ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 26 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναδεικνύει τα κενά του κλιματικού νόμου που εισήγαγε προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση και παρουσιάζει τον οδικό χάρτη του Κινήματος για διορατικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση διάχυσης της παραγωγής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλους τους πολίτες, της ποιότητας των τροφίμων και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

“Οι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολουθεί αναλυτικά το άρθρο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τον Μάρτιο του 2021, ήταν το πρώτο ελληνικό κόμμα που παρουσίασε τη νομοθετική του πρόταση για μια εθνική κλιματική νομοθεσία. Έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Μιλάμε για την κλιματική αλλαγή όχι ευκαιριακά ή επιδιώκοντας επικοινωνιακά οφέλη, ούτε και για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά ως σταυροφορία για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον, που συνδέεται με τη διάχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε όλους τους πολίτες, την ποιότητα των τροφίμων και την βιώσιμη διαχείριση των φυσικών μας πόρων. Οι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ με καθυστέρηση πολλών μηνών παρουσίασε ένα σχέδιο Κλιματικού Νόμου, το οποίο είναι κενό περιεχομένου. Για μία ακόμα φορά αντιμετωπίζει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με επικοινωνιακούς μόνο όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν είναι καν συμβατό με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος REPowerEU. Ενώ θέτει σαφείς στόχους για την απολιγνιτοποίηση, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ολική απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που λέμε τόσο καιρό: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτάχυνε την απολιγνιτοποίηση με δραματικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, προωθώντας την μετατροπή του φυσικού αερίου από ένα μεταβατικό καύσιμο, σε μόνιμο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την επίτευξη των κλιματικών στόχων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μια πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον πολιτική θα προέβλεπε την επιτάχυνση της μετάβασης σε ΑΠΕ και της διάχυσης τους στους πολίτες με την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων για αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου είναι η βασική αιτία ανόδου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και η απεξάρτηση από αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο όλων των ευρωπαϊκών ενεργειακών πολιτικών, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην πρόταση νόμου που παρουσιάστηκε.

Αντίθετα η χώρα μας ήταν το μοναδικό κράτος μέλος στην Ένωση, που αύξησε κατά 25% την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, εν μέσω κρίσης, με την ελληνική κοινωνία να πληρώνει βαρύ τίμημα.

Η κυβερνητική πρόταση αποτυγχάνει επίσης να διασφαλίσει ένα νέο, ανεξάρτητο επιστημονικά αλλά και ανοιχτό κοινωνικά πλαίσιο κλιματικής συν-διακυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ως κόμμα καταθέσαμε σχετική τροπολογία στη Βουλή, ζητώντας να ενσωματωθούν οι παρακάτω αλλαγές:

1. Να τεθεί στοχοθεσία σταδιακής απεξάρτησης από όλα τα ορυκτά καύσιμα όπως είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

2. Να συσταθεί μια Κλιματική Συνέλευση, που θα ανοίξει τον διάλογο στην κοινωνία, με συμμετοχή ιδίως των νέων ανθρώπων, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

3. Να συσταθεί ένα πραγματικά Ανεξάρτητο Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο, με ισχυρές και ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Μόνο με αυτούς τους όρους ενδυναμώνονται οι κλιματικές πολιτικές και κατ’ επέκταση, επιτυγχάνονται υψηλά επίπεδα συναίνεσης για τις απαραίτητες, επιστημονικά τεκμηριωμένες και αμοιβαία επωφελείς δράσεις. Οι παρεμβάσεις μας έχουν ακριβώς ως στόχο την διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες. Διαφορετικά κινδυνεύουμε, ο Κλιματικός Νόμος να μην είναι τίποτα παραπάνω από ένα «πράσινο» πουκάμισο αδειανό.

Η χώρα μας πρέπει να μπει σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας μαζί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη μέχρι το 2050, με όρους όμως περιβαλλοντικής δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θεμελιακό στοιχείο σε αυτή την εθνική προσπάθεια είναι η διασφάλιση της επιστημονικής ανεξαρτησίας αλλά και η συμμετοχή των πολιτών, ειδικά των νεότερων γενεών, στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ‘’ EΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ.’’

Με αναφορά στις προκλητικές και επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο κλιματικό νόμο, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

‘’ Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει αυτή τη στιγμή το μήνυμα της εθνικής ενότητας και συνεννόησης. Ένα μήνυμα που απευθύνεται όχι μόνο στον ελληνικό λαό αλλά και στην κυβέρνηση και τα κόμματα.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης που επισήμανε ότι η Τουρκία δημιουργεί ένταση, έκλεισε τους διαύλους επικοινωνίας και είναι φανερό ότι θα επιδιώξει de facto τη δημιουργία τετελεσμένων που θα αμφισβητήσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ανέφερε ότι σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να θέσει το Αιγαίο εκτός των κανόνων και της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ενημερώσει για τις ενέργειες της Τουρκίας τη διεθνή κοινότητα και να καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, όπως ορθά έπραξε ο Πρωθυπουργός έστω και με καθυστέρηση με την επιστολή του στον ΟΗΕ.

΄΄Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι επιθετικές ενέργειες δεν θα μείνουν αναπάντητες Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε προς την Τουρκία, ανάλογες με αυτές που επιβλήθηκαν στη Ρωσία’’ ανέφερε ο κ.Κατρίνης που απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε:

‘’Σωστά ο Υπουργός των Εξωτερικών λέει ότι η Ελλάδα δεν θα οξύνει την κατάσταση.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν συνιστά όξυνση η ανάληψη πρωτοβουλιών για να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα αλλά και υπερεθνικοί οργανισμοί για την επιθετικότητα της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους είναι ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό κινείται εκτός του δυτικού συστήματος ασφαλείας. Και όλα αυτά δεν μπορούν να μένουν χωρίς συνέπειες και πολύ περισσότερο να εξισώνονται θύματα και θύτες.’’ επισήμανε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενος στο νέο κλιματικό νόμο, ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι στο νόμο υπάρχουν στόχοι για την απολιγνιτοποίηση αλλά δεν υπάρχουν στόχοι για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Σε όλη την Ευρώπη , ο βασικός στρατηγικός στόχος είναι η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο αλλά στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κανένα ρεαλιστικό σχέδιο για αυτό.

Ανέφερε ότι οι προβλέψεις του νέου κλιματικού νόμου που η κυβέρνηση διαμόρφωσε μονομερώς , για την ηλεκτροπαραγωγή, την θέρμανση και την ηλεκτροκίνηση, υπολείπονται των μέτρων που έχει διαμορφώσει η Κομισιόν.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ από το 2021 έχει καταθέσει, με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, συγκεκριμένη πρόταση για τον κλιματικό νόμο με στρατηγικούς άξονες και στόχους και κυρίως με συγκεκριμένες πολιτικές και πόρους .

Αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ , που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στον κλιματικό νόμο αφού περιλαμβάνει:

-Στρατηγική στόχευση για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

-Θεσμοθέτηση της κλιματικής συνέλευσης, με τους πολίτες να συμμετέχουν και να διαμορφώνουν τις πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-Ανεξάρτητο Επιστημονικό Συμβούλιο με ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Κατέκρινε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών τονίζοντας ότι είναι δεδομένο ότι δεν θα φορολογηθεί το συνολικό ποσό των 930 εκατ. ευρώ των υπερκερδών, ούτε καν τα 591 εκατομμύρια ευρώ που προκύπτουν μετά τις εκπτώσεις της ΔΕΗ.

Κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ότι έκανε ο Ιταλός Πρωθυπουργός κ.Ντράγκι, να εφαρμόσει τον απλό αλγόριθμο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν μπλέκει τη χονδρεμπορική με τη λιανική αγορά, αλλά προσδιορίζει με ακρίβεια τα υπερκέρδη εκεί που δημιουργούνται.

Επισήμανε ότι εδώ και μήνες, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας ενώ η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα, τονίζοντας ότι υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη που εκτέθηκαν με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις τους, πείθοντας όλο και περισσότερους ότι η κυβέρνηση δεν είναι δίπλα στον πολίτη αλλά δίπλα στους προμηθευτές ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΝΑΤΟ

Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και οι συνεχείς απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως διατυπώθηκαν από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Η πολιτική των “ίσων αποστάσεων” από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δίνει περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τους εκβιασμούς σχετικά με την επιθυμία της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ οφείλουν όχι μόνο να κρατήσουν σταθερή θέση υπέρ της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, αλλά και να το αποδεικνύουν στην πράξη με τις επιλογές τους. Πρωτίστως μη εξοπλίζοντας την γειτονική χώρα.

Το πικρό πάθημα από την αντιμετώπιση του κ. Πούτιν είναι ένα τραγικό μάθημα και οφείλουμε τα συμπεράσματά του να είναι διδακτικά απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό.

ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

Ακόμα μία φορά καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Οι εικόνες αυτές δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του.

Είναι επίσης αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το Πανεπιστήμιο.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια κατά τα πρότυπα λειτουργίας ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Μετά την ανεπαρκή στήριξη των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τα μπρος-πίσω στον υπολογισμό των υπερκερδών, η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει απλός θεατής στο ράλι των τιμών στα καύσιμα.

Με την τιμή της αμόλυβδης να ανεβαίνει ακάθεκτη σε επίπεδα ρεκόρ, δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και την αύξηση των πραγματικών ελέγχων -όχι επικοινωνιακών με τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων- σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ

Προς:

– Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

– Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Ν. Μηταράκη

– Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

 

Θέμα: Η έλλειψη εργατών γης εντείνει τα αδιέξοδα των αγροτών

Εντείνονται ανά την επικράτεια οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης, που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων καθημερινών εργασιών στις καλλιέργειες, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.

Το εργατικό δυναμικό στα χωράφια βαίνει σταδιακά μειούμενο, δημιουργώντας δυσεπίλυτες δυσχέρειες συρρίκνωσης της παραγωγής και μείωσης των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από τη Χώρα μας.

Οι δυσκολίες της μετάκλησης εργατών γης, ως γνωστόν, δεν προέκυψαν για πρώτη φορά τώρα, είναι πρόβλημα πολύπλευρο, που εντοπίζεται, όμως, όλο και εντονότερα, επηρεάζοντας καθοριστικά τον καθημερινό μόχθο των δραστηριοποιούμενων στον πρωτογενή τομέα. Η νόμιμη παροχή εργασίας και η νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας, αποτελούν κομβικές παραμέτρους του ζητήματος.

Τονίζεται ότι, ειδικά τους τελευταίους μήνες, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό σκηνικό, με “κραυγές αγωνίας” αγροτικών φορέων ανά την Ελλάδα να εγείρουν με έμφαση αυστηρή κριτική προς την Κυβέρνηση για εμπαιγμό, καταγγέλλοντας έλλειψη συντονισμού και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που οδηγούν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις για τη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού προερχόμενου από τρίτες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του αγροτοδιατροφικού κλάδου από όλη τη Χώρα, μεγάλο μέρος των εργατών γης επιλέγουν να μεταβούν σε άλλες χώρες, όπως ενδεικτικά στην Ιταλία ή την Ισπανία, προκειμένου να ωφεληθούν απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών, ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου, πληρέστερων εργασιακών δικαιωμάτων και υψηλότερων αποδοχών. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, οδηγώντας τελικώς πολύτιμα εργατικά χέρια σε φυγή, με συνέπεια την εγκατάλειψη και αναγκαστική αγρανάπαυση καλλιεργειών.

Δεδομένου ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της πατρίδας μας, έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομικήκλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση, και βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης, όπως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει σε σειρά παρεμβάσεων.

Δεδομένου ότι καταγράφεται σημαντική πτώση στις εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών, εν συγκρίσει με πέρυσι, συνεπεία πλέγματος παραγόντων της τρέχουσας συγκυρίας, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη εργατών γης.

Δεδομένου ότι η έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού και μέτρων στήριξης της παραγωγής τροφίμων δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους επισιτιστικής κρίσης στη Χώρα, ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, που συνοδεύεται από αισχροκέρδεια, και χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις τώρα, όπως έχουμε αναδείξει αναλυτικά σε εξειδικευμένη Επίκαιρη Επερώτησή μας.

Δεδομένου ότι η στήριξη των αγροτών, καθώς και των κτηνοτρόφων, με άμεσες ενέργειες που θα στοχεύουν με ταχεία αποτελεσματικότητα στην “καρδιά” των προβλημάτων τους, όπως έχει τεκμηριωμένα και επαναλαμβανόμενα προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Δεδομένου ότι οι εργάτες γης από τρίτες χώρες αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο “κρίκο” της παραγωγικής αλυσίδας, που πρέπει να διαφυλαχθεί, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και της αξιοπρεπούς και ασφαλούς εργασίας και διαβίωσής αυτών.

Δεδομένου ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες αναφορικά με, ενδεικτικώς, την καταγραφή και αδειοδότηση και δυνατότητα ασφάλισης των ήδη εργαζομένων μεταναστών, καθώς και την απλοποίηση της διαδικασίας μετάκλησης με δυνατότητα ασφάλισης μέσω εργοσήμου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε άμεσα να αναλάβετε για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και τη διασφάλιση της νόμιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης και διαβίωσής τους;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών σε όλη τη Χώρα, που έχουν πληγεί από την έλλειψη εργατικών χεριών, βλέποντας τη γη τους να παραμένει αναξιοποίητη, τη συγκομιδή των προϊόντων να πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, τη σοδειά τους να σαπίζει και την παραγωγή τους να συρρικνώνεται;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Μουλκιώτης

Γεώργιος Καμίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Μιχάλης Κατρίνης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Γεώργιος Φραγγίδης

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.