ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΙΝΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Reading time: 17 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 18 Ιανουαρίου 2023 by manos (ceo)-admin

Νίκος Ανδρουλάκης: Η πολιτική των ίσων αποστάσεων από το ΝΑΤΟ δίνει άλλοθι στον Ερντογάν


*Video: https://youtu.be/jCKp0V3-o2g

Το 2022 φάνηκε ότι η πολιτική κατευνασμού δεν λειτουργεί απέναντι σε ηγέτες αναθεωρητές, που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα στα απαραίτητα βήματα αμυντικής ένωσης, ώστε να μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της επαρκώς.

Ενώ ζούμε τις συνέπειες από την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή ηγεσία παραμένει απαθής στις συνεχείς και όλο κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μετά τις απειλές ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι εντός του βεληνεκούς του νέου τουρκικού πυραύλου, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, η τουρκική ηγεσία όχι μόνο επανέλαβε αλλά διεύρυνε μάλιστα το casus belli προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που ασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αταλάντευτα την εθνική της κυριαρχία. Όμως, η πολιτική των ίσων αποστάσεων, ιδιαίτερα από το ΝΑΤΟ, δίνει άλλοθι στον Ερντογάν.

Ούτε μία σφαίρα, πολλώ δε μάλλον μαχητικά αεροσκάφη και αεροπλανοφόρα δεν πρέπει να πωληθούν σε μία χώρα, που απειλεί την ειρήνη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ:«ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

«Δεν δικαιολογείται ο πανηγυρισμός της κυβέρνησης, επειδή δανείστηκε με υπερδιπλάσιο επιτόκιο από πέρυσι»

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνηση ότι χάρη σε αυτή ενισχύθηκε η αξιοπιστία της χώρας, δεν πρέπει να μας παρασύρει σε απλουστευτικές ερμηνείες σχετικά με τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.

Η άντληση 3,5 δισεκ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου με επιτόκιο κοντά στο 4,4% δεν συνιστά λόγο θριαμβολογίας. Αντιθέτως, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 40 μονάδες βάσης περίπου. Επιπλέον, η έκδοση πραγματοποιήθηκε στην αρχή του έτους, διάστημα κατά το οποίο η προσφορά ρευστότητας είναι αυξημένη και συνεπώς η ζήτηση αρκούντως μεγαλύτερη. Είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκές στην συνέχεια του έτους, ιδιαίτερα με τις πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το κόστος δανεισμού της χώρας μειώθηκε το 2021 λόγω της πολιτικής από την ΕΚΤ, που αγόραζε ομόλογα χωρών, ακόμη και της Ελλάδας που δεν διέθετε την επενδυτική βαθμίδα και κρατούσε τα παρεμβατικά της επιτόκια αρνητικά.

Υπενθυμίζουμε, δε, ότι έναν χρόνο πριν το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα ακόμα 10καετές ομόλογο με επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια περιόρισε τις εκδόσεις χρέους όταν τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται παγκοσμίως, διότι πίστευε αφελώς ότι τα επιτόκια θα μειωθούν μελλοντικά.

Τώρα που η ΕΚΤ άλλαξε την πολιτική της, το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να ανεβαίνει αν η χώρα :

-δεν ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα

-δεν καταγράφει δημοσιονομικές επιδόσεις που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και ο ρυθμός ανάπτυξης υστερεί σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού.

Δεν δικαιολογείται η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το ότι δανείστηκε με υπερδιπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα το παράθυρο ευκαιρίας, που της δόθηκε με την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας και τις ευμενείς για τη χώρα μας αποφάσεις της ΕΚΤ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ»

Μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την υπό κατάθεση τροπολογία της Κυβέρνησης για τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεννόησης των κομμάτων ώστε αυτό το ναζιστικό μόρφωμα να μη συμμετάσχει στις εκλογές και το δημόσιο διάλογο.

«Το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησε στο να χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και να οδηγηθεί στη φυλακή. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να είχε αναπτύξει ένα διάλογο, να καθίσουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι απ’ όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων και να προκύψει μία νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μη φτάνουμε στο σημείο να καταθέτει ο καθένας άλλη νομοθετική πρόταση» ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος.

Σχετικά με το αυξημένο κόστος ζωής και την ακρίβεια, ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι «οι τιμές στα καύσιμα και την ενέργεια υποχωρούν. Θα το δει αυτό ο καταναλωτής στους λογαριασμούς ή θα μειωθεί και η επιδότηση; Η κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες επιδοτεί τα υπερκέρδη των λίγων και ισχυρών και να πληρώνει μόνο ο ελληνικός λαός».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα, που έχει καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις επί του θέματος.

«Η μόνη καθαρή πρόταση είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ για κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική τιμή, που εφαρμόζεται από την επόμενη μέρα το πρωί και ο πολίτης θα έβλεπε μείωση στους λογαριασμούς. Έχει εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άρα είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να πληρώνει ο ελληνικός λαός και να κερδίζουν λίγοι και ισχυροί» υπογράμμισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σχολιάζοντας τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι ταυτίζονται με τη γραμμή του Παύλου Πολάκη.

«Βγήκε ο Πολάκης και άρχισε να δίνει ξανά γραμμή στον κ. Σπίρτζη, στον κ. Τσίπρα και στον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία δεν πέφτει γιατί υπάρχει ο “πολακισμός”. Ο ελληνικός λαός ξέρει ποιος είναι ο Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τη λογική Πολάκη. Οι προοδευτικοί πολίτες αυτού του τόπου και αυτοί που θέλουν να υπάρξει μία άλλη Ελλάδα, θα αναζητήσουν τις πραγματικά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και λύσεις για την επόμενη μέρα».

Τέλος, σχολιάζοντας την τελευταία δημοσκόπηση επισήμανε ότι «το μόνο κόμμα που ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι το ΠΑΣΟΚ. Μία μικρή υποχώρηση, μετά την υπόθεση Καϊλή δεν αποτελεί ανάσχεση της δυναμικής».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ: «ΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟ ΤΟ ΜΑΝΔΥΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ»

Παναγιώτης Δουδωνής: «Μια εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος δρα ανενόχλητη εδώ και τρία χρόνια, αλλά η Κυβέρνηση νομοθετεί τελευταία στιγμή»

Στην ΕΡΤ1 μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Συνταγματολόγος, Παναγιώτης Δουδωνής.

«Μια εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος δρα ανενόχλητη εδώ και 3 χρόνια. Και η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει τελευταία στιγμή. Εμείς ως σοβαρό θεσμικό κόμμα θέλουμε το πολιτικό σύστημα να δώσει μια εικόνα συντεταγμένη. Όμως πρέπει να λειτουργούμε ως Προμηθείς και όχι ως Επιμηθείς» υπογράμμισε ο κ. Δουδωνής σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία για τον αποκλεισμό ναζιστικών μορφωμάτων και μελών εγκληματικών οργανώσεων στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ο κ. Δουδωνής συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε όλοι ή τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα ότι μια εγκληματική οργάνωση – η οποιαδήποτε εγκληματική οργάνωση για την ακρίβεια – που κρύβεται κάτω από τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος, δεν μπορεί να συμμετέχει στον δημόσιο διάλογο, στις εκλογές, στη Βουλή και να συνδιαμορφώνει έτσι το δημόσιο λόγο; Νομίζω ότι συμφωνούμε τουλάχιστον οι τρεις μεγάλοι. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι πρέπει να έχουμε μια στέρεα συνταγματικότητα της διάταξης, γιατί εδώ δεν είναι ένα θέμα με το οποίο μπορούμε να παίξουμε. Είναι ένα ύψιστο θέμα θεσμών».

Ο κ. Δουδωνής πρότεινε «να υπάρξει συνεννόηση. Το να προβαίνει ο καθένας σε μια εντυπωσιακή ενέργεια, προσπαθώντας να σηκώσει επάνω του το ζήτημα – και μιλάω για τα άλλα δύο κόμματα – δεν βοηθά την υπόθεση».

Αναφερόμενος στα προβληματικά σημεία της υπό κατάθεσης διάταξης, που εντοπίζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο Παναγιώτης Δουδωνής σχολίασε: «Ένα ζήτημα είναι το θέμα της πραγματικής ηγεσίας. Είναι μια έννοια την οποία γνωρίζει το νομικό μας σύστημα και στο ποινικό δίκαιο, -στη λεγόμενη θεωρία της κυριαρχίας πάνω στην πράξη – , στο ιδιωτικό δίκαιο και στο εταιρικό δίκαιο. Να δούμε, λοιπόν, αν η πραγματική ηγεσία κάθε εγκληματικού σχηματισμού είναι άλλη από αυτή που εμφανίζεται, κι αν είναι και καταδικασμένη. Το δεύτερο σοβαρότατο ζήτημα είναι ότι πρέπει δικονομικά η διαδικασία να είναι ακριβώς προβλεπόμενη από τη διάταξη και να ασκούνται όλα κατά το Σύνταγμα δικαιώματα και όλες κατά το Σύνταγμα διατυπώσεις. Και στο ουσιαστικό και στο διαδικαστικό πρέπει να καταλήξουμε σε μια διάταξη, στην οποία να συμφωνήσουμε όλοι – όσοι εν πάσει περιπτώσει συμφωνούμε στη στοχοθεσία – και η οποία να εκφράσει την ενότητα του πολιτικού συστήματος στην κατεύθυνση αυτή».

«Εμείς έχουμε μια πολύ σοβαρή στάση στο όλο ζήτημα. Έχουμε εκφράσει τις προτάσεις μας. Νομίζω ότι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε εμπλακεί σε μια πολύ έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν οδηγεί πουθενά, καθώς ο ένας καταγγέλλει τον άλλον για ασυνεννοησία» ανάφερε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας: «Αυτό δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να τίθεται στην κομματική αντιπαράθεση. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να εκφράσουμε ως πολιτικό σύστημα μια συντεταγμένη πορεία».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Πίσω από τις Γραμμές» του τηλεοπτικού σταθμού Action24 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο ήταν το βράδυ της Τρίτης (17/01) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας το φλέγον ζήτημα του κόμματος Κασιδιάρη, ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για ένα «κομματικό κέλυφος μίας εγκληματικής οργάνωσης, που προσβάλλει τον κοινοβουλευτισμό, τη δημοκρατία και τις ελευθερίες μας», τονίζοντας πως «το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην επιτρέψουμε στο φάντασμα του νεοναζισμού και του φασισμού, να επιστρέψει πάνω από τη χώρα μας. Να μην επιτρέψουμε στον διάδοχο της Χρυσής Αυγής να ξαναμπεί στη Βουλή».

Χαρακτήρισε το εγχείρημα αυτό «απαιτητική άσκηση, που χρειάζεται πολλή προσοχή, λεπτούς χειρισμούς και ιδιαίτερη τεχνική και νομική επάρκεια. Είμαστε θετικοί επί της αρχής σε μία τέτοια πρωτοβουλία, όμως θα είμαστε και ένα βήμα μπροστά με παρατηρήσεις επί των διατάξεων που θα κατατεθούν στον κρίσιμο χρόνο».

«Ο κρίσιμος χρόνος δεν θα έπρεπε να είναι ο σημερινός. Δεν γίνεται να ζούμε σε μια πόλη όπου το πρόσωπο ενός καταδικασμένου μέλους εγκληματικής οργάνωσης φιγουράρει σε αυτοκόλλητα στα φανάρια και σε τρικάκια στους δρόμους. Δεν θα έπρεπε να έχει μείνει η κυβέρνηση αμέτοχη σε αυτό το φαινόμενο: να είναι σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική καμπάνια μιας εγκληματικής οργάνωσης μέσα από τις ελληνικές φυλακές. Θα έπρεπε να δράσει εγκαίρως», σημείωσε ο Δ. Μάντζος.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι με τα νομοθετικά εργαλεία διαφυλάσσεται ο κοινοβουλευτισμός, ωστόσο «η ιδεολογία του φασισμού νικιέται εκεί έξω, στην κοινωνία, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, σε όλους τους πνεύμονες της κοινωνικής ζωής, στα ΜΜΕ, στο δημόσιο διάλογο. Έτσι μόνο θα εμπνεύσουμε και τη νέα γενιά, που δοκιμάζεται από την οικονομική δυσπραγία, από την ανεργία, από την έλλειψη προοπτικής, να συμμετέχει ενεργά, θετικά, με προτάσεις. Τη δημοκρατία κανείς δεν δικαιούται να την απειλεί και να την πληγώνει. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να την προστατεύουμε και να την ενισχύουμε».

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπη Παπαδημητρίου, που ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν έκανε τίποτα σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Μάντζος υπενθύμισε ότι «την επόμενη κιόλας ημέρα της καταδίκης τον Οκτώβρη 2020, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε πρόταση για το κώλυμα εκλογιμότητας και την απαγόρευση ανακήρυξης των κομμάτων που θα έρθουν ως διάδοχα σχήματα της Χρυσής Αυγής».

Αναφορικά, στη συνέχεια, με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ο Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για μια «διαχρονικά και συστηματικά τοξική συμπεριφορά» και ξεκαθάρισε πως «όταν απευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του, θα παίρνει και τη δέουσα απάντηση. Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ η «πρόοδος» εξισώνεται με τον τοξικό λόγο του κ. Πολακη, για εμάς γίνεται ολοένα μεγαλύτερη η ανάγκη για πραγματικά προοδευτική εναλλακτική πρόταση με ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Καλό μας κάνει, τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε που κάθε φορά με μεθοδικότητα και συστηματικότητα αποδεικνύει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν και στην εκφορά του δημοσίου λόγου και στις πολιτικές θέσεις και στη σοβαρότητα των πολιτικών κομμάτων. Έτσι μετριούνται τα πολιτικά κόμματα».

Ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι «το κριτήριό μας για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας είναι η εντολή, που θα έχουμε στα χέρια μας. Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, με τρόπο ελκυστικό και κατανοητό. Εμείς έτσι βαδίζουμε. Μακριά από τα αφηγήματα και την επιστημονική φαντασία», ενώ εκτίμησε ότι «αν σας έλεγα πριν από έναν μήνα ότι μετά το σκάνδαλο της κ. Καϊλή θα είχαμε πέσει 0,7% θα με λέγατε τρελό και υπεραισιόδοξο. Εγώ αυτό βλέπω σήμερα».

Παράλληλα, σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τις εξελίξεις για τις παρακολουθήσεις, υποστηρίζοντας πως «είναι αξιέπαινο για τη ΝΔ ότι για πρώτη φορά κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες συνταγματολόγους. Δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους από το 1830».

Για τα ελληνοτουρκικά, τέλος, ο Δ. Μάντζος υπενθύμισε ότι «εμείς εδώ και πολλούς μήνες έχουμε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση ώστε να υπάρξει και νηφάλια τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει σε αυτά τα ζητήματα, σε αυτήν ειδικά την κρίσιμη γεωστρατηγική συγκυρία, να επιτρέψουμε την κινδυνολογία και την αστοιχείωτη πολιτική αντιπαράθεση».

«Για εμάς, εθνική γραμμή και απέναντι στην ΕΕ και απέναντι στο ΝΑΤΟ είναι ότι δεν μπορεί κανείς εταίρος της χώρας μας να εξοπλίζει ούτε σφαίρα σε μία χώρα-διεθνή ταραξία. Το έχουμε πει και επίσημα με το ψήφισμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Σεπτέμβρη του 2020 για εμπάργκο των εξοπλισμών με εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΟΣΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΕΔΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Νίκος Ανδρουλάκης: Όσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου

Απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που ενδύεται τον μανδύα ενός κόμματος, το πολιτικό σύστημα οφείλει να δράσει συντεταγμένα και με υπευθυνότητα.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή της ανάδυσης του νεοναζιστικού εγκληματικού μορφώματος βρέθηκε δυναμικά απέναντι οργανώνοντας εκστρατεία ενημέρωσης για τον κίνδυνο, όταν άλλοι τους χάιδευαν μιλώντας για την «σοβαρή Χρυσή Αυγή».

Συναίνεση σημαίνει συμφωνία στη στοχοθεσία και μια τέτοια νομοτεχνική επεξεργασία, που πρέπει να συμφωνεί απόλυτα με τις συνταγματικές προβλέψεις τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε δικονομικό επίπεδο.

Δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τους Θεσμούς. Όσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι συγκεκριμένες και απολύτως τεκμηριωμένες.

Επιπλέον, προτείνουμε ο Πρόεδρος της Βουλής να ζητήσει το ταχύτερο τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου προκειμένου να επιτευχθεί η αρτιότερη και σύμφωνη με το Σύνταγμα διατύπωση της διάταξης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΔΩΝΗΣ: «Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ»

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, ο Παναγιώτης Δουδωνής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση ώστε να μην συμμετάσχει στις εκλογές μία εγκληματική οργάνωση που θα καλύπτεται υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος.

«Τα τρία μεγάλα κόμματα συμφωνούν ότι ένα μόρφωμα, μία εγκληματική οργάνωση, η οποία έχει ενδυθεί τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορεί να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο, να κατεβαίνει σε εκλογές και ενδεχομένως να βρίσκεται στο κοινοβούλιοστην ύψιστη έκφραση της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε με νόημα.

Ο κ. Δουδωνής αναδεικνύοντας την παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη υπογράμμισε ότι « η εικόνα μιας στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ευθύνη και των δύο, δεν τιμά το πολιτικό σύστημα» προτείνοντας ο Πρόεδρος της Βουλής να ζητήσει τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου για την αρτιότερη και σύμφωνη με το Σύνταγμα διατύπωση της σχετικής διάταξης.

Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ανενόχλητος εδώ και τρία χρόνια κινείται πολιτικά εκφράζοντας τις απόψεις του και στήνοντας ένα κόμμα το οποίο έχει πραγματικό αρχηγό τον ίδιο.

«Γιατί έρχεται τώρα η κυβέρνηση να νομοθετήσει; Δεν άργησε; Πρέπει να λειτουργούμε ως Προμηθείς και όχι ως Επιμηθείς. Θα ήταν καλύτερο η νομοθετική διάταξη να υπάρχει εδώ και καιρό. Εμείς ακόμα και τώρα θα αγωνιστούμε ως κόμμα να είναι άρτια, συνταγματικά και νομοτεχνικά σωστή» υπογράμμισε ο κ. Δουδωνής.

Κράτησε αποστάσεις από την πολωτική αντιπαράθεση Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ως πολιτικό σύστημα έχουμε ευθύνη απέναντι στο Σύνταγμα και στους Έλληνες πολίτες. Εμείς είμαστε ένα σοβαρό κόμμα και θα κινηθούμε θεσμικά ώστε να θωρακιστεί η Δημοκρατία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

ΔΙΑΥΓΕΙΑ & ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Η ΝΔ ΚΑΙ Ο κ. ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ

«ΔΙΑΥΓΕΙΑ & Ανοικτή Διακυβέρνηση, η απάντηση μας στα σκάνδαλα και την κακοδιαχείριση. Η ΝΔ και ο κ. Πιερρακάκης έχουν αφήσει το σύστημα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ στην τύχη του»

Η αποκάλυψη σκανδάλων κακοδιαχείρισης και προσέγγισης του κράτους ως λάφυρο, είναι πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο της κυβερνητικής δραστηριότητας της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικές οι πρόσφατες αποκαλύψεις για αναθέσεις σε βουλευτές της ΝΔ από το κράτος παρά το ασυμβίβαστο. Παράλληλα οι καταγγελίες για ύπαρξη σκοτεινών συναλλαγών με διαδρομές μαύρου χρήματος, που συνέδεσαν την περίοδο 2015-19 τον ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματικούς κύκλους και συμφέροντα, πλήττει για άλλη μια φορά την αξιοπιστία της πολιτικής ζωής.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές υποδομές και δεν έχουν εξελιχθεί οι σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ που σχεδιάστηκαν πριν μια δεκαετία παρά το γεγονός ότι αξιοποιούνται ως βάσεις για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσιάζονται σήμερα ως δήθεν καινοφανείς. Παράλληλα – και ενώ η χώρα μας είναι τελευταία στους αντικειμενικούς δείκτες ψηφιακής μετάβασης στην Ευρώπη έχοντας το πιο ακριβό και αργό internet – πραγματοποιούνται χιλιάδες απευθείας αναθέσεις και προκηρύσσονται ψηφιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και από φορείς όπως η ΚΤΠ Α.Ε και η ΕΔΥΤΕ Α.Ε δημιουργώντας βάσιμες αμφιβολίες για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ενώ χαρακτηριστικά οι αντίστοιχες δράσεις δεν συνοδεύονται από δημόσια τεκμηρίωση για την σχέση κόστους/ωφέλειας για να διασφαλιστεί η δυνατότητα αντικειμενικής αξιολόγησης, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Το βασικότερο εργαλείο διαφάνειας, το Πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ https://diavgeia.gov.gr/ έχει αφεθεί στην τύχη του. Αρκετά συχνά ο πολίτης δεν μπορεί να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του κράτους, παρά μόνο αν γνωρίζει τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), το οποίο είναι αδύνατο αν κάποιος δεν είναι γνώστης της συγκεκριμένης απόφασης!!!

Πολύ συχνά παρουσιάζονται προβλήματα στην αναζήτηση της πληροφορίας και την διαθεσιμότητα του συστήματος και των δεδομένων των αποφάσεων. Οι δυσλειτουργίες της πλατφόρμας είναι συχνές, χωρίς προειδοποίηση και τις περισσότερες φορές δεν παρέχεται πληροφόρηση για το είδος του προβλήματος. Μηνύματα όπως “Εσωτερικό σφάλμα διακομιστή. Κωδικός σφάλματος: 500” και “Παρουσιάστηκε Σφάλμα:SEARCH-006” που παρουσιάζονται, είναι ενδεικτικό της προχειρότητας που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι από το Υπουργείο, την πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες πληροφορίες, που αφορούν την ορθή διαχείριση, την διαφάνεια και την λογοδοσία.

Τα τελευταία χρόνια τόσο από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και από την Νέα Δημοκρατία μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει υλοποιηθεί καμία ψηφιακή μεταρρύθμιση ή πρωτοβουλία για την ενίσχυση ή την εισαγωγή εργαλείων συμμετοχής, διαφάνειας και λογοδοσίας. Τι έκανε ο κ Πιερρακάκης, για το opengov, την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το Κεντρικό Σύστημα Δημόσιων Συμβάσεων; Καμία βελτίωση δεν υλοποιήθηκε σε υποδομές που υλοποιήθηκαν πριν μία δεκαετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, βασισμένες στις αρχές της ανοιχτότητας, όπως ο συνεργατικός σχεδιασμός με ανοιχτά πρότυπα, οι ανοιχτές τεχνολογίες και τα ανοιχτά δεδομένα. Σε διεθνές επίπεδο, οι διαδικασίες είναι ανοιχτές στο κοινό και συνοδεύονται από συνεχή ενημέρωση (π.χ https://www.opengovernment.org.uk/ , https://open.usa.gov/) Στην χώρα μας δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες δράσεις και για την πρόοδο τους.

Η άμεση επίλυση των τεχνικών προβλημάτων και η διασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού για τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας συστήματος όπως αυτό της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η άμεση αναβάθμιση του θεσμού της που εγγυάται την διαφάνεια πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει στην πράξη πολιτικές για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Πρέπει να υπάρχει εύληπτη ενημέρωση, τεκμηρίωση, διαφάνεια και λογοδοσία για κάθε πράξη της διοίκησης και για κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Με το ν. 3861 της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010 καμία πράξη της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αν δεν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, η λογοδοσία και η διαφάνεια στους θεσμούς, στις διαδικασίες και στα δεδομένα είναι κρίσιμος παράγοντας για την εμπιστοσύνη, για ένα υγιές επιχειρηματικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον με ευημερία.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής (https://digitalsociety.gr/programma) περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση της διαφάνειας και της ανοικτής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Με τομές όπως η υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η διάθεση δημόσιας πληροφορίας, τα ανοικτά δεδομένα και η αξιοποίηση της καλής πρακτικής των υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ, σε ένα μεγάλο εύρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας και ειδικότερα σε κάθε δραστηριότητα στην οποία καταλήγει δημόσιο χρήμα ή δημόσια περιουσία. Χρειάζεται πλέον η πρακτική ενίσχυση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ με την οριζόντια υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων φορέων του Κράτους, δίχως εξαιρέσεις, από το πρώτο ευρώ και υποχρεωτική συμπερίληψη στην δημοσιότητα και των υπεργολάβων και εταιρειών που εισπράττουν δημόσιο χρήμα μέσω τρίτων εταιρειών! Με πλήρη δημοσιότητα των στοιχείων των Διοικήσεων & των μετόχων τους.

Ο πυρήνας της σοσιαλδημοκρατικής μας ταυτότητας εδράζεται στην ενδυνάμωση των Δημοκρατικών θεσμών που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συμμετοχής. Τα ψηφιακά εργαλεία αποτελούν το μέσο για την επίτευξη των σκοπών αυτών. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τα έργα μας αποδεικνύουν ότι διαθέτουμε και την τεχνογνωσία και την βούληση για την υλοποίηση δράσεων που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 19/1/2023

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 15.30 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα επισκεφτεί το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (Κανελλοπούλου 2, Κατερίνη).

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο Συνεδριακό και Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης «Εκάβη» (7ης Μεραρχίας 1, Κατερίνη).

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

«Τα νέα παιδιά, φοιτήτριες και φοιτητές, που μετά από σκληρές εξετάσεις σπουδάζουν την επιστήμη που επέλεξαν, δεν έχουν ανάγκη από διαφημιστικά σποτ συριζαϊκής κοπής για να μάθουν ποιοι είναι και τι να περιμένουν από το ελληνικό πανεπιστήμιο.
Επέλεξαν τις μεγάλες θυσίες που απαιτήθηκαν για να εισαχθούν στο δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρο γνώσης, έρευνας και εξειδίκευσης για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους αλλά και για τον κόσμο μας. Η εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, γνώσης και ελεύθερης σκέψης είναι η θεμελιώδης προϋπόθεση κάθε σύγχρονου πανεπιστημίου και η ελάχιστη απαίτηση των φοιτητών του.
Η εργαλειοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι προσφιλής τακτική μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδεολογικά ταγμένης στο δόγμα της ισότητας στην μετριότητα, δια της μεθόδου της ισοπέδωσης και μιας κυβέρνησης παγιδευμένης στο ρόλο του θηρευτή μιας αριστείας αποκλεισμών.
Η ανάγκη για αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών δεν εξυπηρετείται από κυβερνητικά πυροτεχνήματα αστυνομοκρατίας των ΑΕΙ, με τοποθέτηση ελλιπώς εκπαιδευμένων φρουρών, αναποτελεσματικών και εξαφανισμένων σε ώρες ανάγκης, περιττών και ζημιογόνων στην καθημερινότητα.
Η διασφάλιση της ποιότητας του δημόσιου πανεπιστημίου γίνεται μόνο μέσα από τη συνεργασία και σύμπραξη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που έχει τον πρώτο λόγο και της πολιτείας, που οφείλει δια των θεσμοθετημένων οργάνων της να συνδράμει τις καθ’ ύλην αρμόδιες Διοικήσεις των ΑΕΙ όπου, όταν και όσο χρειάζεται.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα ανθίσουν πραγματικά, παρέχοντας γνώση, μόρφωση, βιβλιοθήκες, έρευνα, διεθνείς διακρίσεις, συνεργασίες και ίσες ευκαιρίες, όταν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παραιτηθούν από το ρόλο του πάτρωνα».

 

5

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.