ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΔΑ-ΨΗΦΙΔΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΔΑ-ΨΗΦΙΔΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , που απαντά στα νέα οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά προτάγματα, παρουσίασαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Επικεφαλής του In Social και πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης και ο σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων της ΚΟ, Ηλίας Κικίλιας.

Το εν λόγω προγραμματικό πλαίσιο θα αναρτηθεί στην ψηφιακή πύλη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και κατόπιν θα εμπλουτιστεί σε σειρά θεματικών εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες. Το πρόγραμμα του Κινήματος στην τελική του μορφή θα επισφραγιστεί σε προγραμματική συνδιάσκεψη το Φθινόπωρο.

«Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έζησαν την οικονομική και την προσφυγική κρίση ακόμα περισσότερο εμείς ως χώρα εισόδου και μετά το 2019 την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Όλα αυτά δείχνουν μια νέα εποχή. Μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων , που οφείλουμε εμείς ως σοσιαλδημοκράτες να αναδείξουμε, να συζητήσουμε και να απαντήσουμε. Για εμάς προτεραιότητα είναι μια ανταγωνιστική παραγωγική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία. Αυτό ακριβώς είναι το πρόγραμμά βάσης διαλόγου που σήμερα παρουσιάζουμε. Βήμα – βήμα θα οικοδομούμε καθημερινά αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης ανοίγοντας την εκδήλωση.

Αναφορικά με το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, που εισήγαγε στο δημόσιο διάλογο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «είναι κρίσιμο να υπάρχει απόθεμα κοινωνικής στέγης ώστε τα νέα ζευγάρια να μπορούν να χτίσουν τη ζωή τους με καλύτερους όρους. Το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν 0% το κοινωνικό απόθεμα στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν 20%. Σήμερα λέει η Νέα Δημοκρατία ότι γνωρίζει το πρόβλημα αλλά έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης μόνο 100 κατοικίες, όταν άλλες χώρες έχουν εντάξει χιλιάδες. Αυτό δείχνει ότι εμείς δεν περιφρονούμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Χρειάζεται βούληση, σχέδιο . Γι’ αυτό καλούμε τον προοδευτικό λαό, τους δημοκράτες πολίτες, τα μέλη μας να συζητήσουμε και να βάλουμε ψηφίδα-ψηφίδα αυτό το νέο κάδρο πολιτικής που έχει ανάγκη ο τόπος».

Σχετικά με την μαζική συμμετοχή των μελών του Κινήματος στις εκλογές της 8ης Μαΐου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «όλες οι γενιές μαζί έστειλαν την Κυριακή ένα μεγάλο και ισχυρό μήνυμα ότι με ένα σύγχρονο και θεσμικό κόμμα που η κατεύθυνσή του είναι ξεκάθαρα προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική και με σύγχρονες ιδέες και αντιλήψεις μπορούμε να κάνουμε την πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα και να πάμε σε μια εποχή περισσότερης ασφάλειας, περισσότερης κοινωνικής δικαιοσύνης και πάνω απ’ όλα εθνικής αξιοπρέπειας που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης στην ομιλία του αναφορικά με το σχέδιο προγράμματος της παράταξης, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες επεξεργασμένες και μελετημένες προτάσεις που θα είναι η βάση ενός ανοιχτού δημόσιου διαλόγου το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα μίλησε για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης, τον καθορισμό μιας ολοκληρωμένης βιομηχανικής χωροθέτησης ώστε να προαχθούν τομείς όπως η κυκλική οικονομία, η αναβάθμιση της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων και των υποδομών, παρεμβάσεων στο φορολογικό σύστημα με στόχευση στη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των υπερκερδών. Τη δημιουργία ενός ενιαίου οργάνου διοίκησης και διαχείρισης , που δεν θα εξαντλείται μόνο σε φυσικές καταστροφές. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά προτάσεων αναφορικά με την εργασία ,την υγεία και την παιδεία.

Ο κ. Ηλίας Κικίλιας στο πλαίσιο της ομιλίας του υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Την ενίσχυση της καινοτομίας και εξωστρέφειας προκειμένου να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Το σχέδιο έχει ως επίκεντρο τη νέα γενιά, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «είναι ένα συμβόλαιο με τη νέα γενιά. Προτεραιότητα δίνουμε στις επενδύσεις με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία γιατί δεν είναι ίδιες όλες οι επενδύσεις καθώς και στη συγκρότηση νέων παραγωγικών πόλων επιχειρήσεων, κλάδων, τεχνολογιών και εκπαίδευσης, αλλά και έναν κρατικό μηχανισμό με επαρκείς ικανότητες καθώς και συνεργασίες του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ακρίβεια στα προϊόντα και τα καύσιμα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Σε αυτή την περιπέτεια που περνάει η Ευρώπη, η χώρα μας είναι περισσότερο ευάλωτη, διότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έκαναν την πατρίδα μας βαθιά εξαρτώμενη από ένα εισαγόμενο ορυκτό καύσιμο χωρίς κανέναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα όπως είναι η ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο όφελος από το κράτος λόγω του πληθωρισμού. Αυτά τα χρήματα πως μπαίνουν στην ελληνική οικονομία για να θωρακίσουν τον πιο ευάλωτο Έλληνα; Εμείς μιλήσαμε συγκεκριμένα για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, είπαμε για τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Όσον αφορά στο πλαφόν, θα σας δώσω μια καθαρή λύση. Τί σημαίνει πλαφόν στη λιανική; Σημαίνει ότι αύριο το πρωί ο καταναλωτής βλέπει στο τιμολόγιο του τη διαφορά».

ΑΡΙΣΤΑ 10,2% ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΡΑΛΛΥ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Άριστα 10,2% είναι η επίδοση της Κυβέρνησης στο ράλλυ του πληθωρισμού

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του μηνός Απριλίου 2022 είναι διψήφιος για πρώτη φορά μετά από 28 έτη, αγγίζοντας το 10,2% τη στιγμή που πριν από 11 μήνες βρισκόταν στο 0%. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται και στατιστικά για ακόμα μια φορά η πρόβλεψη μας ότι τα «δύσκολα έπονται» όταν πριν από λίγες μέρες η Euorstat υπολόγιζε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών Απριλίου στην Ελλάδα ήταν περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες πλέον πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και ο έκτος υψηλότερος της Ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά διαβάζουμε ότι «στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που κατέθεσε προ 10ημέρου στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών, η βασική εκτίμηση είναι ότι ο μέσος πληθωρισμός για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 5,6%, καθώς από το καλοκαίρι και έπειτα αναμένεται να αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις».

Πλέον είναι προφανές ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά η Κυβέρνηση και η πάγια συντηρητική άποψη της ότι ο πληθωρισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που θα ατονήσει από μόνο του, βάζοντας τη σφραγίδα της στην αφαίμαξη των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν ότι οι ετήσιες αυξήσεις για αγαθά όπως το φυσικό αέριο (122,6%), ο ηλεκτρισμός (88,8%), το πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), τα καύσιμα και τα λιπαντικά (29%) προκαλούν ίλιγγο. Μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά και προφανώς στα πιο ευάλωτα, προκαλούν οι αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμα και υπερδιπλάσιες από τον ετήσιο δείκτη τιμών.

Η Κυβέρνηση ουσιαστικά εξοντώνει τους πληττόμενους συμπολίτες μας που αδυνατούν λόγω της ακρίβειας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης και προσπαθεί με λίγες, καθυστερημένες και ανεπαρκείς σε σχέση με την απώλεια εισοδήματος επιστροφές να κατευνάσει την οργή τους και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις τους.

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει τροπολογία της με την οποία θεσπίζεται η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, ώστε οι πολίτες να μη χρειάζεται να πληρώνουν πάνω από 10% σε σχέση με αυτά που πλήρωναν πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση (1/5/2021).

Το μέτρο αυτό είναι ο μόνος άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος άμεσης αντιμετώπισης του βασικότερου συντελεστή της ακρίβειας και αν η Κυβέρνηση συνεχίσει να το αρνείται αποδεικνύεται ότι παίρνει άριστα και 10 με τόνο, όχι μόνο στην ακρίβεια αλλά και στην αναλγησία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ: «ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ» ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

Γιώργος Φραγγίδης: «Κενό γράμμα» και εμπαιγμός του πολίτη ο γιατρός για όλους της κυβέρνησης της ΝΔ

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας κ. Γιώργος Φραγγίδης, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φραγγίδης είπε ότι μετά την παρέλευση 33 μηνών διακυβέρνησης και σωρεία διαχειριστικών νομοσχεδίων, ο Υπουργός Υγείας φέρνει στη Βουλή ένα ακόμα νομοσχέδιο με επικοινωνιακό τίτλο, που όμως αποτελεί «έκθεση ιδεών» και «κενό γράμμα» για τους πολίτες.

Μεταξύ άλλων ο βουλευτής είπε:

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) έχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού, αναδιάρθρωσης και ανασύστασης. Η πανδημία αποκάλυψε την απαξίωση και την εγκατάλειψη που έχει υποστεί η ΠΦΥ στη χώρα μας, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της, τη χαμηλή ετοιμότητά της στις κρίσεις. Δεν στηρίζει επαρκώς τη συνολική υγεία και φροντίδα των ασθενών, έχει αποτύχει στην ενημέρωση, την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη. Οι δομές της είναι κατακερματισμένες και δύσκολα προσβάσιμες για τον πολίτη, ο οποίος αναγκάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη για να βρει γρήγορες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Οι υποδομές είναι ανεπαρκείς και οι γεωγραφικές ανισότητες μεγάλες. Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και τους αυξημένους υγειονομικούς κινδύνους, έχουμε μια ΠΦΥ όπου κυριαρχούν υποστελέχωση, ανεπαρκής υλικοτεχνικός εξοπλισμός, απουσία συντονισμού και διασύνδεσης των μονάδων μεταξύ τους, με τα νοσοκομεία αναφοράς και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ έχει δημιουργήσει έναν υπέρμετρα ενισχυμένο ιδιωτικό τομέα υγείας στην Ελλάδα και μια ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, που επιβαρύνει δυσανάλογα το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.

Δεν συμφωνούμε με το νομοσχέδιο γιατί:

Δεν προσφέρει λύσεις, αλλά περιγράφει ως λύσεις για τους πολίτες τις ανάγκες τους.
Περιέχει πληθώρα εξουσιοδοτικών διατάξεων, κόντρα σε κάθε έννοια καλής νομοθέτησης, αποδεικνύοντας ότι είναι «μνημείο προχειρότητας και ανοργανωσιάς», αν βέβαια δεν υποκρύπτει σκοπιμότητα.
Όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο παραπέμπονται στο απροσδιόριστο μέλλον και στην βούληση του Υπουργού, χωρίς να εξειδικεύονται και χωρίς να παρουσιάζεται τρόπος υλοποίησης.
Δεν είναι προϊόν διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς και την κοινωνία. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Υγεία ως κομματική της υπόθεση.
Χωρίς χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και αναβάθμιση του εξοπλισμού, η ΠΦΥ δεν μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της.
Εκπαραθυρώνει τους κοινωνικούς εταίρους και τους θεσμικούς φορείς από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ
Καταργεί την ΥΠΕΔΥΦΚΑ και παραδίδει το ελεγκτικό έργο για την παραβατική συμπεριφορά των παρόχων σε ιδιώτες.
Δεν θα δώσουμε «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα περιεχόμενο που δεν γνωρίζουμε για σημαντικά θέματα, όπως το πλαίσιο συνεργασίας των ιδιωτών παρόχων με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ, τα κίνητρα – αντικίνητρα εγγραφής σε προσωπικό γιατρό, οι αμοιβές των γιατρών, τα απογευματινά χειρουργεία, η έκδοση οργανισμών στις δομές ΠΦΥ. Δεν θα εγκλωβιστούμε σε επικοινωνιακές λογικές.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει συστημική ανεπάρκεια στον σχεδιασμό και την προσέγγιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Όλους.

Η αιχμή του δόρατος της επικοινωνίας της κυβέρνησης, ο «προσωπικός γιατρός», έχει καταρρεύσει. Η αλλαγή του ονόματος δεν αφορίζει την αποτυχία του θεσμού του «οικογενειακού γιατρού». Οι διοικητικές παραλείψεις, η απουσία πολιτικής βούλησης, οι απαξιωτικές αμοιβές, η υποστελέχωση, ήταν οι αιτίες.

Αυτή τη στιγμή είναι συμβεβλημένοι μόνο 800 γιατροί στο σύστημα, ενώ χρειάζονται 5.500 για να εξυπηρετήσουν τον ελληνικό πληθυσμό.

Γιατρός για όλους δεν γίνεται χωρίς γιατρούς, χωρίς προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία.

Σήμερα, το 90% των πολιτών δεν έχει Οικογενειακό Γιατρό και το 60% των παιδιών δεν έχει συμβεβλημένο Παιδίατρο.

Οι λύσεις με κάλυψη κενών στις δημόσιες δομές από ιδιώτες είναι εμβαλωματικές. Με λόγια, δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανεκπλήρωτες ανάγκες των ανασφάλιστων Ελλήνων.

Δεν υπάρχει πουθενά μέσα στο νομοσχέδιο πρόβλεψη για τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), που έδωσαν λύσεις μέσα στην πανδημία για τις περιπτώσεις των απομακρυσμένων περιοχών και των κατ’ οίκων εμβολιασμών.

Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με καθολική κάλυψη του πληθυσμού, ίσα δικαιώματα για τους ασφαλισμένους και ίσες ευκαιρίες για τους επαγγελματίες υγείας. Αποτελεσματικό δίκτυο ΠΦΥ, με υπηρεσίες υγείας που θα προσφέρονται από τη γέννηση μέχρι το τέλος της ζωής, με δράσεις πρόληψης της νόσου και προαγωγής της υγείας. Με αναβαθμισμένη χρήση της τηλεϊατρικής, περίθαλψη οξέων και χρονίων νοσημάτων και καταστάσεων υγείας, με αποκατάσταση, παρηγορητική και υποστηρικτική φροντίδας στο ιατρείο, στο σπίτι ή σε ειδικές δομές υγείας και φροντίδας στην κοινότητα. Με διαδραστικό ψηφιακό περιβάλλον και επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στη διοίκηση της υγείας.

Με την ευκαιρία της τοποθέτησής του, κάλεσε άλλη μια φορά την κυβέρνηση να αποσύρει την ρύθμιση για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών μόνο σε δημόσιες δομές υγείας, που νομοθέτησε πριν λίγους μήνες και θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιουνίου.

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.