Ν. Βούτσης: Ζοφερό μέλλον εργασιακού μεσαίωνα, αδιαφάνειας και λαθεμένης οικονομικής παρέμβασης αλλά και χειραγώγησης της ενημέρωσης σχεδιάζει η ΝΔ. Εγκληματική η έλλειψη στρατηγικής για την υγεία μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 22 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Ζοφερό μέλλον εργασιακού μεσαίωνα, αδιαφάνειας και λαθεμένης οικονομικής παρέμβασης αλλά και χειραγώγησης της ενημέρωσης σχεδιάζει η ΝΔ. Εγκληματική η έλλειψη στρατηγικής για την υγεία μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων

Η αδιαφάνεια που καταγράφεται στον τομέα της Οικονομίας με κρεσέντο εξυπηρετήσεων και με την απόκρυψη ή και διασπάθιση κονδυλίων που αφορούν σε μέρος του «μαξιλαριού» που άφησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα, η ορατή απειλή ενός επερχόμενου «εργασιακού μεσαίωνα» αλλά και το «ζήτημα δημοκρατίας» που δημιουργείται από τη χειραγώγηση της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, ήταν ανάμεσα στα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, που καυτηρίασε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη, σήμερα Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Μακρυγιάννη και Θανάση Τσεκούρα.

Παράλληλα ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε με αφορμή την καθυστέρηση που επέδειξε το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση στη λήψη μέτρων για την ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας και το Κρανίδι, στην έλλειψη στρατηγικής που επιδεικνύεται σε ότι αφορά συγκεντρώσεις μεγάλων ή «ευπαθών» πληθυσμιακών ομάδων, όπως στο στρατό, τα σώματα ασφαλείας, τους εργαζόμενους στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ, τους πρόσφυγες, τους Ρομά και τους φυλακισμένους.

«Πρόκειται για συγκεκριμένες ομάδες για τις οποίες θα έπρεπε από την αρχή να υπάρχει μια στρατηγική πρόνοιας με τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όλο αυτό το θέμα το είχε ανοίξει από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε από την πλευρά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης μια εντελώς διαφορετική στρατηγική με τη λογική του «πρώτα βλέπουμε που σκάει το πρόβλημα και μετά ενεργούμε» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο τ. Πρόεδρος της Βουλής.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ 104,6:

Η επικινδυνότητα ενός εργασιακού μεσαίωνα είναι κάτι περισσότερο από ορατή. Στα ζητήματα της Οικονομίας καταγράφονται καθημερινά φαινόμενα αδιαφάνειας και ένα κρεσέντο εξυπηρετήσεων επ’ ευκαιρία του κορωνοϊού. Παράλληλα υπάρχει ζήτημα ενημέρωσης και πληροφόρησης που δημιουργεί «θέμα δημοκρατίας».
Στους πολύ περίεργους και επικίνδυνους καιρούς που ζούμε με μία τρομακτική αβεβαιότητα για το μέλλον το ουσιαστικό πρόβλημα το έχει η ΝΔ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ παρείχαν μία αρχική συναίνεση στη βασική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας κι αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για την κοινωνία. Ωστόσο όμως η συναίνεση θέλει και δύο ή και τρεις ή και περισσότερους για να προχωρήσει. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση παρά μόνο με διαφάνεια, ισονομία και διάλογο. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση βρίσκεται από επιλογή μακριά από αυτές τις έννοιες. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ασκεί μία υπεύθυνη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση σε όλα τα ζητήματα.
Επειδή πρέπει να μιλάμε πάντοτε με επιχειρήματα θα μιλήσω ευθέως για την υπόθεση στο Κρανίδι. Αυτό που συνέβη στο Κρανίδι αντανακλά μία επιπλέον μεγάλη αδυναμία της Κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις είχαν τονίσει την ανάγκη και μεγαλύτερου αριθμού τεστ αλλά κυρίως μίας στρατηγικής για τις «ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού. Δεν είναι μόνο οι Ρομά, οι πρόσφυγες και οι έγκλειστοι στις φυλακές. Ακόμα και στο στρατό ή στην αστυνομία που αναγκαστικά για επιχειρησιακούς λόγους υπάρχει το θέμα της συνύπαρξης πάρα πολλών ανθρώπων. Θα σας έλεγα ακόμα και για τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε καθημερινή βάση τόσο διάστημα. Πρόκειται για συγκεκριμένες ομάδες για τις οποίες θα έπρεπε από την αρχή να υπάρχει μια στρατηγική πρόνοιας με τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όλο αυτό το θέμα το είχε ανοίξει από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε από την πλευρά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης μια εντελώς διαφορετική στρατηγική με τη λογική του «πρώτα βλέπουμε που σκάει το πρόβλημα και μετά ενεργούμε».
Στο άλλο θέμα, της διαφάνειας στην οικονομία, παρατηρούμε ότι σε όλα τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει απάντηση από την πλευρά της Κυβέρνησης κι αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Για παράδειγμα όταν λέει η Κυβέρνηση ότι 12 με 13 δις από το λεγόμενο «μαλακό μαξιλάρι» έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ή θα χρησιμοποιηθούν και το σύνολο των μέτρων που μέχρι τώρα έχουν δρομολογηθεί ή εξαγγελθεί ανέρχονται στα 4,5 δις αντιλαμβάνεστε ότι τίθεται μείζον θέμα. Δεν αναφέρεται πουθενά και δεν δίνεται καμία διευκρίνηση για το που και πως ξοδεύονται αυτά τα χρήματα.
Όποιος πολιτικά σκέπτεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και μάλιστα σε διπλές εκλογές μέσα σε αυτήν τη φάση και το επιχειρήσει να είστε σίγουροι ότι θα βρεθεί ενώπιον πάρα πολύ δυσμενών και αιφνιδιαστικών καταστάσεων για τον ίδιο.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τηλεδιάσκεψη με τους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος

Για την κατάσταση στην οποία θα περιέλθει η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των τομέων του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να αποδιαρθρώσει την αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα με εξαιρετικά ύποπτες αποφάσεις υπουργών, όπως το παράδειγμα των vouchers, για ψευτο-καταρτίσεις επιστημόνων, «επιλέγουν τους μεσάζοντες, επιλέγουν με αδιαφανείς διαδικασίες συγκεκριμένες εταιρείες, συγκεκριμένα κέντρα κατάρτισης», ενώ δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους τομεάρχες να εξειδικεύσουν το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» ο καθένας στον τομέα ευθύνης του, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και τους κάλεσε να βρίσκονται σε εγρήγορση, τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και μέσα στην κοινωνία.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η περίοδος αυτή της πανδημίας έχει αναδείξει μία σειρά από ζητήματα τα οποία μας καλούν να είμαστε σε εγρήγορση, διότι «έχει αναδειχθεί η ανάγκη να επιστρέψει στη συζήτηση η αξία του δημόσιου χώρου» και τόνισε πως σε αυτό το πλαίσιο «όλα τα θέσφατα της προηγούμενης περιόδου, τα θέσφατα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ότι η αγορά μπορεί να τα ρυθμίζει όλα, ότι δεν έχει νόημα να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία, όλα αυτά διαψεύδονται, διότι η ανάγκη των ανθρώπων στις δύσκολες στιγμές είναι να προστρέξουν σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας και κοινωνικού κράτους προκειμένου να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν στις δύσκολες στιγμές, όπως τώρα στην περίοδο της πανδημίας».

Ως εκ τούτου ανέφερε ότι «εμείς αυτό το διάστημα πρέπει να αναδείξουμε τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που θα θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το κρίσιμο, το οποίο πρέπει να βάλουμε μπροστά. Και νομίζω ότι πλέον είναι επιτακτικό και καθολικό αίτημα της κοινωνίας η αναδιοργάνωση του εθνικού συστήματος υγείας, που χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να σταματήσουμε την αποδυνάμωση του και σήμερα δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα, ακριβώς επειδή υπήρχε μία στοιχειώδης υποδομή».

Ως δεύτερο κρίσιμο ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε το «πώς θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία έρχεται, είναι κοντά».

Υπογράμμισε σχετικά: «Όταν με το καλό βγούμε από τα σπίτια μας θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε μία δουλειά όλοι και όλες, θα πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να στηρίξουμε τη ζωή, την καθημερινότητα. Και εκεί δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Διότι βλέπω πως η κυβέρνηση, ενώ υιοθέτησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας τις επιστημονικές προτάσεις για προληπτικά μέτρα, δεν υιοθετεί τις προτάσεις όλων των σοβαρών οικονομολόγων, αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για προληπτικά οριζόντια μέτρα, προκειμένου να διατηρηθεί η ζήτηση και η προσφορά, προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις, προκειμένου να επιδοτηθεί η εργασία για να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Αντιθέτως, όπως είπε, η κυβέρνηση «με πολύ αποσπασματικά μέτρα επιδοτεί την αναστολή της εργασίας, και όχι την ίδια την εργασία, και διστάζει να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα αξιοποιώντας τη μεγάλη παρακαταθήκη της δικής μας διακυβέρνησης που ήταν το «μαξιλάρι» ρευστότητας, που αφήσαμε για να έχουν τη δυνατότητα να το διαχειριστούν σε μία περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του σημειώνοντας: «πολύ φοβάμαι ότι αν αυτό συνεχιστεί και δεν αξιοποιήσουν ενεργά και στοχευμένα το «μαξιλάρι» της ρευστότητας και έρθει ο Μάης και ο Ιούνιος, θα βρεθούμε χωρίς να το καταλάβουμε τον Σεπτέμβρη, έχοντας σπαταλήσει αυτό το «μαξιλάρι», για ανάγκες οι οποίες θα τρέχουν, χωρίς να έχουμε δημιουργήσει μία δυναμική για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και τον Σεπτέμβρη θα βρεθούμε με τεράστια ύφεση, λουκέτα ανεργία και χωρίς αυτό το όπλο που σήμερα έχουμε στη διάθεση μας».

Ως τρίτο κρίσιμο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε την αξιοποίηση της κρίσης από πλευράς των κυβερνώντων «για να αναδιαρθρώσουν την αγορά εργασίας και την οικονομία, αλλά και για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα».

«Και αυτό κατά την άποψή μου από ηθικής πλευράς είναι το πιο απαράδεκτο απ’ όλα όσα βλέπουμε το τελευταίο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Είδαμε αυτές τις ημέρες, μέσα από την ιδιότυπη λειτουργία της Βουλής, ότι όλα προχωρούν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν υπάρχει λογοδοσία, δεν υπάρχει έλεγχος και αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες οι οποίες είναι εξαιρετικά ύποπτες σε ότι αφορά και στην αποτελεσματικότητα, αλλά και στις προθέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα vouchers στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Εκεί βλέπουμε πραγματικά μία εξωφρενική υπόθεση να εξελίσσεται μπροστά μας. Βλέπουμε, ενώ θα έπρεπε όλοι αυτοί να ενταχθούν και να στηριχθούν έστω μ’ αυτό το επίδομα των 800 ευρώ, να γίνεται μία διαδικασία εξευτελιστική για τους επιστήμονες μέσα από ψεύτο-προγράμματα, που δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικά σε πέντε έως επτά επιχειρήσεις να πάρουνε γύρω στα 36 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπάρχει καν λόγος να τα πάρουν αυτά τα χρήματα. Θα μπορούσανε να εντάξουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ το σύνολο των 800 ευρώ, χωρίς μεσάζοντες. Επιλέγουν τους μεσάζοντες, επιλέγουν με αδιαφανείς διαδικασίες συγκεκριμένες εταιρείες, συγκεκριμένα κέντρα κατάρτισης».

«Κατά την άποψή μας εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ηθικής σημασίας ζήτημα», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας: «Και αυτό, όπως και πολλά άλλα, πρέπει να αναδειχθούν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία το επόμενο διάστημα. Οι σημερινές αποκαλύψεις στα Μέσα Ενημέρωσης εξηγούν για ποιο λόγο η κυβέρνηση και ο κ. Βρούτσης απέκρυψε τα εταιρικά στοιχεία της κάθε πλατφόρμας που ανέλαβε έναντι εκατομμυρίων τις ψευτο-καταρτίσεις των επιστημόνων. Οι 6 – 7 των ηλεκτρονικών πλατφορμών θα λάβουν δεκάδες εκατομμύρια. Νομίζω ότι είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα την επικαιρότητα».

Σε ότι αφορά στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της καθημερινότητας, ανέφερε τα εξής: «Θα δούμε ποιες θα είναι οι πρώτες αποφάσεις για την επανέναρξη της εργασίας. Βλέπω βεβαίως ότι υπάρχει μία σπουδή να επανεκκινήσουμε από τα δικαστήρια και από τα υποθηκοφυλακεία. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω, διότι δεν μπορώ να καταλάβω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξαναξεκινήσει είναι τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία, είναι ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των τραπεζών και των funds να επαναλειτουργήσουν οι τα δικαστήρια για να βγάλουνε αποφάσεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Αν αυτό το συνδυάσει κάνεις με το γεγονός ότι στις 30 Απριλίου λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, αντιλαμβάνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα βρεθούμε μπροστά και σε καταστάσεις κοινωνικής έκρηξης, από ανθρώπους που θα απειλείται η περιουσία τους ή από ανθρώπους που θα απειλείται το σπίτι τους, τη στιγμή που θα πρέπει να προφυλαχθούν από τον ιό. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα, όπου η παρουσία μας, η παρέμβασή μας, είναι κρίσιμη».

Μιλώντας για τη δράση που θα πρέπει να αναπτύξουν οι τομεάρχες από εδώ και πέρα τόνισε: «Η σημερινή συνεδρίαση των επικεφαλής των τομέων έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία προκειμένου να εξειδικεύσουμε το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» στις επιμέρους προτάσεις κατά τομέα της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Ήδη έχω λάβει τις εισηγήσεις σας για τον τουρισμό, τους αγρότες, την παιδεία, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία και όλους τους υπόλοιπους τομείς. Οι εισηγήσεις αυτές θα αποτελέσουν τμήμα του συνολικού προγράμματος μας για την εναλλακτική πρόταση για να σταθούμε όρθιοι την επόμενη μέρα, ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά θα έχει σαν στόχο να σταθεί η κοινωνία όρθια, αλλά θα έχει και στόχο να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία αναδιάρθρωση της εργασίας, ευκαιρία πλουτισμού, ευκαιρία παραδειγμάτων διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό «οφείλουμε να κάνουμε δυναμικά, συλλογικά και επίμονα το επόμενο διάστημα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συντονίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τις προσπάθειές μας ώστε και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως μέσα στην κοινωνία να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και την επόμενη μέρα θα μπορούμε πια να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον και να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στην κρίση».

Σ. Φάμελλος: Η ΝΔ προσβάλλει και απαξιώνει τους επιστήμονες και τη μεσαία τάξη

«Ξαφνικά, ακόμη και όσοι υποστήριζαν σθεναρά το αόρατο χέρι της αγοράς τα προηγούμενα χρόνια, ομνύουν στη δημόσια υγεία και αναμένουν από το κράτος να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση του κορονοϊού στην οικονομία και την κοινωνία. Η ανάγκη μίας ισχυρής δημόσιας υγείας είναι ένα από τα πολύτιμα συμπεράσματα της πανδημίας, όπως και πολλών άλλων δημόσιων αγαθών. Αλλά και η ανάγκη προστασίας της φύσης, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ισορροπία του πλανήτη και η σχέση μας με τη βιοποικιλότητα είναι ένα συμπέρασμα. Ενώ βλέπουμε την αναδίπλωση της κυβέρνησης και του κυρίου Μητσοτάκη στο λόγο που εκφέρει πλέον για τη δημόσια υγεία, εφόσον προεκλογικά και μετεκλογικά υποστήριζε την εγκατάσταση ιδιωτών στα Δημόσια νοσοκομεία με ΣΔΙΤ, στην πράξη η αλλαγή πλεύσης προς όφελος του ΕΣΥ δεν επιβεβαιώνεται. Όπως μας μεταφέρει η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, και άλλοι φορείς, δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί προσλήψεις γιατρών αλλά παραμένουν κλειστά τα Περιφερειακά Ιατρεία στην ύπαιθρο και την Περιφέρεια, αδυνατίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Πρωτοβάθμια Υγεία, με αποτέλεσμα χωριά, κωμοπόλεις, οκτώ και δέκα χιλιάδων κατοίκων να μένουν χωρίς Περιφερειακά Ιατρεία, όπως συνέβη στην Περιφέρεια Β’ Θεσσαλονίκης, ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή. Δεν ξεχνάμε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που «πάγωσε» τις 4.000 προσλήψεις για μόνιμες θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), προσλήψεις που θα έδιναν κίνητρο στους νέους γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ, αναστρέφοντας παράλληλα το brain drain» δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό “North Fm” της Θεσσαλονίκης.

Στάθηκε στη συνέχεια στην κοροϊδία των επιστημόνων και της μεσαίας τάξης από τη Νέα Δημοκρατία, όπου έχει αφήσει, ακόμη και σήμερα, πολλούς επαγγελματίες χωρίς καμία οικονομική στήριξη, εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ, καθώς και έχει αναγκάσει τους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ. ά., για να πάρουν τα voucher των 600 ευρώ, να παρακολουθήσουν τα παρωχημένα προγράμματα τηλεκατάρτισης που «στήθηκαν» από πλατφόρμες τηλεκατάρτισης μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα-ντροπή για την Ελλάδα, που ουσιαστικά προσβάλλει τους επιστήμονες οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, απαξιώνει τη γνώση και ωφελεί μόνο τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης που έφτιαξαν χαμηλής ποιότητας υλικό με απίστευτα λάθη μεταφράσεων, στις οποία προσφέρει 20 με 30 εκατ. ευρώ. Για αυτό το ακριβώς το θέμα έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή, συμπλήρωσε ο Σ.Φάμελλος.

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί σωστά την υγειονομική κρίση τόνισε ότι: «Δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπολιτευτικές και κυβερνητικές γραμμές για την υγειονομική κρίση. Η επιστημονική κοινότητα είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο. Στο επίπεδο όμως άσκησης πολιτικής για την ανόρθωση της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας, τα ζητήματα που αναδύονται είναι πολιτικής φύσης και, δυστυχώς, σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει πλησιάζουν οριακά τα 4 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και της εργασίας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ. Η ΝΔ αναφέρεται ψευδώς σε μέτρα 14 δισ. ευρώ υπολογίζοντας τις απλές παρατάσεις καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Έχουν μάλιστα «χάσει τη μπάλα» αφού τα στελέχη της ΝΔ φάσκουν και αντιφάσκουν διαρκώς. Αφού χαρακτήρισαν ανύπαρκτο και στη συνέχεια, ως το μεγαλύτερο λάθος, το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας ξεκαθαρίζουν τι θα κάνουν με αυτό και αν το έχουν χρησιμοποιήσει. Ο τρόπος που η Νέα Δημοκρατία έχει διαχειριστεί το εν λόγω «μαξιλάρι» και ποια είναι τελικά τα διαθέσιμα είναι το μείζον ερώτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση στη Βουλή, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση. Γιατί αυτό το μαξιλάρι που δημιουργήθηκε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στην ελληνική κυβέρνηση και στην ελληνική κοινωνία μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε κλείνοντας στη στάση των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών για το θέμα: «Η πρώτη προσπάθεια εύρεσης μίας κοινής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ήταν ανεπιτυχής, κάτι που μάς προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς η Ευρώπη φάνηκε προσηλωμένη στους αριθμούς και την αυστηρή τήρηση δημοσιονομικών περιορισμών και όχι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η προσέγγιση αυτή βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση και θα ενισχύσει μόνο τις διαλυτικές φωνές, όπως του Σαλβίνι, του Όρμπαν, της Λεπέν. Πρέπει να βρεθεί μία ενιαία λύση, να αμοιβαιοποιηθεί το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών-μελών και η πολιτεία, τα κράτη να αναλάβουν το επιπρόσθετο κόστος της κρίσης στην εργασία και την επιχειρηματικότητα. Η αφωνία εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, κύριου Σταϊκούρα, κατά την πρώτη προσπάθεια εύρεσης μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, μάς ανησυχεί, η συζήτηση στην Ευρώπη πρέπει όμως να συνεχιστεί και να παράξει αποτελέσματα που θα ενώσουν και δεν θα χωρίσουν την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Θα περιμένει και άλλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ΚΕΚ ο κ. Μητσοτάκης για να στείλει τον κ. Βρούτση σπίτι του;

Δεν έφθαναν οι πρωινές αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για τις εκλεκτικές συγγένειες της ΝΔ με τους πέντε ιδιοκτήτες πλατφορμών «καταρτίσεων» που θα πάρουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να μάθουν στους επιστήμονες «σκόιλ Ελικίκου», τις οποίες επιχείρησε να αποκρύψει ο Υπουργός Εργασίας.

Τώρα αποκαλύπτεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, ότι σύμβουλος του κ. Βρούτση και της γγ του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο έχει συγγενική σχέση με τους ιδιοκτήτες εταιρίας ΚΕΚ, αλλά και συμμετείχε στο παρελθόν σε εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες αυτές.

Για αυτό και η σπουδή της κυβέρνησης να αξιολογήσει υλικό εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων των ΚΕΚ μέσα σε μία ημέρα και να μην αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έδωσε η Κομισιόν για απευθείας ενίσχυση, χωρίς μεσάζοντες, των επιστημόνων μέσω ΕΣΠΑ.

Θα περιμένει και άλλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ΚΕΚ ο κ. Μητσοτάκης για να στείλει τον κ. Βρούτση σπίτι του και να ακυρώσει αυτό το φιάσκο για τους επιστήμονες;

Ε. Αχτσιόγλου: Τέσσερα σημεία για το κυβερνητικό φιάσκο της τηλεκατάρτισης

1. Η κυβέρνηση είχε την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς μεσολάβηση καταρτίσεων όπως προκύπτει από τις σχετικές έγγραφες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. Μάλιστα θα μπορούσε να τους ενισχύσει με 800 αντί για 600 ευρώ και ταυτόχρονα να δαπανήσει λιγότερα χρήματα.

2. Η επιλογή της κατάρτισης επομένως αποτελεί αποκλειστικά κυβερνητική απόφαση. Η ποιότητα μάλιστα αυτής της κατάρτισης αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη απάτη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Πέραν απ’ τις διάφορες λεκτικές ασυναρτησίες στις πλατφόρμες, είναι τουλάχιστον προσβλητικό να ζητάς από μηχανικούς να εκπαιδευτούν στο πώς ανοίγει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και από δικηγόρους στην ταξινόμηση φακέλων. Αυτό το περιεχόμενο του προγράμματος εγκρίθηκε από τον υπουργό Εργασίας.

3. Οι κραυγές από κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν απλά να κρύψουν την πολιτική ουσία. Το γεγονός όμως ότι ακόμα και ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε δημόσια πως δεν υπήρχε ο χρόνος για την αναγκαία πιστοποίηση των προγραμμάτων τούς εκθέτει ακόμη περισσότερο.

4. Τι έχουμε όμως ακούσει αυτές τις μέρες στην προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να θολώσουν τα νερά;

α. “Ότι αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν αιτήσεις στην πλατφόρμα το πρόγραμμα είναι μια χαρά”.

Το γεγονός ότι έκαναν αιτήσεις φωτίζει το πόσο μεγάλη είναι η οικονομική τους ανάγκη και όχι την ορθή λειτουργία του προγράμματος.

β. “Τα λάθη είναι λίγα και είναι ατομική ευθύνη του καθενός να διαλέξει τον σωστό πάροχο κατάρτισης”.

Τα λάθη είναι ντροπιαστικά, δείχνουν προχειρότητα και απουσία κάθε ελέγχου. Το γεγονός μάλιστα ότι μετά τις καταγγελίες το υπουργείο αντί να ακυρώσει το πρόγραμμα επιτίθεται στους ελεύθερους επαγγελματίες προσθέτει στην απάτη τον αυταρχισμό και την άρνηση του δημοκρατικού ελέγχου.

γ. “Και οι προηγούμενοι έκαναν καταρτίσεις και έδιναν λεφτά στα ΚΕΚ, οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα”.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση δεν συζητάμε γενικά για την κατάρτιση ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά πως τη στιγμή που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για να ενισχύσει απευθείας με 800 ευρώ τους αυτοαπασχολούμενους, επέλεξε να τους δώσει μόνο 600 ώστε να χαρίσει 80 εκ. σε κέντρα κατάρτισης.

Αυτούς τους πόρους μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για απευθείας ενίσχυση ακόμα και αν, προ κρίσης, είχαν δεσμευτεί για άλλους σκοπούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη και σε αυτό. Μάλιστα έχει στείλει σχετική επιστολή στις 18 Μαρτίου προς τον Υπουργό Εργασίας και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου ξεκαθαρίζει ότι λόγω κορονοϊού οι πόροι μπορούν να ανακατευθυνθούν χωρίς καμία δέσμευση. Αναφέρει επίσης, στην ίδια επιστολή, ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων.

Σχετικά με τα όσα ισχυρίστηκε για τα προγράμματα κατάρτισης του ΕΠΑΝΕΚ ο κ. Γεωργιάδης σε διάφορες εκπομπές να του ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Η πρόσκληση 110 που ανέφερε εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας στις 21-9-2018 και δεχόταν προτάσεις μέχρι τις 30-4-2019, πολύ πριν την προκήρυξη εκλογών. Η συγκεκριμένη πρόσκληση απευθυνόταν σε Επιστημονικούς, επαγγελματικούς φορείς ΝΠΔΔ, Κοινωνικούς Εταίρους, Ομοσπονδίες Εργαζομένων και Συνδέσμους Επιχειρήσεων για κατάρτιση εργαζομένων, όχι σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Δημοκρατία σημαίνει και έλεγχος. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη όχι απέναντι στα πολιτικά κόμματα, αλλά στην κοινωνία. Απέναντι στον επιστημονικό κόσμο που τον υποβάλλει σε μια προσβλητική και ανώφελη διαδικασία. Ακριβώς για αυτό ζητάμε την ακύρωση του προγράμματος και την άμεση ενίσχυση των επιστημόνων.

Η ευθύνη για το φιάσκο αυτό βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Ν. Σαντορινιος: Το Μεταφορικό Ισοδύναμο εργαλείο- κλειδί για την ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας των νησιών την επόμενη μέρα. Πρόταση για την επέκταση του ΜΙ σε όλους τους πολίτες της χώρας προκειμένου να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο εργαλείο- κλειδί για την ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας των νησιών την επόμενη μέρα. Πρόταση για την επέκταση του ΜΙ σε όλους τους πολίτες της χώρας προκειμένου να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός»

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι η παρακαταθήκη που η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε για τα νησιά, αναγνωρίζοντας την ανάγκη των μετακινήσεων των νησιωτών και την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Παρά την πολεμική που δέχθηκε το μέτρο από την ΝΔ και παρά τις προσπάθειες της παρούσας Κυβέρνησης για υποβάθμιση και αλλαγή του, σήμερα το ΜΙ αποτελεί το μόνο ενεργό εργαλείο στο οποίο μπορούν να βασιστούν οι πληττόμενες νησιωτικές επιχειρήσεις και η τοπική οικονομία. Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και τις αντικειμενικές δυσκολίες σε οικονομικό και κοινωνικό που ήδη σκιαγραφούνται, το ΜΙ μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα της έλλειψης ρευστότητας και στην τόνωση της κίνησης Ελλήνων τουριστών, αφού είναι σχεδόν αβέβαιη η πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει στα αρμόδια Υπουργεία τη λήψη ενισχυτικών πολιτικών για τα νησιά, μέσω της εμβάθυνσης του μέτρου του ΜΙ. Τα προτεινόμενα μέτρα είναι εντός του συνολικού προϋπολογισμού του ΜΙ και δεν επιφέρουν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει:

 • Στην χορήγηση σε κάθε πολίτη της χώρας επιδότηση τεσσάρων εισιτηρίων (2 αλέ-ρετούρ) για νησιωτικούς προορισμούς, μέσω του ΜΙ.

 • Σε διπλασιασμό της επιδότησης του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, ανά χιλιόμετρο, για τις νησιωτικές επιχειρήσεις.

 • Στην κατάργηση του κανόνα de minimis για τα εμπορεύματα και τα καύσιμα, ιδιαίτερα στις συνθήκες αυτές, όπου ένα μέρος της ανασυγκρότησης της οικονομικής ζωής θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι προφανές ότι η επιδότηση του κόστους μεταφοράς προϊόντων και καυσίμων, πλέον, δεν μπορεί να συνδέεται με κανόνες επιχορηγήσεων των επιχειρήσεων.

 • Σε άμεση πληρωμή, τουλάχιστον, του 50% της αίτησης χρηματοδότησης, με την υποβολή της, για τις επόμενες περιόδους υποβολής αιτήσεων.

 • Την έναρξη υλοποίησης της επέκτασης του μέτρου για τις επιχειρήσεις της Κρήτης. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν έτοιμη προς υλοποίηση πριν τις εκλογές του 2019 και ακόμη, μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Ναυτιλίας, δεν την έχει προχωρήσει ώστε να ευεργετηθεί του μέτρου η Κρήτη, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και απαιτήσεις των παραγωγικών φορέων του νησιού.

 • Σε άμεση αποπληρωμή όλων των αιτήσεων χρηματοδότησης των οποίων εκκρεμεί η πληρωμή από προηγούμενους κύκλους αιτήσεων χρηματοδότησης, ιδιαίτερα του 4ου και 5ου κύκλου.

Τα νησιά μας και η Οικονομία χρειάζονται εργαλεία τόνωσης και ενίσχυσης της επιχειρηματικής κίνησης, έτσι ώστε να προστατευτεί ο εργαζόμενος κόσμος και να δημιουργηθούν κίνητρα να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στις νησιωτικές περιοχές. Η Κυβέρνηση οφείλει να εκμεταλλευτεί όλες τις υποδομές και δυνατότητες που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε, χωρίς παρωπίδες και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Ερώτηση 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την εκ περιτροπής εργασία λόγω μέτρων covid19

Ερώτηση κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Εργασίας & Οικονομικών με θέμα την  «Ενίσχυση των εργαζομένων που τίθενται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω μέτρων πανδημικής κρίσης COVID-19 καταλήγοντας με αποδοχές κατώτερες της αποζημίωσης ειδικού σκοπού – Να καταργηθεί η νεοπαγής δυνατότητα για εκ περιτροπής εργασία σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης».

Επειδή 

 • η αποζημίωση ειδικού σκοπού-έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ λόγω μέτρων κορονοϊού, προβλεπόμενη για 45 ημέρες, καταλήγει να είναι 533 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή χαμηλότερη του κατώτατου μισθού.
 • με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας λόγω κορονοϊού ο καθαρός μισθός για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, π.χ. άγαμου χωρίς προϋπηρεσία, από 546 ευρώ μπορεί να κατέρχεται στα 273 ευρώ και αντίστοιχα στα 136,91 ευρώ για τετράωρες συμβάσεις μερικής απασχόλησης – στις οποίες το μέτρο επεκτείνεται – ενώ έχει μετατεθεί για το μέλλον και η πληρωμή του δώρου του Πάσχα.
 • χρειάζεται να ληφθούν μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλόμισθους εργατοϋπαλλήλους, στους οποίους έχει ή πρόκειται να επιβληθεί το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, καθώς οι μηνιαίες αποδοχές τους διαμορφώνονται σε επίπεδο χαμηλότερο ακόμη και από αυτό της χορηγούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού από αναστολή της σύμβασης εργασίας.
 • επιπλέον για τους εργαζόμενους που ετέθησαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, και ανεξαρτήτως του ύψους του μισθού τους, δεν θεμελιώνεται δικαίωμα υπαγωγής τους στις αντίστοιχες οικονομικές ελαφρύνσεις που προβλέφθηκαν λόγω πανδημίας για όσους ανεστάλη η σύμβαση εργασίας.
 • με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του νέου κορονοϊού επιτρέψατε την εκ περιτροπής εργασία και για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το ήμισυ της αμοιβής από ημιαπασχόληση συνιστά αμοιβή εξαθλίωσης.
 • καταγγέλλονται πολλές εργοδοτικές αυθαιρεσίες, όπως εξαναγκασμός σε παροχή εργασίας παρά την τυπική αναστολή της σύμβασης ή κατάχρηση της εργοδοτικής επιλογής για εκ περιτροπής εργασία, ακόμα δε και σε ήδη ημιαπασχολούμενους, και όλα αυτά με την έμμεση απειλή της μη διατήρησης της θέσης εργασίας στο μέλλον.
 • είναι αναγκαίο να διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο όμως υποβαθμίσατε ασθμαίνοντες με εκπρόθεσμη τροπολογία στις 8/8/2019. Άλλωστε, μετά και την άρση της υποχρέωσης υποβολής των εντύπων Ε4 (συμπληρωματικό ωράριο) το ΣΕΠΕ ούτε καν την αδήλωτη εργασία δεν μπορεί να ελέγξει.
 • στην παρούσα κρίση που δημιουργείται από την πανδημία πρέπει να υπάρξει προστασία όλων των πολιτών και όλων των εργαζομένων ασχέτως της φύσης της εργασιακής σχέσης τους

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1)    Θα προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλόμισθους εργαζομένους στους οποίους έχει επιβληθεί καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω μέτρων COVID-19 και των οποίων οι αποδοχές καταλήγουν κατώτερες του βασικού μισθού ή ακόμα και των 800/533 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και δραματικά κατώτερες για συμβάσεις μερικής απασχόλησης;

2)    Προκειμένου για εργαζομένους στους οποίους έχει επιβληθεί καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω μέτρων COVID-19, και με δεδομένη την παρεπόμενη μεγάλη μείωση των αποδοχών τους σε επίπεδο κάτω και από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, θα επιτρέψουν τη δυνατότητα υπαγωγής τους στις ελαφρύνσεις που προβλέπονται για τους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού;

3)    Θα τροποποιήσουν το άρθρο 9 της από 20.03.2020 ΠΝΠ  (ΦΕΚ Α/ 68/20.03.2020) περί μέτρων λόγω COVID-19, ώστε να καταργηθεί αναδρομικά η δυνατότητα εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης;

4)    Θα ενισχύσουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όπως απαιτείται σε ένα κράτος δικαίου, με δεδομένη μάλιστα την έκτακτη λόγω κορονοϊού αναπροσαρμογή των εργασιακών σχέσεων, ώστε να διενεργούνται οι αναγκαίοι έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης δεν είναι μία ακόμη κυβερνητική αστοχία αλλά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους

Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” αποδεικνύει ότι το φιάσκο της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων δεν ήταν απλώς μια ακόμα κυβερνητική αστοχία. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους στο οποίο εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα που συνδέονται με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ.

Έτσι εξηγείται προφανώς και η φυγομαχία του κ. Μητσοτάκη που αρνείται να απαντήσει στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Όσο όμως και να το αποφεύγει, θα κληθεί τελικά να δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί για το πάρτι εκατομμυρίων προς κολλητούς και ημετέρους που έστησε η κυβέρνησή του εν μέσω πανδημίας και πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα – Ομολογία ενοχής και αποτυχίας Μητσοτάκη η απόσυρση της τηλεκατάρτισης – Όσο μένει υπουργός ο κ. Βρούτσης φανερώνει πως έστησε τη δουλειά με συνευθύνη του Μαξίμου

Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ενοχής για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε, καθώς φαίνεται, τη κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων. Η απόσυρση μετά τη κατακραυγή, ωστόσο, δε λειτουργεί ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Οι Υπουργοί που παρέλαυναν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ εκθειάζοντας το πρόγραμμα-φιάσκο και κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο.

Ο δε κ. Βρούτσης, όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας.

Δήλωση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: «Έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, λίγη σοβαρότητα στα θέματα Παιδείας!»

Ήδη από τις αρχές της Μ. Εβδομάδας ζητήσαμε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, έστω και με τη μορφή της τηλεδιάσκεψης.

Μια σειρά από ζητήματα, όπως το άνοιγμα των σχολείων, οι ενδοσχολικές και οι πανελλήνιες εξετάσεις, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, οι απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ σε ημετέρους, οι παλινωδίες με την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δεν είναι δυνατό να μην αποτελούν θέμα κοινοβουλευτικής συζήτησης, στο όνομα των έκτακτων συνθηκών.

Ειδικά για την επαναλειτουργία ή μη των σχολείων, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη συμμετοχή του καθηγητή Σ. Τσιόδρα και άλλων ειδικών επιστημόνων στην Επιτροπή, ώστε να υπάρξει αρμόδια ενημέρωση και όχι η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και των οικογενειών τους να αποτελεί ευκαιρία παρασκηνιακών ενδοκυβερνητικών διαφωνιών και σκοπιμοτήτων.

Αντιθέτως, η κυρία Κεραμέως προτίμησε να μας τροφοδοτήσει με ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας! Με σκοπό να αιφνιδιάσει την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και την αντιπολίτευση. Και να μετατρέψει την ομοψυχία του «Μένουμε Σπίτι» σε κουτοπόνηρη πολιτική ιδιοτέλεια και σε «κατ’ οίκον καραντίνα» των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Η υπουργός Παιδείας, φέρνει νομοσχέδιο που δυναμιτίζει την εκπαίδευση, την ίδια ώρα που απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αντί για συναίνεση, αυταρχισμός· αντί για διάλογο, γελοιοποίηση της διαβούλευσης και καταστρατήγηση των κοινοβουλευτικών κανόνων.

Γιατί όλα αυτά; Για την άνευ αντιδράσεων, άρον-άρον, υφαρπαγή μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Για εξόφληση νέων γραμματίων προς τους κολεγιάρχες και την εξασφάλιση πελατείας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για την ύψωση αλλεπάλληλων φραγμών στη μόρφωση των νέων μας. Για τον δραστικό περιορισμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια.

«Περιβόλι» νεοφιλελεύθερων και αντιδημοκρατικών διατάξεων το νομοσχέδιο. Επαναφορά της διαγωγής στα απολυτήρια, αύξηση εξεταζόμενων μαθημάτων, τράπεζες θεμάτων, σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου, τιμωρητική αξιολόγηση και ό,τι αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό πετά στρατιές νέων εκτός του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και τροφοδοτεί την παρα-εκπαίδευση. Κι όλα αυτά σε «συσκότιση» εν μέσω μιας πανδημίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε πανεκπαιδευτικό αγώνα για να μη γυρίσει το ρολόι της εκπαίδευσης πίσω στην προ του 2015 διάλυση. Ζητά από την υπουργό Παιδείας να αποσύρει το νομοσχέδιο – έκτρωμα. Αν η κυρία Κεραμέως δεν μπορεί να το πράξει, πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλογιστεί τι διακυβεύεται και να αναλάβει τις ευθύνες του. Και να υπολογίζει πως οι αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από το φιάσκο των voucher της ψευδοκατάρτισης, τα οποία ο υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.