ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ


Reading time: 10 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 20 Νοεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Στο πλαίσιο ομιλίας του στο Άργος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε ότι οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης κλιμακώνουν τα προβλήματα και «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται ένα περιτύλιγμα μιας πελατειακής συγκεντρωτικής εξουσίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», υπογράμμισε ότι επιβεβαιώνεται η θεσμική εκτροπή. «Tο Predator χρησιμοποιείται από την ΕΥΠ και πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να πει στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια. Η κουλτούρα διακυβέρνησης δείχνει ένα πολιτικό ύφος και ήθος. Πίσω, λοιπόν, από αυτό το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος, υπήρχε ένα ισχυρά οργανωμένο παρακράτος το οποίο λειτούργησε με τις ευλογίες αυτών, που πήραν την ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου, τροποποίησαν το νόμο γιατί δεν κάλυπτε τα προσόντα ο νέος διοικητής της ΕΥΠ και μετά πιάστηκαν με το Predator στην πλάτη» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για θεσμική νίκη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. «Αν θυμάστε όλους τους προηγούμενους μήνες ρωτούσαν: “Γιατί δεν πάει να ενημερωθεί;” Απαντούσα ότι “παρανομήσατε εις βάρος μου και τώρα μου λέτε να παρανομήσω και εγώ. Δεν παρανομώ”. Γιατί λοιπόν αφού μπορούσε να γίνει ενημέρωση, τώρα αλλάζουν το πλαίσιο; H κυρία Μπακογιάννη κι άλλα στελέχη της ΝΔ ανέφεραν ότι όλοι είμαστε το ίδιο, πως οι πολιτικοί γνωρίζουν τα μεγάλα μυστικά. Και τώρα αλλάζουν το νόμο και για να παρακολουθηθεί πολιτικός, θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση του Προέδρου της Βουλής. Αυτό ξέρετε τι δείχνει; Μπροστά στο ευρωπαϊκό χαστούκι ο κ. Μητσοτάκης μιμείται τον κ. Τσίπρα και κάνει κωλοτούμπες».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής «πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει το μέγεθος του παρακρατικού αυτού μηχανισμού και όχι να σπρώχνει την ενημέρωση

ο κ. Μητσοτάκης στο 2024. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει 17.000 παρακολουθούμενους, μια τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια. Που αλλού συμβαίνει αυτό στην Ευρώπη; Η αύξηση ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται και με τη Νέα Δημοκρατία».

«Είναι πολύ κρίσιμο η Δημοκρατική Παράταξη, που έφτιαξε τις ανεξάρτητες αρχές και τη Διαύγεια για να γνωρίζουμε που πάνε φόροι του ελληνικού λαού, που αγωνίστηκε να ενώσει όλους τους Έλληνες τα χρόνια της μεταπολίτευσης, να είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές ο εγγυητής και ο ισχυρός πρωταγωνιστής για ένα καλύτερο μέλλον για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες» προσδιόρισε το πολιτικό διακύβευμα.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην απώλεια της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. «Το πρώτο εννεάμηνο του χρόνου τα χρέη των πολιτών στην εφορία ήταν 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέδειξε ο κ. Ανδρουλάκης και έκανε ειδική αναφορά στο χάσμα επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων δανεισμού. «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει τον τροχονόμο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχολιάζοντας την αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι αν ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, ισοδυναμεί με ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Ποιος το λέει αυτό; Ο κύριος Μητσοτάκης; Που καταψήφισε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο μνημόνιο ενώ η χώρα βρισκόταν προ της χρεοκοπίας; Ποια μεγάλη μεταρρύθμιση απ’ αυτές που πρότεινε η Δημοκρατική Παράταξη, στήριξε διαχρονικά ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου; Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι είναι στην όχθη του ρεαλισμού και του ορθού λόγου. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις κάτω πλατείες, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ δούλευαν τον ελληνικό λαό.

Αυτός που μοιάζει του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Είναι ο “γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ” που λέγεται Νέα Δημοκρατία και κάνει τα ίδια και χειρότερα απ’ όσα έκανε στους θεσμούς ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο».

ΑΡΘΡΟ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΒΗΜΑ»

ΑΡΘΡΟ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΒΗΜΑ»

 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

 

Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας την περασμένη δεκαετία, εμπεδώθηκε ένα κλίμα απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και ο ακραίος διχασμός υποβάθμισε την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου.

Μετά από τα ακριβά μαθήματα των τελευταίων ετών, οι πολίτες περίμεναν ότι οι παλαιοκομματικές νοοτροπίες στην άσκηση εξουσίας που μετέτρεπαν το κράτος σε λάφυρο θα αποτελούσαν παρελθόν.

Δυστυχώς όμως, όπως απέδειξε και η υπόθεση των υποκλοπών, οι κυβερνώντες παραμένουν αμετανόητοι. Ένας βασικός λόγος του αποτελέσματος των εκλογών του 2019 ήταν ότι οι πολίτες είχαν απογοητευθεί από τις παλινωδίες της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου που έπληξαν τους θεσμούς. Όμως από την πρώτη μέρα ο Πρωθυπουργός, σιωπηρά, έδειξε ότι είχε άλλες προτεραιότητες, που μόνο φιλελεύθερες δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις. Έθεσε την ΕΥΠ υπό τον απόλυτο έλεγχο του, αλλάζοντας μάλιστα το θεσμικό πλαίσιο για να διορίσει Διοικητή τον εκλεκτό του, που μπορεί να μην είχε τα τυπικά προσόντα αλλά είχε το πλεονέκτημα της στενής σχέσης με τον Γενικό Γραμματέα του Γραφείου του και ανιψιό του.

Καθημερινά προβάλλονται νέα στοιχεία για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα τι ευσταθεί και τι όχι, ποιος δυσφημεί και ποιος δυσφημείται, ποιος εκβιάζει και ποιος εκβιάζεται. Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει «όλα στο φως» ενώ με μια σειρά αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων στη Βουλή και στο δημόσιο λόγο της επέβαλλε τη συσκότιση.

Υπό τον φόβο της καταδίκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πίεση των συντεταγμένων πολιτικών και νομικών ενεργειών που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση έφερε ένα σχέδιο νόμου που παρά τα κάποια θετικά στοιχεία, δε θίγει τον πυρήνα των σοβαρών παθογενειών του συστήματος αλλά τα διαιωνίζει απροκάλυπτα.

Σε μία άτακτη υποχώρηση, αναίρεσε τους επικίνδυνους για τη Δημοκρατία μας αφορισμούς πολλών κυβερνητικών στελεχών, όπως της κυρίας Μπακογιάννη που έσχιζαν τα ιμάτιά τους στα τηλεοπτικά παράθυρα υποστηρίζοντας αλαζονικά ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και επαρκές. Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις παρανομίες του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριζαν μάλιστα ότι δεν εξαιρείται κανείς του ελέγχου της ΕΥΠ πολλώ δε μάλλον οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού που θα μπορούσαν να ζημιώσουν πιο καίρια τα εθνικά συμφέροντα απ’ ότι ο «περιπτεράς της γειτονιάς». Στο σχέδιο νόμου της όμως η κυβέρνηση προτείνει το αυτονόητο, επιβεβαιώνοντας τη θεσμική νίκη του κόμματός μας καθώς θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και την ανάγκη πρότερης έγκρισης του Προέδρου της Βουλής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Αυτό που ωστόσο συνεχίζει να εξοργίζει είναι η εμμονή της στη συσκότιση των πεπραγμένων της, η έλλειψη κάθε διάθεσης λογοδοσίας, για μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος των θεσμών μας και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς.

Το χρονικό διάστημα των τριών ετών που τίθεται, καθώς και η γνωστοποίηση μόνο του γεγονότος και της διάρκειας της παρακολούθησης, και όχι των λόγων που την προκάλεσαν, αποτελούν οπισθοχώρηση σε σχέση με το νομικό πλαίσιο που κατήργησε τον Μάρτιο του 2021. Εξάλλου, η ΑΔΑΕ που θα έπρεπε να είναι αυτή που αποφασίζει για τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης, παραγκωνίζεται από ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν αυτός που πρότεινε (Διοικητής ΕΥΠ) και αυτός που διέταξε την παρακολούθηση (Εισαγγελέα ΕΥΠ) με άλλα λόγια οι ελεγχόμενοι που γίνονται και ελεγκτές. Ακόμα και η έννοια της εθνικής ασφάλειας, διευρύνεται τόσο ώστε να καλύπτει έως και τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο στόχος προφανής: Η επικύρωση της παρακολούθησης χιλιάδων πολιτών.

Η κυβέρνηση, υποτιμά περεταίρω τη νοημοσύνη μας. Ενώ διαφημίζει ψευδώς ότι πρώτη πανευρωπαϊκά απαγορεύει τα κατασκοπευτικά λογισμικά, όχι μόνο ανοίγει επίσημα το δρόμο για την αγορά τους από το δημόσιο, χωρίς καν τη συμμετοχή της ΑΔΑΕ στη σχετική διαδικασία, δίνει και το δικαίωμα στο διοικητή της ΕΥΠ να αποφασίζει αυθαίρετα ποια λογισμικά θα απαγορεύονται και ποια όχι.

Μία ακόμα έκφανση της αντιθεσμικής λειτουργίας και άρνησης λογοδοσίας της κυβέρνηση είναι το γεγονός πως η ΑΔΑΕ, η κατεξοχήν αρμόδια σύμφωνα και με το Σύνταγμα, δεν κλήθηκε να πει τη γνώμη της για το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Συνιστά μια ακόμα συνταγματική απρέπεια ενός συστήματος εξουσίας που δε θέλει θεσμικά αντίβαρα στην ανεξέλεγκτη δράση του.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να επιτρέπει στο μέλλον, σε κανέναν πρωθυπουργό αυτό που επέτρεψε στον ίδιο: Να λειτουργεί στο περιβάλλον του ένας παρακρατικός μηχανισμός παρακολουθήσεων. Απέναντι στον καθεστωτισμό της κυβέρνησης, εμείς υποστηρίζουμε ένα άλλο πρότυπο και μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα διακυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τήρησε εξαρχής θεσμική στάση για τη διαλεύκανση του ζητήματος.

Εμείς προτείναμε ένα πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων, απολύτως απαραίτητων ώστε να αποκατασταθεί η θεσμική ομαλότητα, με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ε.Υ.Π. και την ενίσχυση του ρόλου της Α.Δ.Α.Ε. ως ανεξάρτητης αρχής.

Προτείναμε:

την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά,
την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της,
την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο,
η τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνεται από Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός,
Απέναντι στην επικίνδυνη τοξικότητα που επενδύουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με ένα προοδευτικό πλαίσιο υπεύθυνων προτάσεων για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της ενίσχυσης των θεσμών. Η παράταξή μας εξάλλου δημιούργησε τις Ανεξάρτητες Αρχές, μηχανισμούς λογοδοσίας και διαφάνειας στο κράτος όπως είναι η «Διαύγεια».

Σε χώρες με αδύναμους θεσμούς, η διολίσθηση σε φαινόμενα διαφθοράς και μηχανισμούς συναλλαγής ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομική εξουσία είναι σύνηθες φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον «Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά» της Διεθνούς Διαφάνειας. Κάποιοι αυταπατώνται ότι ένα τέτοιο συγκεντρωτικό μοντέλο μπορεί να είναι τουλάχιστον οικονομικά αποτελεσματικό. Ο μόνος όμως τρόπος για να υπάρχει ευημερία και οικονομική ανάπτυξη στη χώρα είναι να αποκτήσουμε ισχυρή θεσμική συγκρότηση. Μόνο μια θεσμική ευρωπαϊκή κανονικότητα μπορεί να φέρει καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες και περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΣ ΜΠΕΚΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΣ ΜΠΕΚΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την προστασία της παιδικής ηλικίας

Οι νέες καταγγελίες κακοποίησης εντός δομών προστασίας παιδιών κλειστού τύπου, που αθροίζονται στα υπόλοιπα περιστατικά ανά την επικράτεια, επιβάλλουν την λήψη άμεσων πολιτικών πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα:

Άμεση διαλεύκανση των καταγγελιών, με την ευθύνη και αρμοδιότητα των θεσμικά υπεύθυνων ανακριτικών, εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, που οφείλουν να λειτουργήσουν απερίσπαστα και με ταυτόχρονη διασφάλιση, από δευτερογενή κακοποίηση, των εμπλεκομένων παιδιών.
Άμεση παρέμβαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στην κατεύθυνση της υπεύθυνης ενημέρωσης και της κάλυψης τέτοιων ευαίσθητων για τα θύματα γεγονότων με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Επαναδιατύπωση και υλοποίηση σύγχρονων πολιτικών για την παιδική προστασία, σύμφωνα και με τη διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Πολιτικών φροντίδας, με υποστήριξη και έγκαιρη αντιμετώπιση πολλαπλών προβλημάτων των οικογενειών σε κρίση, την κατά το μέγιστο βαθμό αποφυγή του ιδρυματισμού, την ανάληψη επιτέλους της κύριας ευθύνης από την Πολιτεία (νομοθετική, εκτελεστική, επιτελική, και αυτοδιοίκητη). Οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την πλήρη υποκατάσταση της παιδικής φροντίδας, από μη κυβερνητικούς οργανισμούς, να δώσει επιτέλους τη θέση της σε νέα εθνική στρατηγική, όπου κράτος, αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών (συμπεριλαμβανόμενων των ευγενών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων) να τελούν σε θεσμική υποχρέωση κανόνων και σε επιμερισμό των ευθυνών.
Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, που έχει στον πυρήνα της σοσιαλδημοκρατικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας του την κοινωνική πολιτική, βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης υπενθυμίζοντας ότι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προστασία της ευαίσθητης παιδικής ηλικίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 στις 11 το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος και οι δικηγόροι Μανώλης Βελεγράκης, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Χρήστος Κακλαμάνης θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου με θέμα: «Θεσμική απάντηση στις παράνομες παρακολουθήσεις».

(Ελληνικός Κόσμος, Αίθουσα προβολών/κτίριο 1, Πειραιώς 254, Ταύρος)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Την ανάγκη θέσπισης γενναίων φορολογικών κινήτρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κτιρίων που παραμένουν κενά και αναξιοποίητα έχοντας παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα που ήδη αρχίζει να γίνεται ορατό, ανέδειξε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ στη Πάτρα.

‘’Η ακίνητη ιδιοκτησία συνιστά βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εκφράζεται κατά βάση από μικροϊδιοκτήτες και είναι συνδεδεμένη με εκατοντάδες επαγγέλματα.

Είναι προφανές ότι απαιτείται μια πλέον ρεαλιστική αναμόρφωση της φορολογίας’’ τόνισε ο κ. Κατρίνης κάνοντας λόγο για την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ, με στόχο τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων .

Έθεσε ως βάση διαλόγου δύο προτάσεις:

-Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για την μικρή ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ η οποία δεν αποδίδει εισόδημα.

-Μια νέα μείωση κατά 15% του ΕΝΦΙΑ για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αποκατάστασης στρεβλώσεων και αδικιών που έχουν προκύψει με τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών.

‘Οπως είπε μπορούν να αξιοποιηθούν σύγχρονα εργαλεία προσδιορισμού των τιμών ζώνης , που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να καλύπτουν όλες τις ιδιαιτερότητες.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι δεν πρέπει να θιγεί η αγορά αλλά να μπουν κανόνες.

Ζήτησε να διαμορφωθεί ένα νέο αντικειμενικό πλαίσιο κανόνων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, με διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση των μικροϊδιοκτητών σε σχέση με ιδιοκτήτες που διαθέτουν αρκετές κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Ο κ. Κατρίνης παρουσίασε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία .

Παράλληλα αναφέρθηκε σε τρεις υπαρκτούς κινδύνους για την αγορά ακινήτων, όπως είναι:

-Η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους πάνω από 40%.

-Οι αυξημένες δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης

-Το γεγονός ότι 250.000 ακίνητα – από πλειστηριασμούς ενυπόθηκων κόκκινων δανείων – θα διατεθούν την επόμενη πενταετία στην αγορά, με τιμή χαμηλότερη από αυτή που θα χρειαστεί για να χτίσει κάποιος από την αρχή.

“Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων και την ΠΟΜΙΔΑ ως κοινωνικούς εταίρους και ισότιμους συνομιλητές και επιδιώκει μια ειλικρινή σχέση και έναν αμφίδρομο παραγωγικό διάλογο. Γιατί η χώρα χρειάζεται μια νέα δημοκρατική και κοινωνική συμφωνία που θα την οδηγήσει στην επόμενη μέρα.” τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.