ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 6 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΑΥΛΟ ΤΣΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΚΑΪ 100,3

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα μη δημοσιονομικό μέτρο και η αναγκαιότητα του μεγάλη όταν υπάρχει τέτοια κλιμάκωση ανισοτήτων», επισήμανε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αναφερόμενος στο ράλι ανατιμήσεων υπογράμμισε ότι κλιμακώθηκε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά προϋπήρχε.

«Προτείνουμε σειρά μέτρων από την φαρέτρα μας όπως: Η ανάγκη μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ, η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ο κ. Μητσοτάκης καθώς υπάρχει μεγάλη εισροή μη προϋπολογισμένων εσόδων στο κράτος , αλλά και η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, τα οποία υπολογίζονται περί τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαϊκή επιτροπή για το 2022» επανέλαβε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι εγώ δεν κάνω την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «δίνεις 5, δώσε 10», «δίνεις 10, δώσε 15». Αντίθετα εγώ υποστηρίζω ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας , που πέρασε τέτοια περιπέτεια, πρέπει να χαράσσονται με κριτήρια, με προτεραιότητες και βάσει αναγκών . Δεν μπορεί να γίνεται ένα οικονομικό πάρτι 43 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πολλά από αυτά δεν χρειάζονταν, και σήμερα να μην έχει περιθώριο» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «μαθήματα προοδευτικότητας από τον επί μία πενταετία συνεταίρο και στενό συνεργάτη του Πάνου Καμμένου, συγγνώμη, αλλά δεν δέχομαι».

Σχετικά με το χρόνο των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι είναι ευπρόσδεκτες.

«Με εκλογές θα φύγει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως φεύγει κάθε κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε μία άλλη κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων και στα θέματα της οικονομίας, όπου βλέπουμε ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους. Δημιουργούνται πάλι ελλείμματα. Ενώ στην πανδημία έχουμε φτάσει σε θανάτους πάνω από το επίπεδο χωρών, που πέρασαν την περιπέτεια αυτή όταν δεν υπήρχε ακόμη το εμβόλιο. Εμείς ζούμε αυτές τις τραγικές καταστάσεις ενώ έχουμε το εμβόλιο. Γιατί δεν βγαίνω να ζητώ κάθε μέρα εκλογές, όπως ο κ. Τσίπρας; Ο κ. Μητσοτάκης, όταν ήταν Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, ζητούσε κάθε μέρα εκλογές. Τι έγινε; Έγιναν οι εκλογές όταν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης; Όχι. Έγιναν οι εκλογές όποτε θέλησε ο κ. Τσίπρας. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Άρα με ρητορικά τερτίπια παλαιού τύπου, εγώ δεν πολιτεύομαι. Προφανώς είμαστε έτοιμοι για εκλογές. Θέλουμε εκλογές για να αλλάξει η Κυβέρνηση. Το να μπαίνουμε, όμως, σε μία ρητορεία άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, το θεωρώ παλαιοκομματισμό και είναι λογικό αυτό για τον κ. Τσίπρα, γιατί είναι ο αρχαιότερος πολιτικός αρχηγός του σημερινού πολιτικού συστήματος. Συνεπώς σε ένα βαθμό μπορώ να δικαιολογήσω αυτές τις ρητορικές του εξάρσεις».

Ως προς τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για κυβερνητικές συνεργασίες, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για οπορτουνισμό και τις απέδωσε στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης «βλέπει ότι η αυτοδυναμία του κουνάει το μαντήλι».

«Αγωνίζομαι η παράταξή μας να έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και αυτό που λέω σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση θα γίνει, όταν θα έχω τη δύναμη να επιβάλλω τις ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις ως προτεραιότητες σε μια τέτοια κυβέρνηση, η οποία προφανέστατα για να εφαρμόσει τις εν λόγω πολιτικές θέλει και ένα πολιτικό προσωπικό, προοδευτικό, αξιόπιστο, για να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Όλα τα υπόλοιπα περί συσχετισμών, θα τα επιλέξει ο ελληνικός λαός την πρώτη Κυριακή. Και από την Κυριακή το βράδυ, ο καθένας θα βρεθεί προ των ευθυνών του. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την σταθερότητα αλά καρτ, γιατί μιλάει για σταθερότητα στις δεύτερες εκλογές. Αν πίστευε στην σταθερότητα θα την υπηρετούσε από τις πρώτες εκλογές» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟ-OΡΓΑΝΩΣΗΣ

Στο πλαίσιο της αυτο-οργανωσης του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής προγραμματίζονται οι εξής κομματικές δράσεις:

ΟΜΙΛΙΑ 1η Κορωπί

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Κορωπίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μαρκόπουλου

ΤΟΠΟΣ Κλειστό Γυμναστήριο 1ου Γυμνασίου Κορωπίου, Ερμή Σούρλατζη και Ευαγγέλου Καβασαλιώτου , Κορωπί 19400

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, ώρα 18:00

ΟΜΙΛΗΤΗΣ : Θανάσης Γλαβίνας

ΟΜΙΛΙΑ 2η Παλλήνη

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Παλλήνης- Γέρακα, Παιανίας – Γλυκών Νερών, Σπάτων-Αρτέμιδος, Ραφήνας- Πικερμίου, Μαραθώνα-Νέας Μάκρης

ΤΟΠΟΣ Δημοτικό Κατάστημα Παλλήνης, Φειδιπίδου 25 Α και Κολοκοτρώνη, Παλλήνη 15351

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, ώρα 11:00

ΟΜΙΛΗΤΗΣ : Παναγιώτης Βλάχος

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Σήμερα διαδηλώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι για τα αυτονόητα. Για μισθούς αξιοπρέπειας. Είναι ανάγκη να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πολιτικές στήριξης των κατώτατων εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης. Πρέπει ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά να μειωθεί. Να υπάρξει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα υπολογίζει στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022. Αυτά τα χρήματα πρέπει να γίνουν δημοσιονομικά εργαλεία για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους ευρωπαίους πολίτες.

Σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Θεωρούμε ότι τα 751 ευρώ είναι ένα πρώτο βήμα για να υπάρξει τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Θα δώσουμε αγώνα δίπλα τους, δίπλα στους ευάλωτους, δίπλα στους μικροσυνταξιούχους για να γίνει μια αξιοκρατική δημοσιονομική πολιτική και όχι όπως είδαμε την περίοδο της πανδημίας να ξοδεύονται 43 δισεκατομμύρια ευρώ -πολλές φορές χωρίς κριτήρια-. Να εξαγγέλλεται από τη ΔΕΘ μείωση του φόρου, που αφορά στη μεταβίβαση πλούτου μέχρι 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά δεν είναι πολιτικές αξιοκρατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι πολιτικές, που ο κ. Μητσοτάκης τις προτεραιοποιεί βάσει των δικών του ιδεών και των δικών του απόψεων. Έχουμε άλλη αντίληψη για την δημοσιονομική πολιτική.

undefined

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ενός συνανθρώπου μας και τον τραυματισμό άλλων νοσηλευόμενων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε κλινική Covid19 του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και του Υπουργείου Υγείας οφείλουν να τηρήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να πράξουν στο ακέραιο το έργο τους, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς, να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν και να εξεταστεί η επάρκεια ανταπόκρισης του νοσοκομείου σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Αδήριτη ανάγκη να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο νοσοκομείο και να καλυφθούν κατάλληλα οι ανάγκες περίθαλψης και φροντίδας των νοσηλευομένων ασθενών της κλινικής που επλήγη.

ΑΡΘΡΟ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ PROTOTHEMA.GR

Η δεκαετής οικονομική κρίση, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση όξυναν τις κοινωνικές ανισότητες και κυρίως ανέδειξαν τη σημασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης και στέγασης των πολιτών. Ιδιαιτέρως των νέων. Οι δύο τελευταίες, διαδοχικές κρίσεις πλήττουν διεθνώς τη «γενιά μπούμερανγκ». Δηλαδή τα ενήλικα παιδιά τα οποία επιστρέφουν στα σπίτια των γονιών ή των παππούδων τους καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα διαρκώς αυξημένα κόστη διαβίωσης. Στη χώρα μας, ο «απογαλακτισμός» των νέων από την οικογενειακή εστία έρχεται με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2020, οι Έλληνες αφήνουν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσο όρο, σε ηλικία 29,4 ετών, έναντι 26,4 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αδυναμία οικονομικής ανεξαρτητοποίησης αναβάλλει τα σχέδια τους για τη δημιουργία οικογένειας, εντείνοντας το ήδη έντονο δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδας μας. Σήμερα, σχεδόν 1 στους 4 κατοίκους της χώρας είναι άνω των 65 ετών και οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν μία άκρως ανησυχητική εικόνα πριν καν εμφανιστεί η υγειονομική κρίση. Ακολούθως, μόνο το 2021 είχαμε 84.767 γεννήσεις και 130.669 θανάτους.

Ανεξάρτητα από τους κοινωνικούς-πολιτισμικούς παράγοντες, οι οποίοι εξηγούν τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, η οικονομική ανασφάλεια αναβάλλει την απόφαση δημιουργίας οικογένειας. Τα στοιχεία για το χάσμα απασχόλησης ανδρών-γυναικών είναι αποκαλυπτικά: Το 2019, μόλις 48,7% των γυναικών ηλικίας 20-64 ετών εργάζονταν στην Ελλάδα, όταν για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 68,1%. Επομένως, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τα όποια κίνητρα ενίσχυσης των γεννήσεων -και κατ’ επέκταση στήριξης του θεσμού της οικογένειας- δεν θα πρέπει να οδηγούν στην αναπαραγωγή του συντηρητικού μοντέλου της μη εργαζόμενης μητέρας.

Το στοίχημα αυτό βέβαια δεν είναι δυνατό να κερδηθεί μόνο με το επίδομα γέννησης τέκνου των 2.000 ευρώ που θέσπισε η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο μέτρο λειτουργεί ως κίνητρο επίσπευσης για τα άτομα που έχουν ήδη αποφασίσει να κάνουν παιδιά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη χάραξης δημόσιας πολιτικής για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τα υψηλά κόστη ζωής και ιδιαίτερα στέγασης.

Το μερίδιο του διαθέσιμου ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος που δαπανάται σε έξοδα σχετικά με την κατοικία, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 20% και για την Ελλάδα στο 36,6%. Επομένως, οι επιδοματικές πολιτικές δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές αν δεν συνδυαστούν με ουσιαστικά μέτρα “συμφιλίωσης” της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Δηλαδή με κίνητρα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και κατοικίας ούτως ώστε ο νέος εργαζόμενος και ειδικότερα οι γυναίκες να μην αισθάνονται ότι πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην οικογένεια και στα επαγγελματικά τους όνειρα.

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε, διαχρονικά, πρωτοπόρο σε πολιτικές κοινωνικής χειραφέτησης και σε μέτρα που ευνόησαν τις προοπτικές ζωής των νέων ανθρώπων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έχει αναδείξει το δημογραφικό ως το μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα που κλιμακώνεται μέσα στην κρίση. Έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαμονής, όπως το να αξιοποιηθεί μέρος των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή κατοικιών που θα νοικιάζονται με χαμηλό αντίτιμο σε νέα ζευγάρια, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία, την Ιταλία την Ισπανία και τη Γερμανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πορτογαλία θα δημιουργήσει 33.000 κατοικίες για ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Στο ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης το μόνο πρόγραμμα στέγασης, το οποίο προβλέπεται, είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος ανακαίνισης 100 διαμερισμάτων για 250 δικαιούχους συνολικά. Παράλληλα, υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου από 1 έως 5 χρόνια για νέους κάτω των 35, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα.

Επιπρόσθετα, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε περιορισμένες φοροαπαλλαγές και επιδόματα για τα παιδιά, όπως επίσης και πολύ λίγους παιδικούς σταθμούς. Γι’ αυτό τον λόγο, κρίνεται αναγκαία η καθιέρωση στοχευμένων επιδομάτων ενοικίου για νέα ζευγάρια, υπηρεσιών που θα στοχεύουν στην εξισορρόπηση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, στην στήριξη οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο υλικής στέρησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιτακτική και η ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τις νέες οικογένειες, όπως και η καθιέρωση από την τοπική αυτοδιοίκηση προγραμμάτων αγωγής υγείας σε ζευγάρια που βρίσκονται στο στάδιο της τεκνοποίησης.

Ως σοσιαλδημοκράτες, πιστεύουμε ότι με στοχευμένες πολιτικές για τη νέα γενιά θα μειώσουμε τις ανισότητες, θα πολλαπλασιάσουμε τις ευκαιρίες και θα αυξήσουμε την κοινωνική κινητικότητα. Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα πετύχουμε την ολόπλευρη χειραφέτηση των νέων ανθρώπων και θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή που πλήττεται από τις πολλαπλές κρίσεις του καιρού μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: Η ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: Η απολιγνιτοποίηση- ακορντεόν είναι σαφής ομολογία αποτυχίας της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ

Σήμερα ακούσαμε τον Πρωθυπουργό σε μία ομολογία αποτυχίας. Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο του για απολιγνιτοποίηση παίρνει παράταση. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.

Η βίαιη υποκατάσταση του λιγνίτη από την Κυβέρνηση με εισαγόμενο φυσικό αέριο, κατέστησε την χώρας μας εξαιρετικά ευάλωτη οικονομικά, γεωπολιτικά και όσον αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τα αποτελέσματα τα ζούμε εδώ και 8 μήνες, με την έκρηξη των τιμών στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και το άγχος να διασφαλιστεί η αδιάκοπη παροχή ενέργειας.

Τα μπρος – πίσω και η προχειρότητα του ενεργειακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κοστίζουν ήδη πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό. Η αλλαγή ενεργειακής πολιτικής είναι επιβεβλημένη.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΑ ΚΤΙΡΙΑ “ΒΟΜΒΕΣ” ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Έξι εβδομάδες πέρασαν από τη στιγμή που σοκαρισμένοι θρηνήσαμε την τραγική απώλεια ενός 22χρονου νέου, μιας ανθρώπινης ζωής που άδικα και πρόωρα θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια ενός ετοιμόρροπου κτιρίου, την 20η Φεβρουαρίου 2022στο κέντρο της Λάρισας.

Ήταν άλλωστε σαν χθες, όταν τα όνειρα δύο ακόμα νέων καταπλακώθηκαν βίαια, από ετοιμόρροπο κτίριο στο σεισμό της Σάμου τον Οκτώβριο του 2020.

Η Κυβέρνηση, ενάμιση χρόνο πριν, μπροστά στη συγκλονισμένη τότε ελληνική κοινωνία, επικοινωνιακά παρουσίασε ότι είχε ενεργοποιηθεί, υποσχόμενη ενέργειες για ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, με άμεση επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου, διασφάλιση πηγών χρηματοδότησης και λοιπές δράσεις.

Ενδεικτικώς, μεταξύ του πλήθους των δηλώσεων, επισημαίνεται ότι ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατόπιν σύσκεψης την 3η Νοεμβρίου 2020, δια Δελτίου Τύπου, είχε ανακοινώσει πως «βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας νομοθετική πρωτοβουλία του Υπ. Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και των εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Με τη ρύθμιση αυτή επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τα ετοιμόρροπα κτίρια (που ανάγεται στο 1929) και αντιμετωπίζονται διαχρονικά κενά της νομοθεσίας (…). Η ρύθμιση θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας».

Επιπροσθέτως, το Δεκέμβριο του 2020, ο τέως Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανακοίνωνε: «Έχουμε δηλώσεις από τους Δήμους όλης της Χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα».

Ο χρόνος παρήλθε και γίναμε εκ νέου όλοι θεατές στην ίδια τραγωδία, με τα ερωτήματα να ορθώνονται αμείλικτα και την τύχη των κυβερνητικών υποσχέσεων ακόμα να αναζητείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τώρα, τόσο καιρό μετά τις εξαγγελίες, ενώ μεσολάβησε το τραγικό συμβάν στη Λάρισα, το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Δημοσίευμα της Εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» την 3η Απριλίου 2022 με τίτλο «Και ιδιώτες στα εγκαταλελειμμένα κτίρια» σε ρεπορτάζ της κ. Μάχης Τράτσα, αναφέρεται σε «νέα νομοθετική πρωτοβουλία,

η οποία αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση περί τα τέλη Απριλίου». Σύμφωνα με την έγκριτη Εφημερίδα, «τα επιτελεία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά και του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη έχουν έτοιμο το σχέδιο νόμου για τις αστικές αναπλάσεις, στο οποίο περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τα εγκαταλελειμμένα κουφάρια που πληγώνουν τον αστικό ιστό». Το ρεπορτάζ περιγράφει αναλυτικά τόσο τους όρους και τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται ένα κτίριο ως «εγκαταλελειμμένο», όσο και το ρόλο που θα έχουν οι Δήμοι στη διαδικασία, με τη δυνατότητα ίδρυσης, μεταξύ άλλων, «Δημοτικής Τράπεζας Γης».

Δεδομένου ότι η προστασία της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Δεδομένου ότι απαιτείται τάχιστα, παρά τη μακρά καθυστέρηση, η λήψη κάθε αναγκαίας πρωτοβουλίας, για να μην επαναληφθεί η άδικη απώλεια συνανθρώπων μας κάτω από χαλάσματα.

Δεδομένου ότι σήμερα οι Δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, συχνά ανυπέρβλητες, που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε απώλεια πολύτιμου χρόνου, όπως ενδεικτικώς περιπτώσεις ύπαρξης μεν χρηματοδότησης, αλλά αδυναμίας υλοποίησης έργων, εξαιτίας δικαιολογητικών και παραμέτρων ανάληψης ευθυνών, σχετικών με τους ιδιοκτήτες, που υποχρεωτικώς εμφιλοχωρούν στις διαδικασίες.

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ, ήδη από το 2014 είχε πρωταγωνιστήσει στην πρωτοβουλία για την εκπόνηση ενός σύγχρονου και καινοτόμου θεσμικού πλαισίου για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, με στόχο να χτυπήσει το πρόβλημα “στη ρίζα του” και να παρακάμψει με αμεσότητα και ταχύτητα γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Δεδομένου ότι η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, όπως περιγράφεται στο προμνησθέν δημοσίευμα, περιλαμβάνει σημεία που γεννούν προβληματισμό και ερωτήματα.

Δεδομένου ότι, βάσει του δημοσιεύματος, η Οικονομική Επιτροπή των Δήμων, και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο που θεσμικά αποτελεί το ανώτατο συλλογικό τους όργανο, φαίνεται να καταλαμβάνει -και σε αυτό το μείζον ζήτημα-πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • 1) Ποιες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση προς τον Ελληνικό Λαό, μετά τον αδόκητο χαμό των δύο νέων το 2020 στη Σάμο, για τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίρια, έγιναν πράξη στο μακρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έως σήμερα;
  • 2) Πόσες από τις 9.500 “βόμβες” ετοιμόρροπων κτιρίων στις πόλεις μας (αριθμός βάσει Ανακοινώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας το 2020) παραμένουν “ενεργές”, απειλώντας τη ζωή κάθε ανυποψίαστου περαστικού; Πως έχει διαμορφωθεί σήμερα ο εν λόγω αριθμός, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από τις σεισμικές καταστροφές που έχουν μεσολαβήσει, και πόσα εξ αυτών είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα,
  • 3) Επιβεβαιώνετε το περιεχόμενο του προμνησθέντος δημοσιεύματος ως προς την άμεσα επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια;
  • 4) Έχετε λάβει τη γνώμη και τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις ρυθμίσεις που σχεδιάζετε να εισάγετε στη Βουλή;
  • 5) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο, στο βαθμό που τυχόν αφορά επιπλέον αρμοδιότητες προς τους Δήμους, να συνοδεύεται απαραιτήτως και ταυτοχρόνως από τους αναγκαίους πόρους;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Μιχάλης Κατρίνης

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Ανδρέας Πουλάς

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Γιώργος Φραγγίδης

 

5

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.