Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΩΜΟΤΗΣΕΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»


Τελευταία ενημέρωση 22 Σεπτεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Ν. Ανδρουλάκης: «Δεν έχουν συνωμοτήσει οι πλανήτες εις βάρος μου, αλλά ένας παρακρατικός μηχανισμός ο οποίος θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης έγινε το μεσημέρι δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά την έναρξη της συνάντησής τους μοιράστηκαν τον εξής διάλογο:

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣΘέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ κυρία Πρόεδρε για τη φιλοξενία. Πήρα την πρωτοβουλία να συναντηθούμε γιατί είναι μια κρίσιμη στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, με τη συνέχιση της παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, την κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση, που πλήττει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες, και βέβαια με τις απαράδεκτες προκλήσεις του κ. Ερντογάν εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που είναι πέρα από κάθε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών καλής γειτονίας. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μια ολιστική απάντηση από την Ευρώπη, που θα αφορά και το εμπάργκο όπλων αλλά και βέβαια μια νέα αρχιτεκτονική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, με την οποία θα διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τέλος, βέβαια, το ζήτημα των υποκλοπών, το οποίο δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα αλλά ένα ζήτημα δημοκρατίας και πρέπει να κλείσει χωρίς να μείνει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα, κι αυτό πρωτίστως είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν νησίδες λειτουργίας του κράτους που κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω της δικαιοσύνης και υπεράνω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Πραγματικά ελπίζω αυτή η υπόθεση να είναι εντέλει μια ευκαιρία να ενισχυθούν περαιτέρω οι ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας, που ακόμα και σ΄ αυτή την περίπτωση ο ρόλος τους θα είναι πάρα πολύ κρίσιμος, ώστε να υπάρχει μια διασφάλιση του κράτους δικαίου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το δούμε δυναμικά για το μέλλον πώς πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω για να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥΚύριε Πρόεδρε, ως προς το θέμα της κρίσης της ενεργειακής στην Ευρώπη, της οικονομικής, και των υπόλοιπων κρίσεων που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και ως προς το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε αναλυτικά. Άλλωστε έχω τοποθετηθεί και εγώ κατ’ επανάληψη. Η χώρα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Στο τελευταίο θέμα, άκουσα την τοποθέτησή σας με μεγάλο ενδιαφέρον. Μόλις ανέκυψε το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου σας, επεσήμανα την ανάγκη άμεσης και πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης. Δεδομένου ότι αυτή άπτεται της λειτουργίας του πολιτεύματος και του κύρους των δημοκρατικών θεσμών, τοποθετήθηκα επί της αρχής με σαφήνεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου.

Κύριε Πρόεδρε, έχω πλήρη γνώση και συνείδηση των ορίων του αξιώματός μου, σύμφωνα και με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Για το θέμα αρμόδια όργανα εν προκειμένου είναι η Βουλή και η εξεταστική της Επιτροπή, καθώς και η δικαιοσύνη, στην οποία έχετε προσφύγει.

Ήδη η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της ενώπιον των αρχών και επιθυμία όλων μας είναι να ολοκληρωθεί και η έρευνα να αποφέρει καρπούς το συντομότερο. Οποιαδήποτε παράταση αυτής της εκκρεμότητας είναι επιζήμια για τη δημοκρατία μας. Η υπόθεσή σας ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη βελτίωσης σε επίπεδο νομοθεσίας και καλών πρακτικών του ισχύοντος νομικού πλαισίου και θωράκισης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου κάθε εξαίρεση από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών πρέπει να ερμηνεύεται στενά και να υπόκειται σε έλεγχο και λογοδοσία.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Ανδρουλάκης προέβη στην ακολουθούμενη δήλωση:

«Είχαμε μία γόνιμη συζήτηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση που πλήττει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, αλλά και συνολικά την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών, τις συνεχείς προκλήσεις τόσο του κ. Ερντογάν όσο και μέρους στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας οι οποίοι εργαλειοποιούν το θέμα του προσφυγικού- μεταναστευτικού -όπως είδαμε και χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών από τον ίδιο τον κ.Ερντογάν- . Προκαλούν μη σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Σε αυτό χρειάζεται ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο το οποίο θα αγωνιστεί ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μία ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση αυτής της προκλητικότητας.

Η θέση μου είναι ότι το καθεστώς μίας υπό ένταξη χώρας της Τουρκίας είναι μία χίμαιρα. Πρέπει να πάμε σε μία νέα ειδική σχέση η οποία να οδηγεί σε σεβασμό των δικαιωμάτων μας από την Τουρκία, να υπάρξει απόφαση επιβολής καθολικού εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, διότι ο κ. Ερντογάν αποτελεί ένα διεθνή ταραξία από το Νότιο Καύκασο, τη Μέση Ανατολή ως την Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, συζητήσαμε με την Πρόεδρο και το θέμα των υποκλοπών. Αυτό που είπα είναι ότι δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα Δημοκρατίας, αφορά το κράτος δικαίου, αφορά τη διάκριση εξουσιών. Δεν πρέπει αυτή η υπόθεση να αφήσει καμία σκιά στην πολιτική ζωή του τόπου γι΄ αυτό ζητάω ξανά από τον κ. Μητσοτάκη νόμιμα, βάσει του νόμου του 2008 (άρθρο 14 παρ. 4 ν. 3649/2008.), να κάνει άρση του απορρήτου ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός με νόμιμο τρόπο την αλήθεια. Είναι αδιανόητο κάποιοι να θεωρούν ότι θα υπάρχουν νησίδες στη λειτουργία του κράτους μας, οι οποίες δε θα υπόκεινται ούτε στον έλεγχο της δικαιοσύνης ούτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Και νομίζω ότι αυτά που λέω έγιναν ξεκάθαρα και με την χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής. Είναι διαβολική σύμπτωση ότι ξεκινάει η παρακολούθηση μου για εθνικούς λόγους μόλις έθεσα υποψηφιότητα και τελειώνει ο εθνικός κίνδυνος μόλις εκλέχθηκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Μα αν ήμουν ως ευρωβουλευτής εθνικός κίνδυνος, ως Πρόεδρος θα ήμουν ακόμα μεγαλύτερος.

Είναι διαβολική σύμπτωση ότι η χρονική διαφορά της επισύνδεσης από την ΕΥΠ με την απόπειρα του Predator είναι λίγων ημερών; Είναι διαβολική σύμπτωση αυτό που είπε ο αξιότιμος κ. Ράμμος χθες ότι τη μέρα που οι δικηγόροι μου πάνε στην ΑΔΑΕ την ίδια μέρα καταστρέφεται το αρχείο παρακολούθησης; Γιατί καταστράφηκε το αρχείο παρακολούθησης; Διότι προφανέστατα κάποιοι σήμερα θα έπρεπε να απολογηθούν διότι οι δύο μήνες παρακολούθησης πήραν παράταση ένα μήνα ακόμη για να φτάσουν μέχρι το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

Και πώς να απολογηθούν; Έπρεπε να έχουν βρει κάτι χειροπιαστό τους πρώτους δύο μήνες για να δώσουν την παράταση. Προφανέστατα δεν έχουν να πουν τίποτα για όλα αυτά.

Δεν έχουν συνωμοτήσει οι πλανήτες εις βάρος μου, αλλά ένας παρακρατικός μηχανισμός ο οποίος θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό αγωνίζομαι. Πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού μας συστήματος το οποίο θέλει την Ελλάδα μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όπου αυτές οι πρακτικές θα είναι καταδικαστέες και δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον εις βάρος κανενός πολίτη.

Δεν μπορεί το απόρρητο να είναι αλά καρτ κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δε μπορεί το απόρρητο να μην ισχύει για τον κ. Ρουμπάτη διότι αυτό σας βολεύει, αλλά το απόρρητο να ισχύει για τον κ. Δεμίρη και τον κ. Κοντολέοντα γιατί φοβάστε ότι θα πληγεί το κύρος της Κυβέρνησης. Τα αλά καρτ δείχνουν έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και στη δημοκρατία».

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΚΕΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙ. Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ

«Ο Ερντογάν βρίσκεται εκτός πλαισίου και δεν θα σταματήσει εκεί. Δεν θα τον αφήσουμε να το τολμήσει. Η εθνική ενότητα είναι δεδομένη».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κλιμάκωσε κατά κυριολεξία με την επίθεση κατά της Ελλάδας από το βήμα του ΟΗΕ. Εδώ και μήνες αναφέρομαι στην πιθανότητα να επιδοθεί σε υβριδικό πόλεμο. Μετά την προβοκάτσια που έκανε με τα fake news στον Έβρο, που δυστυχώς βρήκε συμπαραστάτες και στην Ελλάδα, πήγε στον ΟΗΕ, έντυσε με φωτογραφίες τα fake news του και επιτέθηκε χυδαία. Η καταδίκη αυτής της επίθεσης είναι απερίφραστη.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται εκτός πλαισίου και δεν θα σταματήσει εκεί. Δεν θα τον αφήσουμε να το τολμήσει. Η εθνική ενότητα είναι δεδομένη.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στην Ολλανδία μπαίνει πλαφόν στην ενέργεια (ρεύμα και αέριο), στη λογική του γαλλικού και αγγλικού μοντέλου, προκειμένου να προστατευτούν τα νοικοκυριά από το ράλι της ακρίβειας. Στην Ισπανία ανακοινώθηκε 10πλασιασμός της εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Στην Ελλάδα από την άλλη, συνεχίζεται η μηναία παράσταση.

Ανακοινώθηκαν χθες από τις εταιρίες ηλεκτρισμού οι πολύ ακριβές τιμές στα τιμολόγια, που παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και αυτό τον μήνα. Εν συνεχεία, σήμερα ακούσαμε τις επιδοτήσεις από το Υπουργείο που θα καλύψουν μέρος των αυξήσεων.

Είναι ξεκάθαρο πως ο τρόπος που επιβάλλεται η κλιμακωτή επιδότηση δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας. Εντύπωση επιπλέον προκαλεί και η ανακοίνωση για νέο τέλος, ύψους 10 ευρώ ανά θερμική MWh. Υπήρχε και τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχο νέο τέλος ύψους 10 ευρώ στην ηλεκτρική ΜWh. Κάθε μήνα θα ανακοινώνεται και ένα καινούργιο τέλος; Και ποιος θα τα επωμιστεί;

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες του ενεργειακού πολέμου δεν αντιμετωπίζονται επιδοματικά αλλά μεταρρυθμιστικά. Για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά, τα φορολογικά κίνητρα για εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή στα νοικοκυριά και την οικονομική κινητροδότηση των ενεργειακά αποδοτικά επιχειρήσεων, για ακόμα μία φορά δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ – ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

Σημεία της Ομιλίας του Ειδικού Αγορητή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση.

Ιδιωτικοποιήσεις – Εργασιακός Μεσαίωνας – Απευθείας Αναθέσεις Έργων και Διορισμοί

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά κατεδαφίζετε και το τελευταίο πέπλο που κάλυπτε τις πραγματικές σας προθέσεις για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Πετυχαίνετε με μια βολή τρία νομοσχέδια σε ένα, τρεις στόχους που κατάφεραν να μείνουν όρθιοι, τόσο από τις πιέσεις της τρόικας για τόσα χρόνια όσο και μέσα από τη λαίλαπα του μεταρρυθμισμού σας τα τελευταία τρία χρόνια.

– Πρώτον, δημιουργείτε ένα πραγματικό αεροδιάδρομο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των ανωνύμων εταιρειών εντός και εκτός του Υπερταμείου.

– Δεύτερον, εγκαθιδρύετε έναν εργασιακό μεσαίωνα στο εσωτερικό των επιχειρήσεων.

– Τρίτον, τερματίζετε ουσιαστικά κάθε διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού, όλα με αναθέσεις, όλοι οι διορισμοί χωρίς κριτήρια και με αποφάσεις μονοπρόσωπες.

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ – ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΑΓΚΗ ΜΕΛΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η ΕΥΠ αρνήθηκε κάθε συνεργασία με την ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή τον ελεγκτή τη. Κατέστρεψε τα στοιχεία την ίδια ημέρα της καταγγελίας Ανδρουλάκη. Επικαλείται το απόρρητο σε όλα τα θεσμικά όργανα και στη Βουλή και στην Εξεταστική επιτροπή. Βαθύ σκοτάδι παντού.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (21/09/2022)

Δευτερολογία του Ειδικού Αγορητή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση

Για τις Υποκλοπεσ

Μας έχετε επιτεθεί κυρίες και κύριοι της ΝΔ με όλα τα μέσα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέστησε μονοθεματική την πολιτική της αποκάλυψης του σκανδάλου. Ότι ο λαός δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει αυτό το θέμα διότι όλοι το ίδιο είναι. Ότι αποτελεί θέμα καθοσιώσεως να προστατευτεί το απόρρητο, όπως το ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Και βέβαια με αυτά που έγιναν αυτές τις ημέρες στην Εξεταστική Επιτροπή κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος όλη αυτή η σκευωρία. Διότι περί σκευωρίας πρόκειται. Καταστράφηκε ο φάκελος επισήμως την ημέρα που κατέθεσε την μηνυτήρια αναφορά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν σας ενδιαφέρει ότι ο διοικητής που ορίσατε μετά την παραίτηση του κ. Κοντολέοντα λέει ότι δεν προβλέπεται πουθενά διαδικασία ενημέρωσης του Νίκου Ανδρουλάκη; Δεν σας ενδιαφέρει ότι ο κ. Ράμμος λέει ότι δεν είχε καμία σοβαρή και θετική συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ; Δηλαδή τι άλλο πρέπει να γίνει για να δείτε ότι υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα δημοκρατίας και διαφάνειας στον τόπο; Και μας κατηγορείτε εμάς ότι κάνουμε μονοθεματική πολιτική. Όταν αυτά που ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέντευξή του δείχνουν μια πλήρη πρόταση σε ότι αφορά και τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ. Τόσο διαφορετικές και ολοκληρωμένες από την παροχολογία είτε της Κυβέρνησης είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Νομοσχεδιο

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο που ψηφίζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Κύριε Υπουργέ, μου αποδώσατε με την κατηγορία που διατυπώσατε ότι ενώ μίλησα για τρία νομοσχέδια σε ένα, τα δύο τα ψηφίζω. Ό,τι αναφέρεται στο πρώτο μέρος είναι αυτό που αποτελεί την ουσία του νομοσχεδίου. Από τα άλλα δύο μέρη εμείς ψηφίζουμε μόνο τη σωστή ιδέα.

Προφανώς δεν στήνεται μια Ανεξάρτητη Αρχή με τον τρόπο που πάτε να την στήσετε. Απαιτεί ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο με νομοθετικές διαδικασίες που να έχουν εγγυήσεις, που να λειτουργεί σωστά, η Βουλή να αποφασίσει στο σύνολο της πώς λειτουργεί μια Ανεξάρτητη Αρχή. Όχι να έρχεστε σε ένα άρθρο και σε ένα νομοσχέδιο παρεμπιπτόντως να ιδρύσετε μια Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό είπαμε και είναι σαφές και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία σύγχυση.

Τι μένει από το νομοσχέδιο; Το πρώτο μέρος που οριοθετεί την εταιρική διακυβέρνηση σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες, στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο και στις εταιρείες του Υπερταμείου. Ο Υπουργός και η Κυβέρνηση είπαν πολλά και διάφορα. Δεν αντέκρουσαν, όμως, ούτε κατά διάνοια το πραγματικό περιεχόμενο της ρύθμισης. Δεν αντέκρουσαν ότι νομοθετώντας εναντίον των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης -ό,τι και να λέτε, κύριε Υπουργέ- όχι μόνο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, αλλά και όλων των άλλων δημοσίων επιχειρήσεων. Δεν αντέκρουσαν ότι νομιμοποιώντας την πρακτική αυτή σε κάθε Ανώνυμη Εταιρεία που το Δημόσιο έχει μειοψηφικό ή πλειοψηφικό ποσοστό ανοίγεται πραγματικά ο αεροδιαδρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Δεν αντέκρουσαν ότι εγκαθιστούν ένα εργασιακό μεσαίωνα επιτρέποντας χωρίς κανένα περιορισμό να συρρικνώνουν τις θεσμοθετημένες θέσεις απασχόλησης με εργολαβικούς, εποχιακούς, ορισμένου χρόνου, αλλά χωρίς ασφάλεια για το μέλλον υπαλλήλους. Δεν αντέκρουσαν ότι απαλλάσσουν οποιαδήποτε δέσμευση τη διοίκηση να λογοδοτεί για αποφάσεις στο όνομα της αποτελεσματικότητας, να αναθέτουν κρίσιμα έργα υποδομών για τη χώρα στις μεταφορές και τα δίκτυα χωρίς έλεγχο και ουσιαστικά λογοδοσία. «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει» είσαστε στην πολιτική σας σε ότι αφορά τα θέματα που θίγει το νομοσχέδιο.

Για τις παροχές στη ΔΕΘ

Και έρχομαι τώρα στην τροπολογία. Κύριε Υπουργέ, εξακολουθείτε κατά το πρότυπο του Πρωθυπουργού να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι ζούμε σε μια παραμυθένια κοινωνία όταν ακόμη και η οικονομία της Γερμανίας με το ανταγωνιστικό μοντέλο, την ισχυρή παραγωγική συγκρότηση, την αναπτυξιακή ατμομηχανή δείχνει σημάδια κατάρρευσης, ημείς άδομεν.

Τι μας λέτε σε όλους τους τόνους; Σταθερότητα, ευημερία, σίγουρη προοπτική, αποθέωση των αριθμών. Η μεγάλη χαρά του Υπουργού Οικονομικών και της συγχορδίας των κυβερνητικών Βουλευτών όλη μέρα τόσα εκατομμύρια εδώ, τόσα εκεί, τόσα παράπλευρα. Ο δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε, αλλά έχουμε μεγάλο περίσσευμα. Η επενδυτική βαθμίδα έρχεται όπου να είναι. Ερχόταν στο τέλος του ’21, έρχεται την άνοιξη του ’22, θα έρθει την άνοιξη του ’23. Το χρέος είναι βιώσιμο ανεξάρτητα αν τρύπησε τον ουρανό. Η ανάπτυξη σπάει τα κοντέρ. Αθροίζουμε έσοδα από τον πληθωρισμό, από το ΦΠΑ, απ’ όλα αυτά και αυξάνονται οι εξαγωγές, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό. Ας σοβαρευτούμε.

Θα σας τα πω, λοιπόν, άλλη μια φορά για να τα καταλάβετε. Έχουμε αναδείξει επανειλημμένως το γεγονός ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα στήριξης είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα το 2020, ενώ είχε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη και ενώ εκτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικής επέκτασης παγκοσμίως προγράμματα και ενώ έτρεξε με επεκτατικό τρόπο το έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο προσέφερε πρωτοφανή ρευστότητα στη χώρα μας σωρευτικά της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ με τα πρόσφατα στοιχεία, το ’21 ήταν ανάμεσα στις οκτώ από τις δεκαεννέα χώρες που δεν κάλυψαν το χαμένο έδαφος του 2020 σε όρους ΑΕΠ.

Έχουμε επισημάνει ότι και τα στοιχεία του 2022 καταδεικνύουν τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που παραμένουν αμετάβλητα παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες του οικονομικού επιτελείου. Η ανάπτυξη συνεχίζει να στηρίζεται υπέρμετρα στην κατανάλωση, αθροίζουν ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση σταθερά πάνω από το 90% του ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις σχηματισμός παγίου κεφαλαίου παραμένουν μακράν οι χαμηλότερες στην Ευρώπη τη στιγμή που το επενδυτικό κενό στη χώρα μας σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει χαοτικό.

Επιπλέον, το εμπορικό ισοζύγιο κατά το 2021 και τις αρχές του 2022 επιδεινώθηκε με πρωτοφανείς ρυθμούς, επιβεβαιώνοντας το παραγωγικό κενό και τη σταθερά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την υπέρμετρη αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους στην κατανάλωση που επιφέρει ο πληθωρισμός και άρα, είναι χρήματα από υστέρημα των μικρομεσαίων και ακόμα χειρότερα των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Ειδικότερα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν άπαξ 250 ευρώ αντί τη θεσμοθέτηση του νέου ΕΚΑΣ που προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ αντί να μειωθεί σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο θα έχει ήδη υπερκαλυφθεί από την ακρίβεια, ενώ δεν υπάρχει καμία μνεία στην επαναφορά στη συλλογική σύμβαση εργασίας που ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Τα κίνητρα για μετατροπή των θέσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης είναι επιεικώς ανεπαρκή για να καλύψουν την πλειονότητα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων το ένα τρίτο εργάζονται για 400 ευρώ.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν πρόταση της παράταξής μας που κατατέθηκε, μεταξύ άλλων μέτρων, από το 2018 με πρόταση νόμου.

Η αύξηση 6% στις συντάξεις αποτελεί πρόνοια του ν. 3865/2010 του ΠΑΣΟΚ και σε καμία περίπτωση δεν είναι παροχή ή καινοτομία του κ. Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί πλήρως το ασφαλιστικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι η αύξηση στη σύνταξή τους θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα γι’ αυτούς αύξηση γιοκ.

Ο κ. Μητσοτάκης που επί τρία χρόνια αγνόησε το μείζον ζήτημα της στέγης, που το ΠΑΣΟΚ πρώτο άνοιξε, το θυμήθηκε προεκλογικά, αλλά και με ορίζοντα εφαρμογής όχι τα νέα ζευγάρια, αλλά μάλλον τα νεογέννητα παιδιά τους.

Γιατί τα είπα όλα αυτά; Γιατί επιτέλους η συζήτηση πρέπει να γίνει επί των πραγματικών δεδομένων της πορείας της οικονομίας και της κατάστασης που βρίσκονται οι οικογένειες και τα ευάλωτα στρώματα στη χώρα. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να κάνουμε.

Κι εμείς ακούμε συνεχώς ένα success story, όλα πάνε καλά, ευημερία υπάρχει, αναπτύσσεται η χώρα, προχωράει μπροστά, θέλουμε σταθερότητα. Όλα αυτά δεν είναι σοβαρή πολιτική μιας Κυβέρνησης στις πραγματικά κρίσιμες σημερινές συνθήκες. Επαναλαμβάνω, η Γερμανία οδηγείται σε τεράστια κρίση κι εμείς αντιμετωπίζουμε τον χειμώνα με την αισιοδοξία και το χαμόγελο ενός αφελούς.

Αυτή είναι η άποψή μας και γι’ αυτό καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΘΑΨΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στην Ναυτεμπορική TV και στην Νικόλ Λειβαδάρη

Η χθεσινή επίσκεψη είχε μια ατζέντα θεμάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη. Και προφανώς ξεκινάμε από το θέμα των σχέσεων μας με την Τουρκία οι οποίες δείχνουν να έχουν μια επιδείνωση και μια κλιμάκωση και θα πρέπει να μας θέσει σαν χώρα συνολικά σε εγρήγορση. Ζητάμε από τους εταίρους μας και τους συμμάχους να υπάρχουνε συγκεκριμένες θέσεις, απαντήσεις και αποφάσεις που θα επαναφέρουν την Τουρκία στον δρόμο του διεθνούς δικαίου. Το θέμα της ενεργειακής κρίσης και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και με βάσει το διάγγελμα του προέδρου Πούτιν, οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση και άρα περαιτέρω επιδείνωση και της κατάστασης στην ενεργειακή κρίση και το μείζον θέμα το οποίο αφορά την δημοκρατία, τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ και τις χιλιάδες ψηφοφόρους και μέλη του. Αφορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας όταν αντιλαμβάνεται ότι μία υπηρεσία πληροφορίων μπορεί να παρακολουθεί τον οποιοδήποτε πολιτικό, δημοσιογράφο , δημόσιο πρόσωπο, επιχειρηματία χωρίς όρους, όρια, χωρίς να υπάρχουν λόγοι οι οποίοι είναι πραγματικοί.

Μια εθνική υπηρεσία πληροφορίων που μετατρέπεται σε έναν παρακαμπτικό μηχανισμό και μία κυβέρνηση η οποία εκθέτει την χώρα διεθνώς και μας γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω ακόμη, δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Όσον αφορά για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής εξήγησε :Oλα τα κόμματα ψήφισαν στο να γίνει εξεταστική επιτροπή πλην της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισε παρών. Άρα αυτό έδειξε από την αρχή την διάθεση της κυβέρνησης στην πρόθεση ή μη να διαλευκανθεί αυτή η σκοτεινή υπόθεση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση , αποτρέπει μάρτυρες από το να μιλήσουν, απειλεί με την έννοια του απορρήτου όσους ξέρουν . Μάλιστα με προειδοποιητικές δηλώσεις που λένε ότι όποιος σπάσει το απόρρητο κινδυνεύει με ποινικές ευθύνες Και φτάνουμε σε καταστάσεις όπου ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ενημερωθεί για τους λόγους της παρακολούθησης του, αποδεικνύεται πρώτον ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και δεύτερον ότι το αρχείο που αφορά και την αιτιολογία και το περιεχόμενο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη δεν υπάρχει και έχει καταστραφεί .

Πρόσθεσε δε με νόημα: Όλα αυτά είναι τεκμήρια ενοχής ενός συστήματος που λειτουργούσε όχι για την εθνική ασφάλεια της χώρας, όχι για να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά προφανώς, για να παρακολουθεί και να θεωρεί ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να κρατάει σε ομηρία πολιτικούς αντιπάλους ή πολιτικά κόμματα.

Πέρα από τις πολιτικές ευθύνες είναι σαφές ότι θα αναζητηθούν και πιθανές ποινικές ευθύνες. Τονίζω ότι στην πρόταση που καταθέσαμε για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, λέμε να αναζητηθούν πολιτικές και άλλες ευθύνες προσώπων ακόμη και του πρωθυπουργού.

Αναφερθείς στο θέμα των εκλογικών συνεργασιών ,σημείωσε: Έχουμε ξεκαθαρίσει, όχι με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά πολύ καιρό πριν, ότι έχουμε αυτόνομη πορεία και αυτόνομή στρατηγική και ότι δεν προσφερόμαστε ως βοηθητικός κυβερνητικός εταίρος. Εμείς λοιπόν επιμένουμε, ότι βάση της δικής μας πρότασης θα καλέσουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις να μας πουν εάν συμφωνούν ή όχι

Συνεχίζουμε λοιπόν την αυτόνομή πορεία ότι και να λένε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία εμείς έχουμε την δική μας στρατηγική και θεωρούμε ότι αυτή θα επιδοκιμαστεί από τους πολίτες το βράδυ των εκλογών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Συνέντευξη στον REALFM 97,8και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα παραχώρησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εν μέσω κλιμάκωσης της τούρκικης προκλητικότητας, ο κ. Μάντζοςτόνισε ότι «στα εθνικά ζητήματα δεν χωρούν διαφορετικές γραμμές και αποχρώσεις. Πρέπει να έχουμε μία ενιαία φωνή στο εξωτερικό της χώρας, ειδικά όταν ζούμε μέσα σε ιδιαίτερεςγεωστρατηγικές συνθήκες. Όταν έχεις το διεθνές δίκαιο με την πλευρά σου, άλλωστε, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Εμείς αυτό που περιμένουμε από την Κυβέρνηση είναι να εξακολουθήσει να διεθνοποιεί το ζήτημα και ειδικά μέσα στην Ευρώπη».

Αφού ξεκαθάρισε ότι ένας διεθνής ταραξίας όπως η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται υπό ένταξη χώρα, ο Δ. Μάντζος υπενθύμισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2020 με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη για «εμπάργκο εξοπλισμών προς την Τουρκία. Δεν νοείται το 2022 ένα κράτος-μέλος της ΕΕ όπως η Ελλάδα που φρουρεί τις πύλες της Ευρώπης προς τα ανατολικά να φοβάται και να ανταγωνίζεται ένα κράτος το οποίο εξοπλίζεται από Ευρωπαίους εταίρους», ενώ για το μεταναστευτικό ζήτημα επισήμανε ότι«Η Τουρκία πρέπει να εκτεθεί για την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών και, φυσικά, η Ελλάδα να διαλύσει κάθε σκιά, αποδεικνύοντας ότι παραμένει πιστή στην ισορροπία ανάμεσα στη φύλαξη των συνόρων και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «είμαστε ικανοποιημένοι και από το κλίμα και από το περιεχόμενο της συζήτησης. Ξεκίνησε από τα εθνικά, προχώρησε στη γενικότερη ανασφάλεια που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία από την οικονομική και ενεργειακή κρίση και κατέληξε στα θεσμικά ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και των συνταγματικών ελευθεριών».

Σχετικά με το θέμα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίαςυπογράμμισε: «τόσο την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης όσο και το γεγονός ότι οποιαδήποτε παρακολούθηση από την ΕΥΠ πρέπει να ερμηνεύεται με εντελώς στενά κριτήρια, με έλεγχο και λογοδοσία».Επιμένοντας στην έννοια της λογοδοσίας, ο Δημήτρης Μάντζος μίλησε για «ευθεία αναφορά από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.Η Βουλή με την Εξεταστική της Επιτροπή και η Δικαιοσύνη ερευνούν την υπόθεση. Εκεί πρέπει να λογοδοτήσει η ΕΥΠ για το κατά πόσον εφάρμοσε με στενά κριτήρια και στενή ερμηνεία το Νόμο, όσον αφορά στους λόγους και την αιτία παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη».

Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Τσίπρα ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει σαφή δημόσια θέση επί του απορρήτου, ο κ. Μάντζοςαποσαφήνισε ότι «εμείς δεν πήγαμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να βρούμε συνήγορο υπεράσπισης, αλλά να θέσουμε το ζήτημα στο υψηλότερο πολιτειακό επίπεδο. Ένας μόνο άνθρωποςσε αυτή τη χώρα μπορεί να σηκώσει το πέπλο της σιωπής και του σκότους στην υπόθεση: ο ίδιος ο Πρωθυπουργόςως διοικητικός και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ».

Σχολιάζοντας, τέλος, τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε πως «κάθε πολίτης της χώρας αυτήν τη στιγμή καλείται να αξιολογήσει πολιτικές προτάσεις, όχι σενάρια. Έχουμε παγιδευτεί σε μία σεναριολογίαμελλοντολογική, ξεχνώντας τη λαϊκή ετυμηγορία. Το μοίρασμα των υπουργείων δεν μας αφορά ως πρακτική. Εμείς εργαζόμαστε καθημερινά και περπατάμε όλη την κοινωνία ως κόμμα για να επικοινωνήσουμε το νέο μας πρόγραμμα. Είναι ένα στοίχημα ενίσχυσης της πολιτικής μας πρότασης, ότι εμείς είμαστε η εναλλακτική απέναντι στον καθεστωτισμό, στη συντήρηση, στα παιχνίδια με τους θεσμούς. Έτσι θέλουμε να αξιολογηθούμε».

ΔΗΛΩΣΗ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

«Είμαστε όλες και όλοι δίπλα στον αγώνα των γυναικών του Ιράν»

«Τζιν – Τζιάν – Αζάντι: Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» και «Θάνατος στον δικτάτορα» είναι τα συνθήματα που αντηχούν στους δρόμους του Ιράν, οι οποίοι εδώ και 5 ημέρες έχουν καταληφθεί από οργή και από ένα αυθόρμητο κύμα διαδηλώσεων, με τις γυναίκες να πρωτοστατούν.

Ο λόγος είναι η κρατική δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα κρατητήρια της Αστυνομίας Ηθών. Η νεαρή κοπέλα συνελήφθη με την κατηγορία ότι «φορούσε ανάρμοστα ρούχα» επειδή τούφες από μαλλιά ξέφευγαν από την μαντίλα της, ξυλοκοπήθηκε κατά την κράτησή της και τελικά ξεψύχησε μέρες μετά καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «εγκεφαλικά νεκρή». Η αστυνομία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κακομεταχείριση της Αμινί και υποστηρίζει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της.

Δηλώνω σοκαρισμένη και εξοργισμένη με την δολοφονία της Μαχσά Αμινί από τους ισλαμιστές του Ιράν που έχουν σύρει μια χώρα στον σκοταδισμό και τον Μεσαίωνα. Αισθάνομαι δίπλα σ΄ όλες αυτές τις γυναίκες που διαδηλώνουν για στοιχειώδη δικαιώματα των γυναικών σπάζοντας την σιωπή και αντιμετωπίζοντας θαρραλέα το θεοκρατικό καθεστώς που γύρισε το Ιράν δεκαετίες πίσω.

Είναι καθήκον όλων μας να συμπαρασταθούμε σ΄ αυτό τον αγώνα, να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κίνημα στήριξής του. Κόμματα, φορείς, γυναικείες οργανώσεις ας κινηθούμε δυναμικά σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενο από τον Υπεύθυνο ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτή Βοιωτίας, Γ. Μουλκιώτη, τον Υπεύθυνο ΚΤΕ Υγείας και Βουλευτή Κιλκίς, Γ. Φραγγίδη και τον Διευθυντή της Κ.Ο., Αθ. Γλαβίνα.

Κύριο αντικείμενο της συζήτησης, αποτέλεσε η αναστάτωση που, ευλόγως, έχει προκληθεί μετά τις πληροφορίες πως το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει στην Προκήρυξη 4Κ/2020 ως προς τη μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας των ήδη εργαζομένων στο Πρόγραμμα. Αναδείχθηκε, επίσης,το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχονται οι χρόνια εργαζόμενοι, κρίσιμων ειδικοτήτων, στο Πρόγραμμα, οι οποίοι μετά από πολυετή ανεκτίμητη προσφοράσχεδόν είκοσι συνεχόμενων ετών, στους ευάλωτους ωφελούμενους του Προγράμματος, αίφνης βρίσκονται εκτός τελικών Πινάκωνδιοριστέωντης 4Κ/2020 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ, δηλαδή στο χείλος της ανεργίας.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγήςσημείωσαν πως ο σεβασμός και η προσήλωση στο δεδικασμένο των Δικαστικών Αποφάσεων και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα ενός Κράτους Δικαίου. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσαν τη διαχρονική στήριξη της Παράταξης στους εργαζομένους του Προγράμματος και ότι θα συνεχίσουν, όπως τόσα χρόνια, να βρίσκονται στο πλευρό τους.

Επιπλέον, υπενθύμισαν στους εργαζομένους τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδηαναλάβει για τους εργαζομένους που δεν περιλαμβάνονται στους τελικούς Πίνακες διοριστέωνμε την κατάθεση Ερώτησης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, όπως και την κατάθεση Τροπολογίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Κυβέρνηση αλαζονικά αρνήθηκε να κάνει αποδεκτή την Τροπολογία που καταθέσαμε, η οποία περιελάμβανε τεκμηριωμένη και ρεαλιστική λύση στο αδιέξοδο. Λύση στην κατεύθυνση να αξιοποιηθεί η νόμιμη διαδικασία των Προγραμματικών Συμβάσεων (ΕΕΤΑΑ – ΕΦΚΑ – Υπ.Εσωτερικών – Υπ. Εργασίας), όπως διαδοχικά έχουν συναφθεί και στο παρελθόν, ώστε οι αποκλεισθέντες να συνεχίσουν την εργασία τους στο Πρόγραμμα.

ΟιΒουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισαν ότι το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” αποτελεί γέννημα του ΠΑΣΟΚ και μεσκληρή προσπάθεια και δύσκολες μάχες,κρατήθηκεζωντανό, ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια. Προσβάλλει το Κράτος Δικαίου, ναεγκαταλειφθούνστην τύχη τους οι νυν εξειδικευμένοιεργαζόμενοι που διαθέτουν μακρά εμπειρία, διαπροσωπικές σχέσεις με τους ωφελούμενους και έχουν δώσει τα καλύτερά τους χρόνια στη στήριξη του θεσμού και των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος υπενθύμισαν ότι οι Δήμοι χρειάζονταιεπιπλέονανθρώπινο δυναμικό στον τομέα πρόνοιας και οι διοριστέοιμε την 4Κ/2020 δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των πραγματικών αναγκώντους σε προσωπικό, καλώντας την Κυβέρνηση να εγκύψει πάνω στο αδιέξοδο των εργαζομένων, στην κατεύθυνση των προτάσεών τους για ενίσχυση και θωράκιση του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” ώστε σε κάθε Δήμο να λειτουργεί το εν λόγω πρόγραμμα, με νέα, σύγχρονα, τεχνολογικά μέσα και οχήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των Δήμων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η Μαχσά Αμινί δολοφονείται στα κρατητήρια του Ιράν από τις αρχές του θεοκρατικού καθεστώτος , διότι κάποιες τούφες από τα μαλλιά της γλίστρησαν έξω από το χιτζάμπ. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κωφεύει απέναντι στην ακραία βία κατά των γυναικών. Δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι-ες μπροστά στη σοκαριστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Δεν εθελοτυφλούμε μπροστά στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση τους. Η Ε.Ε οφείλει να αναλάβει δράση για την εξασφάλιση δίκαιης δίκης και την απόδοση ευθυνών. Συμπαραστεκόμαστε στις διαμαρτυρίες των Ιρανών πολιτών στην Τεχεράνη και διεκδικούμε σθεναρά την ψύχραιμη και ειρηνική αντιμετώπισή τους από τις αρχές. Θεωρούμε τις διαδηλώσεις αγώνα ενάντια στην πατριαρχία την ανισότητα, την καταπίεση και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Οι προοδευτικές δυνάμεις σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλουμε να ηγηθούμε πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ισότητας και της ισοτιμίας των Φύλων. Η ανισότητα των Φύλων στο Ιράν, δεν είναι υπόθεση των Ιρανών είναι υπόθεση ολόκληρης της ανθρωπότητας.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ: «ΑΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ»

Συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Ε.Ο.Θ.Α. πραγματοποίησαν σήμερα στη Βουλή, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ο υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας του Κινήματος Γιώργος Φραγγίδης, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Θανάσης Γλαβίνας, καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος.

Την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας εκπροσώπησαν οι κ.κ.. Ανδρέας Λίβανος -Πρόεδρος, Ιωάννα Μυρίλλα – Α’ Αντιπρόεδρος, Παντελής Λαγώνης – Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, τα Μέλη Κώστας Νικολάου και Μάκης Φεσσιάν, καθώς και η Αθηνά Μεράκου – Γραμματέας Διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επικεντρώθηκαν στο μείζον ζήτημα των ελλείψεων σε αίμα, όπως και της υποστελέχωσης των μονάδων αιμοληψίας που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών με θαλασσαιμία, ενώ κατέθεσαν και τις προτάσεις τους για ένα ορθολογικότερο, όσο και αποδοτικότερο σύστημα συλλογής των μονάδων αίματος και των παραγώγων του που συλλέγονται πανελλαδικά, μέσω ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης των αποθεμάτων.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει απρόσκοπτα το πολύτιμο αυτό αγαθό για τις ζωές των ασθενών, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της υφιστάμενης καμπάνιας ευαισθητοποίησης των πολιτών, σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε αίμα και πολλές φορές καλύπτονται από τρίτες χώρες όπως η Ελβετία.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναγνώρισε τα διαχρονικά, όσο και πολύπλευρα προβλήματα των ασθενών με θαλασσαιμία, όπως τη δυνατότητα χορήγησης σύνταξης γήρατος με 15ετή ασφάλιση, τον εξορθολογισμό του ποσού οικονομικής ενίσχυσης που δίνεται στα άτομα που πάσχουν από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, την αύξηση ημερών ειδικής άδειας στους ασθενείς για μεταγγίσεις αίματος κ.α..

«Η διαχείριση και ασφάλεια του αίματος είναι βασικό μέλημα και μέρος του προγράμματος υγείας του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής. Ακούμε την δραματική έκκληση των ασθενών με θαλασσαιμία και στεκόμαστε αρωγοί στο πολύτιμο έργο της Ομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμευόμαστε για την πραγματοποίηση περαιτέρω σχετικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων σε κάθε επίπεδο, εωσότου τα αιτήματά της εισακουστούν από την Πολιτεία», κατέληξαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

ΔΗΛΩΣΗ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΑΓΚΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ , ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

«Δεν συμμετείχαμε στην προαποφασισμένη ψηφοφορία-τραγέλαφο της ΝΔ, που μόνη της αποφάσισε, ενάντια στην άποψη όλων των κομμάτων, να μην έρθει κανένας μάρτυρας, να μην υπάρξει κανένα στοιχείο, για την υπόθεση των υποκλοπών. Οι μάσκες έπεσαν. Η κοροϊδία κορυφώνεται!»

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΣΑ ΑΜΙΝΙ

Σας προωθούμε ανάρτηση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής :

Η αιματηρή καταστολή των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στο Ιράν μετά την άγρια δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί συγκλονίζουν.

Ο αγώνας απέναντι στην ανισότητα, την καταπίεση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι διαρκής και έχουμε χρέος να είμαστε αλληλέγγυοι.

https://twitter.com/androulakisnick/status/1572983435924217858?s=46&t=kZNsqZs23K3guqyq2fW2PA

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.