ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΟΤΑΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 1 Μαρτίου 2022 by energinews (admin)

Μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε την πρότασή του για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να χαραχθεί μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στον απόηχο της σύρραξης στην Ουκρανία διευκρινίζοντας όμως με έμφαση ότι τα γεγονότα αυτά δεν θα αποτελέσουν άλλοθι για τις λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης.

«Για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών, προτείνουμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Για εμάς η εθνική συνεννόηση σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές είναι μονόδρομος. Δεν θα επιτρέψουμε τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα που μαστίζουν την Ευρώπη να αποτελέσουν άλλοθι για να μπουν κάτω από το χαλί οι ευθύνες της κυβέρνησης και οι λανθασμένες πολιτικές της επιλογές σε κρίσιμα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις παραδόσεις του κ. Τσίπρα και υποβαθμίζει το κρίσιμο στοιχείο της εθνικής συνεννόησης σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών. Δεν είναι μόνο ότι δεν ενημέρωσε, έστω και ατύπως, κανέναν Πολιτικό αρχηγό για την αποστολή στρατιωτικού υλικού, όπως έκαναν και άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, αλλά ακόμα και σήμερα διαβάζουμε ότι χωρίς σχέδιο ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα σε πρωτόγνωρες επιλογές που έχουν να κάνουν με την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια παραγωγής της στη Βουλγαρία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε την ανησυχία για την επικράτηση ενός δόγματος αναθεωρητισμού, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και αλλαγής των συνόρων δια της βίας. «Εμείς δεν είμαστε με τους αναθεωρητές της ιστορίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτό που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο. Αυτό που επιχειρεί σήμερα ο Πούτιν στην Ουκρανία. Γι’ αυτό στηρίζουμε και στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πολιτική, αμυντική και οικονομική βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας, όταν κάποιοι υποδύονται τους Πόντιους Πιλάτους. Λυπόμαστε που βλέπουμε μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπλέουν σε αυτό το θέμα με την ελληνική Ακροδεξιά. Όταν ζητάς αλληλεγγύη, οφείλεις να είσαι έτοιμος να την προσφέρεις απλόχερα» σημείωσε αναφερόμενος στην αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία από την χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «η αρχική αντίδραση της ηγεσίας της ΕΕ αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων» και αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία σημείωσε ότι «μπροστά σε αυτό το ανθρώπινο δράμα κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού συστήματος μετεγκατάστασης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Από την περασμένη Τετάρτη ο κόσμος μας έχει περάσει το κατώφλι μιας νέας εποχής.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βασιζόμενος στη στρατιωτική ισχύ και στο δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως, προωθεί ένα νέο αναθεωρητικό δόγμα. Παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, εισβάλλοντας στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μια επιθετική δύναμη επιχειρεί να επαναχαράξει τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν από την αρχή τη θέση μας.

Έχουμε μία σύγκρουση μεταξύ του Διεθνούς Δικαίου και της δεσποτικής δύναμης του ισχυρού.

Αυτή τη στιγμή, η σκέψη μας είναι στον Ουκρανικό λαό, όπως και στους πολυπληθείς Έλληνες που βρίσκονται σε τεράστιο κίνδυνο. Ήδη δώδεκα άμαχοι ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από βομβαρδισμούς, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν κατακλύσει τις γειτονικές χώρες. Βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου προσφυγικού κύματος, που αναγκάζει ακόμη τις γειτονικές χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους για να τους υποδεχθούν.

Μπροστά σε αυτό το ανθρώπινο δράμα κανείς δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού συστήματος μετεγκατάστασης.

Ο τρόπος με τον οποίο ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται την εθνική του ανεξαρτησία, την εδαφική του ακεραιότητα και την ελευθερία του απέναντι σε έναν πολύ υπέρτερο στρατιωτικά αντίπαλο, έχει ευαισθητοποιήσει όλο τον κόσμο. Διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης γίνονται παντού, και μέσα στην ίδια τη Ρωσία παρά τους κινδύνους. Η εισβολή που επέλεξε να κάνει ο Πούτιν πλήττει εντέλει και τον ρωσικό λαό. Που μαζί του μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον ουκρανικό λαό στη μοίρα του.

Οι δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο χρειάζεται να δράσουν, γιατί οι ανθρωπιστικές και γεωπολιτικές συνέπειες αυτής της πολεμικής σύρραξης θα είναι ανυπολόγιστες.

Οι δημοκρατίες έχουν στα χέρια τους σημαντικά εργαλεία για να προστατεύσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Και πρέπει να τα χειριστούν με τόλμη αλλά και σύνεση. Αυτή την ώρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε επιτήδεια ουδέτεροι.

Ζούμε σε ένα συνεχές κρίσεων. Τι δεν έχουμε ζήσει στον αιώνα μας;

Τη διεθνή τρομοκρατία. Την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές. Τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις. Την αδιανόητη εξέλιξη της φονικής πανδημίας.

Και τώρα;

Ζούμε σε ευρωπαϊκό χώρο, σχεδόν στη γειτονιά μας, την άμεση αντιπαράθεση της Δύσης με την Ρωσία.

Απέναντι σε όλα αυτά που ανατρέπουν άρδην τη ζωή μας, η επιστροφή σε μια υποτιθέμενη κανονικότητα είναι μια συντηρητική υπόσχεση που συνεχώς διαψεύδεται. Αυτή η κρίση μπορεί να είναι η μεγαλύτερη κρίση της εποχής μας, της γενιάς μας. Οφείλουμε να τη διαχειριστούμε με αποφασιστικότητα. Να πραστατεύσουμε τη δημοκρατία απέναντι στον αυταρχισμό και τον δεσποτισμό, σε κάθε επίπεδο.

Αυτό είναι το δικό μας ιστορικό καθήκον.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι το δόγμα που προωθείται ότι μπορούν να παραβιάζονται οι διεθνείς συνθήκες, να αλλάζουν τα σύνορα των κρατών διά της βίας και να απειλούνται ευθέως όσες χώρες θέλουν να αποφασίζουν μόνες τους για το μέλλον τους.

Ένας αναθεωρητισμός με επίκληση στο αυτοκρατορικό παρελθόν. Εμείς δεν είμαστε με τους αναθεωρητές της ιστορίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτό που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο. Αυτό που επιχειρεί σήμερα ο Πούτιν στην Ουκρανία. Γι’ αυτό στηρίζουμε και στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πολιτική, αμυντική και οικονομική βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας, όταν κάποιοι υποδύονται τους Πόντιους Πιλάτους.

Λυπόμαστε που βλέπουμε μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπλέουν σε αυτό το θέμα με την ελληνική Ακροδεξιά.

Όταν ζητάς αλληλεγγύη, οφείλεις να είσαι έτοιμος να την προσφέρεις απλόχερα.

Αλλά δεν είναι μόνο η αναθεωρητική ιδεολογία, είναι και το πολιτικό και οικονομικό καθεστώς.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης μετατόπισης του παγκοσμίου ΑΕΠ από τις φιλελεύθερες δημοκρατίες, σε χώρες με πιο αυταρχικά καθεστώτα. Ωστόσο, ενώ μέχρι τώρα περιοριζόταν κυρίως στο εμπορικό και οικονομικό πεδίο, η εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί σημαντική ποιοτική αναβάθμιση της απειλής.

Ένας αναθεωρητισμός με επίκληση στο αυτοκρατορικό παρελθόν. Ο μεγάλος ιστορικός Έρικ Χόμπσμπαουμ, που έζησε τις ιστορικές τραγωδίες του 20ού αιώνα, το έχει διατυπώσει ξεκάθαρα: κάθε επιθετικός εθνικισμός έχει ανάγκη την ιδεολογική χρήση και κατάχρηση της ιστορίας. Η άνοδος του αυταρχισμού είναι δεδομένη. Μια πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Freedom House έδειξε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο 16ο συνεχόμενο έτος «δημοκρατικής ύφεσης». Το 2021, ο αριθμός χωρών που απομακρύνονται από τη δημοκρατία ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με τις δημοκρατικές χώρες. Οι δείκτες ελευθερίας υποχώρησαν σε 60 χώρες του κόσμου και μόνο 25 κράτη κατέγραψαν πρόοδο. Η διαμάχη μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού είναι εδώ και θα ενταθεί.

Σε αυτήν τη νέα εποχή, είναι απαραίτητο να ξαναδούμε τη λειτουργία των Διεθνών Οργανισμών που αποτέλεσαν τη βάση του μεταπολεμικού κόσμου.

Οι κρίσεις των τελευταίων χρόνων, είτε μιλάμε για την οικονομική κρίση, την πανδημία, και τις πολεμικές συρράξεις, αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν πλέον να υπηρετήσουν τη σημαντική αποστολή που τους έχουμε εμπιστευτεί. Η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας δεν πρέπει να αποτελέσουν προηγούμενο. Η αμφισβήτηση του μεταπολεμικού συστήματος συλλογικής ασφάλειας με εγγυητή τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως είναι η Ρωσία, καταδεικνύει πόσο κρίσιμο είναι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και των άλλων συνδεδεμένων Οργανισμών και η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Μας αφορά άμεσα. Αφορά την Ελλάδα και τη δύσκολη σχέση γειτονίας της με την Τουρκία, που διολισθαίνει συνεχώς σε πρακτικές καταπάτησης τους κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπονομεύοντας της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Μπορεί η Ευρώπη να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστικό παίκτη στην υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η αρχική αντίδραση της ηγεσίας της αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Η Ένωση απέτυχε τόσο να προβλέψει όσο και να αποτρέψει τη εισβολή. Το κενό που άφησαν η Πρόεδρος της Επιτροπής ή ο Ύπατος Εκπρόσωπος, δεν μπόρεσαν να το καλύψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Είδαμε τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μεταβαίνουν σε Ουάσιγκτον, Κίεβο, Μόσχα, προσπαθώντας να βρουν μία διπλωματική λύση εκπροσωπώντας ο καθένας τη χώρα του. Το υποστήριξα και τις προηγούμενες μέρες: έπρεπε να πάνε μαζί στον Πούτιν και στον κ. Μπάιντεν, να δείξουν ότι υπάρχει ένα κοινό ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο.

Δεν επιτρέπεται η Ευρώπη να βρεθεί ξανά παρατηρητής, όταν Ρωσία και ΗΠΑ θα διαπραγματεύονται το σύστημα ασφαλείας στην ήπειρό μας. Η ιστορία του Ψυχρού Πολέμου θα έπρεπε να μας το έχει διδάξει.

Το ΝΑΤΟ που πριν από λίγους μήνες υπέστη τρομερό πλήγμα γοήτρου στο Αφγανιστάν και χαρακτηριζόταν «εγκεφαλικά νεκρό» από τον Εμανουέλ Μακρόν, φάνηκε πως ήταν το πρώτο που κέρδισε έδαφος, καλύπτοντας το κενό άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις του Πούτιν προς τη Φιλανδία και τη Σουηδία.

Δυστυχώς ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείξαμε από την αρχή τα απαραίτητα αντανακλαστικά.

Ακόμα και την Πέμπτη, αφού είχε ξεκινήσει η εισβολή, οι κυρώσεις που συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο ήταν ήπιες. Η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν η απόφαση για αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αυτά όμως δεν αρκούσαν για να πείσουν τους ευρωπαίους πολίτες, ούτε τους Ουκρανούς, ότι η Ευρώπη έχει τη δύναμη ή τη βούληση να αναχαιτίσει την επιθετικότητα του Πούτιν.

Και αυτό που απέτυχαν να δουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη το βράδυ, το είδαν οι Ευρωπαίοι πολίτες και ιδίως η νεολαία. Με την ηχηρή τους αντίδραση ανάγκασαν τις χώρες να αναθεωρήσουν και από το Σάββατο το βράδυ και μετά να δούμε μία τελείως διαφορετική Ευρωπαϊκή αντίδραση.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τις τελευταίες 48 ώρες είναι πραγματικά πρωτόγνωρες και αν είχαν ληφθεί πιο νωρίς, ίσως είχαμε καταφέρει να αποτρέψουμε την εισβολή.

Σε αυτό το σύνθετο τοπίο, η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία. Να γίνει ένας ισχυρός γεωπολιτικός πόλος στο νέο παγκόσμιο πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των επιμέρους κρατών που τη συναποτελούν.

Ιδρύθηκε μέσα από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με κύριο στόχο όχι μόνο τη ευημερία και τη σταθερότητα, αλλά και την αποτροπή μιας νέας σύρραξης στην ήπειρό μας. Οι ηγέτες εκείνης της εποχής, έχοντας ζήσει τη φρίκη του πολέμου, έθεσαν τις βάσεις ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Οι δραματικές εξελίξεις όμως στην Ουκρανία, αποτελούν μία τραγική υπενθύμιση ότι το όραμά τους παραμένει ανεκπλήρωτο.

Για εμάς, η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή, χωρίς ναι μεν αλλά, και ζήτησε αποτελεσματική ευρωπαϊκή αντίδραση. Γιατί πιστεύουμε βαθιά στην πολιτική και στρατηγική εμβάθυνση της Ένωσης. Η χρήση βίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως πολιτικό μέσο.

Η Ευρώπη έχει μάθει να προχωράει μέσα από τις κρίσεις της. Έτσι θα προχωρήσει και τώρα. Για άλλη μια φορά, ένας εξωτερικός κίνδυνος επιταχύνει τις εξελίξεις.

Η εκ βάθρων αλλαγή της Γερμανικής Εξωτερικής πολιτικής που ανακοινώθηκε μόλις χθες αποτελεί ένα καινούργιο δεδομένο.

Ο νέος Καγκελάριος ανατρέπει πολιτικές δεκαετιών. Αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τον γερμανικό αμυντικό προϋπολογισμό, δημιουργώντας ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων 12 φορές πάνω του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού για τον εκσυγχρονισμό του Γερμανικού στρατού, μέσα και από ευρωπαϊκές συμπαραγωγές.

Θα πρέπει όμως να δούμε πως οι ανακοινώσεις αυτές μεταφράζονται και στο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στη δημιουργία μίας Κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, που είναι σήμερα μονόδρομος.

Όραμά μας δεν είναι μία Ευρώπη επιθετική ιμπεριαλιστική δύναμη αλλά μια Ευρώπη που θα έχει τα μέσα να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της.

Αυτό σημαίνει πράξεις, όχι διακηρύξεις.

Φαίνεται πως έγινε πλέον κατανοητό ότι πρέπει να έχουμε ως Ένωση τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε την ειρήνη που τόσο επιθυμούμε απέναντι σε όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο ως εργαλείο ενάντια στην ανεξαρτησία και την ελευθερία των κρατών μας.

Όμως ακόμα μένουν να γίνουν πολλά.

Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν πιο άμεσο μηχανισμό λήψης αποφάσεων για κυρώσεις και κοινή εξωτερική πολιτική, χωρίς να είναι απαραίτητη η ομοφωνία.

Πρέπει να καταστρώσουμε άμεσα τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αποτρεπτικής δύναμης, που θα υποστηρίζει την ισχυρή κοινή μας διπλωματία και εξωτερική πολιτική.

Η πατρίδα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονική του νέου αμυντικού δόγματος της Ευρώπης.

Όπως αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται χιλιάδες στρατιώτες στις Ανατολικές χώρες της Συμμαχίας, για να ενισχύσουν την άμυνα των χωρών αυτών απέναντι στην Ρωσική προκλητικότητα, έτσι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα Ευρωπαίων στρατιωτών να αναπτύσσονται σε Ελλάδα και Κύπρο στα σύνορά μας με την Τουρκία. Ο Ευρωστρατός πρέπει να είναι η απάντηση στην επιθετικότητα και στους αναθεωρητισμούς του Ερντογάν.

Πρέπει ακόμα να προχωρήσουμε σε κοινούς εξοπλισμούς, αξιοποιώντας την Ενισχυμένη Συνεργασία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Άμυνα. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, μέσω συμπαραγωγών και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Είναι οικονομικά μη βιώσιμο η χώρα μας να παραμείνει απλός καταναλωτής. Χρειάζεται να αναπτύξουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία τόσο για την οικονομία μας όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις.

Και βεβαίως να αποχτήσουμε μια στρατηγική εξαγωγής όπλων. Από τη θέση μου στην Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρόνια τώρα προσπαθώ για να έχουμε μία κοινή πολιτική σχετικά με την εξαγωγή Ευρωπαϊκών όπλων σε τρίτες χώρες. Δεν μπορεί ένα κράτος να κάνει μόνο του επιλογές που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός άλλου κράτους μέλους. Για το λόγο αυτό και με δική μου πρωτοβουλία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Δεν γίνεται, ιδιαίτερα σε αυτό το νέο πλαίσιο, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, να συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία και η χώρα μας να αναγκάζεται να έχει τον υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ένωση.

Η απόφαση για την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για την κοινή αγορά και μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού και εφοδίων συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων Ευρώ, μία κοινή Ευρωπαϊκή απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Γι’ αυτό και θεωρούμε σωστή την αποστολή αμυντικού υλικού της χώρας μας προς την Ουκρανία, μαζί με τις υπόλοιπα κράτη μέλη.

Βέβαια, ακόμα και σε αυτό το ζήτημα, βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις παραδόσεις του κ. Τσίπρα και υποβαθμίζει το κρίσιμο στοιχείο της εθνικής συνεννόησης σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών. Δεν είναι μόνο ότι δεν ενημέρωσε, έστω και ατύπως, κανέναν Πολιτικό αρχηγό για την αποστολή στρατιωτικού υλικού, όπως έκαναν και άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, αλλά ακόμα και σήμερα διαβάζουμε ότι χωρίς σχέδιο ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα σε πρωτόγνωρες επιλογές που έχουν να κάνουν με την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια παραγωγής της στη Βουλγαρία.

Δε γίνεται τόσο σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν πολλές γενιές, με μεγάλο κόστος και υψηλούς κινδύνους να λαμβάνονται χωρίς καμία δημόσια συζήτηση.

Αν πρέπει να μας μάθει κάτι η παρούσα κρίση είναι ότι εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, βάσει των υφιστάμενων γεωπολιτικών δεδομένων.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει τη στρατηγική της για την απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας από τρίτες χώρες.

Μία στρατηγική που άργησε οκτώ χρόνια, κατά τα οποία χώρες όπως η Γερμανία προώθησαν την κατασκευή του Nord Stream 2, ενισχύοντας ουσιαστικά τη Ρωσία. Μία διαδικασία που μπήκε στον πάγο μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, η ουκρανική κρίση αναδεικνύει πόσο λάθος διάβασε η κυβέρνηση τις διεθνείς εξελίξεις. Πόσο απροετοίμαστη βρέθηκε μπροστά σε μία ακόμη, μείζονα κρίση.

Το ζήτημα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία δεν αφορά μόνο γενικά την Ευρώπη. Αφορά και ειδικά την Ελλάδα.

Η χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση δεν είναι συγχρόνως και αποανθρακοποίηση. Απλώς αντικαθίσταται ο λιγνίτης από το εισαγόμενο και πολύ ακριβό πλέον φυσικό αέριο ή όπως μάθαμε σήμερα από εισαγόμενη πυρηνική ενέργεια από τη Βουλγαρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ήμασταν η μόνη χώρα που η εξάρτησή της από το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 25%.

Για να μπορέσουμε όμως να προχωρήσουμε στην απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα συνολικά, χρειάζονται επενδύσεις. Η κυβέρνηση αδυνατεί να τις σχεδιάσει στρατηγικά, παρά τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να κατευθυνθούν καταρχάς στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας που πάσχει. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τη διασυνδεσιμότητα του δικτύου, να διασφαλίσουμε τη δίκαιη μετάβαση και να επεκτείνουμε τις ενεργειακές κοινότητες με ΑΠΕ για νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές.

Αυτό που ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε προτείνει εδώ και καιρό, θα το προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη στα Κράτη Μέλη: Την αλματώδη και γρήγορη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης.

Για να έχουμε, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών, προτείνουμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Για εμάς η εθνική συνεννόηση σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές είναι μονόδρομος.

Δεν θα επιτρέψουμε τα πρωτοφανή αυτά γεγονότα που μαστίζουν την Ευρώπη να αποτελέσουν άλλοθι για να μπουν κάτω από το χαλί οι ευθύνες της κυβέρνησης και οι λανθασμένες πολιτικές της επιλογές σε κρίσιμα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κρίση αυτή έρχεται σε ένα κομβικό σημείο. Ο ιστορικός χρόνος πυκνώνει. Όλες οι κρίσεις που γνωρίσαμε από τις αρχές του 21ου αιώνα, τώρα συμπυκνώνονται και μας απειλούν.

Το συνεχές των κρίσεων και η επιθετική δύναμη του αυταρχισμού υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία.

Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που καλούνται σήμερα να δώσουν οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις. Απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι «η πολλή Δημοκρατία είναι αναποτελεσματική», καλούμαστε να δείξουμε ότι μόνο η δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει και την ευημερία και την ελευθερία μας.

Ο αγώνας μας αφορά το μέλλον της ανθρωπότητας. Αφορά τη χώρα μας και το κοινό μας ευρωπαϊκό μας σπίτι.

Όσα λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια, για οικονομική ενοποίηση, πολιτική εμβάθυνση, στρατηγική αυτονομία, αμυντική και ενεργειακή ένωση, είναι ώρα να τα κάνουμε πράξη.

Για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση φάρος σταθερότητας και οικουμενικών αξιών μέσα σε έναν ασταθή κόσμο.

Το ιστορικό καθήκον της γενιάς μας είναι η ειρήνη, η δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ;

Η Κυβέρνηση της ΝΔ μετά το φυσικό αέριο θέλει να δεσμεύσει τη χώρα στην πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία;

Αναφορικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατόπιν δηλώσεων του Βούλγαρου Υπουργού Οικονομικών κ. Ασέν Βασίλεβ, ότι Ελλάδα και Βουλγαρία διαπραγματεύονται προκειμένου η ελληνική πλευρά να προμηθεύεται πυρηνική ενέργεια για 20 χρόνια από νέο πυρηνικό σταθμό της γειτονικής χώρας, ο οποίος θα κατασκευαστεί εφόσον βρεθεί αγοραστής για το ρεύμα που θα παράγει ο σταθμός, ο Γιώργος Αρβανιτίδης Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ο Χάρης Δούκας Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής προέβησαν σε κοινή δήλωση επισημαίνοντας τα εξής:

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να έχει επικαιροποιήσει τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), χωρίς να στοχεύει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να έχει ανακοινώσει κανένα πλαίσιο χάραξης μιας νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, μαθαίνουμε από δημοσιεύματα ότι προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια σε εισαγόμενη πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία. Διαβάζουμε επίσης από την βουλγαρική πλευρά ότι αφού βρέθηκε αγοραστής της ενέργειας μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου θα προχωρήσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, που εδώ και τρία χρόνια είχε «παγώσει».

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά από την Κυβέρνηση άμεσες διευκρινίσεις για αυτές τις πληροφορίες και την καλεί επιτέλους να σταματήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς «στο πόδι».

Η χώρα έχει ανάγκη από νέες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια, ανθεκτικότητα και ανεξαρτησία αλλά και χαμηλές τιμές ενέργειας από Α.Π.Ε. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας και θρησκευμάτων κατέθεσε η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής με θέμα την λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των Ελλήνων Φοιτητών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την επιστροφή τους στην Ελλάδα, τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους σε ελληνικά ΑΕΙ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια

Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των Ελλήνων Φοιτητών της Ουκρανίας και της Ρωσίας

Μετά από την εισβολή των ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και τις πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται για πέντε ημέρες στην περιοχή, η σκέψη όλων μας είναι στον ουκρανικό λαό που υποφέρει και υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου.

Στην παρούσα τραγική συγκυρία, η προσοχή της Πολιτείας οφείλει να είναι στραμμένη πρώτα από όλα στους συμπατριώτες μας και τους ομογενείς που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να δεχτεί και να συμπαρασταθεί στους χιλιάδες Έλληνες ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία, βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, αδυνατώντας, εν μέσω βομβαρδισμών και εχθροπραξιών, να απομακρυνθούν από την περιοχή. Η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μπορέσουν, όσοι επιθυμούν, να φύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές.

Επειδή στην Ουκρανία έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και είναι πολύ δύσκολο για τους νέους που σπουδάζουν εκεί να συνεχίσουν την φοίτησή τους στην χώρα. Για τον λόγο αυτό η ελληνική Κυβέρνηση καλείται να προστατεύσει τους Έλληνες φοιτητές που φοιτούν στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν άμεσα και ασφαλείς στην Ελλάδα και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά ΑΕΙ.

Περαιτέρω, επειδή με τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ ως αντίποινα αποκλείστηκαν οι τράπεζες στη Ρωσία από το Διατραπεζικό Σύστημα SWIFT με συνέπεια οι Έλληνες φοιτητές, στη χώρα, να μην έχουν πρόσβαση για να λαμβάνουν το φοιτητικό τους συνάλλαγμα για τη συνέχιση των σπουδών τους. Επιπλέον είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από το παραπάνω, η παραμονή Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία για συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους δυσχεραίνεται σε εξαιρετικό βαθμό.

Μετά τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Μετά από όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη Ρωσία, τον απροσδιόριστο χρόνο που θα απαιτηθεί για την εξομάλυνση της κατάστασης στις δύο χώρες και την επιστροφή σε καθεστώς ειρήνης, ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουν το Υπουργείο Εξωτερικών και το αντίστοιχο της Παιδείας και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των Ελλήνων φοιτητών/τριών, την επιστροφή τους στην Ελλάδα και τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου

Ανδρέας Λοβέρδος

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

ΔΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ

Κάλεσμα στους πολίτες για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας απευθύνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Κατόπιν επικοινωνίας του γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Αθήνα, Sergii Shutenko, υπογραμμίστηκε ότι η παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό είναι μείζων προτεραιότητα. Ο Ουκρανός πρέσβης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη, που επιδεικνύουν οι Έλληνες πολίτες και επέστησε την προσοχή στην ανακούφιση των προσφύγων από την πατρίδα του.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ξεκινά δράση συγκέντρωσης ιατροφαρμακευτικού υλικού. Οι συμπολίτες μας που επιθυμούν να συνδράμουν, θα μπορούν να πληροφορούνται τον τόπο και την διαδικασία συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, στα τηλέφωνα 210-3665375, -76, -79 και στο email: info@kinimaallagis.gr

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: H ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΟΛΟΥΣ

Δελτίο Τύπου της ομιλίας του Επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή κατά τη συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα

Στην ομιλία του ο κ. Κατρίνης αφού αναφέρθηκε στη φρίκη του πολέμου τονίζοντας ότι η καταδίκη της στρατιωτικής συμβολής της Ρωσίας πρέπει να είναι χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς. Ο κ. Κατρίνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη Εθνικών πρωτοβουλιών σε αυτή τη μεγάλη πρόσκληση που αντιμετωπίζουμε. Πιο χαρακτηριστικά ζήτησε ενεργή διπλωματία με ισχυρό Εθνικό μέτωπο, που δε διασφαλίζεται με φραστικές εκκλήσεις του Πρωθυπουργού, ούτε με αιφνιδιασμούς και προειλημμένες αποφάσεις.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε, να παρθούν εθνικές πρωτοβουλίες τώρα για:

ειρηνευτική διαμεσολάβηση και στήριξη των ομογενών μας που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή,
στήριξη στον Ουκρανικό λαό με αποστολή εφοδίων και αμυντικού υλικού, αλλά και οργανωμένη υποδοχή προσφύγων
αξιοποίηση των συμμαχιών μας, προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με μόνη διαφορά στο τραπέζι των οριοθέτησή των θαλασσίων ζωνών,
ενεργοποίηση και εκμετάλλευση από την χώρα μας του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο πώλησης όπλων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία απόφαση που ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δυστυχώς όμως, συνέχισε, ο κ. Κατρίνης όπως συνηθίζει ο κ Μητσοτάκης και σε αυτήν την κρίση δεν επεδίωξε την Εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς δηλαδή όπως νόμιζε και ο κ Τσίπρας.

Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, είπε ο κ. Κατρίνης για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, τονίζοντας καθαρά ότι το Κίνημα Αλλαγής στέκεται θετικά στην ουσία της απόφασης.

Στην ομιλία του ο κ. Κατρίνης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον της διεθνούς ασφάλειας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης άσκησε κριτική στο δυτικό σύστημα ασφαλείας για την καθυστερημένη αντίδραση του να ασκήσει πίεση στη Ρωσία, προκειμένου να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματίας και παράλληλα να στείλει μήνυμα σε όλα τα αυταρχικά καθεστώτα ότι δεν θα γίνει αποδεκτό το δίκαιο της ζούγκλας.

Ειδικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ Κατρίνης είπε ότι πρέπει να προχωρήσει επιτέλους στην πολιτική ενοποίηση με γεωπολιτικό αποτύπωμα, με κοινή εξωτερική πολιτική και με μηχανισμούς για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Και σε αυτήν την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε ο κ Κατρίνης, θα πρέπει να ενταχθεί και το εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δις ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία και μέσα από Ευρωπαϊκές συμπαραγωγές. Και αυτό σε θεσμικό επίπεδο να συμπληρωθεί με την κατάργηση του βέτο όσο αφορά αποφάσεις προς τρίτες χώρες που απειλούν κράτη – μέλη της, κάτι που θα μπορούσε ήδη να έχει χρησιμοποιηθεί και απέναντί στην επιθετικότητα της Τουρκίας. Γιατί η παραβίαση των Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου δεν συντελείται μόνο στην Ουκρανία, συντελείται και με αυτά που σχεδιάζει και κάνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρίνης ανέδειξε τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες από την κρίση στην Ουκρανία.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινών Ευρωπαϊκών συμφωνιών για την επιτάχυνση και επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, με μονιμοποίηση του Ταμείου και ενίσχυση των στόχων του.

Πρότεινε να μην υπολογίζονται σε αυτό:

οι αμυντικές δαπάνες
οι κρατικές δαπάνες για στήριξη νοικοκυριών επιχειρήσεων
οι δαπάνες για την πανδημία
η μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη διατροφής.
Στην γενικευμένη αστάθεια που προοιωνίζεται για τα επόμενα χρόνια κατέληξε ο κ. Κατρίνης, το Κίνημα Αλλαγής θέτει δύο κρίσιμα διακυβεύματα, δύο κορυφαίες προτεραιότητες: πρώτον τη διατροφική επάρκεια και δεύτερον την ενεργειακή αυτονομία.

Η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική κατέληξε ο κ. Κατρίνης, είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μικρή για να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, γιατί η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη που μας υπερβαίνει όλους. Πάντοτε σε εγρήγορση και με πλήρη επίγνωση των συνθηκών σε εξέλιξη, με στέρεη πίστη και στέρεη αυτοπεποίθηση.

Σημεία ομιλίας του Επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής
κ. Μιχάλη Κατρίνη:

Για τη Ρωσική στρατιωτική εισβολή

«Έχουμε όλοι την υποχρέωση να καταδικάσουμε απερίφραστα, μαζί με την κοινωνία των πολιτών, την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη χώρα, αλλά και να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους Ουκρανούς πολίτες ,απαιτώντας ειρηνικές λύσεις.

Χωρίς αστερίσκους, παρεκκλίσεις και συμψηφισμούς»:
«Λειτουργεί ως αναθεωρητική δύναμη που έχει ως στόχο τη χάραξη νέων συνόρων, τη δορυφοροποίηση ή ακόμα και την κατάληψη ανεξάρτητων κρατών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τώρα οι απειλές απευθύνονται και σε γειτονικές με τη Ρωσία χώρες».

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αντέδρασαν, αλλά με σημαντική καθυστέρηση. Αν οι ουσιαστικές κυρώσεις που επιβάλλονται τώρα στην Ρωσία είχαν ληφθεί από την αρχή, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα».

«Οι αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο να ασκήσει αποτελεσματική εξωτερική και αμυντική πολιτική ,αναδείχθηκαν και πάλι.

Η Ένωση, όμως, δεν μπορεί να μένει και άλλο κλεισμένη στα ‘’τείχη των Βρυξελλών’’, χωρίς να μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο για να διασφαλίσει την ειρήνη». «Είναι η ώρα, είναι πια ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος διεθνούς ασφαλείας.
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνεται ένας ισχυρός πόλος σε αυτό. Να έχει την δύναμη να υπερασπίσει τις αρχές και τις αξίες της, όταν αυτές απειλούνται.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρεί, επιτέλους, στην πολιτική ενοποίηση, με γεωπολιτικό αποτύπωμα, με κοινή εξωτερική πολιτική και με μηχανισμούς για την άμυνα και την ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας θα πρέπει να ενταχθεί και το εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δις ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία, μέσα και από ευρωπαϊκές συμπαραγωγές.

Με κοινή δύναμη αποτροπής. Με δημιουργία ευρωστρατού. Με κατάργηση του veto όσον αφορά σε αποφάσεις για κυρώσεις προς τρίτες χώρες που απειλούν κράτη-μέλη της».

«Κάτι που θα μπορούσε ήδη να έχει χρησιμοποιηθεί και απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας».

Για την ανάγκη Ελληνικών πρωτοβουλιών

« Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αρκετά πια με την απαράδεκτη και ηττοπαθή αντίληψη ότι δεν μπορούμε, ότι είμαστε μια μικρή χώρα».

« Οφείλουμε να αναλάβουμε ειρηνευτικές και διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε τους ομογενείς μας που βρίσκονται στην εμπόλεμη περιοχή, έστω και αν αφήσαμε ακέφαλο το προξενείο στη Μαριούπολη επί 15 μήνες.

Όπως και να στηρίξουμε τον Ουκρανικό λαό με την αποστολή εφοδίων αλλά και αμυντικού υλικού. Μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ».
«Είναι σωστό να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη-για αυτό και ψηφίσαμε τις συμβάσεις για την αγορά αεροπλάνων και φρεγατών -αλλά αποτελεί τεράστιο λάθος να παρακολουθούμε μόνο τις εξελίξεις και να μην αξιοποιούμε τις συμμαχίες μας ,για να προσέλθει η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου για την μόνη διαφορά μας ,την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Δεν εκμεταλλεύτηκε η χώρα μας ακόμη και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπάργκο πώλησης όπλων από χώρες της ΕΕ προς την Τουρκία. Απόφαση που ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη.

Και δυστυχώς, ως τώρα η κυβέρνηση αδυνατεί να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.
Οι εξελίξεις επιβάλλουν τώρα να ασκηθεί ενεργή διπλωματία σε αυτή την κατεύθυνση, τώρα που ο κ Ερντογάν επιχειρεί να κλείσει τα μέτωπα του και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή».

«Ενεργή διπλωματία με σωστή προετοιμασία και όχι με συναντήσεις-φιάσκο όπως η πρόσφατη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογο του της Ρωσίας, ο οποίος λίγες ημέρες μάλιστα μετά μίλησε και για ’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’».

Ως προς τη στάση της κυβέρνησης

« Δυστυχώς, όμως, όπως συνηθίζει ο κ Μητσοτάκης, και σε αυτή την κρίση δεν επεδίωξε την εθνική συνεννόηση.

Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς δηλαδή όπως νόμιζε και ο κ. Τσίπρας.

Κακώς δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για την απόφαση αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Το τονίζουμε, ανεξάρτητα του ότι έχουμε σταθεί θετικά στην ουσία της απόφασης, η οποία στηρίζει την ευρωπαϊκή στρατηγική σε αυτό το ζήτημα.

Και ας κάνουν ότι δεν το βλέπουν από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γιατί η αλληλεγγύη, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, πρέπει και να ζητείται αλλά και να παρέχεται».

«Αν δεν συγκαλείτε κ.Μητσοτάκη σε αυτές τις κρίσιμες ώρες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών , αν δεν επιδιώκετε τώρα ένα πλαίσιο συνεννόησης, τότε ποτέ θα το πράξετε»;

Συγκαλέστε το έστω και τώρα.

Για να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας, για να γνωρίζουν την πραγματικότητα και την κρισιμότητα των στιγμών οι Έλληνες πολίτες».

Για τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία

«Έρχομαι στο θέμα των επιπτώσεων στην οικονομία και στη ζωή των πολιτών, ένα θέμα που είναι μείζον, με τις οικονομικές συνέπειες να είναι πολύ μεγαλύτερες σε εύρος και διάρκεια σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες διαρκέσουν περισσότερο από 2 εβδομάδες.

Μια μικρή αναφορά στον τουρισμό, συνολικά, πάνω από 1 εκατ. τουρίστες και από τις δύο χώρες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2019.

Αυτή τη στιγμή, ακόμα και πριν από την κρίση στην Ουκρανία, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είχε ήδη τεθεί εν αμφιβόλω, ενώ μόνο κατά τον πρώτο μήνα υλοποίησής του είχαμε υστέρηση κρατικών δαπανών 1,65 δις ευρώ, γεγονός που προκαλεί ασφυξία στην αγορά.

Να θυμίσω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό που έχουν ήδη διαψευστεί πανηγυρικά, αφού ο πληθωρισμός μέχρι στιγμής , τρέχει σε εξαπλάσιο μέγεθος από αυτό που είχε προβλέψει η κυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει και για το εμπορικό ισοζύγιο με το έλλειμμά του να εκτοξεύεται. Καταγράφηκε στα 24,2 δις ευρώ το 2021, όπως και στα 10,65 δις ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει με διαφορά το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, ενώ η χώρα μας δεν θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πριν από τους πρώτους μήνες του 2023, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά και στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ οι ισχυρές αναταράξεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία, σε μια συγκυρία όπου είναι απαραίτητη η εισροή νέων επενδύσεων.

Και μην επιχαίρετε κ. Μητσοτάκη για την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, γιατί υψηλό πληθωρισμό και αύξηση επιτοκίων αντιμετωπίζει και η χώρα μας χωρίς να έχει βρεθεί τρόπος μετριασμού των επιπτώσεων.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και είδη διατροφής δεν αποτελούν παροδικό φαινόμενο. Σιτηρά, δημητριακά, ζυμαρικά έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ουκρανία και με όποιο σενάριο και αν υπάρξει, θα καταγράψουν άνοδο στις τιμές τους ενώ θα υπάρξουν και ελλείψεις.

Το ίδιο ισχύει και για το ενεργειακό κόστος, η σημαντική αύξηση του οποίου θα επιβαρύνει την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και συνεπώς και τον τουρισμό».

Προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης – Πακέτα Στήριξης

«Δεν είναι δυνατόν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να διατυπώνονται απόψεις περί επαναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας και των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Πρωτογενή πλεονάσματα που για να επιτευχθούν θα απαιτήσουν τεχνητή συγκράτηση δαπανών, άρα περαιτέρω ασφυξία στην αγορά, την πραγματική οικονομία και τους πολίτες.

Τα κράτη-μέλη, οι οικονομίες και οι πολίτες των χωρών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση έχουν ανάγκη από ένα γενναίο πακέτο στήριξης.

Και δεν αρκούν οι θετικές φραστικές αναφορές στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Απαιτείται εντατική προσπάθεια και στενή συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες για να λάβουν σάρκα και οστά οι αναφορές αυτές.

Με μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και ενίσχυση των στόχων του.

Δεν μπορεί να υπολογίζονται στο έλλειμμα κάθε χώρας οι αμυντικές δαπάνες που γίνονται πλέον όχι μόνο για την εθνική, αλλά και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Δεν μπορεί να υπολογίζονται στο έλλειμμα οι κρατικές δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως αντιστάθμισμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Δεν μπορεί να υπολογιστούν στο έλλειμμα οι δαπάνες που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη των πολιτών.

Δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται πλέον η κυβέρνηση την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και αναπλήρωσης του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αλλά δεν μπορεί και οι προμηθευτές ενέργειας να μην απορροφήσουν μέρος του αυξημένου κόστους ενέργειας, αλλά να διαφημίζουν την κερδοφορία τους εν μέσω κρίσης».

Για τα άμεσα και βραχυπρόθεσμα μέτρα και τα κρίσιμα διακυβεύματα για την Ελλάδα.

«Η κρίση όμως στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της που δεν θα αμβλυνθούν, κυρίως, όμως, η γενικευμένη αστάθεια που προοιωνίζεται τα επόμενα χρόνια, θέτει δύο κρίσιμα διακυβεύματα.

Την διατροφική επάρκεια και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

Υπάρχουν δεδομένα και ανοιχτά ζητήματα στο κομμάτι της επισιτιστικής επάρκειας, κενά που πρέπει να καλυφθούν.

Το ποσοστό αυτάρκειας στο μαλακό σιτάρι είναι μόλις 32%, στο κρέας 56%, στα δημητριακά 82%,στα όσπρια 39%, στα γαλακτοκομικά 80%.

Άρα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολιστικό σχέδιο διασφάλισης πλήρους διατροφικής επάρκειας και αυτό το σχέδιο περνάει μέσα από την ενίσχυση και τον ανασχεδιασμό του πρωτογενούς τομέα.

Ο δεύτερος τομέας που συνιστά άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η ενεργειακή αυτονομία.

Για τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου η Ελλάδα θα καταβάλει πάνω από 10 δις ευρώ το 2022. Το πόσο πάνω από τα 10 δις θα είναι το τελικό ποσό, θα εξαρτηθεί από το δείκτη κλιμάκωσης των αυξήσεων.

Είπα και πριν ότι πέρα από την επιδότηση στους καταναλωτές, το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες ενεργειακής αυτάρκειας, να παράγουμε ενέργεια σε χαμηλές τιμές.

Και όχι να είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που αύξησε την εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή το 2021, σε ποσοστό που άγγιξε το 30%, με το ρωσικό αέριο να καλύπτει το 45% των αναγκών της χώρας.

Αυτό προϋποθέτει σχέδιο, που και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει.

Το σχέδιο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει:

Επενδύσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας που θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα του δικτύου
Αλματώδη και γρήγορη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας, μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων, με άξονα τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας και την αναγκαία παροχή ρευστότητας.
Στόχος, η φθηνή ενέργεια για τα μέλη της που δεν θα είναι βέβαια οι μεγάλοι επιχειρηματίες αλλά αυτοδιοικητικοί φορείς, νοικοκυριά, αγρότες, κτηνοτρόφοι, άνθρωποι της μεταποίησης.

Αύξηση των ροών LNG από τις ΗΠΑ, τη Μέση ανατολή και την Αίγυπτο και αυτό προϋποθέτει ανάλογες υποδομές που μπορούν να πάρουν τη μορφή διευρωπαϊκών έργων».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης προσερχόμενος στην εξόδιο ακολουθία του ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργού, Δημήτρη Τσοβόλα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

O Δημήτρης Τσοβόλας ήταν ιδρυτικό μέλος της παράταξης μας. Έδωσε αγώνες με ανιδιοτέλεια, αγώνες πάντα στο πλευρό των πιο αδύναμων Ελλήνων, αγώνες για να αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο. Πρωταγωνίστησε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου και πραγματικά θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Ήταν ένας άνθρωπος πάρα πολύ σημαντικός για όλους εμάς και για όλο τον ελληνικό λαό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

«Η Ελλάδα, όχι μόνο ανήκει στους Έλληνες, όπως ανέφερε πρώτος με αυθεντικό τρόπο ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά επίσης η Ελλάδα και οι Έλληνες ήταν πάντα στην πλευρά της υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και απέναντι σε όσους το παραβιάζουν εις βάρος των λαών».

7

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.