 επόμενα εισάγονται νέες τροποποιήσεις στην οργανωτική δομή του πολύπαθους και ταλαιπωρημένου ΕΦΚΑ. Οργανικές μονάδες καταργούνται, αρμοδιότητες μεταφέρονται, άδειες ανακαλούνται για το θεαθήναι, ράβε – ξήλωνε, και την ίδια ώρα οι εκκρεμείς συντάξεις παραμένουν. Το Σεπτέμβριο του 2021 σε 150.000 υπολογίζονταν αυτές, με τους δικαιούχους σύνταξης να προσπαθούν να ζήσουν όλο αυτό τον καιρό με το έναντι των 300 – 400 ευρώ.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την συνολική διαφωνία μου και την θλίψη μου συνολικά. Τόσο για τον τρόπο που συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε την πανδημία, όσο και τα έμπρακτα δείγματα πρόχειρης , ευκαιριακής νομοθέτησης.

Π. ΒΛΑΧΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ

Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Νίκο Ανδρίτσο μίλησε το πρωί της Πέμπτης 23/12, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και συνεργάτης του Προέδρου του Κινήματος, Παναγιώτης Βλάχος. Πιο αναλυτικά:

Κυβερνητική διαχείριση Πανδημίας

«Η Κυβέρνηση παλινωδεί, πηγαίνει από λάθος σε λάθος, η κατάσταση χειροτερεύει, έχουμε μέτρα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες και τα οποία είτε τα εφαρμόζει καθυστερημένα, είτε λαμβάνει υπόψη της το πολιτικό κόστος πριν τα πάρει. Παράλληλα, έχουμε και το πρόσφατο φαινόμενο, όπου άλλα λέει ο υπουργός το πρωί κι άλλα λέει ο πρωθυπουργός το μεσημέρι. Το Κίνημα θα στηρίζει μέτρα τα οποία βοηθούν την χώρα μας να βγει έξω από αυτήν την ατραπό, αλλά το σημαντικό είναι αυτά να γίνονται στην ώρα τους, όχι να περιμένουμε τα χειρότερα και να τα ανακοινώνει μετά ο κ. Μητσοτάκης. Ζητάμε επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, ενίσχυση του ΕΣΥ, τήρηση των μέτρων και από την Κυβέρνηση να έχει μία ενιαία στάση και να μην μπερδεύει τον κόσμο καλλιεργώντας ανασφάλεια στους πολίτες.

Αναστολή εργασίας υγειονομικών

«Ποτέ ένα μέτρο από μόνο του δεν φέρνει την άνοιξη. Χρειάζεται προφανώς να εφαρμόζεται ο νόμος αλλά να έχουμε εξαντλήσει και όλα τα πρόσφορα μέσα, να επεκτθεί δηλαδή η υποχρεωτικότητα στο Δημόσιο. Δεν πρέπει να μπαίνουμε κατευθείαν σε τιμωρητικές και πελατειακές λογικές. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, χθες έφερε ένα «νομοσχέδιο – σεντόνι» που ήταν ντροπή για τον Κοινοβουλευτισμό. Με άσχετες φωτογραφικές και πελατειακές διατάξεις. Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε επί της αρχής ζητήματα που αφορούν στην πανδημία αλλά δεν πρόκειται να επικυρώσει τον πελατειασμό που εκπροσωπεί η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Ακρίβεια

«Ένα μέρος της ενεργειακής κρίσης είναι εισαγόμενη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα. Ακόμη και το σύστημα εμπορίας ρύπων χρειάζεται αναθεώρηση και η σημερινή κατάσταση μετακυλίει τα κόστη στον καταναλωτή. Χρειάζεται άμεση δράση, ίσως και μια νέα Σύνοδος Κορυφής. Σημασία έχει ότι δεν επαρκούν οι ενισχύσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση, το επισημάναμε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Τα χαμηλότερα εισοδήματα θέλουν βοήθεια, ώστε να βγει αυτό το δύσκολο δίμηνο του χειμώνα. Πρέπει όμως, να δούμε το κομμάτι της ακρίβειας κι ως μια ευκαιρία να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, να επαναφέρουμε το ΕΚΑΣ και να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα και τα βασικά είδη κατανάλωσης».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα λαμβάνονται καθυστερημένα και δεν επαρκούν. Δεν μπορούν να ανακόψουν αποφασιστικά την διάδοση του ιού, καθώς δεν συνοδεύονται από σχεδιασμό για την αύξηση των εμβολιασμών, την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και την προετοιμασία του συστήματος να αντιμετωπίσει το πέμπτο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών.

Είναι ώρα η ατολμία, η καθυστέρηση και ο φόβος του πολιτικού κόστους να πάψουν να υπαγορεύουν αποφάσεις που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, την υγεία και το εισόδημα των πολιτών. Εμβολιασμοί, ενίσχυση του ΕΣΥ, αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, επιδημιολογική παρατήρηση με διενέργεια rapid και pcr test και αποτελεσματική ιχνηλάτηση, είναι αναγκαία για την αναχαίτιση του νέου κύματος πανδημίας.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΟΙ ΤΑΧΥΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζόμενων στον επισιτισμό και διανομέων φαγητού και ποτού είχε ο Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο γραφείο του στη Βουλή των Ελλήνων.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε τα εξής:

«Πλέον σε πολλά κράτη, οι ταχυδιανομείς θεωρούνται μισθωτοί εργαζόμενοι, με πλήρη δικαιώματα και κανόνες ασφάλειας. Είναι αδιανόητο γιατί δεν συμβαίνει αυτό και στη χώρα μας. Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για τη συζήτηση που είχαμε σήμερα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου που αυτές τις ημέρες για να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο δεν βρίσκεστε με την οικογένειά σας όπως άλλοι εργαζόμενοι. Σας εύχομαι πραγματικά από την καρδιά μου, καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά».

Επίσης, η συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος του Κινήματος με τους εκπροσώπους του Κλαδικού Σωματείου Διανομέων φαγητού και ποτού Αττικής και με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, τόνισε επίσης τα εξής:

  • Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ντελίβερι, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Μόνο κατά το 2021 θρηνήσαμε 30 νεκρούς ταχυδιανομείς.
  • Εργάζονται συνήθως χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας και με εξοπλισμό που συχνά καλύπτουν με δικά τους έξοδα. Αντιμετωπίζονται δε, ως εργαζόμενοι β’ κατηγορίας, χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα. Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, το ΣΕΠΕ παραμένει βουβός παρατηρητής.
  • Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, άφησε απροστάτευτους τους εργαζομένους του κλάδου ως “ελεύθερους επαγγελματίες”. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής τα είδαμε με την απόφαση γνωστής πλατφόρμας διανομής φαγητού, που ανατράπηκε μόνο μετά τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων και μεγάλου μέρους της κοινωνίας
  • Πάγια θέση του Κινήματός μας είναι ότι οι ταχυδιανομείς πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί, απολαμβάνοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή είναι άλλωστε και η κατεύθυνση που επιλέγουν όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες νομοθετικές αλλαγές, ώστε να κατοχυρωθεί το τεκμήριο μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Για να διασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα και τους κανόνες ασφάλειάς τους, προτείνουμε την ένταξη των εργαζόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς επίσης και την διασφάλιση συνθηκών ασφαλείας, με μέτρα όπως: η στέγαση και προφύλαξη των διανομέων από τις καιρικές, συνθήκες, η οριοθέτηση των ζωνών διανομής και η θέσπιση ανώτατου ορίου χιλιομέτρων, η ορθολογική αποζημίωση των καυσίμων, παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού (μηχανάκι, εταιρικό κινητό, κ.α.), αλλά και μέσων ατομικής προστασίας.

Για το Κίνημά μας, η εργασία είναι αξία και διαβατήριο για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.