ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 13 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ iefimerida.gr

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει το φάκελο της κοινωνικής κατοικίας και της προσφοράς φθηνής προς ενοικίαση στέγης σε νέα ζευγάρια, νέους εργαζόμενους και σπουδαστές. Ήταν ο πρώτος που το έθεσε στη δημόσια πολιτική ατζέντα ως μια παρέμβαση άκρως αναγκαία για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Προ είκοσι ημερών μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης συζήτησε διεξοδικά με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, στη Λισαβόνα το μοντέλο κοινωνικής κατοικίας που εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Σήμερα με το άρθρο του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσιάζει δέσμη ολοκληρωμένων προτάσεων. Συγκεκριμένα:

-Να δημιουργηθεί ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών, που θα διατίθενται προς ενοικίαση. Ακίνητα του δημοσίου καθώς και δημόσιες εκτάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

-Χάρις τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα κατασκευαστούν και θα ανακαινιστούν χιλιάδες κατοικίες και θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές

-Ειδική πρόβλεψη θα πρέπει να υπάρξει για τις νέες οικογένειες

-Τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από αυτά τα ενοίκια θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες συντήρησης των εν λόγω κατοικιών, την κατασκευή νέων ή την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών

-Παροχή φορολογικών κινήτρων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν κενές και αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και χρηματοδότηση της ανακαίνισής τους, με την υποχρέωση όμως να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές

Ταυτόχρονα, ξεκινά διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών ενώ ειδική ιστοσελίδα σύντομα θα είναι ενεργή παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Ακολουθεί το άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη στον ιστότοπο iefierida.gr
Σύγχρονες πολιτικές για τους νέους και την κοινωνική κατοικία

*Του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων που επιβάρυναν τη μεσαία τάξη αλλά και τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, έπληξαν δυσανάλογα αυτούς που βρίσκονταν στο ξεκίνημα της ζωής τους. Οι ευκαιρίες που έχουν είναι πολύ λιγότερες από το παρελθόν, με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Είναι, λοιπόν, χρέος της Σοσιαλδημοκρατίας να υιοθετήσει πολιτικές που θα δίνουν στη νέα γενιά τα απαραίτητα εφόδια για να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Πέρα από την αυτονόητη προτεραιότητα για μείωση της ανεργίας των νέων, σε πρώτο πλάνο τίθεται και η άρση των εμποδίων που δυσκολεύουν τα πρώτα τους βήματα όπως είναι το υψηλό κόστος στέγασης.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το 36,2% των Ελλήνων, που ζουν σε ιδιόκτητο σπίτι, ή ενοικιάζουν, καταβάλλουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για έξοδα στέγασης, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχα ποσά καταβάλει μόλις το 9,4% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 83,2% για όσους ενοικιάζουν το σπίτι στο οποίο μένουν, με το 62,1% των νοικοκυριών να δαπανά πάνω από το μισό διαθέσιμο εισόδημά του, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 14,2 %.

Οφείλουμε λοιπόν να θέσουμε ως μία από τις βασικές μας πολιτικές προτεραιότητες, τη δημιουργία των συνθηκών που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγη, ενισχύοντας την κοινωνική κατοικία.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης μου στην Πορτογαλία, είχα την ευκαιρία να συζητήσω αναλυτικά τόσο με τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα όσο και με τους αρμόδιους Υπουργούς, τις λεπτομέρειες της στεγαστικής πολιτικής που αυτοί εφαρμόζουν, η οποία συνοψίζεται σε τρεις διαφορετικές δράσεις.

Καταρχάς, αξιοποιώντας επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω κρατικών επενδύσεων σε συνεργασία και με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, προωθούν την αύξηση του αποθεματικού των κατοικιών που διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια από το 2% που είναι σήμερα στο 5%, ώστε να αποσυμφορηθεί η αγορά ακινήτων και να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών. Πιο συγκεκριμένα, προχωρούν στην κατασκευή 26.000 κατοικιών που θα διατίθενται στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με πολύ χαμηλό αντίτιμο, 7.000 κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές και τέλος, 2.000 κατοικιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων όπως η προσωρινή στέγαση θυμάτων βίας ή φυσικών καταστροφών.

Δεύτερον, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχουν αναπτύξει ένα σύστημα φοροαπαλλαγών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που συμφωνούν να ενοικιάσουν με μακροχρόνια συμβόλαια τα ακίνητά τους σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς, σε δικαιούχους, βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Τρίτον, έχουν διαμορφώσει ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου διάρκειας 1 έως 5 ετών, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους κάτω των 35 ετών, για να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στα πρώτα τους έξοδα.

Στη χώρα μας, παρά το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δημόσια πολιτική για τη στέγαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αδιαφορίας, είναι η ένταξη στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενός προγράμματος ανακαίνισης μόλις 100 κατοικιών (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη), όταν χώρες με αντίστοιχα προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία ακολουθούν το παράδειγμα της Πορτογαλίας, εντάσσοντας προγράμματα κατασκευής και ανακαίνισης 20.000 και 10.000 κατοικιών, αντίστοιχα.

Για εμάς, η διαμόρφωση μίας ολιστικής και συνεκτικής πολιτικής για τη στέγαση που θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, είναι βασική πολιτική μας προτεραιότητα.

Μέτρα όπως η επιδότηση ενοικίου αν και βοηθούν στην άμεση αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης, δεν αποτελούν βιώσιμη λύση καθώς αντιμετωπίζουν επιφανειακά το πρόβλημα.

Χρειάζεται να αποκτήσουμε ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών, το οποίο δε θα διατίθεται για ιδιοκατοίκιση όπως στο παρελθόν, αλλά προς ενοικίαση. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό καθώς υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα από τα οποία μπορούμε να μάθουμε, τόσο από την Πορτογαλία όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης με πλούσια εμπειρία στον τομέα αυτό. Εκμεταλλευόμενοι τα ακίνητα του δημοσίου και τις δημόσιες εκτάσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκά προγράμματα, στην κατασκευή και ανακατασκευή χιλιάδων κατοικιών, οι οποίες θα βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στις πόλεις και θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές. Ειδική πρόβλεψη θα πρέπει να υπάρξει για νέες οικογένειες, ώστε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση του δημογραφικού. Τα έσοδα από αυτά τα ενοίκια θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες συντήρησης των κατοικιών αυτών, την κατασκευή νέων ή την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών.

Παράλληλα, θα πρέπει να παρέχουμε κίνητρα σε ιδιοκτήτες κατοικιών να νοικιάσουν τις κατοικίες τους που παραμένουν κενές και αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπου το πρόβλημα στέγασης είναι εντονότερο. Τα κίνητρα αυτά μπορεί να είναι φορολογικές ελαφρύνσεις, ή ακόμα και η χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισής τους, με την υποχρέωση όμως να τις διαθέτουν στη συνέχεια για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές. Επιπλέον, στο πρότυπο και άλλων χωρών θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρείται εντονότερη πίεση στις τιμές των ενοικίων.

Σε ένα περιβάλλον συνεχόμενων και πολυπαραγοντικών κρίσεων, με το δημογραφικό να εξελίσσεται σε μία βραδυφλεγή βόμβα για τη χώρα μας, οφείλουμε να ενισχύσουμε σε πολλαπλά επίπεδα τις πολιτικές για τη νεότερες γενιές, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, την πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση σε προσιτή τιμή και το κοινωνικό κράτος.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σαφείς απαντήσεις από τον Υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, ζητά η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τις μόνιμες προσλήψεις στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού.

Αφορμή για την κοινοβουλευτική της παρέμβαση, υπήρξε Εγκύκλιος που έχει αναστατώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς με αυτήν, η Κυβέρνηση ενημέρωσε τους Ο.Τ.Α. για τον προγραμματισμό μονίμων προσλήψεων του 2022, αποτυπώνοντας μεν αναλυτικά τους Φορείς που πήραν εγκρίσεις, αλλά αναγράφοντας ταυτόχρονα ότι όσοι δεν περιλαμβάνονται «θα πρέπει να εκλάβουν τα αιτήματα αυτά ως μη εγκριθέντα».

Η Ε. Λιακούλη εντοπίζει ότι η eγκύκλιος, που αποτελεί το “εναρκτήριο λάκτισμα” για δρομολόγηση των σχετικών διορισμών, εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου 2022, ενώ η σχετική έγκριση είχε αποφασισθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πέρυσι, στις αρχές Νοεμβρίου.

Επισημαίνει, επίσης, ότι το Υπουργείο έδωσε διορισμούς μόνο σε 279 από τους 332 Δήμους, σε 19 από τα εκατοντάδες Νομικά Πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης (συγκεκριμένα σε 19 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία) και σε μία Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) από τις 13 Π.Ε.Δ. της Χώρας.

Επιπροσθέτως, υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα για τους Ο.Τ.Α. δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι μόνιμοι διορισμοί του προγραμματισμού προηγουμένων ετών, ενώ η δραματική υποστελέχωση αποτελεί “αγκάθι” στην ομαλή λειτουργία Δήμων και Περιφερειών, ιδίως στους μικρούς απομακρυσμένους Δήμους, ανά την επικράτεια.

«Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για να διασφαλίσετε την ομαλή και αδιατάρακτη λειτουργία των Ο.Τ.Α. στους οποίους δεν δώσατε εγκρίσεις; Θα πρέπει να περιμένουν τον Προγραμματισμό Προσλήψεων επομένου έτους και, εάν ναι, τι θα γίνει μέχρι τότε;», ρωτά με έμφαση η Ε. Λιακούλη τον Υπουργό.

Tέλος, τον καλεί, να δώσει συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία, ώστε “να βγουν στο φως” οι ανάγκες στελέχωσης, βάσει των αιτημάτων Δήμων και Περιφερειών, και να “αποκαλυφθεί” πόσες θέσεις έκοψε η Κυβέρνηση στον καθένα, ενώ ζητά από τον Μ. Βορίδη να διευκρινίσει ποια αντικειμενικά, διαφανή και αδιάβλητα κριτήρια εφαρμόστηκαν, αλλά και πώς προκύπτει ότι ελήφθη υπόψη ο συνταγματικά ξεχωριστός θεσμικός χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δήλωση Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελίας Λιακούλη

Προς ενημέρωση σας, σάς προωθούμε on camera δήλωση, που έκανε στο περιστύλιο της Βουλής η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση αφήνει να φανεί ότι θα πάρει μέτρα για την τιμή της ενέργειας, σε περίπτωση που η ΕΕ αδρανήσει. Ποια είναι η δική σας θέση γι’ αυτό το θέμα;

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Είναι συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό ότι ένας στους δύο Έλληνες πλέον δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί από την πλευρά της και τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Δεν μπορεί να προστατεύσει την κοινωνία. Τώρα λοιπόν επαναφέρουμε τις προτάσεις μας και την καλούμε να τις αποδεχτεί: πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και επιτέλους φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων παρόχων ενέργειας

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Κυριακή 17 Απριλίου 2022, Κοζάνη

Έναρξη: 11:00πμ – Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού

Ομιλίες:

  • Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος

και Ενέργειας

  • Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  • Γιάννης Μανιάτης, Αν. Καθηγητής ΠΑΠΕΙ, π. Υπουργός Ενέργειας
  • Βλάσης Οικονόμου, Διευθυντής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP)
  • Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ και μέλος της επιτροπής Προγράμματος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας
  • Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος REN21, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
  • Λογοθετίδης Στέργιος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Νανοτεχνολογίας HOPE-A

Συντονιστής: Πάρις Κουκουλόπουλος

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης  επιμελητηρίων και παραγωγών ενέργειας, επιστημόνων καθώς και εργαζομένων από το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης

Θεόδωρος Θεοδουλίδης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ευάγγελος Καρλόπουλος, Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων

Δημήτρης Σωτηρόπουλος , Χημικός Μηχανικός

Κωνσταντίνος Μαχτής , πρ. Διευθυντής Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας

Γιάννης Κυανίδης , Πρόεδρος Ενεργειακής Κοινότητας Φωτοβολταϊκών

Γεωργία Ζεμπιλιαδου, Περιφερειακή Σύμβουλος

Μόσχος Μόσχου, Πρόεδρος Σωματείου Σπάρτακος

Γιάννης Μητλιαγκας ,Πρόεδρος ΕΒΕ Κοζάνης

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ»

Μιχάλης Κατρίνης, Επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής: «Καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων»

Στην αποκάλυψη της πραγματικότητας σχετικά με την ταχύτητα απονομής συντάξεων προχώρησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Ανέφερε ότι το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων το καλοκαίρι του 2019 ήταν περίπου 200.000 ενώ δυόμισι χρόνια μετά, το Δεκέμβριο του 2021 αυξήθηκαν στις 270.000 στις οποίες πρέπει να προστεθούν 45.000 εφ’ άπαξ και 23.000 μερίσματα.

Ταυτόχρονα, κατέθεσε και στοιχεία που αποδομούν το αφήγημα αλλά και την επιλογή της κυβέρνησης να αναθέσει σε ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους τη δυνατότητας έκδοσης των συντάξεων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, ανεπίσημα στοιχεία που υπάρχουν στον e-ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2021-Ιανουαρίου 2022 αναφέρουν εκδόθηκαν από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους λιγότερα από πενήντα (50) προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, τα περισσότερα των οποίων εμφάνισαν σφάλματα!!

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε, 2 χρόνια πριν, την έκδοση ψηφιακής σύνταξης σε μία ημέρα και ότι στο τέλος του 2021 θα απονέμεται ψηφιακά το 80% των συντάξεων, χωρίς να γίνει τίποτα από αυτά.

Όπως είπε ο κ. Κατρίνης, δεν μπορεί να προχωρήσει με ταχύτητα η απονομή των συντάξεων όσο δεν μηχανογραφείται ο ΕΦΚΑ και δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα με άλλα μηχανογραφικά συστήματα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων που περιλαμβάνουν:

–Ενιαίους Κανονισμοί ασφάλισης και παροχών.

–Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ και της διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητάς του με άλλα μηχανογραφικά συστήματα .

-Άμεση αντικατάσταση του παρωχημένου τεχνολογικού εξοπλισμού

-Ενίσχυση του ΕΦΚΑ με εξειδικευμένο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ.

Ο κ. Κατρίνης σημείωσε την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την κοινωνική κατοικία και την προσφορά φθηνής προς ενοικίαση στέγης στα νέα ζευγάρια, η οποία αναδείχθηκε έγκαιρα από τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Κατρίνης άσκηση συνολική κριτική στο νομοσχέδιο και αναφέρθηκε σε καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές στα εργασιακά, όπως:

-Η εξάλειψη της υποχρέωσης συλλογικής σύμβασης για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, γεγονός που αφήνει τον εργαζόμενο απροστάτευτο στις εργοδοτικές πιέσεις.

-Η αφαίρεση του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να διαπραγματεύονται τον κατώτατο μισθό, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

-Το πέπλο προστασίας που άπλωσε η κυβέρνηση, εμποδίζοντας την ακύρωση παράνομων απολύσεων και η αποδυνάμωση και υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας.

‘’Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και οι υπουργοί της αντιλαμβάνονται ότι δεν παίζουν πλέον μόνοι τους. Αντιλαμβάνονται ότι απέναντι τους δεν έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ της αναξιοπιστίας και της προχειρότητας. Απέναντι τους έχουν το Κίνημα Αλλαγής που μιλάει με στοιχεία και καταθέτει προτάσεις.

Απέναντι τους έχουν την ψυχή του ΠΑΣΟΚ, που διαχρονικά προσέφερε ελπίδα και αξιοπρέπεια, ουσιαστική στήριξη και φροντίδα στους εργαζόμενους, στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους, στους ανέργους.

Η συντηρητική παράταξη δεν είχε και δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ καμία σχέση με έννοιες όπως είναι η κοινωνική πολιτική και η κοινωνική ασφάλιση.’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας, από τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Ουσιαστικά αγνοεί τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, που εξακολουθεί να μας δείχνει το αμείλικτο πρόσωπό της. Μετράμε ήδη πάνω από 28.000 νεκρούς, ενώ θρηνούμε καθημερινά μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο κορωνοϊός είναι παρών όλο το χρόνο, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η κυβέρνηση όμως δεν παίρνει το μάθημά της. Σφυρίζει πρόωρα τη λήξη της πανδημίας, μειώνοντας δραματικά τους ελέγχους, πετώντας τις μάσκες και «σκίζοντας» τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, υπονομεύοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα του προηγούμενου διαστήματος.

Το μη συνετό άνοιγμα του τουρισμού και η πλήρης απελευθέρωση όλων των τομέων της οικονομίας χωρίς προφυλάξεις, αποτελεί μια κοντόφθαλμη πολιτική, που ενδέχεται να μας κοστίσει ένα νέο ανεξέλεγκτο κύμα πανδημίας τον Σεπτέμβριο, όπως ακριβώς συνέβη πέρυσι. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ανίσχυρο και αποδυναμωμένο, οδηγεί σε ανακύκλωση των ίδιων προβλημάτων και την παράταση των δεινών της πανδημίας.

Είναι αναγκαία η άμεση χάραξη μιας πολιτικής υγείας με τη συνεισφορά όλων των φορέων και των πολιτικών κομμάτων, που θα επικεντρώνεται στην πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα και την προαγωγή της υγείας των πολιτών, με παράλληλη λελογισμένη χρήση των μέτρων προστασίας και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τα διπλά μηνύματα, η έλλειψη σταθερότητας και το παιχνίδι με την ψυχολογία των πολιτών, μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα επιφέρει.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Στο πλαίσιο της αυτο-οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προγραμματίζονται για αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 οι ακόλουθες δράσεις:

ΛΑΣΙΘΙ

ΩΡΑ19.00 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ( ΑΙΘ. ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ)

ΟΜΙΛΗΤΕΣ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΟΣ ΚΠΕ

Α ΑΘΗΝΑΣ 3ο-4ο ΔΔ

ΩΡΑ18:00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ 66, ΘΗΣΕΙΟ )

ΟΜΙΛΗΤΗΣ : ΜΑΝΩΛΗΣ ΟΘΩΝΑΣ ΜΕΛΟΣ Π.Σ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ο πρωθυπουργός ξαφνικά θυμήθηκε το πρόβλημα στέγασης, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Όμως το όψιμο αυτό ενδιαφέρον μόνο επικοινωνιακό μπορεί να θεωρηθεί.

Σημείωσε για μία ακόμα φορά τη θετική πλευρά της αύξησης των ενοικίων για τους ιδιοκτήτες, δεν είπε όμως τίποτα για τους ενοικιαστές που το 62,1% δαπανά πάνω από το μισό διαθέσιμο εισόδημά του σε έξοδα στέγασης, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 14,2 %. Περιορίστηκε σε μία ελλιπή περιγραφή της κατάστασης χωρίς να παρουσιάσει ούτε μία πρόταση.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ήταν το πρώτο που ανέδειξε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα συζήτησε διεξοδικά με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα το μοντέλο κοινωνικής κατοικίας που εφαρμόζει μαζικά και με επιτυχία η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου και καταθέτει στο δημόσιο διάλογο μια ολιστική και συνεκτική πολιτική για τη στέγαση.

Συγκεκριμένα το σχέδιο κοινωνικής κατοικίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάνει:
– Να δημιουργηθεί ένα δημόσιο απόθεμα κατοικιών που σε αντίθεση με το παρελθόν δεν θα παραχωρηθούν για ιδιοκατοίκηση αλλά ακολουθώντας βέλτιστα παραδείγματα θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια, χρησιμοποιώντας τα ακίνητα του δημοσίου

– Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την κατασκευή και ενοικίαση χιλιάδων κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια σε προσιτές τιμές, με ειδική πρόβλεψη για τις νέες οικογένειες

– Παροχή κινήτρων στους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατοικιών που παραμένουν κενές και αναξιοποίητες για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και χρηματοδότηση εργασιών ανακαίνισης με την υποχρέωση όμως να διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές

– Υιοθέτηση στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών κρατών ενός θεσμικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρείται και μία πιο έντονη πίεση στις τιμές των ενοικίων

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.