Ν. Ανδρουλάκης: Μπορώ να ενώσω και να μεγαλώσω την παράταξη


Reading time: 8 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 11 Δεκεμβρίου 2021 by manos (ceo)-admin

«Κράτησα μια στάση πιστεύω συνεπή σε όλη αυτή την προεκλογική περίοδο. Η θέση μου είναι ότι πρέπει να πάμε με ήπιους τόνους, δεν χρειάζεται καθένας να πετάει βέλη στον άλλον. Αυτά έκαναν πολύ μεγάλη ζημιά στο παρελθόν, τα εσωτερικά λάθη τα εκμεταλλεύτηκαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, δεν θέλω να δώσω κανένα όπλο στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Για αυτό μιλώ για την δική μου υποψηφιότητα και δεν μιλώ για τις άλλες. Μπορεί να διαφωνούμε σε επιμέρους θέματα αλλά είμαστε στο ίδιο κόμμα και έχουμε τον ίδιο στόχο, το κόμμα μας να γίνει πρωταγωνιστής», τόνισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, στον Real FM.

«Σήμερα πρέπει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, ποιος μεγαλώνει την παράταξη. Θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου έδωσαν ένα πλεονέκτημα σε εμένα γιατί θεωρούν ότι έχω τις περισσότερες πιθανότητες και να ενώσω αλλά και να μεγαλώσω την παράταξη, άρα να φτιάξω μια νέα σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, θέτοντας το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Για τον κ. Ανδρουλάκη, «η μεγάλη εικόνα είναι μία: Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει; Εγώ λέω ότι μπορεί. Αυτό υπηρετώ, γι’ αυτό για μένα η ενότητα είναι ένα σημαντικό στοιχείο και δεν πρόκειται να απαντήσω σε πράγματα, τα οποία δυστυχώς, δεν βοηθούν την ενότητα».

Σχετικά με τα διαδικαστικά θέματα, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε: «Δεν βλέπω το λόγο, σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας με την τεράστια συμμετοχή, να προσπαθούμε να βάλουμε σκιές. Είναι λάθος, εγώ το προσπερνώ, προχωράμε με διαφάνεια, με καθαρές εκλογές, την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι μαζί».

Απαντώντας σχετικά με το εάν θα αξιοποιηθούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «δεν θα αξιοποιηθούν μόνο οι πέντε, αλλά θα αξιοποιηθούν όλοι, με κριτήριο μόνο ένα, την προοπτική της παράταξης. Θα πάμε σε ριζοσπαστική ανανέωση, που δεν θα είναι μόνο ηλικιακή, θα είναι με πρόσωπα όλων των γενεών, τα οποία θα έχουν υψηλό δείκτη κοινωνικής αξιοπιστίας. Θέλουμε να λέμε χρήσιμα πράγματα αλλά αυτοί που τα μεταφέρουν στην κοινωνία να είναι πρόσωπα εμπιστοσύνης για να φτιάξουμε νέους, άρρηκτους δεσμούς με τον ελληνικό λαό».

Ερωτώμενος σχετικά με την κοινοβουλευτική παρουσία, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Αν θυμάστε ο κ. Τσίπρας ήταν δημοτικός σύμβουλος όταν εκλέχθηκε, ούτε καν είχε εμπειρία από Βουλή ή Ευρωβουλή και παρόλα αυτά κατάφερε να ανατρέψει τους συσχετισμούς. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια ήταν στη Βουλή; Δηλαδή η Παράταξή μας έχασε δυνάμεις λόγω της κοινοβουλευτικής της παρουσίας, ή γιατί έχασε μια σχέση άρρηκτης εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, τόνισε ότι «όλα θα γίνουν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όπως γίνεται και με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δεν θα κάνω τίποτα διαφορετικό. Όπως έγινε στις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι με απόλυτο σεβασμό στην κοινοβουλευτική μας ομάδα. Έχουμε αξιόλογους βουλευτές, όλων των γενεών. Θα πάρουμε αποφάσεις τέτοιες που να έχουμε και δυνατή εκπροσώπηση στη Βουλή και δυνατή εκπροσώπηση στην κοινωνία και να δώσουμε ελπίδα ότι επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ».

Ν. Ανδρουλάκης: Ζητώ από τους 270.000 πολίτες καθαρή εντολή ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας της παράταξης

«Ζητώ από τους 270.000 Έλληνες δημοκράτες να έρθουν εκ νέου στις κάλπες και να μου δώσουν καθαρή εντολή ανανέωσης, ενότητας, πολιτικής αυτονομίας και προοπτικής. Δεσμεύομαι ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη», είπε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του σε φίλους και μέλη της Παράταξης στην Κοζάνη.

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Κοζάνης, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε ενότητα και συμμετοχή: «Ας ενώσουμε λοιπόν την αγωνία μας, ας ενώσουμε την ελπίδα μας, ας ενώσουμε τη θέλησή μας και να’στε σίγουροι ότι δεν θα σας απογοητεύσω ποτέ. Η νίκη μου θα είναι η νίκη του κάθε απλού μέλους της παράταξης. Όλοι μαζί να ξαναγίνουμε ένα και να κάνουμε αυτό το ιστορικό κόμμα να πρωταγωνιστήσει και ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ τι να ανατείλει ξανά ως ήλιος της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας για όλο τον ελληνικό λαό»,

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την ενότητα, υπογράμμισε ότι επιδιώκει «την ενότητα να είναι ενότητα της βάσης κι όχι την ενότητα των παλιών πρωταγωνιστών, ή των βαρόνων που χρειάζονται μια καρέκλα για να θεωρούν ότι είμαστε ενωμένοι. Ενωμένοι θα’μαστε αν είμαστε ισχυροί και αξιοπρεπείς, γιατί θα μας τιμά ο λαός κι ο απλός πολίτης που θέλει μια άλλη νοοτροπία. Αυτή τη νοοτροπία και το νέο πολιτικό ήθος πρέπει να δείξουμε μετά την Κυριακή».

«Προτεραιότητα μου μια παράταξη θεσμική, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Κουράστηκαν οι πολίτες από τα κόμμα που κυβερνά ο πρωθυπουργός με το στενό του περιβάλλον χωρίς θεσμικό σεβασμό. Κουράστηκαν οι πολίτες από κυβερνήσεις με πολυπληθείς υπουργούς, υφυπουργούς, αναπληρωτές», είπε. «Ήταν που ο κ. Μητσοτάκης θα έκανε ένα ευέλικτο σχήμα, ήταν που ο κ. Τσίπρας θα σκότωνε το πελατειακό κράτος». Αντί αυτού, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο ρεκόρ υπουργών αυτής της κυβέρνησης, αλλά και στο ρεκόρ μετακλητών που έσπασε πρώτα ο κ. Τσίπρας, στους 2739 και μετέπειτα ο κ. Μητσοτάκης, φτάνοντας τους πάνω από 3.000 και «δίνοντας τους μάλιστα τους δίνει τη δυνατότητα να φτάσουν ως γενικοί διευθυντές, με δηλαδή μηδενική αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση».

Ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν αντιδρά. «Γιατί είναι σιωπηλή; Δύο είναι τα σενάρια. Ή δεν ξέρει ή δεν θέλει. Είναι το ίδιο πιθανά και τα δύο από την εμπειρία που ζήσαμε τα πέντε χρόνια που ο κ. Τσίπρας ήταν αγκαλιά με τον κ. Καμμένο. Τα είδαμε, τα ζήσαμε, δεν θα τα ξαναζήσουμε. Και εάν σήμερα η ΝΔ έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, παρόλα τα λάθη της, την αβελτηρία, την ατολμία του κ. Μητσοτάκη, είναι γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας φοβάται την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ λοιπόν είναι το πεδίο της Δημοκρατικής Παράταξης, να πούμε στον ελληνικό λαό ότι όποιος δεν θέλει αυτό που έχουμε σήμερα, υπάρχει επιλογή.

Και η επιλογή είναι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο την Κυριακή το βράδυ ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων, ως υπερασπιστής του δημοσίου συμφέροντος, ως η Παράταξη που αγωνίζεται για κοινωνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη».

Σχολιάζοντας τις πρακτικές της κυβέρνησης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «κυβέρνηση των αρίστων που ακολουθεί τις πρακτικές των ετών Καραμανλή που έσπρωξαν την Ελλάδα στη χρεωκοπία. Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν πραγματικό αντίπαλο, έναν αντίπαλο σοσιαλδημοκρατικό, προοδευτικό, με συνέπεια και όραμα. Αυτή είναι λοιπόν η ανάγκη της επόμενης Κυριακής και αυτή την ευκαιρία θέλω να δώσουμε στην παράταξη. Πάρτε την υποψηφιότητά μου στα χέρια σας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κόμμα, ένα νέο ΠΑΣΟΚ, που θα αγωνίζεται για το συμφέρον του απλού Έλληνα και θα είναι ασπίδα για τους μη προνομιούχους, τη μεσαία τάξη. Αυτό τον αγώνα θέλω να δώσουμε».

Ειδική μνεία για τα ζητήματα της από-ανθρακοποίησης που αφορούν πρωτίστως την Κοζάνη και την Φλώρινα, αλλά και την Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, έκανε ο κ. Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την πολιτική απο-ανθρακοποίησης, που συμβαίνει παντού στην Ευρώπη. Κάποιες χώρες όπως η Ισπανία και Πορτογαλία πάνε πιο γρήγορα λόγω του μεγάλο μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όμως, όπως η Γερμανία και η Αυστρία καθυστερούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και με τη νέα Γερμανική Κυβέρνηση όπου μετέχουν πλέον και οι Πράσινοι, δηλαδή ένα κόμμα που πιέζει ακόμη περισσότερο για επιτάχυνση ημερομηνιών, ο στόχος τους μεταφέρθηκε από το 2035 στο 2030, όταν περίπου θα ολοκληρωθεί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη με εξαίρεση την Πολωνία.

«Στην Ελλάδα, όμως υπήρξε μια άλλη επιλογή πιο βίαιη, πιο απότομη από τη μετάβαση που κάνουν άλλα κράτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το 2015 τη σιωπηρή απολιγνιτοποίηση, μειώνοντας την παραγωγή στο 50% χωρίς κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, αφήνοντας πίσω συντρίμμια μιας πρωτοφανούς ύφεσης την οποία βιώνετε στην ενεργειακή καρδιά της χώρας. Η ΝΔ χωρίς κι αυτή να παρουσιάσει κάποιο ειδικό σχέδιο μετάβασης, ανακοίνωσε πλήρες κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ουσιαστικά ως το 2023, οδηγώντας τις περιοχές σας σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Ακόμα και παράταση να πάρει ως το 2025, όπως ακούγεται, ο αγώνας για να πάμε από το 18% της συμμετοχής σε λιγνίτη στο 0% είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αυτό έχει συνέπεια και στο ενεργειακό μας μίγμα, καθώς αντί να περάσουμε σε ΑΠΕ, ελλείψει χρόνου και σχεδίου, γινόμαστε μια χώρα που κάνει ένα μεταβατικό καύσιμο, το φυσικό αέριο, να έχει μόνιμο χαρακτήρα», πρόσθεσε.

«Για εμάς ως παράταξη, η απολιγνιτοποίηση δεν σημαίνει αντικατάσταση του λιγνίτη με το φυσικό αέριο, διότι και αυτό είναι ορυκτό καύσιμο, σημαίνει πλήρη απο-ανθρακοποίηση της οικονομίας, μέσω της επέκτασης των ΑΠΕ και την κοινωνικοποίηση, τον εκδημοκρατισμό παραγωγής τους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Με σταδιακή ομαλή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, ώστε να υπάρχει ευστάθεια, βιωσιμότητα όλων των ενεργοβόρων περιοχών και βέβαια ευστάθεια του δικτύου».

Πιο συγκεκριμένα για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του δικτύου, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για «επενδύσεις στο δίκτυο και στην καινοτομία, ώστε να έχουμε γρήγορη και ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης. Με ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και σοβαρή πρόβλεψη για τους παραγωγούς και τη μεταποίηση. Δηλαδή, εάν είχαμε ένα καλύτερο δίκτυο θα κάναμε εκατοντάδες ενεργειακές κοινότητες για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, ρίχνοντας το κόστος παραγωγής που είναι το μεγάλο ζήτημα του πρωτογενούς τομέα σήμερα και της μεταποίησης. Θα κάναμε εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες ώστε οι φτωχότεροι Έλληνες, όταν θα έρθει η ώρα του μεγάλου άλματος της μετάβασης να μην τους στείλουμε στην ενεργειακή φτώχεια», τόνισε. «Φέτος τον χειμώνα 34% των Ευρωπαίων δεν έχουν δυνατότητα πλήρους θέρμανσης. Γιατί λοιπόν αυτά που βλέπουν άλλα κράτη και ασκούν ομαλές πολιτικές μετάβασης, δεν τα κάνει και η χώρα μας; Ποια συμφέροντα είναι πίσω από αυτές τις πολιτικές; Τι κρύβει ο κ. Μητσοτάκης και τι πρέπει να γίνει;», αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Εμείς θέλουμε αυτή η μετάβαση να είναι βιώσιμη για την οικονομία, δίκαιη για την κοινωνία. Αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική η Ελλάδα, όπως είναι και η στρατηγική της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη», επισήμανε, προτείνοντας παράλληλα τη διατήρηση «του ενεργειακού brand name των περιοχών με νέο περιεχόμενο», ως ουσία της ενεργειακής δημοκρατίας. Ξεδιπλώνοντας τον σχεδιασμό του για τον εκδημοκρατισμό της ενεργειακής μετάβασης σε αυτές τις περιοχές, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε τέλος λόγο για τη «ρήτρα βιώσιμης μετάβασης για ομαλή και σταδιακή απόσυρση λινγιτικών μονάδων. Διασφάλιση της τηλεθέρμανσης σε όλες τις πόλεις που υπάρχει. Πλήρης ανάπλαση εδαφών και περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων. Μετεκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Σύγχρονες υποδομές, με έμφαση στις πράσινες μεταφορές και στον σιδηρόδρομο. Ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο με πρωταγωνιστικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών, στη διαμόρφωση του νέου και της συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών».

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.