
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΡΑΒΗΧΤΗΚΕ Η ΚΟΥΡΤΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ‘’ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ’’ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ
Τελευταία ενημέρωση 13 Μαρτίου 2023 by energinews (admin)
Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε χθεσινά δημοσιεύματα σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί μια σύμβαση που έχει υπογραφεί το 2014 και η ανάδοχη κοινοπραξία υποστήριζε πως ό,τι κι αν συμβεί, σε δύο χρόνια θα έχουμε τηλεματική, μετά από εννιά χρόνια να μην έχει ολοκληρωθεί. Να έχει φτάσει από τα 41 εκατ. ευρώ στα 54 εκατ. ευρώ και όλοι αυτοί οι κύριοι να είναι στις θέσεις τους. Να μην έχει κινηθεί ο εισαγγελέας, όταν η Αρχή Διαφάνειας επισημαίνει κάτι τέτοιο».
«Και ποιος παράνομα επέτρεψε να γίνει μετάταξη προσώπου, που υπερέβαινε το ηλικιακό όριο των 48 ετών, όπως ορίζει ο νόμος, κύριε Βορίδη που κάνετε λόγο για νόμιμη μετάταξη;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Ο νόμος θέτει τα 48 έτη. Ο συγκεκριμένος σταθμάρχης ήταν πολύ μεγαλύτερος. Κάποιοι θέλουν ένα κράτος – λάφυρο. Να κάνουν τα ρουσφετάκια τους, να δίνουν σε φιλικές εταιρείες τα έργα, να μην ελέγχει κανείς – κανέναν, ατιμωρησία και όταν γίνει κάτι τραγικό που τους φθείρει πολιτικά, πετούν κι ένα επικοινωνιακό ‘’συγγνώμη’’. Και ποια είναι η επόμενη ημέρα; Δεν δέχθηκα τη συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές; Ποια είναι η επόμενη ημέρα; Μάθαμε ποιος μου έστειλε το μήνυμα; Μάθαμε ποια εταιρεία ήταν πίσω από τις παγιδεύσεις;», ανάφερε.
«Τι έκανε η Ρυθμιστή Αρχή Σιδηροδρόμων; Έχει αποτύχει παταγωδώς. Πρέπει να ζητηθούν ευθύνες. Και στους Ιταλούς», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισημαίνοντας ότι έχει αποτύχει αυτή η ιδιωτικοποίηση. «Πρέπει να φύγει και να μπει στρατηγικός επενδυτής που θα αξιολογείται για την επένδυση» είπε.
«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα, είναι να έχουμε δυστυχώς κυβερνώντες οι οποίοι δεν θέλουν να αλλάξουν τη χώρα. Δεν θέλουν να φτιάξουν ένα κράτος αξιοκρατίας και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, διότι πολύ απλά δεν θέλουν να αλλάξουν νοοτροπία και αντίληψη για την πολιτική. Αν θεωρήσουμε ότι το χθες είναι η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και η ατιμωρησία, τί απ’ όλα αυτά δεν αντιμετωπίζει σήμερα ο πολίτης; Ο πολίτης, δυστυχώς, βλέπει ότι μετά το μνημόνιο που οδήγησε χιλιάδες ελληνόπουλα στο εξωτερικό και επέφερε τεράστιες ανισότητες, χαμένες ευκαιρίες και φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού, κάποιοι συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Τραβήχτηκε η κουρτίνα από το λεγόμενο ‘’επιτελικό κράτος’’ και αποδείχθηκε ότι είναι μια από τα ίδια», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Τι κάνει μια κυβέρνηση που είχε 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης; Μιλώ φορτισμένα πολιτικά γιατί το τρένο είναι το όχημα που έπρεπε να επενδύσουμε, διότι είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Σε μια εποχή ενεργειακής κρίσης, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη επενδύουν στα τρένα γιατί θέλουμε περιορισμό στην εκπομπή ρύπων. Κι εσύ αντί να επενδύσεις στα τρένα, δεν διασφαλίζεις ούτε την ασφάλεια μεταφορών», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Δεν μπορώ να βλέπω, σε όλη την Ελλάδα, από τα πιο ακριτικά νησιά μέχρι την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, νέα παιδιά αγανακτισμένα. Γιατί είναι αγανακτισμένα αυτά τα παιδιά; Αναρωτιούνται: Τι έχουμε εμείς; Ποιο είναι το μέλλον μας; Έχουμε καλή παιδεία; Έχουμε καλή υγεία; Έχουμε φθηνά ενοίκια; Έχουμε καλές μεταφορές; Τι έχουν αυτά τα παιδιά για το μέλλον τους; Και τι κάνουμε όλοι εμείς;» διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σχολιάζοντας την αποποίηση ευθυνών εκ μέρους κυβερνητικών στελεχών με το επιχείρημα περί διαχρονικών παθογενειών, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «όταν πετάς την μπάλα στην εξέδρα με τον ισχυρισμό “όλοι φταίνε” και υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας, τότε κατασκευαστές και πολιτικοί θα λένε “έλα, εντάξει και μια στραβή να γίνει στη βάρδια μου, δεν τρέχει τίποτα”. Όχι! Δεν είναι στραβή στη βάρδια πάνω από 100 νεκροί στο Μάτι ή 57 νεκροί στα Τέμπη και κανείς να μην απολογείται σε αυτόν το λαό».
«Όταν οι ηγεσίες των κομμάτων και οι πολιτικοί δεν στηρίζουν την ηγεμονία τους στην αγάπη του λαού και στην προσφορά στους πολίτες, αλλά αντίθετα στην εξυπηρέτηση μιντιαρχών και ισχυρών συμφερόντων, τα πράγματα αλλάζουν» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμπληρώνοντας ότι «η 4η εξουσία πρέπει να είναι το μαστίγιο στην εκάστοτε κυβέρνηση για να βελτιώνεται, και όχι να αποθρασύνεται».
«Καμία ανοχή σε ηθικά ζητήματα είτε είναι μικρά είτε μεγάλα δεν υπάρχει στη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην παρατυπία της χορήγησης αναρρωτικής άδειας δυο μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη από ιατρό και υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέχρι πρότινος. «Όταν όμως οι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν σέβονται τα ειδικά δικαστήρια και αντί να τους στέλνουν σπίτι τους, τους επιβραβεύουν με υποψηφιότητες ή λένε “έχεις πολιτική ευθύνη αλλά θα σε ξανακατεβάσω”, δυστυχώς αυτά αποτελούν περιφρόνηση στο νέο πολιτικό ήθος που έχει ανάγκη ο τόπος μας» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε με νόημα «τι σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας; Σημαίνει κάθονται τρεις άνθρωποι σε ένα τραπέζι και μοιράζουν υπουργεία στους εκλεκτούς και στους φίλους τους; Όχι!» και περιέγραψε την ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς ζητούμενο είναι τι κυβέρνηση θα υπάρξει.
«Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι εμπόδιο στην αλαζονεία των ισχυρών. Υπάρχουν αντίβαρα και δεν μπορεί ένας Πρωθυπουργός να κάνει ό,τι θέλει με τους κολλητούς του» ανέφερε προσθέτοντας πως «η χώρα για να αλλάξει χρειάζεται μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στους θεσμούς. Σεβασμό στη Δικαιοσύνη, σεβασμό στους θεσμούς και πάνω απ’ όλα σεβασμό στον άνθρωπο και στον πολίτη. Εκπροσωπώ μία αλλαγή, που έχει τον άνθρωπο και τον πολίτη στο επίκεντρο».
Ερωτηθείς αν θα βάλει νερό στο κρασί του, τόνισε: «Δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου, γιατί το κρασί μου δεν είναι ξινό όπως είναι των δύο που έχουν κριθεί, τεσσεράμισι χρόνια ο ένας και τέσσερα χρόνια ο άλλος. Έχει ξινίσει το κρασί τους. Είναι το κρασί που οδηγεί μία χώρα να είναι βουτηγμένη στο χθες και στην ανυποληψία, ενώ μπορεί να γίνει μία χώρα ισχυρή όπου ο λαός της θα ζει με ευημερία, αξιοπρέπεια και προοπτική».
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΥΤΕ Ο ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΟΥΤΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΥΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Σήμερα».
Σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη:
Δεν έπρεπε να περιμένουμε να γίνει αυτή η τραγωδία για να θέσουμε τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και τη λειτουργία των σιδηροδρόμων. Είναι θέματα που έπρεπε να είχαμε συζητήσει νωρίτερα.
Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τέτοιες θέσεις πρέπει να είναι κατάλληλοι. Πριν φτάσουν σε αυτή τη θέση, πρέπει να αξιολογούνται. Αυτή την ευθύνη την έχει η διοίκηση και ο πολιτικός προϊστάμενος. Όπως είδαμε από τους διαλόγους των εργαζομένων, δεν ήταν εκπαιδευμένοι και δεν υπήρχε έλεγχος.
Ο κ. Καραμανλής απάντησε στη Βουλή πριν το δυστύχημα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Για την απάντηση αυτή, εμπιστεύτηκε τους ανθρώπους της διοίκησης που του την έδωσαν. Ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνηση είχαν την πολιτική ευθύνη για την απάντηση που δόθηκε και αυτοί που την έγραψαν θα έπρεπε να γνωρίζουν. Όπως αποδείχτηκε όμως, δεν γνώριζαν.
Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε διάχυση των ευθυνών όπου στο τέλος δε θα φταίει κανείς. O σταθμάρχης έχει προσωπική ευθύνη, αλλά υπήρχαν πρωτόκολλα για την ασφάλεια των πολιτών τα οποία δεν τα κράτησε ούτε ο σταθμάρχης ούτε η διοίκηση, ούτε οι Υπουργοί και η Κυβέρνηση
Για να λειτουργεί σωστά η χώρα έχει θεσμούς και ανεξάρτητες αρχές. Υπάρχει η ΡΑΣ η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά. Όμως, έχουν απαξιωθεί οι θεσμοί και η ποιότητα της Δημοκρατίας
Πιστεύω ότι ο κ. Καραμανλής δεν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά καταδικάζω την επίθεση που έγινε στο σπίτι του όπου βρισκόταν και η οικογένειά του όπως καταδικάζω και την επίθεση που δέχτηκε ο κ. Βαρουφάκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΠΕΣΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ»
Δημήτρης Μάντζος: «Το προσωπείο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έπεσε ξανά και φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο της αναποτελεσματικότητας και της αδιαφάνειας»
Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1, με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.
Ο Δ. Μάντζος επανέλαβε την ανάγκη «να σταθούμε με περισυλλογή, νηφαλιότητα και σοβαρότητα απέναντι στην τραγωδία», τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με διάθεση αυτοκριτικής αλλά, κυρίως, με ειλικρίνεια».
«Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για συγκεκριμένες παραλείψεις με εγκληματικό τελικά αποτέλεσμα και κανένας, με καμία αυθαίρετη γενίκευση του τύπου “όλοι φταίμε” δεν μπορεί να τις αποκρύψει», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε:
«Υπάρχουν συγκεκριμένες παραλείψεις για τη μη υλοποίηση των έργων υποδομής στη γραμμή Αθήνα-Λάρισα-Θεσσαλονίκη, στο γεγονός ότι μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα τηλεδιοίκησης δεν υπήρχαν ασφαλιστικές δικλίδες. Παραπέμπω και στο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ότι το αργότερο έως το τέλος του Ιουλίου 2022 το έργο αυτό έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να γίνουν και επώνυμες. Μόνο έτσι θα απαντηθεί το τι πήγε στραβά και γιατί είχαμε αυτήν την τραγωδία».
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε εκ νέου ότι «τόσο η δικαιοσύνη με την έρευνά της όσο και οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές θα αποδώσουν συγκεκριμένες ευθύνες. Είναι σαράντα τέσσερις μήνες που κυβερνά η ΝΔ, δεν είναι χθεσινή. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής το 2019 σε ειδική εκδήλωση για τους σιδηροδρόμους έλεγαν ότι τα γνωρίζουν όλα. Άρα, τι έχει συμβεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια;».
«Αν δεν τελειώσουμε με το σήμερα και το χθες, δεν μπορούμε να πάμε στο αύριο με όρους αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας. Οι πολίτες ζητούν να ανοίξει ο διάλογος για το κράτος που θέλουμε και ζητούν αλλαγή τόσο στις δημόσιες πολιτικές όσο και στο πολιτικό παράδειγμα. Κανείς δεν δικαιούται να βλέπει το κράτος ως ιδιοκτησία και λάφυρο. Το είδαμε με παταγώδη αποτυχία και στο δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.
Είναι η πολλοστή φορά που πέφτει το προσωπείο και φαίνεται το πραγματικό πρόσωπο της αναποτελεσματικότητας, της αδιαφάνειας, της έλλειψης λογοδοσίας. Ας δούμε τι έγινε στην παραβίαση του κράτους δικαίου, στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, στην ασφάλεια των επικοινωνιών, στις υποδομές, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ας αναλογιστούμε πώς ζει ένας νέος σε αυτήν τη χώρα. Ξυπνάει, μπαίνει σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς που δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλές, που το διαχειρίζεται μία δημόσια εταιρεία που δεν ξέρουμε τίνος ρουσφέτι είναι ο διοικητής της, πάει σε μια δουλειά για να δουλέψει τετράωρο και να πληρωθεί κάτω από τον κατώτατο εθνικό μισθό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάντζος και αναρωτήθηκε:
«Τι άλλαξε τελικά σε αυτήν τη χώρα με το δήθεν επιτελικό κράτος και τον δήθεν εκσυγχρονισμό; Τι άλλαξε με τις δήθεν επενδύσεις; Τελικά, τι ζηλεύουν οι Ιάπωνες από εμάς και τι ζηλεύουμε εμείς από τους Ιάπωνες;
Εμείς, από την πλευρά μας, δουλεύουμε πάνω σε ένα πολιτικό πρόγραμμα με τον πολίτη στο επίκεντρο και ζητούμε αλλαγή εδώ και τώρα για αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα όλων μας. Αυτό είναι το διακύβευμα και των εκλογών και του διαστήματος μετά τις εκλογές που είναι πολύ κρίσιμο για το αύριο αυτής της χώρας και αυτού του λαού».
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει μόνο αυτήν την τραγωδία “στη βάρδιά της” να της καταλογίζουμε. Έχει και το ρεκόρ στις απευθείας αναθέσεις, έχει το ρεκόρ στην κομματικοποίηση τους κράτους με τους μετακλητούς υπαλλήλους, έχει τις υποκλοπές, την παραβίαση του κράτους δικαίου και την προσβολή των ανεξάρτητων αρχών. Έχει μία σειρά “ανδραγαθημάτων” και πεπραγμένων. Εδώ είμαστε καθημερινά να τα μετράμε και να τα θυμίζουμε στους πολίτες. Η ΝΔ θα έχει ολόκληρη την ευθύνη για την τετραετία της. Είμαστε δίκαιοι μαζί της, δεν της αφαιρούμε τίποτα από όσα έχει κάνει», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: “ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΝΑΓΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ”
Νίκος Ανδρουλάκης: “Είστε οι εκπρόσωποι της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που τόσο ανάγκη έχουμε αυτή τη δύσκολη εποχή”
*pool ΕΡΤ
Τη 2η ΕΜΑΚ, που σήκωσε στις πλάτες της το βάρος των διασώσεων αλλά και του τραγικού καθήκοντος του εντοπισμού των νεκρών επιβατών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΜΑΚ ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε:
«Mας έχετε κάνει υπερήφανους με την παρουσία σας στην Τουρκία και στα Τέμπη. Είστε οι εκπρόσωποι της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που τόσο ανάγκη έχουμε αυτή τη δύσκολη εποχή. Πάνω απ’ όλα ως πρότυπο και για όλους εμάς αλλά και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Γι’ αυτό θέλησα να σας ευχαριστήσω όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τον αγώνα που κάνετε, για την προσπάθεια που κάνετε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε όλα τα μέτωπα. Να είστε καλά και καλή δύναμη».
Ο κ. Ανδρουλάκης συνομίλησε με τον Διοικητή Αριστείδη Κατιρτζίδη και τα μέλη της 2ης ΕΜΑΚ σημειώνοντας ότι θα είναι αρωγός στο έργο τους. Στη συνέχεια μετέβη στη Θέρμη όπου είχε συνάντηση με εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Μετά το πέρας της επίσκεψής του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τη 2η ΕΜΑΚ, διότι με τον αγώνα τους και στην Τουρκία και στα Τέμπη δείχνουν τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τα πρότυπα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, της καθημερινής προσπάθειας που διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό. Ένα μέλλον ασφάλειας. Αυτά τα πρότυπα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κοινωνία.
Δυστυχώς, ζήσαμε ένα τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που δείχνει ότι το κράτος δεν εγγυήθηκε την ασφάλεια στις μεταφορές. Που δείχνει ότι υπήρχαν έργα που δεν υλοποιήθηκαν στην ώρα τους αλλά και αναξιοκρατία, που οδήγησε ένα ανθρώπινο λάθος μαζί με όλη αυτή την αβελτηρία του κράτους στο να χαθούν πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων.
Το μήνυμα είναι ότι πρέπει το κράτος να αλλάξει και να γίνει εγγυητής μιας καλύτερης διαβίωσης και μιας καλύτερης προοπτικής για τον ελληνικό λαό. Με λιγότερες ανισότητες, με περισσότερες ευκαιρίες, με μεγαλύτερη ασφάλεια, με ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με καλύτερη παιδεία. Και όχι ένα κράτος το οποίο θα είναι λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων.
Ένα κράτος – εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό χρειαζόμαστε και αυτό είναι η αγωνία μου και η προσπάθειά μου και μπροστά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό να είναι η ανάγκη που πρέπει να υλοποιήσουμε, ώστε να ζήσει ο ελληνικός λαός σε καλύτερες συνθήκες στο μέλλον».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη «συγγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά για το αν έχει μερίδιο ευθύνης και το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Η ευκολότερη διαδρομή των πολιτικών για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους, είναι να τις διαχέουν στο μακρινό παρελθόν. Η σύμβαση έγινε το 2014. Ας μείνουμε, λοιπόν, στα στοιχεία και όχι στις θεωρίες και στις ‘’συγγνώμες’’ κατόπιν πολλών ημερών από την τραγωδία. Και ας έχουμε και ενσυναίσθηση. Η σύμβαση έγινε το 2014. Προέβλεπε, σε δύο χρόνια, να έχει ολοκληρωθεί ένα έργο 41 εκατ., ώστε να έχουμε τηλεδιοίκηση πρώτου βαθμού, όταν η Ευρώπη πάει ήδη στον δεύτερο βαθμό τηλεδιοίκησης. Το έργο αυτό δεν υλοποιήθηκε το 2016. Δεν υλοποιήθηκε καν το 2017. Πήρε επτά συνεχόμενες παρατάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τηλεδιοίκηση και σε ένα σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των σιδηροδρόμων να μην μπορεί να αποφευχθεί το ανθρώπινο λάθος και να θρηνήσουμε μια τραγωδία».
Ερωτηθείς για τις μαζικές πορείες διαμαρτυρίας των νέων, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε:
«Γιατί βλέπουμε νέα παιδιά να ξεχύνονται στους δρόμους; Δώσαμε τα χρήματα που έπρεπε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να έχουμε καλύτερη υγεία; Δώσαμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην παιδεία, για να έχουν καλύτερη παιδεία; Δώσαμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πιο πράσινο μέσο της εποχής μας που είναι το τρένο, για να έχουν καλύτερα τρένα και με περισσότερη ασφάλεια;
Τι απ’ αυτά έγινε τα τελευταία χρόνια; Γι’ αυτό υπάρχει αυτή η αγανάκτηση. Για την αδικία εις βάρος των πιο αδύναμων Ελλήνων. Τις αδικίες και την αγανάκτηση πρέπει όχι κάποιοι να την εργαλειοποιήσουν, όπως έκαναν στο παρελθόν, αλλά να απαντήσουμε με λύσεις, με προτάσεις, με μια αλλαγή σελίδας που έχει ανάγκη ο τόπος. Με ένα κράτος – που το ξαναλέω – δεν θα είναι στον εκάστοτε κυβερνώντα ένα εργαλείο ρουσφετιών, αναξιοκρατίας και ατιμωρησίας. Αλλά θα είναι ένα όπλο που θα υπερασπίζεται τον πιο αδύναμο Έλληνα και θα εγγυάται ένα κοινωνικό συμβόλαιο προοπτικής, ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 717
Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη μίλησε σήμερα ο Παναγιώτης Δουδωνής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Εξέφρασε την άποψη ότι στην κοινωνία υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και ότι το στοίχημα είναι η οργή που υπάρχει απέναντι κυρίως στην κυβέρνηση, να μην πάρει μια γενικότερα αντισυστημική κατεύθυνση, ενώ εντόπισε δύο βασικές αιτίες. «Η κυβέρνηση παρουσίασε μια εικόνα ότι η Ελλάδα τάχα αλλάζει, ότι οι Ιάπωνες ζητούν τεχνογνωσία από την Ελλάδα για θέματα ψηφιακά- αδιανόητα πράγματα- , εγκαινίαζε έργα τα οποία ήταν σχετικά με το δυστύχημα και τι θα εγκαινίαζε ακριβώς δεν ξέρει κανένας… Αυτό το δυστύχημα μας προσγείωσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στην πραγματικότητα, που είναι οι χρόνιες παθογένειες, οι οποίες μάλιστα επιδεινώθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η αίσθηση της ασφάλειας απουσιάζει από τις ζωές των νέων ανθρώπων. Αυτή η γενιά δεν είναι μόνο ότι έχασε πολλούς νέους ανθρώπους στο δυστύχημα. Νιώθει ότι έχει φύγει στο εξωτερικό, γιατί κανένας δεν νοιάζεται από την κρατική εξουσία για αυτήν και όταν μένει στην Ελλάδα δεν έχει τις ευκαιρίες που της αναλογούν» σημείωσε ο Παναγιώτης Δουδωνής.
Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολιάζοντας τη συγγνώμη που ζήτησε ο Πρωθυπουργός «στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν την χώρα», υπογράμμισε : «Δεν νοείται να ζητάει κάποιος συγγνώμη εξ ονόματος άλλων και μάλιστα όταν οι άλλοι είναι και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει μια μετακύλιση και διάχυση των ευθυνών σε όλο το πολιτικό σύστημα, ούτως ώστε η δική της κρίση, να γίνει συνολικά κρίση του πολιτικού συστήματος… Έχει όμως τέσσερα χρόνια διαχείρισης της εξουσίας και είχε πει ότι γνωρίζει τα προβλήματα και θα τα λύσει συγκεκριμένα και για τους σιδηρόδρομους».
Αναφορικά με την παραίτηση του πρώην Υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή και την εκ νέου υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές, ο κ. Δουδωνής σημείωσε: «Αυτή η συζήτηση περί αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης, είναι προσβλητική και για τους θεσμούς μας και για τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Ποια ήταν η συνέπεια για τον κ. Καραμανλή; Ότι παραιτήθηκε ένα μήνα πριν τις εκλογές και θα είναι ξανά κανονικά υποψήφιος; Η παραίτηση που δεν συνοδεύεται από την ανάληψη της υποκειμενικής πολιτικής ευθύνης, δεν παραδέχεται δηλαδή ότι φταίω γι’ αυτό παραιτούμαι, είναι μη παραίτηση».
Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, τονίζοντας: «Λέμε για τις παρατάσεις της Σύμβασης 717. Εδώ έχουμε ένα μπαράζ απευθείας αναθέσεων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση, που παρακάμπτουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες .Έδιναν απευθείας αναθέσεις εκεί που τους ενδιέφερε και για την ασφάλεια του κόσμου ακολουθούσαν την πρακτική των τροποποιήσεων των συμβάσεων. Η πολιτική είναι θέμα προτεραιοτήτων. Όπως και με τη μετάταξη του Σταθμάρχη. Η μετάταξη δεν είχε τους ηλικιακούς όρους της πρόσληψης, όπως προβλεπόταν. Είχε εκδοθεί μία Υπουργική απόφαση του κ. Καραμανλή η οποία όριζε ότι δεν ισχύουν τα όρια ηλικίας. Εγείρονται πολλά σοβαρά ερωτήματα. Τις παθογένειες όχι μόνο δεν τις αντιμετώπισε, αλλά τις υποδαύλισε, τις ενίσχυσε, τις κανάκευσε, η κυβέρνηση», κατέληξε ο Παναγιώτης Δουδωνής.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ -ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ -ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Με αφορμή μια ακόμη τροποποίηση ορίων για έργα και δραστηριότητες που υπόκεινται σε περιβαλλοντική δανειοδότηση στις 23 Φεβρουαρίου 2023, οφείλουμε να τονίσουμε τη σπουδή των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας να υποβαθμίζουν συνεχώς έργα και δραστηριότητες που υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, τροποποιώντας τα όρια και υποεκτιμώντας τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, στη λογική της fast track διαδικασίας.
Από την πρώτη νομοθεσία σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την κατάταξη έργων και δραστηριοτήτων του 1990 (Υ.Α. 69269/5387/1990: ΦΕΚ 678/Β`25.10.1990 Κατάταξη έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες, περιεχόμενο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθορισμός περιεχομένου Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και λοιπές συναφείς διατάξεις), μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 20 αλλαγές και τροποποιήσεις με νέες Υ.Α. που στην πλειοψηφία τους εξαιρούν έργα από την περιβαλλοντική αδειοδότηση ή τα υποβαθμίζουν ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Εδώ υπάρχει μια παραδοξότητα, σε σχέση με τη διεθνή πραγματικότητα., το ΥΠΕΝ που είναι υπεύθυνο για την προστασία του περιβάλλοντος «πανηγυρίζει» για το ότι όλο και περισσότερα έργα δεν απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση και εκτίμηση των επιπτώσεων που προκαλούν ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές.
Ενώ χρειάστηκαν 12 χρόνια (1990-2002) για την Υ.Α. 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022/Β` 5.8.2002), τα τελευταία χρόνια σε τακτά χρονικά διαστήματα τροποποιούνται υπουργικές αποφάσεις και εξαιρούν έργα και δραστηριότητες από την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Την ίδια ώρα που το Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών προχωράει με αργό ρυθμό, συνεχίζεται η υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους, χωρίς κατάλληλα μέσα και πόρους για τον επαρκή έλεγχο τυχόν περιβαλλοντικών παραβάσεων.
Αναρωτιόμαστε
α) πότε το Υπουργείο ΠΕΝ θα ενσκήψει σοβαρά στο θέμα διασφαλίζοντας ότι έργα και δραστηριότητες μελετώνται επαρκώς και καθορίζονται περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία τους.
β) Πότε θα αρχίσουν να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και
γ) για πόσο χρόνο ακόμα θα ανέχεται την ανομία και την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων ….
Το Υπουργείο αντί να θεσμοθετήσει πιο ευέλικτους και σύγχρονους κανόνες για το χρόνο έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και δραστηριοτήτων, επιλέγει τις πολλές καθυστερήσεις, με τους δεκάδες εμπλεκόμενους γνωμοδοτικούς φορείς και τις συνεχείς αλληλοαναιρούμενες κανονιστικές ερμηνείες. Το ΥΠΕΝ συνεχίζει το «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», καταργώντας έργα και δραστηριότητες που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις από την διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως προστάζει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι για να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η ορθή και βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων στη χώρα, θα πρέπει να τηρούνται κανόνες και όροι που θα είναι γνωστοί και σεβαστοί, τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από την Πολιτεία. Λύσεις υπάρχουν, απαιτείται όμως διάθεση, προθυμία και κουλτούρα συναίνεσης που λείπει από τη σημερινή κυβέρνηση.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 14/3/2023
Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στις 9:50 το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΈΧΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Μιλώντας σε φίλους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Νέα Μηχανιώνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε τις κυβερνητικές ευθύνες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Ο ρόλος μας δεν είναι να κρύψουμε τις ευθύνες κανενός αλλά μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός να έχει μια κυβέρνηση που θα έχει τη βούληση να οικοδομήσει ένα κράτος – εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος και όχι ένα πελατειακό κράτος, που θα είναι εργαλείο ρουσφετιού και αναξιοκρατίας στα χέρια της Δεξιάς ή του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Υπογράμμισε μεταξύ άλλων τις απανωτές παρατάσεις επί εννιά χρόνια στη σύμβαση 717 για την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης και τη μετάταξη του Σταθμάρχη κατά παράβαση της πρόνοιας του νόμου για ηλικιακό όριο . Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
«Ο κ. Τσίπρας μολονότι υποστήριζε το 2013 ότι είναι λίγα τα 300 εκατ. για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ξεπουλάει με 45 εκατ. δύο χρόνια μετά και, μάλιστα, σε μια ιταλική εταιρεία που δεν είναι και το καλύτερο όνομα στους σιδηροδρόμους της Ιταλίας. Γι’ αυτό, λοιπόν, ο ελληνικός λαός πρέπει να ακούσει τη φωνή της Σοσιαλδημοκρατίας που είναι η χρυσή τομή για τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη. Όταν ιδιωτικοποιείς, βάζεις στρατηγικό επενδυτή και τον ελέγχεις συνεχώς για να βελτιώνει τις υποδομές και όχι για να παραδίδονται στην κερδοσκοπία ξένων παραγόντων. Όταν θα σηκώνει το τηλέφωνο ο υπουργός ζητώντας : “Διόρισέ αυτόν”, θα του απαντά το κράτος: “Εσύ τη δουλειά σου κι εμείς τη δουλειά μας”» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Έλεγε ο Τσίπρας: “Θα φέρουμε το ασημένιο βέλος”. Σε ποιο δίκτυο; Κι έλεγε ο Μητσοτάκης: “Θα πάρουμε τρένα υδρογόνου με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης”. Σε ποιο δίκτυο; Ποιον κοροϊδεύουν με αυτά τα μεγάλα λόγια;» αναρωτήθηκε με νόημα.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι αυτό που διεγείρει τους νέους είναι το γεγονός ότι βλέπουν την απουσία ισχυρών δομών υγείας, παιδείας, καλών θέσεων εργασίας και προοπτικής.
Σχετικά με το διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τόνισε: «Μεγάλες επενδύσεις να γίνουν, όχι όμως μόνο για την εγχώρια ολιγαρχία, αλλά για την κοινωνία. Η πλειοψηφία του λαού να είναι και παραγωγός και καταναλωτής ενέργειας. Και όχι να ισχυριζόμαστε “φεύγουμε από τον λιγνίτη’’ και αντί να πηγαίνουμε στην πράσινη μετάβαση με πολλές ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά σε κοινότητες , να οδεύουμε μόνο σε μεγάλες επενδύσεις. Είμαστε οι πρώτοι που βάλαμε τέτοιο ποσοστό φυσικού αερίου στο ενεργειακό μας μίγμα σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να περνάμε δυσκολότερα την ενεργειακή κρίση από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, ενώ έχουμε το πλεονέκτημα του ήλιου και της θάλασσας. Γιατί; Διότι ισχυρά συμφέροντα θέλουν να νέμονται τον χώρο της ενέργειας».
«Εμείς δεν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δικαιοσύνης και αδικίας, μεταξύ προγράμματος και φαυλότητας, μεταξύ αξιοκρατίας και αναξιοκρατίας» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.