ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΜΕΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΜΕΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

Από το βήμα του προσυνεδρίου για την ενέργεια, που πραγματοποιείται στην Κοζάνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε το προγραμματικό πλαίσιο του Κινήματος και στηλίτευσε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.

«Παρατηρούμε μια συμφωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη στην επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη χονδρική τιμή. Γιατί πετάτε την μπάλα στις Βρυξέλλες όταν ξέρετε ότι αυτή η πρόταση δεν θα υλοποιηθεί ποτέ; Γιατί όχι κύριοι της κυβέρνησης και της μείζονος αντιπολίτευσης να μην ακολουθήσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για επιβολή του πλαφόν στη λιανική τιμή; Ποια συμφέροντα θέλετε να καλύψετε, που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού; Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι ήδη στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για να μειωθεί το κόστος που επωμίζονται οι πολίτες» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Επανέφερε την πρότασή του για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά αποδομώντας την κριτική κυβερνητικών στελεχών περί λεφτόδεντρου θυμίζοντας την δημοσιονομική επέκταση εν μέσω πανδημίας.

«Ξεράθηκε σήμερα το λεφτόδεντρο; Μήπως είναι ο κ. Μητσοτάκης πρωταθλητής στην σπατάλη και έμεινε σήμερα από «καύσιμα» αδυνατώντας να εφαρμόσει πολιτικές που ήδη ασκούν άλλα κράτη; Έπρεπε να δοθούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια; Έπρεπε οι φόροι του ελληνικού λαού να μοιράζονται χωρίς να υπάρχει σύγκριση με τους τζίρους του παρελθόντος; Είναι αυτές πολιτικές μίας χώρας που πέρασε δέκα χρόνια δημοσιονομικής κρίσης και φτώχειας και έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα στο εξωτερικό να ψάχνουν δουλειές; Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι δημοσιονομικά ενάρετος, αλλά δημοσιονομικά πελατειακός όπως ήταν και ο κ. Τσίπρας. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα μιας άλλης πολιτικής. Της πολιτικής της δημοκρατικής παράταξης. Μιας πολιτικής υπεύθυνης, ρεαλιστικής και συγκεκριμένης που δίνει τα κίνητρα στη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους να ξανασταθούν όρθιοι» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της απανθρακοποίησης με ήπιο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο και όχι «για να φτιασιδώσει την εικόνα του ως πράσινος Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώνει την επιτάχυνση της μετάβασης και να εξαρτάται η χώρα όχι από το δικό μας εθνικό καύσιμο αλλά από το φυσικό αέριο ξένων χωρών».

Έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για να καταδείξει την προχειρότητα στον κυβερνητικό σχεδιασμό της ενεργειακής μετάβασης. «Να βγάλουμε το λιγνίτη για να γίνει η μετάβαση, υποστηρίζει η κυβέρνηση και το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης, που είναι το σημαντικότερο στοιχείο, θα το φέρει σε μερικές εβδομάδες. Τι σημαίνει αυτό; Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η χώρα είχε πλεόνασμα στις ΑΠΕ και αυτό χάθηκε γιατί η χώρα δεν είχε μηχανισμούς αποθήκευσης» υπογράμμισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι «δίκαιη μετάβαση είναι η πράσινη ενέργεια να μην είναι παιχνίδι λίγων μεγάλων εταιρειών, όπως θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά να είναι η δυνατότητα κάθε αγρότη, κτηνοτρόφου και κάθε Έλληνα εντέλει να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας ώστε να είναι θωρακισμένοι».

Σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές συζητήσεις ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «απέναντι στην κουλτούρα του διχασμού, της απαξίωσης, της στρέβλωσης, του ελιτισμού και του λαϊκισμού, βάζουμε την κουλτούρα του διαλόγου και της συνεννόησης αλλά με αξιακό τρόπο. Δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια διανομής της εξουσίας. Δεν ζητάμε συνεργασίες για να μοιράσουμε καρέκλες και για να ξαναγίνουν πρωθυπουργοί κάποιοι, που τους έδωσε ευκαιρία ο λαός και απέτυχαν παταγωδώς. Από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης, να το πούμε ξεκάθαρα να μην περιμένουν τίποτα. Ο ελληνικός λαός θα δει μια άλλη μέρα. Μια μέρα σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Την αλλαγή θέλει ο λαός και όχι το διαίρει και βασίλευε».

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι ο ελιτισμός της δεξιάς περιφρονεί τα προβλήματα των πιο αδύναμων Ελλήνων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, που εισήγαγε στο δημόσιο διάλογο.

«Η ΝΔ περιφρονεί χυδαία το πρόβλημα της νέας γενιάς. Αν το ήξεραν και είχαν την ίδια αγωνία με εμάς, δεν θα ενέτασσε ο κ. Μητσοτάκης μόλις 100 κατοικίες στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενέταξαν δεκάδες χιλιάδες» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής άνοιξε με την εισήγησή του το προσυνέδριο που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την ενέργεια, βάζοντας το πλαίσιο «Για μια κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην ενεργειακή κρίση». Το προσυνέδριο πραγματοποιήθηκε στην πάλαι ποτέ ενεργειακή «καρδιά» της Ελλάδας, τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη.

Ο κ. Αρβανιτίδης αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στο προσυνέδριο, τόνισε ότι σκοπός του Κινήματος είναι να δοθούν απαντήσεις με κοινωνικά δίκαιο τρόπο στο αδιέξοδο της ενεργειακής κρίσης, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις. «Μιας κρίσης στην οποία μας οδήγησαν όχι μόνο οι παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά πρωτίστως οι λανθασμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, που στόχο είχαν την εύνοια των λίγων και ισχυρών. Η Κυβέρνηση είναι βαριά συνυπεύθυνη για την ενεργειακή ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα και γονατίζει την κοινωνία, ενώ ο ενεργειακός της σχεδιασμός έχει τίτλο: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων της Κυβέρνησης ήταν η βίαιη απολιγνιτοποίηση με την αντικατάσταση του λιγνίτη από το πανάκριβο φυσικό αέριο, η προβληματική λειτουργία των προγραμμάτων «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», ο αποκλεισμός από τον ηλεκτρικό χώρο των μικρών παραγωγών και η παντελή αδιαφορία για έργα αποθήκευσης ενέργειας από Α.Π.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Αρβανιτίδης στην συνέχεια της εισήγησής αφού παρουσίασε τις ενεργειακές παλινδρομήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ την κατηγόρησε ότι πέρασε από τις άρον άρον επιδοτήσεις λογαριασμών, στις άρον άρον γεωτρήσεις θαλασσών, ακολουθώντας μια ενεργειακή πολιτική ακορντεόν και ένα διαρκές εκκρεμές, χωρίς πυξίδα και προοπτική για να εξασφαλιστεί μόνιμα προσιτή και καθαρή ενέργεια για τους πολίτες.

«Ένας ενεργειακός αυτοσχεδιασμός σε σύγχυση, που …«παίζεται στα ζάρια», ανάλογα με την ζαριά. Χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Ένα άλμα στο κενό! Περνώντας από το πάγωμα των ερευνών Υδρογονανθράκων, το 2020 και το 2021, στο ξεπάγωμα το 2022» τόνισε με έμφαση ο Τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής και έκρουσε ένα δυνατό καμπανάκι κινδύνου υπογραμμίζοντας επίσης ότι:

«Στην Ελλάδα πλέον δεν έχουμε μόνο τον κίνδυνο της Ενεργειακής Φτώχειας, αλλά της Ενεργειακής Πτώχευσης οικογενειών, καταστημάτων και βιομηχανιών. Και ο πιο «πράσινος» Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης έγινε υπεύθυνος αυτής της «γκρίζας ενεργειακής ζώνης», στην οποία παλεύουν να επιβιώσουν όλοι οι πολίτες σήμερα στη χώρα. Με το ενεργειακό κόστος να έχει γίνει «ναρκοπέδιο» τόσο για την καθημερινότητα όλων μας, όσο και για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Χθες είχαμε κατά 30,7% ακριβότερη ενέργεια από την αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή χώρα και 434% από τη φθηνότερη. Πραγματικά, η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Μόνο σε μια ιδεοληψία μένει σταθερή και έχει συνέπεια η Κυβέρνηση. Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση ενεργειακών εταιριών, υποδομών και δικτύων, όπως η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στην ΔΕΗ, η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, του ΔΕΔΔΗΕ και έπεται συνέχεια. Την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη, η Πανδημία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τα κράτη μέλη σε αντίθετες επιλογές.»

Ο κ. Αρβανιτίδης αναφερόμενος στην αείμνηστη πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θύμισε ότι μαζί είχαν παρουσιάσει έναν πλήρη και τεκμηριωμένο μακροχρόνιο σχεδιασμό για το ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος στη χώρα μας, καταθέτοντας την πρόταση για έναν Εθνικό Κλιματικό Νόμο με την προώθηση πολλών μικρών έργων Α.Π.Ε., του Netmetering αλλά και εξειδικευμένων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο και στο ιδιωτικό κτηριακό απόθεμα. Ενώ το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής, με τίτλο «Ενεργειακό Διαβατήριο για το μέλλον», ήδη από το 2018 παρουσίαζε τα ποσά που έπρεπε να επενδυθούν και τις αναγκαίες υποδομές που έπρεπε να γίνουν ώστε να πετύχουμε τους στόχους μιας δίκαιης και πράσινης μετάβασης προτείνοντας επίσης την «Ρήτρα Βιώσιμης Μετάβασης».

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του αναπτύσσοντας το πλαίσιο μιας νέας ενεργειακής στρατηγικής που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας ότι ένας σοβαρός ενεργειακός σχεδιασμός ξεκινά από την κεντρική προτεραιότητα που είναι τα Δίκτυα και οι Διασυνδέσεις, δίνοντας έμφαση στις βασικές εθνικές ενεργειακές μας πηγές, που είναι οι Α.Π.Ε. και κυρίως, βάζοντας όρους κοινωνικής Δικαιοσύνης και ενεργειακής Δημοκρατίας ενώ ανέφερε ότι:

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είχε εγκαίρως καταλάβει ότι οι Α.Π.Ε. είναι αυτές που μπορούν να ρίξουν τις τιμές στην ενέργει και μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι δυο τομείς με την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία που οφείλουμε να επενδύσουμε δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Αφού βέβαια φροντίσουμε να αναπτύξουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τις διασυνδέσεις μας με όλα τα γειτονικά κράτη. Προκειμένου η Ελλάδα μέσα από τις διασυνδέσεις αυτές να εξισορροπεί τόσο τις τιμές ενέργειας, όσο και να εξάγει καθαρή ενέργεια μέσα από νέες ηλεκτρικές λεωφόρους.

Σήμερα, κάνουμε σημαία την Ενεργειακή Αυτονομία της χώρας μας με τους εξής 3 στόχους:

Τις προσιτές τιμές για όλους με τους πολίτες ως Αυτοπαραγωγούς πράσινης ενέργειας,
Την Ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και την παράλληλη αναβάθμιση της ενεργειακής γεωπολιτικής σημασίας της χώρας και
Την Περιβαλλοντική βιωσιμότητα
Η παρούσα ενεργειακή κρίση θέτει υπό τεράστια αμφισβήτηση τόσο την κοινωνική συνοχή της χώρας μας, όσο και την συνοχή της ίδιας της Ε.Ε. Η ενέργεια ή θα μας ενώσει ή θα μας χωρίσει στην Ευρώπη. Ο άνθρακας ένωσε τους Ευρωπαίους, το 1952. Η απανθρακοποίηση και η ενεργειακή αυτονομία θα πρέπει να εμβαθύνει την ένωσή μας το 2022.

Το κεντρικό ζητούμενο είναι η Ε.Ε. να αποκτήσει κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, όπως το ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ.

Δεν είναι θέμα για να δικαιωθεί η παράταξή μας για μια ακόμα φορά. Αλλά είναι θέμα υπαρξιακό πλέον της ίδιας της Ένωσης και της ευημερίας των πολιτών της».

 

3

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.