ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΥΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»


Reading time: 13 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 4 Νοεμβρίου 2022 by energinews (admin)

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «KONTRA24»

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: «ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΥΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»

Στο πλαίσιο συνέντευξης στη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη και την εκπομπή «Kontra24» ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την καταρράκωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών εξαιτίας του αυξημένου πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους.

«Προτείναμε πλαφόν στη λιανική. Δεν το υιοθέτησαν και τώρα αν δείτε τα στοιχεία, αποδεικνύεται γιατί είναι στρεβλό το μοντέλο της κυβέρνησης. Το Σεπτέμβριο η μεγαβατώρα κόστιζε 400 ευρώ στο χρηματιστήριο ενέργειας, 800 ευρώ την πληρώναμε. Τώρα από 230 ευρώ, πωλείται στη λιανική στα 600 ευρώ. Άρα το μοντέλο που έφτιαξε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι για να κερδοσκοπούν οι λίγοι παραγωγοί και προμηθευτές ενέργειας».

Αναφερόμενος στο καλάθι του νοικοκυριού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: “Εμείς καλοπροαίρετα το ψηφίσαμε. Δεν κάναμε τους Πόντιους Πιλάτους όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θέλουμε να δούμε πως θα υλοποιηθεί. Εντάσσονται μόνο ιδιωτικές ετικέτες και προϊόντα που ήταν ήδη σε προσφορά, αντί να ασκείται πίεση για τις τιμές των άλλων προϊόντων» συμπληρώνοντας ότι απουσιάζει η πρόνοια για προϊόντα καθημερινής χρήσης που ανεβάζουν τα εβδομαδιαία έξοδα μιας οικογένειας, όπως οι βρεφικές πάνες.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε με έμφαση τις αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και στέγασης, που επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες έλαβαν 40 δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σήμερα μολονότι κρατούν σταθερό το επιτόκιο στις καταθέσεις μας, αυξάνουν 60 μονάδες το επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια. Το χάσμα μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και στεγαστικών δανείων είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Αυτά συνιστούν κερδοσκοπία των μεγάλων και ισχυρών, που αυτή η Κυβέρνηση δεν ακουμπάει αλλά και εφαρμόζει πολιτικές για να την ενισχύσει περαιτέρω».

Πρότεινε μάλιστα να υιοθετηθεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα φθηνό μηνιαίο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες.

Αναφερόμενος στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από μέρους της τουρκικής ηγεσίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την FRONTEX, ώστε να έχουμε και λιγότερο κόστος φύλαξης των συνόρων μας ως χώρα, αλλά να υπάρχουν και ευρωπαϊκά μάτια να βλέπουν το παιχνίδι που κάνει ο Ερντογάν στα σύνορα μας, διότι δεν μπορεί κάποιος να καταγγέλλει τον Λουκασένκο ότι κάνει υβριδικό πόλεμο με το μεταναστευτικό αλλά να μην καταγγέλλει τον Ερντογάν όταν κάνει το ίδιο».

Αιτιάσεις πέρα από κάθε λογική διεθνούς δικαίου χαρακτήρισε την προκλητική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ξεκαθαρίζοντας ότι σενάριο αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας δεν μπορεί να υπάρχει.

Με φόντο την παρουσία της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, ο κ. Ανδρουλάκης κατέδειξε την κυβερνητική προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου των υποκλοπών και απάντησε στην κριτική φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσων ενημέρωσης για την επιλογή του να καταθέσει υπόμνημα. «Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε όσα έχω πει, γιατί είναι θράσος να λένε ότι δεν πήγα λόγω σκοπιμότητας. Είπα ότι η εταιρεία Krikel, που εμπλέκεται, είχε 1 εκατ. απευθείας ανάθεση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μετά έκανε άλλα 8 εκατ. απευθείας ανάθεση επί Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζουμε όλοι, και γνωρίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Υπουργός, που έκανε αυτή την απευθείας ανάθεση, κατόπιν έβαλε τον γιο του να δουλεύει στην Krikel», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει τις συνωμοσιολογίες.

Ακόμη, διερωτήθηκε σχετικά με τις αμφισημίες για τους φερόμενους λόγους της παρακολούθησής του: «Ποιος τελικά είναι ο ψεύτης και ποιος πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη; Η κυρία Βλάχου που λέει ότι έπραξε σωστά, διότι υπήρχε κίνδυνος για τη χώρα, ή ο Πρωθυπουργός που υποστηρίζει ότι όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα λάθος και διώχνει τον στενό συνεργάτη και ανιψιό του, καθώς και τον διοικητή της ΕΥΠ; Εδώ μας κοροϊδεύουν!»

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα, που αποκάλυψαν ότι είχαν παγιδευτεί κινητά τηλέφωνα Υπουργών της Κυβέρνησης, αλλά και τα δημόσια σχόλια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «κάποιοι που έλεγαν “υποκλοπές τέλος”, τώρα θέτουν ξανά το ζήτημα, γιατί η φωτιά έχει φτάσει και κοντά στο σπίτι τους. Επειδή τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή, πρέπει να βρούμε – και μιλώ με εθνικούς όρους αλλά και όρους ασφάλειας του πολιτικού συστήματος – ποιος χειρίζεται το Predator στην Ελλάδα και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί ένα υπερόπλο παρακολούθησης εκατομμυρίων ευρώ απέναντι σε επιχειρηματίες και πολιτικούς και να μην κινητοποιείται η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη εναντίον του. Ο κ. Τσίπρας έδωσε ονόματα επιχειρηματιών και Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Τον κάλεσε κανένας; Υπάρχει αρμόδιος εισαγγελέας στη χώρα;» κατέληξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ.Ανδρουλάκης περιέγραψε ένα ιδιότυπο πολιτικό τανγκό ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Απέναντι σε δύο αποτυχημένα μοντέλα εξουσίας, όπου από τη μία μεριά είχαμε τον κ. Παππά να είναι ο αντ’ αυτού και μετά είχαμε τον άλλον αντ’ αυτού, τον κ. Δημητριάδη, αντιπαραθέτω μια θεσμική κουλτούρα ανοιχτής διακυβέρνησης, με προγραμματικές συμφωνίες, που αφού γίνεται σε όλη την Ευρώπη, γιατί επιτέλους να μην γίνει στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας, ψήφισε την απλή αναλογική και από το βήμα της ΔΕΘ είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση των ηττημένων. Άραγε γιατί ψήφισε την απλή αναλογική; Αν δεν ήθελε απλή αναλογική, ας άφηνε το μπόνους, σύστημα με το οποίο δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση των ηττημένων, γιατί μόνο το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους. Εδώ λοιπόν φαίνεται ένα παιχνίδι δύο προσώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι είτε να μείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα ο ένας είτε να την κατακτήσει ξανά ο άλλος».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο κος Καστανίδης εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της εγκληματικότητας και τη μείωση των επιδόσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, κατά τη διάρκεια του βίου της παρούσας Κυβέρνησης.

Απέδωσε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την έλλειψη σοβαρής αντεγκληματικής πολιτικής και την έλλειψη στήριξης της ΕΛ.ΑΣ. με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρέθεσε ο κος Καστανίδης σχετικά με την εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων, στοιχεία που προέρχονται από την Στατιστική Επετηρίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΕΙΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ (ολοκληρωμένες και σε απόπειρα)

2016: 213 → εξιχνιάστηκαν 183 → ποσοστό 85,91%

2017: 228 → εξιχνιάστηκαν 188 → ποσοστό 82,45%

2018: 219 → εξιχνιάστηκαν 172 → ποσοστό 78,53%

2019: 193 → εξιχνιάστηκαν 176 → ποσοστό 91,19%

2020: 238 → εξιχνιάστηκαν 106 → ποσοστό 44,53%

2021: 254 → εξιχνιάστηκαν 120 → ποσοστό 47,24%

 

Στα εγκλήματα περιλαμβάνονται και οι απόπειρες

2015

2018

2021

 

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

 

482

 

402

 

545

Εξιχνιασθέντα

418

306

252

Ποσοστό

86,72%

76,11%

46,23%

 

 

Παρουσίασε, ακόμη, στοιχεία από έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 960 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή

το 82% περίπου των ερωτηθέντων απαντά ότι ο εξοπλισμός που έχουν δεν είναι προσαρμοσμένος στο σύγχρονο έγκλημα,
το 97% απαντά ότι έχει κληθεί να αγοράσει υλικοτεχνικό εξοπλισμό με δικά του έξοδα και
το 80% απαντά ότι το όχημα με το οποίο εκτελεί την υπηρεσία του βρίσκεται σε κακή ή μέτρια κατάσταση.
Είναι προφανές, κατέληξε ο κος Καστανίδης, ότι απαιτείται αναδιοργάνωση και υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, με δαπάνες που δεν πηγαίνουν σε αχρείαστα σώματα όπως οι ΟΠΠΙ, οι οποίες για να κάνουν τη δουλειά τους στα Πανεπιστήμια προστατεύονται από άλλες αστυνομικές δυνάμεις (!).

Χρειάζεται μια συγκροτημένη και εντελώς διαφορετική αντεγκληματική πολιτική, που θα ενισχύει την πρόληψη του εγκλήματος και την αστυνόμευση της εγγύτητας, όπως παραδείγματος χάρη είναι οι πεζές περιπολίες στις γειτονιές των αστικών κέντρων.

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ: ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΩΝ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ – ΜΗΔΕΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Χάρης Δούκας: Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της φορολόγησης των υπερκερδών με το ίδιο αποτέλεσμα – μηδέν στο ταμείο

Ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό Ενέργειας πως παρέλαβε νέο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με το «προσωρινό» ποσό της έκτακτης εισφοράς στα “παλιά” υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, το οποίο η Αρχή προσδιορίζει στα €373,55 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως το πρώτο πόρισμα στης ΡΑΕ, τον Μάϊο, προσδιόρισε ένα ποσό 930 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε επίσης την Υπουργική Απόφαση του Σεπτεμβρίου, που πάλι «προσωρινά», μέσω νέας φόρμουλας για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, τα προσδιόριζε κοντά στα 460 εκατ. ευρώ.
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο μειώνεται το πόσο.

Εκτός όμως από την νέα απομείωση, δεν μάθαμε πότε ακριβώς θα προχωρήσει η είσπραξη.

Από τον Μάρτιο που είχαμε τις πρώτες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, έχουν περάσει 8 μήνες. Και έχουμε ακόμα…

H Κυβέρνηση φαίνεται πως δεν βιάζεται. Για τους πολίτες όμως, με την ακρίβεια να έχει αφαιμάξει τους προϋπολογισμούς τους, ο χρόνος έχει προ πολλού τελειώσει.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΥΛΛΑΚΟΥ

Με θλίψη αποχαιρετώ τον Αντώνη Σκυλλάκο, που υπηρέτησε με συνέπεια, εντιμότητα και ήθος τη δημοσιογραφία και ήταν πάντα στην πρωτοπορία των δημοκρατικών αγώνων.

Πιστός στις αρχές της πολυφωνίας και της πολύπλευρης ενημέρωσης άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του ως Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στην τηλεόραση του Alpha, Διευθυντής στην εφημερίδα «Έθνος» και Διευθυντής Σύνταξης στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και την κόρη του.

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

«Η παραβατικότητα ανηλίκων λαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, χαρακτηρίζεται από γεωγραφική διασπορά και διαταξικότητα, καθώς φαίνεται πως αγγίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλες τις γειτονιές ανεξαρτήτως εισοδήματος. Έτσι ξεκινάει μια αλυσίδα βίας που αφορά πλέον όλη την κοινωνία: μεταφέρεται στα πανεπιστήμια, στις οικογένειες, δημιουργώντας μια εκρηκτική ύλη» τόνισε στη Βουλή σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παρουσίασε στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, τα οποία καταδεικνύουν ραγδαία άνοδο της παραβατικότητας ανηλίκων: από την αρχή του έτους έχει σημειωθεί διπλασιασμός των θυμάτων ληστείας, τριπλασιασμός των ξυλοδαρμών και τετραπλασιασμός των ανήλικων θυμάτων. Τόνισε επίσης πως το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό, απαιτώντας έτσι τη συνεργασία των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσεως που να διευρύνει την οπτική γωνία πέραν της αυστηρά αστυνομικής.

Ο Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισε την επίκαιρη ερώτηση ως την πιο σημαντική που έχει καταθέσει κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας: «Είναι ένα θέμα που αγγίζει το μέλλον της ίδιας της χώρας. Δεν μπορούμε να μη συνδέσουμε την παραβατικότητα ανηλίκων με τις άλλες μορφές εγκλημάτων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, τις γυναικοκτονίες και την παιδική κακοποίηση. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η πανδημία έχουν οδηγήσει στην αποσύνθεση των οικογενειακών δεσμών. Οι νέοι ζουν σε μια κοινωνία που δεν τους δίνει περιθώρια κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης, τους αποστερεί τη δυνατότητα να γίνουν δημιουργικοί. Είναι προφανές πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την αστυνομία, οφείλουν και άλλα Υπουργεία να ενεργοποιηθούν. Χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που να εμπλέκει όλα τα Υπουργεία και να διευρύνει την οπτική γωνία με την οποία αντιμετωπίζουμε το ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος παραδέχθηκε πως τα φαινόμενα παραβατικότητας ανηλίκων έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και αναφέρθηκε στις προληπτικές δράσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Αστυνομία, οι οποίες περιλαμβάνουν 1.100 διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις για bullying και βία στα σχολεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τη δημιουργία πέντε γραφείων προστασίας ανηλίκων σε διαφορετικά σημεία της χώρας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της δευτερολογίας του Γιώργου Καμίνη:

«Από τις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία άντλησα από ένα δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας τα στοιχεία που παρέθεσα -μεταξύ άλλων – καταμέτρησα 13 περιστατικά επίσης στον ημερήσιο Τύπο.

Από αυτά διαπιστώνουμε πρώτα απ’ όλα ότι το φαινόμενο έχει προσλάβει μια τρομακτική έκταση.

Διαπιστώνουμε επίσης ότι το φαινόμενο αυτό έχει και γεωγραφική διασπορά. Δεν είναι μόνο στο νομό Αττικής. Έχουμε περιστατικά σε Κοζάνη, Έδεσσα, Θεσσαλονίκη.

Τρίτο, διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο αυτό -ας μου επιτρέψετε να πω- έχει μια διαταξικότητα, διατρέχει πια όλα τα κοινωνικά στρώματα. Βλέπουμε ότι η ιστορία που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη, είναι του ιδιωτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη, του ελληνογαλλικού. Είναι ένα σχολείο με μεγάλη παράδοση, όπου κατά τεκμήριο φοιτούν παιδιά από εύπορες οικογένειες ή τουλάχιστον μεσαίου εισοδήματος.

Βλέπουμε επίσης, στα περιστατικά που διαθέτω και δεν θέλω να αναφερθώ λεπτομερώς, να υπάρχουν απόπειρες ληστειών και ληστείες με μαχαίρι ακόμα και στην Κηφισιά.

Το φαινόμενο είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί εμφανίζει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά: της έντασης -του πολλαπλασιασμού των περιστατικών- της γεωγραφικής διασποράς και το ότι διατρέχει όλο το κοινωνικό σώμα.

Δεν μπορεί παρά κανείς να το συνδέσει με τις άλλες δύο μορφές εγκληματικότητας που απασχολούν τον τελευταίο καιρό την κοινή γνώμη. Αναφέρομαι στις γυναικοκτονίες και στην παιδική κακοποίηση. Ο πυρήνας εντοπίζεται ακριβώς πρώτα απ’ όλα μέσα στην οικογένεια. Η οικονομική κρίση, η πανδημία έχουν προκαλέσει μια αποσύνθεση σε σημαντικό βαθμό των οικογενειακών δεσμών. Και στη συνέχεια βλέπουμε αυτό να εκδηλώνεται στο σχολείο και σε κάποιο πολύ σημαντικό βαθμό και στο πανεπιστήμιο.

Το φαινόμενο είναι ουσιαστικά αλυσίδα και σαν μια αλυσίδα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Προφανώς και δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας. Στην Αστυνομία ουσιαστικά εμφανίζεται την τελευταία στιγμή με την ακραία μορφή της εγκληματικότητας, αλλά έχουν προηγηθεί φυσικά άλλα πράγματα στα οποία πρέπει να δούμε τα Υπουργεία να ενεργοποιούνται.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό προ ημερών να μας μιλά για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας από κακοποίηση. Εδώ είτε πρέπει να διευρύνουμε την οπτική γωνία υπό την οποία θα εξετάσουμε το πρόβλημα της παιδικής και εφηβικής παραβατικότητας, είτε πρέπει να υπάρξει -κι εσείς το υπαινιχθήκατε- ένα άλλο Εθνικό Σχέδιο Δράσης γιατί βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα να προσλαμβάνουν αυτή την ακραία έκταση. Θα ήθελα λοιπόν κι εδώ να ακούσω για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Δεν είστε ο αρμόδιος να το εξαγγείλει, είστε όμως εκείνος ο οποίος έχει κάθε συμφέρον να το προωθήσει γιατί εμπλέκονται πάρα πολλά Υπουργεία και πολλοί οργανισμοί. Είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν είναι φυσικά κάτι το οποίο ανέκυψε τα τελευταία χρόνια. Τα μηνύματα υπήρχαν και από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα έχουν συσσωρευθεί όλα αυτά και μιλάμε πια για μια εκρηκτική ύλη.

Μιλάμε για το μέλλον της χώρας. Μιλάμε για τα παιδιά και τους εφήβους τα οποία βλέπουν αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι αυτός είναι ο βασικότερος λόγος, αυτή τη γυάλινη οροφή. Να ζουν δηλαδή σε μια κοινωνία που δεν τους δίνει προοπτικές κοινωνικής ανέλιξης, όπως τους έδωσε η ελληνική κοινωνία τις προηγούμενες δεκαετίες, έστω και τον πλουτισμό τον επίπλαστο.

Για μένα τουλάχιστον, θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική ερώτηση που έχω καταθέσει ως βουλευτής στην ελληνική Βουλή, γιατί αντιλαμβάνομαι πόσο βαθιά έχει ριζώσει αυτό το πρόβλημα και φοβάμαι πως διακυβεύει το μέλλον της χώρας μας ακριβώς επειδή αποστερεί από κάθε δημιουργική προοπτική το πιο σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, την ελληνική νεολαία».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ OUTSOURCING ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΣΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΘΑ ΚΟΛΛΟΥΣΕ;»

Καλεσμένος στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας την παρουσία της επιτροπής PEGA στην Ελλάδα για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών, ο κ. Μάντζος χαρακτήρισε ανακρίβεια τη θέση της ΝΔ ότι ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ανέδειξε το ζήτημα, λέγοντας πως «τίποτα δεν ανέδειξε. Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στις 8 Αυγούστου να σχολιάσει μία υπόθεση που είχε αναδειχθεί, πρώτον, από τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και, δεύτερον, από την έρευνα της ΑΔΑΕ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σύρθηκε από τις εξελίξεις και από τους ελέγχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΑΔΑΕ».

«Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη τον Αύγουστο είναι δηλωτική των αντιφάσεων και των αντινομιών που υπάρχουν σε αυτήν την υπόθεση», πρόσθεσε.

Έδωσε παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος στην επίθεση εις βάρος του Ν. Ανδρουλάκη με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού, καθώς «η Επιτροπή PEGA ήρθε στην Ελλάδα για να ανιχνεύσει κυβερνητικές ευθύνες σε σχέση με το Predator. Η απάντηση του κ. Οικονόμου και της Κυβέρνησης ότι δεν έχουν το Predator, δεν είναι αρκετή. Η δική τους δουλειά είναι να μας πουν ποιος το είχε και γιατί το χρησιμοποίησε. Άλλωστε, μία Κυβέρνηση η οποία έχει κάνει outsourcing στα πάντα, στις υποκλοπές θα κολλούσε;».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για τους λόγους για τους οποίους ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πηγαίνει να ενημερωθεί, ο Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε ότι «οποιαδήποτε ενημέρωση σε κλειστό γραφείο και στο αυτί θα ήταν αντιθεσμική, παράτυπη και παράνομη και δεν θα μπορούσε ο κ. Ανδρουλάκης να την επικαλεστεί στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Επεσήμανε εκ νέου ότι ουδεμία επίσημη πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπάρχει, καθώς, εξάλλου, κάτι τέτοιο «δεν προβλέπεται. Η ΑΔΑΕ απαγορεύεται να ενημερώσει, η ΕΥΠ λέει ότι είναι καινοτομία να τον ενημερώσει εκείνη, η Εισαγγελέας δεν προβλέπεται να το πράξει. Άρα, πού να πάει ο Νίκος Ανδρουλάκης; Πρόκειται για μία απάτη. Όλο αυτό θυμίζει τη δίκη του Κάφκα».

Απαντώντας, τέλος, στον γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε για απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από τις διαδικασίες, ο κ. Μάντζος μίλησε για «νέα ανακρίβεια» καθώς «στις 6 Οκτωβρίου, στο Στρασβούργο, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε αναλυτικά σε δημόσια συνεδρίαση της PEGA. Ο κ. Μητσοτάκης πού πήγε; Δεν ήταν ούτε στην Ελληνική Βουλή ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και ακριβώς έτσι πιστοποιήθηκε η συγκάλυψη του σκανδάλου».

 

5

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.