ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ & IRATXE GARCIA PEREZ: ΕΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Μαρτίου 2022 by energinews (admin)

Ανήμερα της Γιορτής της Γυναίκας, την 8η Μαρτίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει νέα κοινοτική οδηγία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Με ένα άρθρο που συνυπογράφουν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και η Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Iratxe García Pérez, χαιρετίζουν την αποφασιστική αυτή παρέμβαση.

Επιτέλους ένας ευρωπαϊκός νόμος για την έμφυλη βία

Των

➢ Iratxe García Pérez, Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

➢ Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής (Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής)

Όσοι από εμάς ασχολούνται με την ευρωπαϊκή πολιτική, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσουμε μπροστά, να φέρουμε κοντά τα 27 κράτη μέλη. Είναι ακόμη πιο δύσκολο, σε ένα πολιτικό σύστημα, που εξακολουθεί να κυριαρχείται από πατριαρχικές δομές, με λανθάνοντα μισογυνικά στερεότυπα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μας σοκάρουν οι σκηνές τύπου Sofagate, όπου η Πρόεδρος της Επιτροπής αγνοείται και πατρονάρεται από ξένους ηγέτες. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η άνιση μεταχείριση είναι η καθημερινή πραγματικότητα για τις περισσότερες γυναίκες, και παρόλο που βελτιωνόμαστε σε τομείς όπως οι ίσες αμοιβές ή το σπάσιμο της γυάλινης οροφής των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών, η πιο σκληρή/βάναυση μορφή της είναι ίσως η πιο καλά κρυμμένη και επομένως η πιο δύσκολη να εξαλειφθεί: η έμφυλη βία.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε κάνει σημαντικά επιτεύγματα για την ισότητα χάρη στη χρόνια επιμονή των προοδευτικών δυνάμεων. Τώρα έχουμε γυναίκες επικεφαλής της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ένα κολέγιο Επιτρόπων με ισορροπία μεταξύ των φύλων και υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια. Ωστόσο, έχουμε ένα επιπλέον κρίσιμο και ακόμη ημιτελές καθήκον. Το καθήκον απέναντι στις πιο ευάλωτες, εκείνες που πέφτουν θύματα βίας μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Κάθε μέρα επτά γυναίκες πεθαίνουν στην ΕΕ, θύματα της έμφυλης βίας, συνήθως από το χέρι του συντρόφου τους. Ένα ποσοστό μεταξύ 12% και 15% των γυναικών, ζουν στην κόλαση σε καθημερινή βάση. Δεν γίνονται πρωτοσέλιδα και χρειάζονται βοήθεια για να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο της απόγνωσης. Χρειάζονται ψυχολογική, οικονομική και δικαστική υποστήριξη. Για χρόνια, οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες ζητούν μια ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της βίας με βάση το φύλο, η οποία περιλαμβάνει ένα δεσμευτικό εργαλείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν η πολιτική μας ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε το πρόγραμμα εργασίας της προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen, ζητήσαμε μια νομοθετική πρόταση για τον τερματισμό αυτής της μάστιγας. Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια και επιτέλους η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σήμερα 8 Μαρτίου θα παρουσιάσει μια οδηγία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Λόγω της αντίθεσης ορισμένων κυβερνήσεων στο Συμβούλιο, δεν μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε τη βία λόγω φύλου ως έγκλημα στο άρθρο 83 της Συνθήκης. Όμως, η βία κατά των γυναικών είναι κακούργημα/σοβαρό αδίκημα και θα πρέπει να θεωρείται ως τέτοιο, όπως συμβαίνει ήδη με την εμπορία ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών. Η νέα οδηγία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα πρόληψης, υποστήριξης και προστασίας. Θα πρέπει επίσης να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι η βία από οικείο σύντροφο είναι αποφασιστικός παράγοντας κατά την εξέταση των υποθέσεων κράτησης των δραστών.

Αυτή η οδηγία είναι ένα ακόμη στοιχείο μιας παγκόσμιας στρατηγικής που χρειάζεται πολλά άλλα νομικά μέσα, καθώς και άλλες συντονισμένες ενέργειες που στοχεύουν στην αλλαγή νοοτροπίας, στην αποκάλυψη της αδικίας και του αναχρονισμού της υποταγής του μισού παγκόσμιου πληθυσμού, στη σπατάλη του ταλέντου του και στην υποτίμηση της αξιοπρέπειάς του. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σεξουαλική παρενόχληση σε νέους τομείς, από τον αθλητισμό – όπου εξακολουθούμε να βλέπουμε κάποιες απαρχαιωμένες συμπεριφορές απαράδεκτες στον 21ο αιώνα – μέχρι το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, όπου οι γυναίκες έχουν 27 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αντιμετωπίσουν την παρενόχληση.

Φέτος στις 8 Μαρτίου κάνουμε ένα ακόμη βήμα, με την ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Δεν ξεχνάμε τις Αφγανές, με τις εκπροσώπους των οποίων συναντήθηκε η ευρωομάδα μας πρόσφατα στις Βρυξέλλες και υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας. Ούτε ξεχνάμε τα κορίτσια που είναι θύματα ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων ή προσυμφωνημένων γάμων. Αυτές τις μέρες, οι σκέψεις μας είναι ιδιαίτερα με τις γυναίκες στην εμπόλεμη ζώνη, και οι καρδιές μας τόσο με εκείνες τις Ουκρανές που αποφάσισαν να παραμείνουν και να πολεμήσουν για τη χώρα τους όσο και με εκείνες που δραπέτευσαν, πολλές με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Ακολουθεί αναλυτικά το άρθρο:

https://www.athensvoice.gr/politics/748811-epiteloys-enas-eyropaikos-nomos-gia-tin-emfyli

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την χθεσινοβραδινή παρέμβαση του στην έκτακτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς, σχετικά με τα μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής Οικονομίας από ρωσικό φυσικό αέριο και την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.

«Είναι μία κρίση, που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε υπερεθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων, με στοχευμένα μέτρα για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης συμπληρώνοντας ότι λύση είναι η δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων, υποδομών και αγωγών όπως ο EastMed, η απεξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο καθώς και η άμεση ουσιαστική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα. «Όσο πιο ισχυρή είναι η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, τόσο πιο ανθεκτικοί θα είμαστε στις διεθνείς κρίσεις” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση της παρέμβασης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη:

Με τραγικό τρόπο για άλλη μία φορά ένας εξωτερικός κίνδυνος ενισχύει τις κοινές μας αγωνίες. Η παράνομη και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι η γεωπολιτική μας ασφάλεια είναι σε άμεση συνάρτηση με την ενεργειακή μας αυτονομία. Η αυτοδύναμη Ευρώπη πρέπει να έχει Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα και να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο προχωρώντας στη δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων, υποδομών και αγωγών όπως ο EastMed και βεβαίως μέσα από την απεξάρτηση μας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο ενισχύοντας την εξοικονόμηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με γρηγορότερους ρυθμούς.

Όσο πιο ισχυρή είναι η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, τόσο πιο ανθεκτικοί θα είμαστε στις διεθνείς κρίσεις. Για να πετύχουμε όμως αυτή την προσπάθεια πρέπει να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των εθνικών δικτύων και των διασυνοριακών διασυνδέσεων αξιοποιώντας νέα χρηματοδοτικά μέσα και συνδυάζοντας σύμφωνα με τις νέες προκλήσεις τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι προτεραιότητα οι κοινές πολιτικές κατά των ενεργειακών ανισοτήτων και της ενεργειακής φτώχειας, που κλιμακώθηκαν την τελευταία περίοδο. Για αύριο η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην προημερήσια αγορά στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 427 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τα 600 ευρώ.

Είναι μία κρίση, που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε υπερεθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων με στοχευμένα μέτρα για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Δελτίο Τύπου για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τη χώρα μας σε μια περίοδο όπου παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση τα φαινόμενα έμφυλης βίας -κυρίως ενδοοικογενειακής /συντροφικής. Σχεδόν κάθε εβδομάδα βρίσκεται στην επικαιρότητα μια βίαιη επίθεση εις βάρος γυναίκας. Ενώ εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει μπει στην ζωή μας ο όρος «γυναικοκτονία». Ένα ακραίο εγκληματικό φαινόμενο, που εδράζεται στην επιθυμία «επιβολής» του λεγόμενου «ισχυρού φύλλου», το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε βιώσει η ελληνική κοινωνία σε τέτοια συχνότητα και έκταση.

Σήμερα, 8 Μάρτη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής καλεί όλους ν’ αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να λάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί! Να διεκδικήσουμε και να στηρίξουμε πολιτικές και μέτρα που θα εξασφαλίζουν ζωή με αξιοπρέπεια για όλες και όλους! Να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα καθιστούν την ισότητα των φύλων βάση της δημοκρατίας, και όχι «το κερασάκι στην τούρτα»! Να εντάξουμε την Ισότητα των Φύλων στο πλαίσιο των αρχών της Δημοκρατίας, της Ισότητας, της Δικαιοσύνης και της υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα για:

 • Να σπάσουν οι διακρίσεις και τα στερεότυπα φύλλου με καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν, ήδη από το σχολείο.
 • Να ενισχυθεί η θέση της γυναίκας στη λήψη των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, μέσα από θεσμικές αλλαγές, καθιέρωση ποσοστώσεων σε επίπεδο ΕΕ, και αναδιάρθρωση των κρατικών εσόδων και δαπανών (δημοσιονομική πολιτική) ώστε να είναι επωφελείς για την επίτευξη στόχων σχετικών με την ισότητα των φύλων.
 • Να κατακτηθεί η οικονομική ανεξαρτησία και η ίση αμοιβή για ίση εργασία, μέσα από εφαρμογή των οδηγιών για «Διαφάνεια των Μισθών», την θεσμοθέτηση του «ανώνυμου» Βιογραφικού, την δημιουργία συστημάτων αξιολόγησης και ταξινόμησης θέσεων εργασίας, ουδέτερα ως προς το φύλο, κ.α.
 • Να κατακτηθεί η ευημερία των γυναικών, με συμπερίληψη των κριτηρίων φύλου για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
 • Να εξασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της, με σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού. Να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την παρένθετη μητέρα.
 • Να διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμέτοχη των γυναικών στην ψηφιακή μετάβαση, με ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις επιμέρους πολιτικές, με προγράμματα ψηφιακής εκπαίδευσης που απευθύνονται στις γυναίκες για τη βελτίωση του ψηφιακού προγραμματισμού και με προώθηση της ισότητας των φύλων σε εταιρείες και σε έργα/έρευνα στον τομέα των ΤΠΕ.
 • Να οικοδομήσουμε ένα πράσινο μέλλον (πράσινη μετάβαση) που να λειτουργεί για τις γυναίκες και για την ισότιμη ένταξη των γυναικών στην αγροτική οικονομία.
 • Να σπάσει ο κύκλος της έμφυλης βίας (ενδοοικογενειακής, συντροφικής, σεξουαλικής), να προστατεύσουμε τη σωματική ακεραιότητα των γυναικών, και να μηδενίσουμε τις γυναικοκτονίες, μέσα από μέτρα πρόληψης, μέτρα για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας λόγω φύλου, με ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης, μέτρα προστασίας για τα θύματα (π.χ. εξειδικευμένες δομές στα Αστυνομικά Τμήματα, για την υποδοχή κακοποιημένων γυναικών, εξειδίκευση στο Σώμα των Ιατροδικαστών ως αναγκαίος κρίκος ολοκληρωμένης πολίτικης κατά της βίας των γυναικών), με ελάχιστα πρότυπα για την επιβολή του νόμου, με διασφάλιση ότι η βία από στενό σύντροφο θα είναι καθοριστικός παράγοντας κατά την εξέταση υποθέσεων επιμέλειας και με τον προσδιορισμό της βίας με βάση το φύλο ως ένα νέο τομέα εγκλήματος (έμφυλη βία).
 • Να θεσμοθετηθεί ως αδίκημα που παραβιάζει τη γενετήσια ελευθερία (και όχι τα προσωπικά δεδομένα) η άσκηση διαδικτυακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών, κοριτσιών και παιδιών, μέσω εικόνας.
 • Να επανέλθει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ΣΕΠΕ για να εξασφαλίσουμε τον έλεγχο της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στους χώρους εργασίας.
 • Να εξασφαλιστούν αυστηροί κανόνες για την παρεμπόδιση του οργανωμένου εγκλήματος και την εμπορία ανθρώπων, με πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση για πορνεία με ενημερωτικές εκστρατείες για άνδρες, καθώς και να προστατευτούν οι γυναίκες με στρατηγικές εξόδου χωρίς στιγματισμό, με πρόσβαση στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, κ.λπ.

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής θεωρούμε επίσης, ότι, μέρος των πόρων του Ταμείου  Ανάκαμψης, πρέπει να κατευθυνθούν στην άρση των ανισοτήτων των φύλων, με την δημιουργία, ενίσχυση-καθοδήγηση και αξιολόγηση απόδοσης των δομών προστασίας, υποστήριξης και φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε όλους τους Δήμους της Χώρας, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη η ενημέρωση, πρόσβαση και προστασία των γυναικών που έχουν ανάγκη.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής καλεί όλους να διαφυλάξουμε τα επιτεύγματα που έχουν εξασφαλισθεί με τις πολιτικές ισότητας των φύλλων, που εισήγαγε και συνέχισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήδη από την δεκαετία του 1980. Ταυτόχρονα, όμως είναι επιβεβλημένο να πιέσουμε για ταχύτερη πρόοδο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ισότιμη σχέση μεταξύ των φύλων. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα!

 

Φέτος που το βλέμμα όλων μας είναι στραμμένο στον Ουκρανικό λαό και τις δύσκολες ώρες που περνάει, είναι η ώρα να σχηματίσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης, για ένα καλύτερο αύριο χωρίς πολέμους, πυρηνικά και καταστροφή της ζωής!

 

Ο Γραμματέας της ΠΝΕ

 

Αντώνης ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Πολιτικού Προγραμματισμού

Μανόλης ΠΕΤΡΑΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙΡΙΔΗ

Οι διακρίσεις κάθε είδους, για λόγους καταγωγής, χρώματος ή θρησκείας, όχι μόνο δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη αλλά απαγορεύονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χώρος αρχών και αξιών. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι αυτονόητη υποχρέωση.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή, Δ. Καιρίδη, που έρχονται μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για “πραγματικούς” πρόσφυγες, προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι από το Χάρκοβο δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους εκτοπισμένους από το Χαλέπι ή την Καμπούλ. Ο πόνος των προσφύγων είναι ίδιος και πραγματικός.

Οι αποφάσεις για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων δεν μπορεί να είναι ούτε εξαίρεση ούτε άλλοθι, αλλά το παράδειγμα για αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει κανόνας και να πάψει να αποτελεί εξαίρεση.

Η κυβέρνηση και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να σταματήσουν να χαϊδεύουν τα αυτιά του υπερσυντηρητικού και ακροδεξιού ακροατηρίου. Έτσι θα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη χώρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Στόχος μας ένα προοδευτικό κίνημα που θα συνομιλεί με την κοινωνία»

-Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; Τι πρέπει να μας προβληματίσει ως Ελλάδα από τις δραματικές αυτές εξελίξεις και τι μπορούμε να κάνουμε ως χώρα, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς; Στέλνοντας πολεμικό υλικό σε τι ωφελούμαστε;

Η παράνομη εισβολή στην Ουκρανία είναι απότοκη της αναθεωρητικής προσπάθειας της ρωσικής Κυβέρνησης να επαναχαράξει τα σύνορα. Δυο λαοί εμπλέκονται σε έναν αναίτιο πόλεμο με ανυπολόγιστες ανθρωπιστικές συνέπειες ενώ έχει ήδη προκληθεί προσφυγική κρίση. Οφείλουμε να παραμείνουμε ανυποχώρητα και χωρίς «ναι μεν, αλλά» στην πλευρά του διεθνούς δικαίου. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο, η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ. Θεωρούμε ότι μας δίνεται η ευκαιρία να έχουμε ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις. Όχι απλώς δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό, αλλά συμμετέχοντας στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, που είναι ωφέλιμη και αναγκαία για τα συμφέροντα της χώρας μας. Η κοινή εξωτερική πολιτική, ένα συνεκτικό πλαίσιο ασφάλειας και ένας σύγχρονος αμυντικός ευρωστρατός συνθέτουν τις προϋποθέσεις για μια Ευρώπη πιο ισχυρή και ασφαλή, εγγυήτρια της ειρήνης και της ευημερίας των λαών.

-Εκτός από τις βόμβες που πέφτουν στο Κίεβο και τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις, «βόμβα» για την κοινωνία αποτελεί η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις (ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα). Τι δεν έκανε η ελληνική κυβέρνηση και ποια τα περιθώρια παρεμβάσεων σε ένα τόσο μεγάλο διεθνές πρόβλημα; Τι προτείνετε;

Η κατάσταση στην Ουκρανία επιτείνει την ενεργειακή κρίση που διαρκεί εδώ και πολλούς μήνες. Η συντηρητική Κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη γιατί απέτυχε να κάνει έστω και το ελάχιστο για την προστασία των καταναλωτών: ακόμη και η πενιχρή επιδότηση των λογαριασμών καθυστερεί απελπιστικά. Καμία ρύθμιση στην αγορά και κανένας έλεγχος των τιμών. Εδώ και πολλές εβδομάδες ζητούμε την εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμούς ρεύματος, ώστε οι πάροχοι να επωμιστούν ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων. Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, να μειωθεί το ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Και να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγή του ενεργειακού μας μίγματος. Να σταματήσουμε να είμαστε υπερεξαρτημένοι από το φυσικό αέριο επενδύοντας στις ΑΠΕ, με ενεργειακές κοινότητες και ένα δίκτυο υψηλής διαδυνδεσιμότητας. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

-Η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου ζήτημα νέου μνημονίου στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα; Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ άνοιξε εκ νέου ζήτημα υψηλού χρέους…

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μήνες τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας παρουσιάζουν σοβαρή επιδείνωση. Τα «δίδυμα» ελλείμματα -πρωτογενές και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών- μας θυμίζουν την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ που το 2009 οδήγησε στην πτώχευση. Είναι σαφές ότι απαιτείται νέα οικονομική πολιτική, για να αποφύγουμε ανάλογες περιπέτειες. Η χώρα μας πρέπει να έχει έτοιμο τη δική της «συνταγή» για να μη χρειαστεί να την ψάξει αλλού. Με έμφαση όχι μόνο στον εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών αλλά και στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να επαίρεται για την τέταρτη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση στον κόσμο και ταυτόχρονα να αφήνει την οικονομία να «τρέχει» με πληθωρισμό σε ρεκόρ 25ετίας.

-Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο η τροπή που πήραν τα πράγματα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα «καυτά» προβλήματα της καθημερινότητας να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές; Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο;

Μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να επιβάλει τις εκλογές. Η κρίση στην Ουκρανία και οι συνέπειές της στην Ελλάδα ενδεχομένως επιταχύνουν τις εξελίξεις. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Κατά τη γνώμη μας, εκείνο που έχει πραγματική αξία είναι η καθημερινή πολιτική μας δουλειά, να μπορέσουμε να διατυπώσουμε ένα πλαίσιο ρεαλιστικών προτάσεων για κάθε σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Αυτή είναι για εμάς η ουσία της πολιτικής: ανοικτός διάλογος και υπευθυνότητα, με το βλέμμα όχι απλώς στο αύριο, αλλά στο μεθαύριο. Να φέρουμε ελπίδα και προοπτική στη νέα γενιά, όχι με απλά συνθήματα, αλλά με σοβαρό και αξιόπιστο προγραμματικό λόγο.

-Ποιος είναι ο στόχος σας στις επόμενες εθνικές κάλπες; Είναι εφικτός ο διπλασιασμός των ποσοστών σας ή μήπως τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι υπερτιμημένα;

Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι σαφώς θετικά. Οι δημοσκοπήσεις πρέπει να διαβάζονται με μεγάλη προσοχή και σύνεση. Υπάρχει όμως μια σαφής τάση ενίσχυσης του Κινήματος που πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία. Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες γυρίσαμε όλη την Ελλάδα και συζητήσαμε στις αγορές, στο πεζοδρόμιο, με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που στενάζουν μπροστά στο κύμα της ακρίβειας. Ενημερώσαμε για τις δικές μας προτάσεις. Παντού είδαμε ανθρώπους πρόθυμους όχι απλά να ακούσουν, αλλά να μιλήσουν, να συμμετέχουν ενεργά. Το κλίμα αλλάζει, η πολιτική επιστρέφει.

-Σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία, θα μπαίνατε σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, εξαιρουμένου του προέδρου του κόμματος που θα έρθει πρώτο;

Θεωρώ ότι είναι εντελώς επισφαλής η συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες. Το στοίχημα είναι κάθε μέρα που περνά να γίνεται η Δημοκρατική Παράταξη ολοένα και πιο ισχυρή. Να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στους πολίτες. Με αυτονομία, προοδευτική ταυτότητα και διάθεση ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να προέλθει από ένα συγκυριακό άθροισμα δυνάμεων, αλλά ως αποτέλεσμα της υπεύθυνης επιλογής και εντολής των πολιτών.

-Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την οποία ο κ. Ανδρουλάκης αποκαλεί «αυτοοργάνωση». Τι περιλαμβάνει και που αποσκοπεί;

Τις επόμενες ημέρες το Κίνημα θα εξειδικεύσει το σχέδιό του για ένα νέο λειτουργικό μοντέλο. Μακριά από οργανωτίστικες λογικές και αποκλεισμούς, θέλουμε να ενώσουμε και να εκφράσουμε όλους όσοι πιστεύουν στις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Με μια διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα και ένα πλέγμα δράσεων, πολιτικών εργαστηρίων και άλλων μορφών ενεργού συμμετοχής σε κάθε γωνιά της χώρας. Στόχος μας είναι το Κίνημα να συνομιλεί όχι μόνο με τα μέλη του αλλά με όλη την κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά. Να γίνουν οι ίδιοι οι πολίτες φορείς της Αλλαγής, συνδιαμορφώνοντας ένα προοδευτικό κίνημα «από τα κάτω» που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε και συμμετέχουμε στην πολιτική.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΕΡΜΠΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ «ΛΑΓΟΥΣ» ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Σημεία παρέμβασης Σωτήρη Σέρμπου, Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Σωτήρης Σέρμπος, σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κόμματος AKP για την ατζέντα του τετ-α-τετ των δύο ανδρών, ανέφερε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι απολύτως θετικό, να είναι ανοιχτοί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αλλά με συμπεφωνημένη ατζέντα, η οποία θα έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο, κατά την πάγια διεθνή πρακτική.

Ακολουθεί απόσπασμα της παρέμβασης του κ. Σέρμπου:

«Αυτή τη στιγμή θα σας απαντήσω και με τη διττή ιδιότητα που έχω, ως συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ. Επί της αρχής, οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι απολύτως θετικό να είναι ανοιχτοί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Από την άλλη όμως πλευρά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την τρέχουσα συγκυρία, αυτό περιλαμβάνει μια ατζέντα συμπεφωνημένη, που έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε χαμηλότερο αν θέλετε επίπεδο. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική. Και δεύτερον: δεν θα υπάρχουν -αν θέλετε- «λαγοί», που θα βγαίνουν, όπως οι δηλώσεις του κυρίου Τσελίκ και επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά την τουρκική ανθρωπογεωγραφία, ο «Χ» κύριος Τσελίκ, δεν λαμβάνει μόνος του μια τέτοια πρωτοβουλία. (…) Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε ένα ανανεωμένο αέρα εθνικής αυτοπεποίθησης, στον πυρήνα του Δυτικού παραδείγματος, απέναντι στους αναθεωρητές όπως ο Ρώσος Πρόεδρος. Σε αυτή τη συγκυρία, το να ακούμε για «Γαλάζια Πατρίδα», από αυτούς που θέλουν να αναθεωρήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, είναι ένα κακό προηγούμενο και δεν χρειάζεται καμία βιασύνη από ελληνικής πλευράς. Θέλουμε να ακούσουμε ποια ακριβώς είναι η ατζέντα της συνάντησης.»

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΔΙΧΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΛΟΓΩ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ E-ΕΦΚΑ, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας &Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ζητούν να ανανεωθεί αυτομάτως η ασφαλιστική ικανότητα των δικηγόρων, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους μέχρι την 28-2-2023.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι «σύμφωνα με έγγραφο της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων δικηγόρων, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους στον e-ΕΦΚΑ ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούν τους όρους της ρύθμισης, θεωρούνται από την 1η Μαρτίου 2022 ως ανασφάλιστοι και δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα».

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με έγγραφο της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων δικηγόρων, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους στον e-ΕΦΚΑ ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρούν τους όρους της ρύθμισης, θεωρούνται από την 1η Μαρτίου 2022 ως ανασφάλιστοι και δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα.

Παράλληλα, σε πολλούς εμμίσθους ασφαλισμένους δικηγόρους, η ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, αντί να εκτείνεται μέχρι την 28-2-2023, σταματά την 31.3.2022 ή την 30.6.2022, διαρκεί δηλαδή μόλις για 1 ή 3 μήνες.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται σε άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων του οργανισμού, όπως ιατροί, οδοντίατροι και άλλες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Ο ίδιος, μάλιστα, ο e-ΕΦΚΑ αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα αυτό δεν οφείλεται στους ασφαλισμένους αλλά στον ίδιο τον ΕΦΚΑ και το ηλεκτρονικό του σύστημα, αφού σε ανακοίνωσή του (3-3-2022) επισημαίνει:.. «Τονίζεται πως για εκείνους τους μη μισθωτούς (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι, αγρότες) που κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους στο ΚΕΑΟ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί οι καταβολές τους στο σύστημα και ως εκ τούτου δεν έχει αποδοθεί ψηφιακά η ασφαλιστική τους ικανότητα, μπορούν να επισκεφθούν τα τοπικά υποκαταστήματα κλείνοντας ένα ραντεβού ηλεκτρονικά και να αποκτήσουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα».

Με άλλα λόγια, ο e-ΕΦΚΑ μεταθέτει τις δικές του αδυναμίες σε ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι για να πάρουν την δικαιούμενη ασφαλιστική ικανότητα πρέπει να κλείσουν πρώτα ηλεκτρονικά ραντεβού και μετά να επισκεφθούν τα υποκαταστήματα του Φορέα. Και, επιπλέον, αυτή η ενημέρωση γίνεται τρεις ημέρες μετά την μη ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας και όχι πριν τη δημιουργία του προβλήματος.

Και αυτά, όπως αντιλαμβάνεσθε, έχουν δυσχερείς έως τραγικές επιπτώσεις σε άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους (π.χ. προστατευόμενα τέκνα και συζύγους) που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (π.χ. ασθένεια ή ατύχημα) και δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη, στερούμενοι φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων ή επεμβάσεων.

Αντί, λοιπόν, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να παρατείνει αυτοδίκαια την ισχύ της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι την επίλυση του (μηχανογραφικού) προβλήματος, μετακυλίει την αντιμετώπισή του στους ασφαλισμένους και τα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Επειδή ήδη οι Έλληνες ασφαλισμένοι και ανάμεσα τους οι δικηγόροι, ιατροί, οδοντίατροι και άλλοι αυτοαπασχολούμενοι συμμετέχουν στο σύστημα ασφάλισης με σημαντικές εισφορές λαμβάνοντας, ωστόσο, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας,

Επειδή ένα κοινωνικό κράτος το οποίο σέβεται τον κάθε πολίτη οφείλει να ενημερώνει όλους εγκαίρως για τις μεταβολές (ιδιαίτερα τις δυσμενείς),

Επειδή τα η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και η φαρμακευτική περίθαλψη δεν αποτελούν απλώς διαδικαστικό ή εισπρακτικό ζήτημα για να αδιαφορεί η πολιτεία και οι φορείς της, όταν μάλιστα διακυβεύεται η υγεία ακόμη και μικρών παιδιών,

Επειδή, ήδη η Κυβέρνηση της ΝΔ διοικεί τη χώρα 31 μήνες αλλά το πρόβλημα της ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών που έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους συνεχίζεται απαράλλαχτο, όπως συνέβαινε και στην διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να χορηγήσετε άμεσα ασφαλιστική ικανότητα μέχρι την 28-2-2023στους δικηγόρους και στις υπόλοιπες ανωτέρω κατηγορίες ασφαλισμένων, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους;
Ποιοι είναι οι λόγοι της μη ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας των ανωτέρω κατηγοριών ασφαλισμένων; Τι έπραξε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία του προβλήματος;
Δεδομένου ότι το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια διαιωνίζεται, έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα δημιουργίας ενός αξιόπιστου πληροφοριακού συστήματος που θα διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα, σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ των διαφόρων παλαιών και νέων πληροφοριακών συστημάτων (ΕΦΚΑ – παλαιά ταμεία – ΚΕΑΟ) ώστε να αποφευχθούν τα λάθη στο ηλεκτρονικό μητρώο/αρχείο του e-ΕΦΚΑ και να απαλλαγούν οι ασφαλισμένοι από μελλοντική ταλαιπωρία;
Ποιος ευθύνεται για τη μη ενημέρωση των εν λόγω ασφαλισμένων, ώστε να γνωρίζουν εγκαίρως τις τυχόν οφειλές τους και να προβούν εγκαίρως στην τακτοποίησή της, προτού αντιμετωπίσουν τα ως άνω περιγραφέντα σοβαρά προβλήματα που συνεπάγεται η στέρησης της ασφαλιστικής ικανότητας;
Είναι στις προθέσεις σας η υιοθέτηση μέτρων όπως, π.χ. η δημιουργία μιας πιο φιλικής προς το χρήστη καρτέλας ασφαλισμένου με αλληλεπίδραση και δυνατότητα πληρωμής χωρίς τραπεζική χρέωση;»

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Το Δίκτυο Νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της αγωνιζόμενης γυναίκας

 

Έτος 2022. Ακόμα και σήμερα εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα για την ισότιμη μεταχείρισή τους από το κοινωνικό σύνολο. Παρότι, υπάρχουν διεθνείς αποφάσεις περί της ισότητας των δύο φύλων από δεκάδες κράτη και κυβερνήσεις, οι γυναίκες μάχονται ακόμα για τα αυτονόητα.

 

Ως νέα γενιά, είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια που προάγει τον ίσο χαρακτήρα μεταξύ των δύο φύλων και στόχος μας είναι να αναδείξουμε δράσεις τοπικού και παγκόσμιου χαρακτήρα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Αυτές τις μέρες μάλιστα, με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο τασσόμαστε στο πλευρό των γυναικών κάθε ηλικίας που αμύνονται ηρωικά στην Ουκρανία. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους, η μάχη απέναντι στη βία και το θάνατο, θα είχε ήδη χαθεί.

 

 

Δίκτυο Νέας Γενιάς Κινήματος Αλλαγής Νομού Ηρακλείου

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.