ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΤΥΡΑΧΟΣ “ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ” – ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Φεβρουαρίου 2023 by manos (ceo)-admin

Μετά τη θριαμβευτική καλοκαιρινή περιοδεία στην Κρήτη,

τώρα έρχεται στην Αθήνα

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Ωδείο Αθηνών

Με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής & τη Χορωδία της ΕΡΤ

Διδασκαλία χορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου

POLIS  Ensemble

Σολίστ ο Tάσης Χριστογιαννόπουλος

Συμμετέχει η Κλεονίκη Δεμίρη

 Διευθύνει ο Νίκος Πλατύραχος

Σαν μουσική από ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ, το έργο “Οι Σπόροι της Σμύρνης” του Νίκου Πλατύραχου φέρνει μπροστά μας τη διαδρομή από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι, σε μια πρωτότυπη μουσική παράσταση, η οποία έρχεται στο Ωδείο Αθηνών, την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της Χορωδίας της ΕΡΤ, σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης περιοδείας παραστάσεών της στην Κρήτη, το καλοκαίρι του 2022.

Μία πρωτότυπη σύνθεση που εδράζεται αρχικά, τόσο σε τραγούδια και μουσικές της Σμύρνης, όσο και στη «σπορά» αυτών στην ενδοχώρα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, στη μετεξέλιξή τους δηλαδή στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, έως και την κατάληξη σε αυτό που ευρέως ονομάζουμε έντεχνο τραγούδι, μιας διαδρομής δηλαδή, περίπου 40 χρόνων. Η λογική της παράστασης είναι μία κινηματογραφική αιώρηση στο χωρόχρονο των γεγονότων αυτών, με ανάλογη, «ονειρική» ενορχήστρωση για συμφωνική ορχήστρα.

Το έργο, που δημιουργήθηκε από τον συνθέτη για τα σημαντικά έτη 2022-23, επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και τη συνθήκη της Λωζάνης, αποτελείται από δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος είναι ορχηστρικό και διαιρείται σε 4 ενότητες (Σμύρνη – Καταστροφή – Ελπίδα – Λιμάνι), όπου τα πρωτότυπα μουσικά θέματα, αλλά και γνώριμες μελωδίες, ακολουθώντας την απόχρωση του κάθε τίτλου, αναδύονται το ένα μετά το άλλο, ή σε ευρηματικές αντιστίξεις (το ένα μέσα στο άλλο, ή σε παράλληλες γραμμές), μέσα και από «γέφυρες» πρωτότυπης μουσικής.

Το δεύτερο μέρος αποτελείται αμιγώς από τραγούδια  πρωτότυπα, αλλά και της εν λόγω περιόδου, που ερμηνεύονται από τον διεθνή μας βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και την Χορωδία της ΕΡΤ, σφραγίζοντας την παράσταση και ολοκληρώνοντας την επαφή του κοινού μ’ έναν τρόπο πληρέστερο και πιο κοντινό στα ακούσματά της βιωμένης μνήμης του.

Η ερμηνεία του έργου από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία της ΕΡΤ, σε σύμπραξη με το εμβληματικό μουσικό σύνολο POLIS Ensemble, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Νίκου Πλατύραχου, προσφέρει ένα υπέροχο μουσικό αποτέλεσμα, συγκεντρώνοντας με εξαιρετικό τρόπο υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές δυνάμεις, και αποδίδοντας συγχρόνως φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και τους ανθρώπους της.

Την εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών θα προλογίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κρήτης, κ. Κώστας Φασουλάκης, καθώς η μουσική παράσταση «Οι Σπόροι της Σμύρνης» αποτέλεσε ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης στο συνθέτη Νίκο Πλατύραχο, στο πλαίσιο τους Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού, όπως είχε χαρακτηρίσει το 2022, τιμώντας τον προσφυγικό Ελληνισμό της Κρήτης. Οι παραστάσεις διοργανώθηκαν το καλοκαίρι από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και την πολιτιστική εταιρεία Artway – Τεχνότροπον.

Συντελεστές

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Χορωδία της ΕΡΤ

Διδασκαλία χορωδίας: Μιχάλης Παπαπέτρου

 

Polis  Ensemble

 

Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – κιθάρες, λαούτο, λαύτα

Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά

Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα

Νίκος Παραουλάκης – νέυ

Θοδωρής Κουέλης – κοντραμπάσο

 

Σολίστ ο Tάσης Χριστογιαννόπουλος

Συμμετέχει η Κλεονίκη Δεμίρη

Διευθύνει ο Νίκος Πλατύραχος

Σχεδιασμός ήχου: Μιχάλης Συγλέτος, Δημήτρης Χατζάκης

Πληροφορίες

Ωδείο Αθηνών

Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17 -19, Αθήνα

 

Αμφιθέατρο Ιωάννη Δεσποτόπουλου | Ώρα: 21:00

 

Εισιτήρια: από 15 ως 22 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: Τicketservices: Πανεπιστημίου 39 & https://www.ticketservices.gr/event/nikos-platyraxos-oi-sporoi-tis-smyrnis/?fbclid=IwAR3r04qF623MBTCpZ-UNflODJR1Rr-AvsjSfo3XpUmdLkTHzFyg7sKT7lEQ

 

Την ημέρα της παράστασης, εισιτήρια στην είσοδο του Ωδείου.

Παραγωγή – οργάνωση: Artway – Τεχνότροπον 

 

 

Χορηγός Επικοινωνίας: EΡΤ

 

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 

Οργανικό – Ενότητα 1η «Σμύρνη»

https://youtu.be/qlMFOHRKiiY

 

«Πρσφυγιά» – Ερμηνεία: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

https://youtu.be/jqGJFH9FtCI

 

 

Λίγα λόγια για τον Νίκο Πλατύραχο

Ο Νίκος Πλατύραχος σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη Μουσική Ακαδημία του Aννόβερου και της Kολωνίας με τον Hans Werner Henze, ολοκληρώνoντας τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Studio Hλεκτρονικής Mουσικής της Κολωνίας.

 

Έχει γράψει μουσική για πάνω από 30 ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου και έχει αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Trossingen 1991, Filmmusictage Βόννη 1995, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013).

 

Συνεργάστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι σε επεξεργασίες και ενορχηστρώσεις έργων για την Ορχήστρα των Χρωμάτων (“Mατωμένος Γάμος”, κινηματογραφικά, κύκλος “Nino Rota”), καθώς και με τον Mίκη Θεοδωράκη (“Aκολουθία εις Kεκοιμημένους”, “Eπιφάνεια Aβέρωφ”, τραγούδια).

 

Παράλληλα, γράφει μουσική για θέατρο, καθώς και συμφωνικά έργα που εκτελούνται και ηχογραφούνται από διάφορα ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα (Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας, Ορχήστρα Studio Κολωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας). Στην Eλλάδα, έργα του έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Hρώδειο και το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, από την Oρχήστρα των

 

 

Xρωμάτων, την ιταλική ορχήστρα “Divertimento Ensemble”, την Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της EPT, την Καμεράτα, τη MOUSA, την ΣΟΝΚΔΗ κ.ά.

 

Η προσωπική δισκογραφική του παρουσία απαριθμεί εννέα CD’s στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συμμετοχή ερμηνευτών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Σταμάτης Κραουνάκης κ.ά.


8

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.