ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΜΕΣΕΣ, ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Φεβρουαρίου 2022 by manos (seo)-admin

Συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη στη σύσκεψη:

Ευχαριστώ πολύ που ήρθατε. Καταλαβαίνουμε -και γι’ αυτό γίνεται αυτή η σύσκεψη- ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τον πρωτογενή τομέα.

Η αύξηση της τιμής της ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις διότι ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές.

Βέβαια παραμένει το εμπορικό έλλειμα, το οποίο μπορεί να αυξηθεί, εάν σήμερα δεν καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τον πρωτογενή τομέα και δεν τον θωρακίσουμε από αυτήν την οικονομική κρίση που αφορά την ενέργεια. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις.

Οι παρεμβάσεις είναι σε δύο επίπεδα. Είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν. Αφορά το να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αυτά είναι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Πάμε στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πολλοί ξεχνούν το δεύτερο συνθετικό, που αφορά την ανθεκτική κοινωνία, άρα και μία ανθεκτική οικονομία. Τι είναι πολύ κρίσιμο σε αυτήν την ανθεκτικότητα; Το κόστος παραγωγής και ενέργειας που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αφορά και τους καταναλωτές, διότι το να έχουν επιλογή εγχώριων προϊόντων είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Πιστεύουμε λοιπόν, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πάει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, να γίνει ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, εμείς να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα.

Αυτά ήθελα να σας πω. Πραγματικά, χαίρομαι που είστε εδώ. Εμείς έχουμε καταθέσει ήδη μία επερώτηση που θα συζητηθεί. Είναι προτεραιότητα για εμάς που αυτός ο τομέας, είναι ένας τομέας που πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλο το πολιτικό σύστημα. Διότι, μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει μια ναυαρχίδα, η οποία αν διασυνδεθεί και με τον τομέα του τουρισμού, να δημιουργήσει συνθήκες ανοίγματος πολλών θέσεων εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ και είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε, να σας ακούσουμε, να μας πείτε τη δική σας οπτική και να βρούμε και καλύτερες λύσεις από αυτές που προτείνουμε εμείς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΙΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ

ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ, ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τα 7 μέτρα που ανακοινώθηκαν εσπευσμένα από την κυβέρνηση υπό την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών, είναι αποσπασματικά και δεν απαντούν στις ανάγκες των αγροτών και της ελληνικής γεωργίας, που μετά την πανδημία πλήττεται από την ακρίβεια των ενέργειας και των γεωργικών εισροών.

Η ενεργειακή κρίση επιβάρυνε δραματικά το κόστος άροσης, το κόστος άντλησης του αρδευτικού νερού, το κόστος των λιπασμάτων και ζωοτροφών καθώς και το κόστος θέρμανσης και λειτουργίας των θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων. Οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν οι αγρότες με αυξήσεις λόγω εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, διπλασιάζουν την τιμή του ρεύματος. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 140% , ενώ των λιπασμάτων τριπλασιασθεί και πολύ μεγάλη είναι η τιμή τόσο των ζωοτροφών, όσο και του πετρελαίου κίνησης.

Τα εξαγγελθέντα μέτρα των 170 εκατ. ευρώ -τα μισά από το οποία είχαν ήδη εξαγγελθεί από την Σεπτέμβρη χωρίς να εφαρμοσθούν- εξοργίζουν περισσότερο τους αγρότες, παρά δίνουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες ζουν το πρόβλημα της ακρίβειας και δεν πρόκειται να «ξεγελαστούν». Πάρθηκαν δε χωρίς κανένα διάλογο με τους αγρότες, όπως όλα τα άλλα μέτρα και αποφάσεις της Κυβέρνησης (ΚΑΠ, πανδημία) και η εφαρμογή τους προορίζεται για μετά και όχι άμεσα, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι δεν πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο αλλά για μέτρα «στο πόδι», αφού:

1. Για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν καλύπτεται η μεγάλη επιβάρυνση από την ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν λαμβάνεται υπόψιν το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων με βάση το ΟΣΔΕ. Επιπλέον, δεν συμπεριλαμβάνει τα χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλους παρόχους αρδευτικού ύδατος, σταβλικών εγκαταστάσεων και θερμοκηπιακών μονάδων και κυρίως η εφαρμογή της δεν περιλαμβάνει την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής.

2. Για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου δεν λαμβάνεται υπόψη το ΟΣΔΕ, δεν δίνεται σε όλους τους αγρότες και το κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί, ούτε καν πλησιάζει το ύψος των 160 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε το 2016 για τελευταία αφορά στους αγρότες. Η ενίσχυση αυτή, πρέπει να καταβληθεί τώρα και όχι το 2023 που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

3. Για το κόστος των λιπασμάτων και των ζωοτροφών, η μείωση του ποσοστού ΦΠΑ αποτελεί ελάχιστο τμήμα της αύξησης της τιμής τους, ειδικά στα λιπάσματα. Η μείωση αυτή, δεν φθάνει στους αγρότες και μάλιστα είναι άνευ ουσίας για τους αγρότες που τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους, ο τρόπος εφαρμογής επί του κύκλου εργασιών δεν λαμβάνει υπόψη του την εποχιακή πώληση των προϊόντων τους και τις διακυμάνσεις του κύκλου εργασιών τους.

Οι παρεμβάσεις αυτές έπρεπε να γίνουν «χθες» αν θέλουμε να αποφύγουμε την καταστροφή του πρωτογενή τομέα και να εξασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια της χώρας και την κοινωνική συνοχή στην Ελληνική Περιφέρεια. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είναι διαχρονικά κοντά στους αγρότες και έχει ισχυρούς δεσμούς. Ανέδειξε τα σημερινά τους προβλήματα μέσα και έξω από τη Βουλή, στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους για επιβίωση, όπως δίνει όλη η κοινωνία αυτή την στιγμή.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σχολιάζοντας τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης σχολίασε από το βήμα της Ολομέλειας:

“Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 7 Ιανουαρίου την επιδότηση στην αυξημένη τιμή ρεύματος για τον Ιανουάριο, επιδότηση που συνεχίζεται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος πριν λίγη ώρα.

Αυτό που δεν λέτε, κύριοι της Nέας Δημοκρατίας, αλλά το γνωρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις γιατί το βιώνουν, είναι ότι οι λογαριασμοί που ήδη καταφθάνουν δεν περιλαμβάνουν την επιδότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Μάλιστα, σε μία μόνο εταιρεία, πάνω από 1000 είναι οι περιπτώσεις όπου δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους της επιδότησης, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αδύναμοι συμπολίτες μας καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς.

Θα πάρετε κ. Σταϊκούρα και κ. Σκρέκα τους παρόχους να μην κόψουν το ρεύμα σε αυτούς τους πολίτες, επειδή προφανώς δεν μπορούν να πληρώσουν το δικό σας λάθος φουσκωμένο λογαριασμό;

Η κυβέρνηση τα ρίχνει στον ΔΕΔΔΗΕ και λέει ότι το θέμα θα λυθεί σε λίγες ημέρες. Ο ΔΕΔΔΗΕ τα ρίχνει στην ΑΑΔΕ γιατί έστειλε μόλις πριν 9 ημέρες τα στοιχεία μετρητών και μάλιστα χωρίς ΑΦΜ με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι διασταυρώσεις.

Μπάχαλο, δηλαδή, με το κόστος και την ταλαιπωρία να φορτώνονται στους πολίτες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Η ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΒΛΑΠΤΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

Η μεθοδευμένη προσπάθεια απομάκρυνσης του κ. Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη συνεργασία και τη συνύπαρξη με τους κοινωνικούς εταίρους και τις παραγωγικές τάξεις.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει ” ενοχλητικές” φωνές, δεν επιθυμεί ανθρώπους που διεκδικούν και έχουν ανεξάρτητη άποψη και θέση, δεν ανέχεται ανθρώπους που μπορούν με ενωτική διάθεση να υπερασπιστούν τον κλάδο τους, ο οποίος έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα από την πανδημική κρίση, την ακρίβεια και την κυβερνητική αδράνεια.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι οι επιμελητηριακοί θεσμοί πρέπει να δηλώνουν κομματική υποταγή, να συμφωνούν με την κυβέρνηση, να μη λένε τα πράγματα με το όνομα τους .

Η καθεστωτική αυτή νοοτροπία εκδηλώνεται πλέον απροκάλυπτα.

Δεν κρύβεται.

Με κάτι τέτοιες μεθοδεύσεις και πρακτικές, οι οποίες προφανώς τυγχάνουν και της έγκρισης-αν όχι της καθοδήγησης του Μεγάρου Μαξίμου-η Νέα Δημοκρατία πείθει όλο και λιγότερους ότι μπορεί να απευθύνεται στο χώρο του κέντρου.

 

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.