ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟ ΤΑΓΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΤΣΙΠΡΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ KONTRA CHANNEL

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟ ΤΑΓΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΤΣΙΠΡΑ

Στο πλαίσιο συνέντευξης του στο δελτίο ειδήσεων του KONTRA CHANNEL και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ενέργεια σημειώνοντας ότι δεν αποτελούν μια συνολική απάντηση στο πρόβλημα.

«Οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης κατέστησαν την χώρα πολλαπλά εξαρτώμενη από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Δεν επένδυσαν στο δίκτυο αφήνοντας το να είναι χαμηλής διασυνδεσιμότητας. Η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή είναι πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί αύριο το πρωί και επιμερίζει το κόστος αυτής της περιπέτειας και στον καταναλωτή, και στο κράτος και στους μεγάλους παραγωγούς. Όχι να σηκώνει το βάρος ο πολίτης, λίγο το κράτος με την επιδότηση και κάποιοι άλλοι να κερδοσκοπούν. Περιμένω, δε, να δω τι θα φορολογήσει ως υπερκέρδη η κυβέρνηση. Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας υπολογίζονται πάνω – κάτω στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιο ποσό θα φορολογήσει λοιπόν η κυβέρνηση; Για να δούμε και τι θα επιστρέψει στους πολίτες» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επισήμανε με φόντο την επιχειρηματολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί παράνομης ρήτρας αναπροσαρμογής, ότι «το χρηματιστήριο ενέργειας είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Τι μεγαλύτερος εμπαιγμός προς τον ελληνικό λαό;»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην κάλπη της 8ης Μαΐου . «Θέλω ένα κόμμα ανοικτό που διαβουλεύεται με την κοινωνία» επανέλαβε και προανήγγειλε ότι την Παρασκευή θα γίνουν ανακοινώσεις για τα ονόματα που θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του κινήματος. Τις προσεχείς ημέρες θα δημοσιευτούν προγραμματικά κείμενα, που θα εξειδικευτούν περαιτέρω σε περιφερειακά συνέδρια τους επόμενους μήνες.

Σχετικά με το αίτημα εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο άνθρωπος που με ψέγει είναι ο κ. Τσίπρας , ο οποίος τον Μάρτιο του 2021 με 45 νεκρούς και 3.000 κρούσματα σε ανάλογη ερώτηση έλεγε: «Δεν ζητώ εκλογές γιατί είμαι σοβαρός πολιτικός». Αλλά εγώ όταν έλεγα κάτι αντίστοιχο με 112 θανάτους και είκοσι χιλιάδες κρούσματα ήμουν ασυνεπής. Ακούστε, επειδή στην πολιτική όλοι θυμόμαστε τι λέει ο καθένας, είναι αδιανόητο να με κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για ασυνέπεια».

Δίνοντας το πολιτικό του στίγμα, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι « αν κάποιος έχει απογοητευτεί από τον κ. Μητσοτάκη -και ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού έχει απογοητευτεί από την διαχειριστική ανεπάρκεια, το επιτελικό χάος- αλλά παράλληλα φοβάται ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είχε κυβερνήσει τα προηγούμενα χρόνια, θα έχουμε άλλη μια καταστροφή, προφανέστατα η λύση είναι να ψηφίσει την παράταξη μας, που έχει ένα άλλο πρόγραμμα και μια άλλη ιδεολογία. Όπου η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει έναν ισχυρό ρόλο, οι κοινωνίες πάνε προς μια καλύτερη κατεύθυνση».

Έκανε την αντίστιξη ότι «το νέο είναι η δημοκρατική λειτουργία μιας κυβέρνησης και ο θάνατος του πελατειακού κράτους. Δεν τα βιώνει αυτά ο ελληνικός λαός σήμερα. Το πελατειακό κράτος, η αδιαφάνεια και η εξουσία από μια κλειστή ομάδα διακυβέρνησης είναι το χθες και αυτό είναι η ΝΔ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν καλομάθει να βολεύονται ο ένας με τον άλλον. Ο κ. Μητσοτάκης να λέει: μην φεύγετε από το μαντρί, έρχεται ο Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας να αντιτείνει: ελάτε πίσω, δείτε τον Μητσοτάκη και τη Δεξιά. Αυτό είναι ένα καταστροφικό ταγκό για τον ελληνικό λαό.»

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

Άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση για το εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ξυλείας στους Μαυραναίους στα Γρεβενά:

Ενδελεχής έρευνα & καταλογισμός ευθυνών

Στη Βουλή έφεραν το ζήτημα του εργατικού ατυχήματος στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ξυλείας στους Μαυραναίους στα Γρεβενά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης και Γιώργος Αρβανιτίδης, καταθέτοντας ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων, προς τους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι το τραγικό συμβάν, που στοίχισε τη ζωή ενός 28χρονου εργαζομένου, έχει προκαλέσει θλίψη στη τοπική κοινωνία των Γρεβενών αλλά και αναστάτωση και οργή, καθώς και πολλά ερωτηματικά δεδομένου ότι συνέβη ενάμισι μήνα μετά το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Τεχνολογίας Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ).

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να προβούν σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου αφ΄ ενός μεν να διαλευκανθούν οι συνθήκες του εργατικού ατυχήματος, αφ’ ετέρου δε να απαντήσουν, εάν προβλέπονταν και τηρούνταν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, εάν είχαν πραγματοποιηθεί επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν για το ατύχημα και τα αποτελέσματά του.

Τέλος, ζητείται να κατατεθούν σειρά συγκεκριμένων εγγράφων, από τα οποία θα προκύψει εάν τηρούνταν οι προβλεπόμενοι όροι και οι κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και θα ρίξουν άπλετο φως στις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Την Τετάρτη, 4 Μάϊου 2022, συνέβη μια ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ξυλείας στους Μαυραναίους στα Γρεβενά, που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό ενός 28χρονου εργαζόμενου και στη συνέχεια στον θάνατό του.

Πρόκειται για ένα ακόμα τραγικό εργατικό ατύχημα, το οποίο προστίθεται στα πολλαπλά εργατικά ατυχήματα, που καθιστούν αναγκαία την διασφάλιση της επαρκούς τήρησης των μέτρων ασφάλειας των εργαζομένων.

Επειδή η λίστα των εργατικών ατυχημάτων και των θανόντων από αυτά μεγαλώνει συνεχώς,

Επειδή το εργατικό ατύχημα, έχει προκαλέσει θλίψη, αναστάτωση, οργή, ανησυχία και ερωτηματικά στην τοπική κοινωνία των Γρεβενών καθώς δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από το προηγούμενο τραγικό εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της Ελληνικής Τεχνολογίας Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ),

Επειδή οι σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και η έλλειψη απαιτούμενων ελέγχων οδηγούν σε δυστυχήματα που στερούν την ζωή των εργαζομένων,

Επειδή είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών να εντατικοποιήσουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους, ώστε η λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας επιτέλους να κλείσει,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα θα λάβετε προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες του τραγικού εργατικού ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους;

2. Τι κανόνες και μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί από τους υπεύθυνος εργοδότες, πριν και κατά την εκτέλεση των εργασιών; Ποιος ήταν ο επιβλέπων των εργασιών, ποιοι ήταν παρόντες κατά την εκτέλεση αυτών και με ποια ειδικότητα και ιδιότητα;

3. Ποια ήταν η εργασιακή σχέση του άτυχου θανόντος εργαζόμενου; Οι εργασίες που εκτελούσε την ημέρα του ατυχήματος, ήταν προγραμματισμένες ή έκτακτες, από ποιόν είχαν προγραμματιστεί και από ποιόν είχαν δοθεί οι ανάλογες οδηγίες; Υπήρχε εργασιακή εκπαίδευση και εμπειρία;

4. Είχαν διενεργηθεί σεμινάρια εκπαίδευσης των εργαζομένων και είχε συμμετάσχει και παρακολουθήσει ο άτυχος θανών εργαζόμενος; Τηρείται θεωρημένο βιβλίο εκπαίδευσης εργαζομένων;

5. Είχαν και πότε διενεργηθεί έλεγχοι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης και την τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων, στην εταιρία όπου εργάζονταν ο άτυχος θανών εργαζόμενος;

6. Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε να στηριχθεί η οικογένεια του άτυχου θανόντος εργαζόμενου;

7. Τι μέτρα θα λάβετε ώστε οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να είναι τέτοιου επιπέδου ώστε να αποφευχθούν τέτοιας φύσεως εργατικά και να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς;

Και παρακαλείσθε, προς ενημέρωση της Βουλής, να καταθέσετε:

1. Όλα τα πορίσματα και τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ξυλείας στους Μαυραναίους στα Γρεβενά.

2. Τα πορίσματα της αυτοψίας και των ελέγχων των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών μετά το ατύχημα της 4ης Μαΐου 2022.»

ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Καθυστερημένα και χωρίς να προσδιορίζεται πως θα επιμεριστεί το κόστος σε όλους τους συντελεστές της αγοράς, η κυβέρνηση έρχεται στα λόγια μας ομολογώντας επί της ουσίας ότι η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, που συνεπώς ζητά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και απαξίωναν, είναι η ενδεδειγμένη ρυθμιστική παρέμβαση.

Όμως η δική μας πρόταση μπορεί να ισχύσει από αύριο το πρωί.

Ο κ. Μητσοτάκης παρατείνει την αγωνία και την αδικία για ακόμη μερικούς μήνες.

Τα επιδόματα δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί από την ατολμία και την απραξία του όλο το προηγούμενο διάστημα.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΒΓΑΛΑΝ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ 100.3

 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΣΟΙ

ΕΒΓΑΛΑΝ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, που παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –

Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3 και

στους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο σχολίασε το κυβερνητικό

πακέτο μέτρων για την ενέργεια επισημαίνοντας ότι η επιβολή πλαφόν στη λιανική

τιμή, που με συνέπεια υποστηρίζει εδώ και μήνες το Κίνημα, είναι άμεσα

εφαρμόσιμη.

«Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε μιλήσει για δύο μέτρα. Το πλαφόν στη λιανική τιμή,

που είναι στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν θέλει ειδική έγκριση

όπως το πλαφόν στη χονδρική, και το δεύτερο μέτρο είναι ο φόρος στα υπερκέρδη

των παραγωγών. Η ΝΔ με τα μέτρα που εξήγγειλε δεν κάνει μια ουσιαστική

παρέμβαση θεσμική και ρυθμιστική αλλά συζητάει το πλαφόν στη λιανική από τον

Ιούλιο. Σωστό θα είναι να ισχύσει το πλαφόν στη λιανική τιμή από αύριο το πρωί και

να μάθει ο καταναλωτής πώς θα επιμεριστεί το κόστος μεταξύ καταναλωτή, κράτους

και των παραγωγών. Να υπάρχει μια δικαιοσύνη στην περιπέτεια που ζούμε. Το

μεγάλο ερώτημα είναι τελικά τί θα πληρώσουν οι παραγωγοί. Αυτοί που έχουν τα

μεγάλα κέρδη από αυτή την κρίση», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με το επίδομα που θα καταβληθεί, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος

Αλλαγής υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι αν δίνεις μόνο χρήματα, αλλά πως θα

ρυθμιστεί η αγορά, δηλαδή πως θα ρυθμιστεί το ποιος επωμίζεται το κόστος της

ενεργειακής κρίσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις

κάλπες της 8 ης Μαΐου για την επιλογή του ονόματος της παράταξης, των

αντιπροσώπων στο συνέδριο και των εκπροσώπων στις τοπικές και νομαρχιακές

οργανώσεις.

«Επιλέξαμε να έχουμε δύο επιλογές ώστε να υπάρχει μια καθαρή εντολή για το

όνομα της παράταξης καθώς είχαμε δεσμευτεί στις εκλογές του Δεκεμβρίου ότι θα

επαναφέρουμε το σύμβολό μας και το όνομά μας αλλά σεβόμενοι τον πολυκομματικό

φορέα, που εγκαινίασε η Φώφη Γεννηματά» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης σχετικά με

την επιλογή μεταξύ του «ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής» και «Κινήματος Αλλαγής».

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί συνεργασιών τόνισε για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ

ότι «ασχολούνται μαζί μας γιατί τους χαλάσαμε τη σούπα. Είχαν καλοβολευτεί οι δύο

τους σε μια μοναξιά όπου ο ένας δίνει δύναμη στον άλλο. Εγώ λέω στον ελληνικό

λαό ότι εάν έχουν απογοητευτεί από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη, να μας

δώσουν μια ευκαιρία και να είναι σίγουροι ότι ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, με ένα

σύγχρονο πολιτικό δυναμικό και ένα σύγχρονο πρόγραμμα που αγκαλιάζει τις

αγωνίες τους, δεν θα τους απογοητεύσει και θα φέρει στην Ελλάδα καλύτερες

μέρες».

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ 8ης ΜΑΪΟΥ

Επισυνάπτονται τα εκλογικά κέντρα
για την εκλογική διαδικασία της 8ης Μαϊου

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.