ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


0
(0)

Τον τελευταίο μήνα οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον, για να αποφύγουν το κλείσιμο της οικονομίας, προσαρμοζόμενες στις εξελίξεις.

Στον αντίποδα, για την Ελληνική Κυβέρνηση, οι αποφάσεις και ο χρόνος που τις λαμβάνει, καθορίζονται από το πολιτικό κόστος και τις εντυπώσεις.

Εξαγγέλλονται μέτρα πριν τις γιορτές, τα οποία όμως ανακαλούνται με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, στην συνέχεια ανακοινώνονται νέα με την εφαρμογή τους να μετατίθεται κατά μία εβδομάδα και μόλις μία ημέρα μετά, προαναγγέλλεται η πιθανή επίσπευσή τους.

Οι παλινωδίες αυτές είναι καταστροφικές για την εθνική προσπάθεια.

Η μη έγκαιρη αναχαίτηση του νέου κύματος της πανδημίας θα οδηγήσει σε χιλιάδες νέα κρούσματα, εντείνοντας την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που δεν έχει ενισχυθεί αναλόγως αλλά και στο εκ των πραγμάτων πάγωμα της οικονομίας.

Ε.ΛΙΑΚΟΥΛΗ – Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κοινή δήλωση Ευαγγελίας Λιακούλη Γραμματέα της ΚΟ Κινήματος Αλλαγής – Τομεάρχη Εσωτερικών και Γιώργου Αρβανιτίδη Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος – Αν. Γραμματέα της ΚΟ Κινήματος Αλλαγής, για κατάργηση φορέων προστατευόμενων περιοχών

Η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα ακόμα βήμα προς την αποδιοργάνωση του συστήματος προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Καταργεί επτά φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και Εθνικό Δρυμό Ολύμπου) και επιχειρεί να συγκεντρώσει τις αρμοδιότητές τους κεντρικά στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεν συμμεριζόμαστε την επιμονή σε μια συντηρητική και υδροκέφαλη στρατηγική που θέτει σε διακινδύνευση την αποτελεσματική προστασία της ελληνικής φύσης αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού των φορέων διαχείρισης. Είχαμε καταψηφίσει τις σχετικές διατάξεις του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020), είχαμε επισημάνει τα αδιέξοδα στα οποία αυτός θα οδηγούσε με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή και υλοποίηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται, από την μη πλήρη λειτουργία του σχεδόν δυο χρόνια μετά την ψήφισή του. Είχαμε αντιπροτείνει τη αποκεντρωμένη διαχείριση από τις Περιφέρειες, σύμφωνα και με την επιστημονική μελέτη της ΔΙΑΝΕΟΣΗΣ, αλλά για την Κυβέρνηση οι επιστημονικές μελέτες είναι για τα συρτάρια, προέχουν άλλου είδους προτεραιότητες και κριτήρια στην λήψη των πολιτικών της αποφάσεων, όπως διαπιστώνουμε σε κάθε τομέα. Αυτό όμως έχει, κόστος. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς θα έχει κόστος για το περιβάλλον, καθώς γίνονται ολοένα και περισσότερα τα βήματα όπισθεν ολοταχώς στην αποτελεσματική προστασία του.

«ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ»

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετά έναν σπουδαίο πολιτικό και αγωνιστή της παράταξης, της δημοκρατίας και της πατρίδας, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε.

MΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΕΥΘΥΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η τραγική επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποτελεί εν μέρει έργο αλλά και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία θα έπρεπε να είχε λάβει ουσιαστικά μέτρα από το Νοέμβριο για να μη φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.

Η ατολμία, τα λάθη και οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν εκθέτουν μόνο την ίδια.

Εκθέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τη ζωή των πολιτών αλλά και την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Οι ίδιοι που 48 ώρες πριν ανακοίνωσαν καθυστερημένα τα όποια μέτρα και μετέθεσαν την εφαρμογή τους μία εβδομάδα μετά, τώρα τρέχουν πανικόβλητοι.

Πρόκειται για κινήσεις που εντείνουν την δυσπιστία των πολιτών αλλά και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

Μια αναξιοπιστία και δυσπιστία που τροφοδοτείται από τις ακατανόητες εμφανίσεις υπουργών που υποκαθιστούν τους επιστήμονες.

Το κόστος για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στη ζυγαριά με το πολιτικό κόστος, με βάση το οποίο κινείται η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας εδώ και πολύ καιρό.

Η κυβέρνηση οφείλει, έστω και αργοπορημένα, να αναλάβει τις ευθύνες της.

Να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟΥ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Μόλις 634.027 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους τα 250 ευρώ και όχι 800.000 όπως είχε αρχικά υποσχεθεί στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.

To σύνολο των συνταξιούχων με κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ και των συνταξιούχων με μέσο όρο μηνιαίας σύνταξης 370 ευρώ, ανέρχονται σε 1.093.799 (στοιχεία Νοεμβρίου 2021, σύστημα ΗΛΙΟΣ).

Ακόμα και από αυτούς τους ανθρώπους, η… ελεήμων Κυβέρνηση της ΝΔ, κόβει τα 250 ευρώ από τους μισούς!!!!

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν διαθέτει χρήματα, ενώ για στους εργαζόμενους μοιράζει απλόχερα… «ψίχουλα», «αυξάνοντας» για το έτος 2022 το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες κατά 58 λεπτά (από 29,04 σε 29,62 ευρώ) και το μισθό για τους υπαλλήλους κατά 13,00 ευρώ μηνιαίως (από 650 σε 663 ευρώ).

Αποκαλύπτεται κάθε ημέρα η «ευρύτητα» της κοινωνικής πολιτικής του επιτελικού κράτους της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ανύπαρκτη η κοινωνική δικαιοσύνη.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΦΙΑΣΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ενέκρινε κατά παρέκκλιση τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ήταν προγραμματισμένα να κλείσουν έως το 2025. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Είχαμε τονίσει πως χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάμε σε πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Ένα σχέδιο δίκαιης και όχι βίαιης μετάβασης. Άλλωστε, είχαμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και τρία χρόνια το «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον». Και όλο αυτό το διάστημα τονίζαμε πως ουσιαστική απανθρακοποίηση μπορεί να είναι εφικτή μόνο αν προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ισχυρά δίκτυα και συστήματα αποθήκευσης. Διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην επάρκεια ισχύος. Και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στους ενεργειακούς μας Δήμους.

Τελικά, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και την πρωτοφανή κρίση τιμών λόγω φυσικού αερίου από το Σεπτέμβρη, φάνηκε η πλήρης απουσία σχεδίου από την Κυβέρνηση. Με διακηρύξεις μόνο δεν προχωρούν οι αναγκαίες αλλαγές. Πηγαίνουμε ολοταχώς λοιπόν και στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Από Success Story σε ενεργειακό Βατερλό. Ενδεικτικό δε της κατάστασης, είναι ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, η επίσημη ενημέρωση έχει προέλθει από μία απόφαση στη “Διαύγεια” και μία ανακοίνωση της ΔΕΗ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ – ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τα σημερινά μέτρα της Κυβέρνησης έρχονται μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις. Έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί όταν υπήρχαν τα πρώτα δείγματα της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων έδειξαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την ελληνική.

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στο τρίπτυχο εμβολιασμός – ενίσχυση του ΕΣΥ – μέτρα προστασίας.

Χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου χωρίς ραντεβού, σε επιπλέον από τα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων για νοσηλεία περιστατικών covid, εάν υπάρξει ανάγκη.
Μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και αποσυμφόρησης των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Επιδημιολογική επιτήρηση με επέκταση των σημείων όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν pcr και rapid test.
Το κριτήριο του πολιτικού κόστους που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την κοινωνία και την οικονομία.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ (ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 30/12 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:00)

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα μεταβεί αύριο Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 στο Ηράκλειο.

Ο Πρόεδρος θα επισκεφθεί στις 11:00 το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιώργο Χαλκιαδάκη, με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Νίκο Τζανάκη, καθώς και με τους εργαζόμενους στην Ιατρική Υπηρεσία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

Με την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι έχει αφήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις «έρμαια της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά», ενώ επαίρεται για τους «ρυθμούς ανάπτυξης» της χώρας.

Προβλέποντας ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί, καθώς η Ελλάδα είναι μια πλήρως εξαρτημένη στις εισαγωγές ενέργειας, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ήδη 4 φόρες περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, με τη χώρα μας να έχει την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2021 (115,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα), ενώ για τις μεγάλες αυξήσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου δεν έχει έρθει ακόμη ο λογαριασμός.

Οι επερωτώντες βουλευτές στηλιτεύουν τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών, αφήνοντας εντελώς αβοήθητες τις επιχειρήσεις, με την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος να έχει εκτοξευθεί από τα 65 ευρώ τον Μάιο του 2021 στα 415,94 ευρώ στις 22 Δεκεμβρίου 2021 (ανώτατη τιμή συναλλαγής τα 542,5 ευρώ) και την τιμή του φυσικού αερίου να έχει σκαρφαλώσει από τα 15 ευρώ ως και 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο τρέχον έτος.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλό ρεκόρ δεκαετίας, καθώς τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεπεράσει το 5% οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί, όπως στο 21,6% στο κρέας από αρνί και κατσίκι (λόγω κυρίως της αύξησης των ζωοτροφών) 5,6% στις τιμές των πουλερικών, 11, 6% στις τιμές της πατάτας και πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου (18,5% ) και των υπολοίπων βρώσιμων ελαίων (καλαμποκέλαιο –ηλιέλαιο) κατά 16,7%, ενώ και η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 4,6%. Επίσης μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές ξενοδοχείων, μοτέλ και πανδοχείων (12,8%) και τις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο κατά (11.3 %).

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, η ανακοίνωση των νέων μέτρων χωρίς αντίστοιχη μέριμνα για την επιβολή ανώτατης τιμής σε προϊόντα όπως οι μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ, εκτινάχθηκαν. Όπως έκανε και με τα test, «η κυβέρνηση άφησε ανυπεράσπιστους τους πολίτες στις άμεσες και αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών», ενώ παράλληλα οι έλεγχοι για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας είναι ανύπαρκτοι, με την κυβέρνηση να «κρύβεται» πίσω από τις έρευνες που ξεκίνησε ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παράλληλα, η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται ως μία από τις πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στο κόστος χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, επερωτά και εγκαλεί την κυβέρνηση για την απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης και λήψης μέτρων κατά της συνεχιζόμενης ακρίβειας και αισχροκέρδειας που τείνει πλέον να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τη μη επιβολή ανώτατων τιμών στα υγειονομικά προϊόντα που αφορούν την πανδημία και την ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού στην αγορά εδώ και μήνες. Επίσης στηλιτεύει τη μη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, συνολικά, εκτός από τη μείωση της φορολογίας των κερδών των συλλογικών σχημάτων στο 10% και της υπαγωγής των ζωοτροφών στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%. Επιπλέον, εγκαλεί την αδυναμία ρύθμισης της αφορά ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών, την αδιαφορία της στο να μειώσει το υπέρμετρο κόστος χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για τους καταναλωτές, αλλά και για την έλλειψη βούλησης για μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ενισχύσει τους εργαζόμενους μέσα στο κύμα ακρίβειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης επερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:

• Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

• Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη

• Περιβάλλοντος &Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα

• Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό

• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κώστα Χατζηδάκη

Θέμα: «Πλήρης απραξία της Κυβέρνησης μπροστά στο «τσουνάμι» της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας»

Έρμαια της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά, είναι πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επαίρεται για τους «ρυθμούς ανάπτυξης» της χώρας.

Παράλληλα, εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί, καθώς η Ελλάδα είναι μια πλήρως εξαρτημένη στις εισαγωγές ενέργειας.

Είναι σαφές ότι τα δυσκολότερα να είναι μπροστά μας, αφού οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ήδη 4 φόρες περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020. Επιπλέον, οι μεγάλες αυξήσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που θα είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένοι» για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Με τη χώρα μας να έχει την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2021 (115,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα), τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος να έχει εκτοξευθεί από τα 65 ευρώ τον Μάιο του 2021 στα 415,94 ευρώ στις 22 Δεκεμβρίου 2021 (με ανώτατη τιμή συναλλαγής τα 542,5 ευρώ!) και την τιμή του φυσικού αερίου να έχει σκαρφαλώσει από τα 15 ευρώ ως και 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο τρέχον έτος, οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών, αφήνοντας εντελώς αβοήθητες τις επιχειρήσεις.

Αποτέλεσμα αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών και της απουσίας στήριξης των επιχειρήσεων είναι η μετακύλιση των εξωφρενικών αυξήσεων στον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πάγιες καθημερινές ανάγκες επιβίωσής του.

Οι μικρές αυξήσεις στην επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, καταφανώς δεν αρκούν, ενώ, παρά τις προειδοποιήσεις όλων των ειδικών εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια για να ρυθμίσει την αγορά προς όφελος των καταναλωτών.

Αντίθετα, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, επιχειρούσαν συστηματικά να υποτιμήσουν την πραγματικότητα, καθησυχάζοντας τους πολίτες με παραπλανητικές δηλώσεις για την παροδικότητα του φαινομένου και τη δήθεν λήξη του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ταυτόχρονα, τόσο το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) όσο και το Ινστιτούτο Καταναλωτών, μέσω των εκπροσώπων τους, καταγγέλλουν τον αισχροκερδή τρόπο υπολογισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις διαρκείς ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση αρνείται να παραδεχτεί την αλήθεια, πανηγυρίζοντας για την «ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», και η αναμενόμενη επιβάρυνση των εισαγωγών λόγω της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου το 2022 θα μηδενίσουν το όφελος από την προσδοκώμενη αύξηση εσόδων στον τουρισμό το επόμενο έτος.

Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αγγίζει υψηλό ρεκόρ δεκαετίας, καθώς τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα ξεπεράσει το 5%, ενώ και η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει την εκτίναξη του στο 3% για το 2022 (από 0,6% το 2021). Σημειώνεται ότι οι τιμές των προϊόντων ενέργειας έχουν αρχίσει να αυξάνουν, όπως επίσης και το κόστος παραγωγής βασικών τροφίμων, νωπών και συσκευασμένων.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση 21,6% στο κρέας από αρνί και κατσίκι (λόγω κυρίως της αύξησης των ζωοτροφών) 5,6% στις τιμές των πουλερικών, 11, 6% στις τιμές της πατάτας και πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου (18,5% ) και των υπολοίπων βρώσιμων ελαίων (καλαμποκέλαιο –ηλιέλαιο) κατά 16,7%, ενώ και η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 4,6%. Επίσης μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές ξενοδοχείων, μοτέλ και πανδοχείων (12,8%) και τις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο κατά (11.3 %).

Το συνολικό κύμα αυξήσεων επωμίζονται δυσανάλογα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί, λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας και την τιμή των αγροτικών εφοδίων.

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες και μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτινάχθηκαν οι τιμές σε προϊόντα όπως οι μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ.

Εντωμεταξύ, ενώ υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, η κυβέρνηση αρνείται να επιβάλλει ανώτατη τιμή στα προϊόντα αυτά, όπως έκανε με τα test, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους πολίτες στις άμεσες και αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών.

Παρά την επικοινωνιακή καταδίκη των φαινομένων κερδοσκοπίας στην αγορά από τους αρμόδιους υπουργούς, οι έλεγχοι για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας είναι ανύπαρκτοι, με την κυβέρνηση να «κρύβεται» πίσω από τις έρευνες που ξεκίνησε ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, τους τελευταίους έξι μήνες που έχουν σημειωθεί σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά, πραγματοποιούνται έλεγχοι μόνο για την πάταξη του παράνομου εμπορίου και την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας, χωρίς πουθενά να αναφέρεται οποιοσδήποτε έλεγχος των τιμών στην αγορά.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται ως μία από τις πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στο κόστος χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στην έκθεση Πισσαρίδη αλλά και σε πλήθος άλλων μελετών από ανεξάρτητους φορείς και οργανισμούς παγκοσμίως, με τους Έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν πανάκριβα τα GB

Δεδομένου ότι σε όλη αυτήν την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα.

Δεδομένου ότι η εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% έχει ήδη ‘’ροκανιστεί’’ από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης τους τελευταίους 6 μήνες, χωρίς να υπάρχει ρητή δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ικανοποιητικό επίπεδο

Δεδομένου ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έως σήμερα δεν αρκούν για να στηρίξουν ουσιαστικά τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ οι προβλέψεις για το κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό για το 2022 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Δεδομένου ότι σταδιακά, όλο το επιπλέον κόστος θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή.

Δεδομένου ότι οπροϋπολογισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν προβλέπει μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το 2022 παρά το ότι η έξαρση της πανδημίας προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία.

Δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας στον οποίο βασίζεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επωμίζεται δυσανάλογα μεγάλο κόστος από το κύμα ακρίβειας, χωρίς να λαμβάνει την ανάλογη στήριξη.

Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν συστηματικά να υποβαθμίσουν ένα πρωτοφανές κύμα ανατιμήσεων που εξελίσσεται και δείχνει να έχει και διάρκεια και ένταση, δηλώνοντας ότι «εκτός από την ενέργεια, δεν υπάρχει καμία πραγματική αύξηση σε κανένα προϊόν στην Ελλάδα».

Επερωτώνται και εγκαλούνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για την απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης ακρίβειας που τείνει πλέον να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

2. Για την ανυπαρξία του ελεγκτικού μηχανισμού στην αγορά εδώ και μήνες, τη στιγμή που οι τιμές σε βασικά αγαθά αυξάνονται συνεχώς.

3. Για τη μη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, άμεσης και έμπρακτης στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία, πλήττονται σφόδρα από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά.

4. Για τη μη λήψη επαρκών μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να απορροφήσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και να μην το μετακυλήσουν τελικά στους καταναλωτές.

5. Για τη μη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, συνολικά, εκτός από τη μείωση της φορολογίας των κερδών των συλλογικών σχημάτων στο 10% και της υπαγωγής των ζωοτροφών στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%.

6. Για την απουσία ελέγχων και την επιβολή ανώτατων τιμών, προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που εμφανίζονται στην αγορά υγειονομικών προϊόντων που αφορούν την πανδημία.

7. Για την αδυναμία ρύθμισης της αγοράς ενέργειας, προς όφελος των καταναλωτών, μέσα και από την έγκαιρη υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

8. Για την αδιαφορία της Κυβέρνησης στο να μειώσει το υπέρμετρο κόστος χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας για τους καταναλωτές.

9. Για την έλλειψη βούλησης για μια ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ενισχύσει τους εργαζόμενους μέσα στο κύμα ακρίβειας.

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Κατρίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΟΧΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιώργο Χαλκιαδάκη, με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Νίκο Τζανάκη, καθώς και με τους εργαζόμενους στην Ιατρική Υπηρεσία του ΠΑΓΝΗ.

Μετά την επίσκεψη ο Πρόεδρος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους γιατρούς, τον Διοικητή, τον κ. Τζανάκη, που μας ενημέρωσαν όχι μόνο για την ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία στην Κρήτη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά συζητήσαμε και το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε με απόλυτη ευθύνη και συνέπεια το μεγάλο ζήτημα της πανδημίας, που πλήττει ως τσουνάμι τις τελευταίες ημέρες τον τόπο μας. Σε λίγες ημέρες, εντός αυτής της εβδομάδας θα έχουμε, περισσότερα κρούσματα από όσα είχαμε συνολικά το 2020. Η κυβέρνηση ενώ γνώριζε τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη Όμικρον στη Δυτική Ευρώπη, δεν πήρε γρήγορα αυστηρά μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Εμείς συνεχίζουμε αταλάντευτοι στο τρίπτυχο:

Στηρίζουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σήμερα ξεκινήσαμε ήδη την καμπάνια μας, «Σπάμε τον φόβο, σπάμε την παραπληροφόρηση», εμβολιαζόμαστε γιατί είναι ένα μήνυμα ζωής για εμάς και τους συνανθρώπους μας.

Στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνοντας κίνητρα για νέους νοσηλευτές και ιδιαίτερα για τις κρίσιμες ειδικότητες που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και βέβαια ζητάμε από την κυβέρνηση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε όπου υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις για νοσηλευτέςκαι γιατρούς, να έρθουν γρηγορότερα να στηρίξουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Τέλος, για τα μέτρα. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι αυτές οι στιγμές είναι πάρα πολύ κρίσιμες, και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, πάνω από όλα είναι η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αυτά πρέπει να είναι προτεραιότητες και σε καμία περίπτωση το πολιτικό κόστος. Για να ξεπεράσουμε μαζί, όσο γίνεται με τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες αυτό το τσουνάμι κρουσμάτων που ζούμε τις τελευταίες ημέρες.

Ερ. Δημοσιογράφου: Κύριε Πρόεδρε στο κομμάτι που έχει να κάνει με το πόσο οριακά είναι τα πράγματα και με την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ, ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε, με αφορμή και με την έναρξη την καμπάνιας για τον εμβολιασμό και στους συντοπίτες μας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει τη δυνατότητα να δοθεί στήριξη στην πρώτη γραμμή της μάχης και στην πρώτη γραμμή της μάχης είναι το Εθνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας. Εμείς υπερασπιζόμαστε συγχρόνως τη στήριξη του ΕΣΥ που είναι πάρα πολύ κρίσιμη και για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές και για τους ασθενείς, αλλά συγχρόνως υποστηρίζουμε την επέκταση κάλυψης του εμβολιαστικού προγράμματος. Όσο περισσότεροι Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, τόσο μικρότερη πίεση θα ασκηθεί στο Σύστημα Δημόσιας Υγείας, τόσο περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αρρωστήσουν με βαριά συμπτώματα. Γι’αυτό εμείς δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος και στηρίζουμε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς για την υγειονομική ασφάλεια τους ελληνικού λαού παράλληλα και σθεναρά και καλούμε και την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Μ. ΚΑΤΡΙΝΗ, Ο. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Μ. ΜΠΑΡΑΝ, Α.ΠΟΥΛΑ, ΚΑΙ Γ. ΦΡΑΓΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης τόσο των νοσηλευόμενων από κορωνοϊό όσο και του υγειονομικού προσωπικού, που αποτελεί τον στυλοβάτη απέναντι στην πανδημία. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επιλέγει να κωφεύει στα θέματα ψυχικής υγείας που ολοένα και διογκώνονται. Η σημερινή τραγωδία ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία.

 

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.